buxheti 2006

Nakenak

Primus registratum
Re: buxheti 2006

do te vi, do te vi...

por shpresoj (edhe pse eshte mallkim) qe ta provosh ti kete ketu. Hajde sot ne New York dhe te them se te iku jeta 10 min.

dimir

Forumium praecox

Eshte i drejte tatimi 1% mbi pagat, filozofia e ketij tatimi eshte regjistrimi i popullsise e cila punon dhe ndoshta vendosja e numrit fiskal krahas atij te identitetit do te jete levizja e ardheshme. Eshte ideja e Prof. Genc Rulit pasi ne nje ore leksioni kur ishte ne opozite e shprehu shume qarte mungesen e Identifikimit dhe regjistrimit te punonjesve si dhe firmave.
A mund te behet nje pallat 15 katesh per nje vit me 10 punetore te cilet kane punuar vetem 6 muaj dhe jane paguar me 5$ dita? Keshtu operojne shume firma, pra barra nuk bie mbi punonjesin, por mbi firmat dhe kryesisht atyre firmave te medha te cilat kane 100 punonjes dhe deklarojne 8-15.
Ky tatim do te mundesoj kontrolle per firmat te cilat spekullojne me punonjesit dhe me shtetin. It's OK

pppppaa

Primus registratum

No no no no..... Sa per kete ekzistojne tashme Sigurimet Shoqerore dhe Inspektoriati i Larte i punes ne te cilin identifikohen te gjithe te punesuarit ne konceptin "de jure", dhe triplimi i aktoreve te ketij procesi s'ben gje tjeter vetem sa e ben punen corbe.

Ndersa persa i perket "de facto"s mendoj se dhe kjo s'do te jete gje tjeter pervecse nje shtyse plus per tu MOS -deklaruar si i punesuar. S'ma do mendja se Prof-i e ka menduar kaq ceket kete ceshtjen e rregjistrimit te punemarrsve, pasi s'besoj se dikush mendon se "...Aha tani qe u vu Tatimi me 1%, s'kane ku shkojne punetoret do te deklarohen se s'ben dhe tani me ne fund gjetem celsin per ti rregjistruar....". Ajo eshte thjesht nje barre plus qe nxit dhe ata qe deri me sot deklaroheshin per shkak te mungeses se detyrimeve, te mos deklarohen me.......

Nakenak

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Eshte i drejte tatimi 1% mbi pagat

[/ QUOTE ]

po eshte i drejt

filozofia e ketij tatimi eshte regjistrimi i popullsise e cila punon dhe ndoshta vendosja e numrit fiskal krahas atij te identitetit do te jete levizja e ardheshme. Eshte ideja e Prof. Genc Rulit pasi ne nje ore leksioni kur ishte ne opozite e shprehu shume qarte mungesen e Identifikimit dhe regjistrimit te punonjesve si dhe firmave.

[/ QUOTE ]

Dmth Ruli thote qe regjistrimi tani eshte i detyrueshem, sepse duhet te paguajne taksa. Kurse kur nuk paguanin taksa nuk do te bente difference ne taksa, por ndoshat ne Sigurime Shoqerore, sepse kur nuk u regjistronin edhe punonin edhe merrnin sigurime shoqerore.(dy here keq,edhe nuk paguanin taksa, edhe merrnin sigurime si te papune)... Keshtu e kuptova une....

A mund te behet nje pallat 15 katesh per nje vit me 10 punetore te cilet kane punuar vetem 6 muaj dhe jane paguar me 5$ dita? Keshtu operojne ...

[/ QUOTE ]

kete shembull nuk e kuptova... Cfare bene firma 6 muajt e tjere nqs ben pallatin per nje vjet?

Ky tatim do te mundesoj kontrolle per firmat te cilat spekullojne me punonjesit dhe me shtetin. It's OK

[/ QUOTE ]

yes it is.

dimir

Forumium praecox

Eshte i drejte tatimi 1% mbi pagat

[/ QUOTE ]

po eshte i drejt

filozofia e ketij tatimi eshte regjistrimi i popullsise e cila punon dhe ndoshta vendosja e numrit fiskal krahas atij te identitetit do te jete levizja e ardheshme. Eshte ideja e Prof. Genc Rulit pasi ne nje ore leksioni kur ishte ne opozite e shprehu shume qarte mungesen e Identifikimit dhe regjistrimit te punonjesve si dhe firmave.

[/ QUOTE ]

Dmth Ruli thote qe regjistrimi tani eshte i detyrueshem, sepse duhet te paguajne taksa. Kurse kur nuk paguanin taksa nuk do te bente difference ne taksa, por ndoshat ne Sigurime Shoqerore, sepse kur nuk u regjistronin edhe punonin edhe merrnin sigurime shoqerore.(dy here keq,edhe nuk paguanin taksa, edhe merrnin sigurime si te papune)... Keshtu e kuptova une....

A mund te behet nje pallat 15 katesh per nje vit me 10 punetore te cilet kane punuar vetem 6 muaj dhe jane paguar me 5$ dita? Keshtu operojne ...

[/ QUOTE ]

kete shembull nuk e kuptova... Cfare bene firma 6 muajt e tjere nqs ben pallatin per nje vjet?

[/ QUOTE ]

yes it is.

[/ QUOTE ]
kaq deklaron se kane punuar punetoret dhe paguan shume pak para ne shtet, punetoret i shfrytezon si te mundet etj...

dimir

Forumium praecox

No no no no..... Sa per kete ekzistojne tashme Sigurimet Shoqerore dhe Inspektoriati i Larte i punes ne te cilin identifikohen te gjithe te punesuarit ne konceptin "de jure", dhe triplimi i aktoreve te ketij procesi s'ben gje tjeter vetem sa e ben punen corbe.

Ndersa persa i perket "de facto"s mendoj se dhe kjo s'do te jete gje tjeter pervecse nje shtyse plus per tu MOS -deklaruar si i punesuar. S'ma do mendja se Prof-i e ka menduar kaq ceket kete ceshtjen e rregjistrimit te punemarrsve, pasi s'besoj se dikush mendon se "...Aha tani qe u vu Tatimi me 1%, s'kane ku shkojne punetoret do te deklarohen se s'ben dhe tani me ne fund gjetem celsin per ti rregjistruar....". Ajo eshte thjesht nje barre plus qe nxit dhe ata qe deri me sot deklaroheshin per shkak te mungeses se detyrimeve, te mos deklarohen me.......

[/ QUOTE ]
Tatim 1% ose dy buke te Erjon Braces nuk i rendon askujte ne buxhet, eshte opinioni im se kjo behet per te bere nje regjistrim me te efektshem te punonjesve, nuk mendoj se e kane bere qe te kete bere per te shtuar zerat e te ardhurave.
Ndoshta une keshtu e kam keqkuptuar Prof. Rulin.

Nakenak

Primus registratum

kaq deklaron se kane punuar punetoret dhe paguan shume pak para ne shtet, punetoret i shfrytezon si te mundet etj...

[/ QUOTE ]

te inspektohet kompania dhe te xhobitet...

normal se cdo kompani qe qarkullon cash (para te thata) manipulon ne taksa, por gjithcka duhet te behet me lezet... nuk mund t'ia futesh shtetit me 50%...

H

harap

Guest

kudo i futet shtetit po he /pf/images/graemlins/smile.gif

Poseidon

Primus registratum

te inspektohet kompania dhe te xhobitet...

normal se cdo kompani qe qarkullon cash (para te thata) manipulon ne taksa, por gjithcka duhet te behet me lezet... nuk mund t'ia futesh shtetit me 50%...

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/laugh.gif ta shofesh ca bohet ne shqiperi shkrihesh gazit ti thu te XHobitet... /pf/images/graemlins/laugh.gif
nejse laku do ju mblidhet ngadale te gjitha kompanive, sado qe te kene njerez neper tatime dhe afrimitete politike. vecse kjo do kohe...

Nakenak

Primus registratum

(Harap) po edhe une ja fus pak shtetin amerikan, sepse po mos t'ja futesha nuk do te kisha mundesi te vazhdoja shkollen...

(Poseidon) por ne shqiperi e di behet nami (sidomos ne ndertim, por duhet te kesh parasysh se eshte e njejta dege qe ka problem dhe ne US), nje nder pasojat e mospagimit te taksave ka lidhje edhe me mungesen e dritave...por gjithcka me lezet.
Laku do ti mblidhet, sepse ose ti mblidhet laku ose nuk ka perparsi shteti, por edhe shteti duhet te pergjigjet me lezet, psh ate cfare po ben, duke ulur taksat ne nje menyre qe edhe kompanite te mos falimentojne(sikur falimentoj qendra e internetit ne shkoder ku punonte nje shok i imi) por edhe te paguajne.

H

harap

Guest

aman se na myten ne taksa /pf/images/graemlins/smile.gif Puna eshte se duhet te jete per te gjithe njesoj.

pppppaa

Primus registratum

Tatim 1% ose dy buke te Erjon Braces nuk i rendon askujte ne buxhet, eshte opinioni im se kjo behet per te bere nje regjistrim me te efektshem te punonjesve, nuk mendoj se e kane bere qe te kete bere per te shtuar zerat e te ardhurave.

[/ QUOTE ]
Jo pra as luan rol fare ne rregjistrimin e punonjesve. Dhe sa per 15-kateshin me 5 punetore qe punojne 6 muaj, po u vendos ky tatim te ardhurash, do te shohesh 15-katesh me 3-punetore per 4 muaj, te siguroj per kete.
Me ler te te shpjegoj sesi funksionojne nje pjese e madhe e kompanive private ne lidhje me detyrimet per te ardhura ndaj shtetit.
Kur nje punonjes i ri merret ne pune ajo c'ka diskutohet eshte paga neto, pra leket qe punonjesi do te marre cash diten e pagave. Nese bihet dakort qe te paguhen dhe Sigurime Shoqerore (pra qe ky punetor te deklarohet), atehere te gjitha detyrimet ndaj shtetit i paguan punedhenesi. Punetorit nuk i preket paga neto qe eshte rene dakort. Dhe te gjitha keto detyrime dalin si zë me vete ne buxhetin e kompanise dhe mbulohen 100% nga ajo. Ne momentin qe nje nga keto zera detyrimesh ndaj shtetit rritet, atehere punedhenesi rishikon dhe nje here faktin e te deklaruarit te punonjesve sepse ai nuk mund ti lejoje vetes te dali nga buxheti i parashikuar per deklarimin e punonjesve. Dhe cfare ben ? Mundohet te reduktoje nr. e punetoreve ne menyre qe buxheti per shpenzimet e deklarimit te punonjesve te mos rritet. Te gjitha keto jane ne doren e punedhenesit. Dhe pagat kur deklarohen nuk deklarohen te plota. Te gjitha kompanite kane nga 2 bordero, nje per veten dhe nje per shtetin. Pjesa me e madhe e punonjesve deklarohen me page sa gjysma ose dhe me pak e pages reale. Dhe e gjitha kjo behet per te shmangur sa me shume detyrimet ne shtet.
Prandaj dhe une te them qe ne kete situate vendosja e nje takse plus qe nje Punedhenesi me 100 punonjes i kushton 14.000 Lek te reja ne muaj s'do te beje gje tjeter vecse do te nxise MOS-DEKLARIMIN e punonjesve.
Ndersa persa i perket qellimit te kesaj takse be nje llogari te thjeshte: 2 buke x 500.000= 1.000.000 Buke. Per 1.000.000 Buke te siguroj une qe shteti yne i bie dhe maces me luge po te jete.
Te siguroj une qe eshte vetem ceshtje fondi qe kompeson uljen per biznesin e vogel. Eshte shume e qarte.....

Nakenak

Primus registratum

O Poster,

Ne fillim ashtu do te ndolle, dihet qe te nesermen pjese e madhe e punetoreve nuk do te paguajen 1%, por gjithnje e me shume do te shtohen. Shpresojme se ne nje te ardhme te afert do te ofrohen dhe sigurimi spitalor, dhe keshtu njerezit do te shtyhen te sigurimi i shendetit per tu deklaruar si te punesuar, do te paguajne taksa dhe keshtu ndertohet shteti i mirfillte...

(lexoj dy here shkrimin tend dhe fshi fjalet) flm.

pppppaa

Primus registratum

Shpresojme se ne nje te ardhme te afert do te ofrohen dhe sigurimi spitalor, dhe keshtu njerezit do te shtyhen te sigurimi i shendetit per tu deklaruar si te punesuar, do te paguajne taksa dhe keshtu ndertohet shteti i mirfillte...

[/ QUOTE ]

I dashur Pepaj,
Me ler te te informoj qe Sigurimi Shendetesor ka ekzistuar ne Shqiperi qe prej 8 vjetesh, dhe cdokush qe merr nje page, paguan 1.5% te pages per Sigurime Shendetesore. Keshtu qe edhe kjo karte eshte provuar dhe nuk ka sherbyer fare si nxitje per punetoret qe te deklarohen. Madje ka aq shume probleme me rimbursimin ne rast semundjesh (abuzime te tmerrshme) saqe qeveria po mendon ta mbylli fare Institutin e Sigurimeve Shendetesore (ISSH), pasi humbja si pasoje e mosarketimeve dhe abuzimit me rimbursimet kane qene te humnershme. Keshtu qe nuk besoj se ky pershkalllezimi qe ti ke bere eshte shume i dobishem. Te kam thene (kete nuk ta them me ironi) problemi qe ti ke realisht eshte se te mungon kontakti i nevojshem me Shqiperine per te gjykuar rreth situates ekonomike dhe hapave te ndermarre. Ndoshta ne nje te ardhme kur ti te kesh mbaruar shkollen, te kesh punuar ne fushen e ekonomise per nje periudhe te pakten 3 vjet, te kesh kuptuar qe ekonomia nuk merret me receta te farmacisti, te kesh kuptuar qe per cdo vend ekziston nje rrugezgjidhje e vecante, ndryshe nga ato qe jane perdorur ne vende te tjera dhe mbi te gjitha te kesh ardhur ketu dhe te jetosh realitetin shqiptar, atehere ti ndoshta do te mund ta trajtosh nje ceshtje me profesionalizem dhe te japesh mendime vertet me vlere. Deri ne ate kohe, eshte per te miren tende qe ti te degjosh sa me shume. Ta them dhe nje here, kjo qe po te them eshte e sinqerte dhe ti konsideroje si te tille....

Leopardii

Primus registratum

FAQJA 13 e paketes fiskale

Ndryshimet e mesiperme ligjore vlerësohet të sjellin një efekt pozitiv total në buxhetin e shtetit për vitin 2006 prej 420,5 milione leke, si rrjedhojë e zgjerimit të bazës së tatueshme (heqja e pragut perjashtues dhe ulja e pragut maksimal).

JANE PLOT 4,2 milion dollar me shume per shtetin nga kjo taks e re , dmth nga ajo "simbolikja 1%".

ne fakt eshte me shume sepse duhet ti shtojme edhe pjesen qe ua kursyem atyre qe dikur paguanin 30% e 25% edhe ju be 20%.

mgjth totali eshte 4,2 milion dollar me shume sesa ne 2005. /pf/images/graemlins/shrug.gif

Nakenak

Primus registratum

Sic thash me perpara duhet rregull dhe abuzimet duhet ndershkohe rende.
Mua edhe pse me mungojne termat e ekonominese ne shqip, nuk kame me shume se 5 vjet ne New York. Une di per Sigurimet Shoqerore, babai im, edhe pse arsimtar,kaloi 3 vjet neper spitale (in and out), pagoi sigurimet shoqerore e ne fund te fundit ishte xhepi i kusherireve jasht shteti qe paguan spitalet, nje per nje. E cfare sigurimi ishte ai??? Normal qe askush nuk ka para per te tretur? Por jep nje sigurim te mirfillte dhe njerezit do ta pranojne!

Pa rregull nuk behet asgje, Sigurimet duhen. Nqs nuk jane ato si do te vazhdoje pagesa e spitaleve? Me Cash? Duke dhene rrushfete doktoreve? jojojo... nuk kam aspak idene se cfare po mendon shteti ne se do ti heqe sigurimet apo jo. Por per mua eshte absurde, kurre nuk do te ndolle, kurre. Do te zbatohet ligji, do te kete konkurrence Sigurimesh, do te kete kontrata me spitalet e rregullta midis instituteve te Sigurimeve dhe spitaleve, por kurre nuk do te dale jashtligjit sigurimet, jo ne kete qeveri, nese kjo ndodhe?????..jo nuk do te ndodhe.

pppppaa

Primus registratum

Kjo ceshtja e ISSH (Sigurimet Shendetesore)este pak e koklavitur. Dhe une nuk jam per mbylljen e ISSH. Problemi kryesor eshte ceshtja e miremenaxhimit dhe te qenurit efikas, dmth te ofroje sherbime te prekeshme, qe popullsia ta ndieje prezencen, jo te qendroje aty kot vetem sa per te marre leket e taksapagusve dhe te mbushi xhepat e njerit apo te tjetrit. Per mendimin tim ky institucion duhet ti nenshtrohet nje reforme radikale qe te filloje qe nga statusi dhe deri tek pastrusja. Ne fund te fundit duhet te kthehet ne rentabel, pasi nuk ka sens qe pervec detyrimeve qe punonjesit derdhin cdo muaj (1.5%) ISSH te haje dhe fonde nga Buxheti.

Megjithate ky ishte nje debat qe une e linda pa ndonje qellim per ta diskutuar, thjesht per te treguar se rregjistrimi i punonjesve nuk behet me vendosje taksash te reja per shtresen e ulet....Nuk eshte kjo zgjidhja.... Zgjidhjen duhet ta kerkojme te pershtatja e politikave me ambjentin social-kulturor te Shqiperise dhe shqiptareve...Kjo eshte gjeja e pare nga duhet te nisi analiza per zgjidhjen e cdo problemi

Leopardii- E di plako, nuk diskutohet qe cdo gje behet per te mbledhur sa me shume te ardhura. Me kot mundohen ta shesin jo per kete e jo per ate..... Dr.Beri ka nje te mire, eshte shume i thjeshte dhe ti e kupton menjehere se perse e ndermerr nje hap, nuk eshte fare i komplikuar....e tregon trashesine ne cdo moment...nuk e ben aspak te veshtirin.....

Nakenak

Primus registratum

Mendimi im eshte se nje ISSH (Medicare) sigurim i plote spitalor do te rrise numrim e takspaguesve. Pasi shendetit nuk i dihet, e nje siguri spitalore nuk ka te paguar. Une pervehte nuk do deshiroja te punoja ne Shqiperia aspak nqs nuk kam nje sigurim te mire nga nje spital cilesor, pavarsishte nga pagesa e sigurimit.

Kondrapedali

Kondrapedali

Kjo taksa 1 % mbi të ardhurat e ulëta ka si qëllim parësor (më urgjent) vjelje më të madhe parsh nga popullsia. Por në afatin e gjatë dhe me legjislaturën aktuale (ku një punonjës mund të jetë i deklaruar por mund të mos paguaj Sigurimet Shoqërore) kjo taksë mund të shërbejë për regjistrimin e të punësuarve.
Përsa i përket deklarimit të punëtorëve nga subjektet private, kjo mund të arrihet vetëm me një kontroll intensiv (fillimisht) të këtyre subjekteve dhe me gjobitje të majme të kundravajtësve. Me rastet e para të gjobitjeve do ketë ulje të ndjeshme të punës në të zezë dhe kjo ulje do vazhdojë deri sa të arrihet një nivel stabël që mund të hiqet vetëm me ndërgjegjësimin e plotë të shqiptarëve (Kurrë).
Nuk mjafton pra vetëm ligji por nevojitet dhe një polici e aftë për të verifikuar respektimin e ligjit.
Megjithatë, jam plotësisht dakort me vendosjen e tatimit 1 % mbi rrogat e ulëta por do parapëlqeja që kjo taksë të paguhej (ligjërisht) nga punëdhënësi. Në këtë mënyrë, i varfëri nuk preket dhe të ardhurat e shtetit rriten. Pra paguan ai që ka më shumë /pf/images/graemlins/shrug.gif (Rroftë socializmi).

Ligjet ekonomike në Shqipëri, dikush tha më lart që janë specifike për çdo vend dhe kjo është mëse e vërtetë, duhet të marrin parasysh aspektin social i cili është i imprenjuar në kokat e shqiptarëve.

pppppaa

Primus registratum

Shiko Kondra fillimisht duhet rene dakort per nje gje, Asnjehere Taksimi i nje profili te caktuar veprimtarie nuk nxit pjesmarrje ose deklarim te pjesmarrjes ne kete veprimtari. Ne pergjithesi nje nder rolet qe luan procesi i taksimit brenda politikes fiskale eshte ai i FRENIMIT te zhvillimit (rritjes) ose STIMULIMI i uljes ne vlere absolute te nje aktiviteti. P.sh. Nese duhet qe te frenohet importimi i nje produkti te caktuar, shteti vendos nje Takse (ose rrit ne vlere nje prej atyre ekzistuese) dhe ne kete menyre ka reduktuar importimin e ketij produkti. E njejta llogjike ndiqet dhe ne rastin e 1% te Tatimit mbi Pagat. Ne momentin qe ti takson punen me 1% me shume, e vetmja gje qe NUK duhet te presesh eshte RRITJA E NR TE DEKLARIMEVE. Eshte non-sens qe te presesh qe nje takse te nxise nje aktivitet, qofte edhe puna e deklaruar....
Do te isha shume dakort nese Qeveria Berisha (duke qene se eshte nje qeveri e djathte me trend liberal) per te nxitur deklarimin te ndiqte nje politike te tipit Takse Zero. D,m.th. ajo te nxirrte nje ligj me ane te te cilit te minimizoheshin ne maximum taksat mbi pagen (ndoshta disa prej tyre te beheshin zero)dhe kjo do te nxiste deklarimin e punonjesve, pasi ne ate moment rregjistrimi dhe deklarimi do te ishin me pak (ose aspak) kosto.
Pra nese ndermerrte nje nisme te tille, qeveria do te ishte ne paqe me veten (pasi po ndiqte nje politike te djathte) dhe me publikun (pasi po lehtesonte punetoret nga taksimi i tepert).
Po qeveria ESHTE E DETYRUAR te ndermarre nje nisme TERESISHT TE MAJTE, pasi ka nje motiv shume te forte qe e shtyn ate dhe qe eshte MUNGESA E TE ARDHURAVE NE BUXHET qe vjen si pasoje e reduktimit te disa taksave te tjera. Dhe per te kompesuar keto, ajo shton si "nen rrogoz" nje takse tjeter e cila, e para kompenson disi deficitin e krijuar me kete rast, dhe e dyta eshte nje takse e cila ne pamje te pare duket sikur nuk e godet shume taksa-paguesin. Por nese i hyhet me nje aritmetike te thjeshte qeveria vetem nga levizja qe beri ne Taksimin e Pagave fut ne xhep rreth 5 milione USD me teper.
Tani problemet qe une kam jane 2:
1.Problemi i pare qe une kam nuk eshte pse ajo ndermorri nje "reforme" mbi taksimin, por pse e orientoi taksimin tek ai grup individesh shumica e te cileve bejne pjese te ai 30% i "NEN MINIMUMIN JETIK", aq me teper qe pjese e kesaj reforme ishte reduktimi me 10% (nga 30%-20%) i taksimit per persona me page mbi 200.000 lek, pasi kjo eshte nje NOT-FAIR social.
2. Dhe e dyta, Perse mundohet ta mbuloje qellimin e vertete te kesaj reforme nen carcafet e bardhe te Rregjistrimit te te Punesuarve apo justifikimeve te tjera si ky. Pse nuk tregohet e sinqerte dhe te thote:
Te nderuar qytetare, Ne gjate fushates elektorale beme disa premtime te pamatura (qe do tiu ulnim taksat e biznesit te vogel dhe Tatim Fitimin)te cilat tani po na kushtojne shtrenjte, dhe per te riparuar kete gje ne po ndermarrim nje hap te tille,per te minimizuar efektet negative qe krijohen ne buxhet nga keto premtime te papjekura...
Kjo do te ishte shume fair...
Pra nuk eshte vendi qe disa prej nesh, ne naivitet te plote, te biem pre e justifikimeve te dobeta qe nxjerr qeveria dhe qe s'i tret dot asnje student i vitit te pare ekonomik. Dhe gjithe ceshtja kjo eshte.....
Nuk e di nese u tregova i qarte, por do te doja qe ne kete debat te tregoheshim pak me teper profesioniste dhe te linim menjeane pasionet partizane per njerin krah apo per tjetrin.....