Cdo te thote te ndihesh si Socrati?

chiocciolina

Primus registratum
Cdo te thote te ndihesh si Socrati?

Duke pyetur ate burre (emrin e tij e kote ta them, dini vetem qe ishte njeri prej eksponenteve tane politike) duke biseduar me te, pershtypja ime ishte kjo athinas: qe ishin te tjeret qe e konsideronin te ditur dhe mbi te gjitha, qe edhe ai vete besonte se ishte i tille, por qe ne realitet nuk ishte keshtu. Atehere une, tentova ti beja te ditur, qe nuk ishte i ditur, megjithese mendonte te ishte, por si rezultat pata merrine e tij dhe te te tjereve prezente. Ama kur po largohesha mendova: “Sigurisht qe jam une me i ditur se ky burre, edhe pse ne fund te fundit, te dy ne nuk dijme asgje prej gjeje; vetemse ai mendon se di e ne te vertete nuk di asgje, ndersa une, te pakten jam i bindur qe nuk di asgje, rrjedhimisht, di dicka me shume se ai. Jo per gje tjeter, por te pakten une nuk pretendoj qe njoh, ato per te cilat nuk kam asnje njohuri.”

Ky eshte nje citim nga Apollogjija e Socratit

Deri ne cfare pike arrin njohja jone, per veten apo per horizontin perreth nesh dhe arrijme ne te bejme nje vleresim te perafert te pozicionit tone ne lidhje me te njohuren e me te panjohuren?

blabla

Primus registratum
Re: Cdo te thote te ndihesh si Socrati?

cikopolina,
mos ke fillu gjo t'marresh philosophy 101? Se kjo citimi qe ke von ti esht gjeja e pare qe mesohet ne philosophy.
Pastaj, ka shum tema te tjera (ne kte forum) ku esht diskutuar ky muhabet, nuk na ke prezantuar me ndonje "philosophical breakthrough" here...