Bipolar Disorder

champaign girl

Primus registratum
Re: Bipolar Disorder

nuk di shume per ket semundje por nje shoqja ime e ka edhe eshte e habitshme se si mund te kaloi njeriu nga ekstremi ne ekstrem brenda 5 minutave...me frikson nganjeher. por besoj that there's a little bipolar in all of us...
gjithashtu bashkohem me e qe medication is not always the solution...un kam hepatitis c edhe doktori tha te merja ca ilace (sja maj men emrin) por duhet te merrje edhe anti depresanta sepse nje nga efektet e shumta ansore ishte depresioni.
me kujtohet ne mtv ne emisonin True Life : I Am Bipolar...e trajtuan me shume hollsi ket teme, ishte shume mallengjyese edhe ne te njejten kohe e frikshme se si nje semundje mund te kontrolloj jeten e nje njeriu
me falni per injorancen...por cili eshte ndryshimi midis ADD (se di si quhet ne shqip) dhe bipolar disorder?

RaVeR

Primus registratum

Pergjigje...

C'kemi, tani qe po lexoja shkrimet ketu jam duke fegjuar Destination Sunshine nga Gatecrasher kenge e cila me duket shume e pershtateshme me temen. nejse, per t'ju pergjigjur pyetjes se Xhuxhit Roze ... do te thoja qe me aq sa di une Attention Deficit Hyperactivity Disorder ( qe nuk ja di emrin ne shqip ) ndryshon me dypolaritetin, ndonese shume simptoma te ADHD jane te ngjashme me simpotomat e depresjonit ne pergjithesi. Per kete bera edhe kerkime online qe mund ti gjesh te http://www.adhdnews.com/bipolar.htm

Por une mendoj ndryshe. Se pari duhet nenvizuar fakti qe njerezit me ADHD perbejne nje perqindje te madhe te popullsise. Te diagnozuarit me dypolaritet ne shumicen e rasteve e kane prejardhjen nga ADHD. Pacientet me ADHD kane mungese te theksuar vemendje, ata (ne) mund te distrakten shume lehtesisht dhe te lene pas dore ate c'ka kane filluar, jane shume impulsiv ( ne shoqerine bashkekohore i eshte bashkangjitur nocioni-"cool"- spontanitet /pf/images/graemlins/smile.gif ), impulsivitet, i cili, kur eshte i theksuar kalon ne ate qe e quajne hiperaktivitet dhe ne mani ose ne shqip cmenduri, ose 5 minutesh a ku ta di une se c'fare ...

Ne dypolaritet eshte i njejti proces, vetme se faza ndodh me shpejte dhe bje me ngadale. Se fundi do te thoja qe ADHD eshte faza fillestare e dypolaritetit, por qe nuk do te thote qe ajo shkon gjithmone drejt dypolaritetit, vetem ne ato raste kur 'c'rregullsia' zhvillohet me tej.

moonlight

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PiNk-MaGGiT:
[qb] cili eshte ndryshimi midis ADHD dhe ADD :confused: [/qb]
Mesa di une, i referohen te njejtit fenomen. ADD (Attention Deficit Disorder) ka qene perdorur me teper ne te kaluaren, ndersa ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)perdoret me teper tani per te qene 'politically correct'.

I love new york

Primus registratum

Pink MAggit
ADHD -Attention Deficit Hyperactivity Disorder
ADD- Attention Deficit Disorder
Pamvaresisht se kane dy emra te ndryshem ideja eshte qe ADHD dh ADD eshte e njejta disorder.
ADD eshte emri zyrtar per ADHD.
Eshte nje nga disorders neurologjike me e zakonte ne femijet Amerikane. Kur dikush diagnostikohet me ADD ose ADHD, qofte adult ose femije doktoret bazohen ne kater dimensione te jetes se perditshme: Mosperqendrimi, Hiperactiviteti, Impulsivitet me i zakonte se normali dhe Merzitja e shpejte. ADHD perdoret me shume ne vend te ADD kur hipertensioni eshte nje "simptome e forte" nga te kater dimensionet e permendura me siper.
ADD edhe ADHD pengon personin te perqendrohet, te jete ne gjendje te mesoje dhe te procesoje inofmacjonet dhe stimulet e marra ne natyre si dhe aftesine per te mbajtur mend.
Po e le me kaq, shpresoj t'a kem bere sadopak te qarte me aq sa mundesha. /pf/images/graemlins/smile.gif

moonlight

Primus registratum

Persa i perket kurimit te bipolar disorder (me falni ne perseris ndonje te thene me pare), dihet qe nuk ka sherim te plote prej semundjes. Mund te vihet me nen kontrol duke kombinuar medikacionet me 'psychotherapy' dhe gjithnje eshte pozitiv sistemi mbrojtes prej njerezve qe te rrethojne.
Nje medikacion qe eshte aprovuar per te ulur simtomat e schizophrenia quhet ZYPREXA. Tani besohet se ndihmon edhe ne kontollin e fazave te manise per njerezit me crregullimin bipolar. Pak a shume ka lidhje me korrigjimin e mos-balancimit kimik ne tru (qe besohet te jete shkak per simptomat e manise bipolare). Nuk jam ne dijeni te pasojave te mundshme te ketij ilaci, por provat klinike :shrug: tregojne se ndihmon crregullimin e gjumit, sjelljen e pakontolluar, kohezgjatjen e shkurter te vemendjes, etj.

champaign girl

Primus registratum

faleminderit moonlight and helen of troy...

nje shoku ime qe ka add or bipolar disorder (im not sure which one couz i dont see him anymore and he didnt like to talk about it) irritohej shume shpejt, nuk perqendrohej dot ne dicka per me shume se 5 min, ishte tmerresisht hyper disahere edhe here te tjera eshte shume depressed edhe shpesh here perfundonte ne banjo duke prere krahet. e shifja mbas shkolle ne peer tutoring edhe perher fliste per vetvrasje...sivjet se kam par fare...nuk e di nga behet tani /pf/images/graemlins/frown.gif

lola

Primus registratum

une kam pasur nje shoqe qe ishte bipolar ne shqiperi. kur ishim ne shkolle ajo shkruante letra lamtumire prinderve se do vriste veten dhe ecte per nje ore ne hekurudhe nga stacioni i trenit.
Pastaj ishte shume e lumtur dhe menjerehere me depresion. Kur shkuam ne shkolle te mesme u nda me nje cun qe e kishte te dashur dhe desh vrau veten, megjithese ai ishte komplet shk&3dh@t. Ky ishte rasti i vetem qe kam pare ne Shqiperi.

Almaa'95

Papirus rex

Juve ketej, e paskeni hapur ca thesin. I merrni gjerat shume rrembyer, gje e cila eshte pozitive por rrembimi juaj eshte shume akademik.

Nga dypolariteti une nuk di shume por di me pak se asgje. Para disa vitesh filloi te me bente pershtypje shume te theksuar fakti qe ne gezim e siper me vinte per te qare, dhe per shkaqet e gabuara. Nejse nuk e vura re, me pas ne nje klase psikologjie ku studjonim semundjen mendore, nder te tjerash ishte edhe dypolariteti. Simptomat e saj ishin shume te ngjashme me c'ka me shqetesonte mua prej disa kohesh. Kam bere kerkime te detajuara online. ku kam bere shume e shume teste ku rezultat ishin pozitive dhe negative.

nuk mund te them se ishte e tmerrshme por ishte pjese e jetes sime me te cilen u mesova, derisa nje dite shkova u vizitova. Pas disa vizitave mjekja rezultoi qe une vuaja nga nje dypolaritet i shkalles se ulet nuk e di ne shqip por ne anglisht quhet cyclothymic. ishte e lezetshme se fytyra e mjekes kur me tha mua ishte sikur po i binte ndonje bombe ... ndersa une ja ktheva me nje buzeqeshje ... /pf/images/graemlins/smile.gif . nuk eshte se ajo me tha ndonje gje qe nuk dija me pare ... me dha edhe trajtimin. Me tha qe semundja ime nuk kurohet plotesisht por me ndihmen e ca stabilizuesve te humorit. e morra receten e saj dhe bera prape kerkim per ilacet duke pare qe efektet anesore te tyre nuk ishin shume te kenaqeshme ... vendosa mos te kurohem. Qe atehere ne jete me kane ndodhur shume disfata. Ja ku jam, nuk kam pasur ndonjehere nevoje per tu burgosur ose futur ne kemishe force.

Kuptoj qe juve jeni duke folur per Tipin e pare, te dyte, dhe manine e dypolaritetit por megjithate, ata perbejne vetem rreth 20 % te totalit te semureve me dypolaritet. une jam fakti i gjalle qe semundjet madje edhe ato mendore munden pa patur nevojen e ilaceve. megjithese nuk e quaj veten "te sakte" nga ana mendore por a eshte ndonje nga ne i atille ?

hajde pra flini te qete se sot jam i lodhur dhe nuk jam ne humor per sushi /pf/images/graemlins/wink.gif

Sa kurioze jam te dij c'behet me kete tipin pas gjithe kesaj kohe. Dhe a i ka ardhur valle humori per sushi lol

Tema: mendoj se te gjitheve na ka ndodhur te pakten NJE here ne jete te provojme ndjesine e te qenurit bipolare. Gezim & pastaj melankoli e cuditshme ose lot dhe fill pas tyre ja shkrep te qeshurit. Ose sushi dhe fill pas tyre dhalle :p

Njs brenda kuadrit te shakase mendoj se sdo beja keq te kaloja dhe une nje here nga doktori , sa per kulture jo per gje tjeter jo :D

Thamina

Papirus rex
Ne fakt kam pasur te bej me keto tipa.Kam punuar me to.Eshte e lodhshme....dhe e kote te merresh me to.
Semundja eshte teper serioze e teper e rende.Eshte sikur ke dy persona ne te njejten kohe e se di ca te presesh...

Aki

Paint It Black
Me terapi psikologjike dhe medikamente mund te mbahet nen kontrolle dhe ata njerez te funksionojne me se normal dhe te pershtaten ne shoqeri, fatkeqsisht jo perhere i ndjekin keshillat mjeksore