Re: Bushi ne Shqiperi!
<span style='font-size: 20pt'><span style='font-family: Arial Black'>Bush: Shqipëria, njerëz mysliman në paqe </span></span>
Presidenti amerikan Xhorxh.Bush rrëfen arsyet e vizitës së tij në Shqipëri, mendimi që ai ka për vendin tone si dhe qëndrimi i SHBA-së për Kosovën.
"Këshilla ime e vetme është: punoni sa më shumë për të arritur standardet që do t'i shtynte vendet anëtare të NATO-s të pranonin kërkesën e Shqipërisë"
Zoti President, fillimisht ju falënderoj për mundësinë që më dhatë mua dhe publikut shqiptar me këtë intervistë. Cila është arsyeja që kësaj rradhe përfshitë Shqipërinë në turin tuaj europian ?
Është një pyetje interesante. Në rradhë të parë dua të sigurohem që të gjithë shqipëtarët ta kuptojnë se Amerika e di që ju ekzistoni dhe gjendeni përballë zgjedhjesh të vështira për të forcuar shoqërinë tuaj të lirë. Unë vij si një dashamirës i lirive në një vend ku njerëzit i dinë të mirat e lirisë. E dyta, më kanë bërë përshtypje udhëheqësit juaj. Kam takuar liderët tuaj në kohë të ndryshme.
Ju kanë bërë përshtypje, në çfarë sensi?
Në sensin që janë të vendosur për të njëjtat ideale si edhe SHBA, besojnë në disa liri të caktuara. Njerëzve duhet t'u jepet mundësia të jetojnë në një shoqëri të lirë, dhe kështu mesazhi im është: ne e mirëpresim miqësinë tonë, jam shumë krenar për punën e madhe që keni bërë dhe jam veçanërisht mirënjohës që jam i pari President në fuqi që vizitoj Shqipërinë.
Vizitë historike! Shqipëria po shpreson të marrë një ftesë në samitin e ardhshëm për t'u anëtarësuar në NATO në vitin 2008. Sa realiste është kjo shpresë për Shqipërinë?
Mesazhi im për qeverinë shqiptare dhe popullin shqipëtar është ky: së pari faleminderit për interesin tuaj për t'u anëtarësuar në NATO. Sikurse u kam thënë edhe vendeve të tjera që janë në këtë fazë të procesit, ka një hartë të caktuar që duhet respektuar, ka një rrugë për t'u ndjekur, disa detyrime që duhet të përmbushen. Këshilla ime e vetme është: punoni sa më shumë për të arritur standartet që do t'i shtynte vendet anëtare të NATO-s të pranonin kërkesën e Shqipërisë.
Le të kalojmë tek pika më e nxehtë, Kosova. Në fillim të javës ju morët një telefonatë nga Presidenti rus Vladimir Putin. Ratë dakort për të ridiskutuar të ardhmen e Kosovës, përsëri. Shqipëtarët janë të shqetësuar për këtë. A prisni të bëni ndonjë kompromis të mundshëm me rusët që mund të prekë planin "Ahtisari" ashtu siç është tani?
Le të qartësojmë atë që thashë.
Se të gjithë shqiptarët janë të shqetësuar për këtë.
Po janë të shqetësuar, sigurisht, por është një çështje e vështirë. Por nuk duhet të shqetësohem për pozicionin tim. Unë e kam bërë të qartë se mbështes planin e Ahtisarit dhe këto janë udhëzimet që i kam dhënë Sekretares së Shtetit Rais. Ajo është shumë dakort me mua. Këto do të jenë udhëzime që do t'u japim Kombeve të Bashkuara. Unë nuk di si mund të komentohet telefonata ime me Vladimir Putin, por siç i thashë edhe atij në telefon "shiko, ne shpresojmë të evitojmë një konflikt të madh në rajon". Por ne besojmë se plani i Ahtisarit është rruga e duhur për të ecur përpara. Dhe ky është pozicioni i SHBA-së.
Në rast se Rusia përdor veton e saj muajin e ardhshëm në Këshillin e Sigurimit, a kanë SHBA një plan"B" për Kosovën?
Plani "A" është që të mundohemi që plani "A" të funksionojë.
Dhe nëse plani "A" nuk funksionon ?
E di çfarë ti po më kerkon, të hamendësoj, meqë ra fjala kjo ndodh edhe me shtypin amerikan. Ata thonë: "Nëse diçka nuk ndodh", puna ime është që pikësëpari kjo të ndodhë. Ne po mundohemi të bindim të gjithë anëtarët e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara që të mbështesin planin e Ahtisarit dhe po parashtrojmë shpjegimet tona se pse ky plan është i arsyeshëm dhe si ky plan do të vendoste paqen. Gjithashtu ne shpresojmë që komuniteti europian dhe NATO do të vazhdojnë të bashkëpunojnë me Serbinë që të ndihmojnë edhe ata të ecim perpara. T'ju japë edhe atyre një mundësi që të jenë pjesëmarrës në disa struktura europiane. Dhe në rastin e NATO-s, një mundësi për t'u anëtarësuar në NATO, me SHBA si partner.
Më lejoni të jem i sinqertë. Të jemi të ndershëm, në rajon është shumë e lehtë të gjesh një qeveri pro-amerikane, por nuk është po kaq e lehtë të gjesh opinion publik pro amerikan. A kane SHBA ndonjë strategji që ta ndryshoje këtë trend, në mënyrë që politika amerikane të jetë më efikase në planin afatgjatë?
Pikë së pari, njerëzit më pyesin për popullaritetin, qoftë brenda, qoftë jashtë kufinjve. Një lider s`mund të marrë vendime duke u përpjekur të fitojë popullaritet. Vendimet merren për hir të së drejtës. Unë kam marrë vendime, për të mirën e SHBA-së ndonjëherë ato ma rrisin popullaritetin, ndonjëherë bën efektin e kundërt. Popullariteti shkon e vjen, por disa parime duhet të jenë të qëndrueshme. Unë besoj se SHBA duhet të përballet me tiraninë, sëmundjet dhe urinë. Besoj se SHBA duhet të sigurojnë territorin e saj nga sulmet e tjera. Dhe unë do të ndërmarr veprimet e nevojshme për këtë. Shpresoj që të tjerët ta kuptojnë pse. Dua që njerëzit ta kuptojnë arsyen e vendimit. Dua që njerëzit ta respektojnë vendin tim dhe të pëlqejnë amerikanët, dhe shumica i pëlqejnë amerikanët. Ndonjëherë e pëlqejnë presidentin amerikan, ndonjëherë nuk e pëlqejnë. Por popullariteti është ..... unë do të bëja pyetjen "a do të vazhdoje të merrje vendime mbi parime të forta?"dhe përgjigjja është: absolutisht po.
Dhe më lejoni t'ju bëj një pyetje fëminore. Është hera juaj e parë në Shqipëri dhe çdokush pyet veten, çfarë i shkon në mendje Presidentit Bush kur dëgjon fjalën Shqipëri?
Një bregdet i bukur, histori interesante, njerëz musliman që mund të jetojnë në paqe, kjo më vjen në mendje. Mezi pres të vij. Të them të drejtën, mendova edhe për kohët e errëta të komunizmit, kur shoqëria ishte një shoqëri e mbyllur. Kam takuar shumë shqipëtarë që janë të gëzuar që jetojnë në një shoqëri të lirë. Mezi pres të vij në vendin tuaj. Kam dëgjuar gjëra shumë të mira për të dhe do të jetë një udhëtim interesant për mua dhe për Laurën.
Intervistoi: Andi Bejtja "Vision Plus"