Bipolar Disorder

mengjesi

Primus registratum
Bipolar Disorder

Cfare dine forumistat per kete? Cilat jane paragjykimet me te shpeshta per njerezit me kete crregullim? Sa efekt mund te kete BDja tek crregullimet e tjera te personalitetit?

Sidomos ana sociale me intereson. Sigurisht qe duhet ta trajtoj temen me gjate vete une, po veglat i kam te pakta dhe po ia le studiuesve/amatoreve me te vendosur te psikologjise dhe psikosociologjise.

Cheers!

b.k.

Primus registratum
Re: Bipolar Disorder

Fillimisht postuar nga mengjesi:
[QB] Cfare dine forumistat per kete? Cilat jane paragjykimet me te shpeshta per njerezit me kete crregullim? Sa efekt mund te kete BDja tek crregullimet e tjera te personalitetit?

Sidomos ana sociale me intereson. Sigurisht qe duhet ta trajtoj temen me gjate vete une, po veglat i kam te pakta dhe po ia le studiuesve/amatoreve me te vendosur te psikologjise dhe psikosociologjise.

une do te jap mendimin tim po me ngadale, pak nga pak se ke shtuar shume pyetje dhe te gjitha jane interesante /pf/images/graemlins/smile.gif

Paragjykimet me te shpeshta tek njerezit mbi BD.

n.q.s flasim per publikun shqiptar dihet qe ka nje mungese te theksuar informacioni mbi crregullimet mendore, dhe mbizetoren mbipergjthesimi duke i klasifikur te gjitha smendujet mendore ne te njetin grup.

m.q.s. si rrjedhoje e ketij mbipergjithesimi, paragjykimet mbi BD jane te njejta me ato te crregullikeve te tjera.

Disa paragjykime tipike shqiptare:

DIkush qe ka crregullime mendore eshte i "cmendur"
duhet te mbyllet ne spital psikiatrik, eshte i paafte te kryej funksione jetesore, eshte i rrezikshem, mbaji larg vetes sepse mund te te demtojne, nuk jane ne gjendje te krijojne e mbajne mardhenie njerezore, nuk jane ne gjendje te kuptojne dhe perfshihen ne aktivitete sociale etj.

D.m.th mbipergjithesohet ne te gjitha fuksionet jetesore, sociale, psikologjike te atij individi qe kalsifikohet ne kategeorine e "crregullimeve mendore".

Njohuria mbi BD eshte shume e kufizuar vetem ne ambjente profesionale, dhe prane familjeve qe kane individe me kete crregullim. Shume pak njihet jashte tyre.

b.k.

Primus registratum

Ne shqip nje perkthim i perdorur eshte:

"Crregullimi bipolar i humorit".

Admir

Forumium maestatis

Njerezit qe vuajne nga Bipolar Disorder provojne ulje-ngritje drastike te gjendjes emoconale. Nga shume te energjishem, ne te qullet, nga te qeshur e te gezuar ne depresues, tejet i paparashikueshem, dhe i rrezikshem jo vetem per veten por edhe per te tjeret. Duhet kuruar vetem ne qendra te specializuara menjehere sapo te verehet. Kalimi i kohes e rendon gjendjen keqas.

RecurrentDream

Forumium praecox

Lexova disa faqe ne internet ne lidhje me kete c'rregullim.

Sipas simptomave qe ishin pershkruar aty, me rezulton qe te gjithe personat e shenjes Gaforre "vuajne" ne menyre te natyrshme nga ky c'rregullim, :confused: perderisa cdo profil i kesaj shenje (nga autore/burime te ndryshme), nxjerr ne pah karakterin "me hene" (perkthimi im ne shqip per fjalen "moody") te tyre.

Do doja te dija ndonje gje me specifike, ose tregues pak me te sigurt mesa mund te jete e mundur ne nje fushe si psikologjia.

Flm. :wave:

b.k.

Primus registratum

scale.gif

ja nje tabele qe shpjegon dy gjendjet ekstreme

b.k.

Primus registratum

per sa i perket lunatizmit /pf/images/graemlins/smile.gif te gjithe njerezit jane nga pak bipolar. dmth eshte normale qe te perjetohen biologjiksiht dhe psikologjikisht momente te levizjes lart e poshte te energjise trupore dhe mendore.

cikli i kesaj luhatje ehste dicka reth 28-30 dite qe perkon me ciklin e henes. (cudi se pata nje debat mbi kete teme rreth 4-5 dite me perpara).

sigurisht bipolaret kalojne ne cregullim pasi ky cikel luhatjesh eshte shume me i theksuar dhe i pengon ne jeten e tyre te perditshme.

CRREGULLIME KOMORBIDE
abusimi me drogen dhe alkolin jane disa nga cregullimet qe shoqerojne shepsh BD. Po ashtu crregullimet e ankthit, Stressi Postraumtik dh ecrregullimi Obsesiv-Komplusiv shihen shpesh ne persona te diagnostikuar me BD.
do te bej nje search per me shume info, sepse nuk kam njohuri te fresketa /pf/images/graemlins/wink.gif

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Mirror:
[QB] Lexova disa faqe ne internet ne lidhje me kete c'rregullim.

Sipas simptomave qe ishin pershkruar aty, me rezulton qe te gjithe personat e shenjes Gaforre "vuajne" ne menyre te natyrshme nga ky c'rregullim, :confused: perderisa cdo profil i kesaj shenje (nga autore/burime te ndryshme), nxjerr ne pah karakterin "me hene" (perkthimi im ne shqip per fjalen "moody") te tyre.

kjo me duket shume pak e mundur, ndonese nuk i njoh keto studimet. mund te jesh me specifik. :shrug:

p.s. perkthmin mund t'a besh si te duash, vetem nese do te lexosh libra ne shqip ka shume mundesi te gjesh variantin qe kam dhene me siper

eM

Paper Moon

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb] Duhet kuruar vetem ne qendra te specializuara menjehere sapo te verehet. Kalimi i kohes e rendon gjendjen keqas. [/qb]
Ka shume paciente BD qe nuk kane nevoje per hospitalizim. Ka nje liste shume shume te gjate ilacesh (ka pacinte qe pijne dhe 10-15 ne dite) per te mbajtur cdo gje nen kontroll.

Dikush qe vuan nga bipolar disorder nuk do te thote se nuk ka per te pasur kurre rastin per nje jete "normale." Keta njerez nuk jane te rezikshem nese marin illacet dhe ndihmen e duhur, mund te shkojne ne shkolle dhe te mbajne vende pune pa probleme.

Admir

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga PaperMooN:
[qb]
Fillimisht postuar nga Logos:
[qb] Duhet kuruar vetem ne qendra te specializuara menjehere sapo te verehet. Kalimi i kohes e rendon gjendjen keqas. [/qb]
Ka shume paciente BD qe nuk kane nevoje per hospitalizim. Ka nje liste shume shume te gjate ilacesh (ka pacinte qe pijne dhe 10-15 ne dite) per te mbajtur cdo gje nen kontroll.

Dikush qe vuan nga bipolar disorder nuk do te thote se nuk ka per te pasur kurre rastin per nje jete "normale." Keta njerez nuk jane te rezikshem nese marin illacet dhe ndihmen e duhur, mund te shkojne ne shkolle dhe te mbajne vende pune pa probleme. [/qb]
Une nuk fola per hospitalizim, por per trajtim/kurim ne qendra te specializuara dhe jo ne poliklinika te emergjences. Ilacet merren vazhdimisht porsi edhe vizita tek mjeku psikiater ndodh ne limite te shkurta kohe.

Dikush me BD mund te kete patur rastin te jete "normal", por eshte thuajse e pamundur (deri tani) te kthehet ne gjendje krejtesisht normale. Per sa kohe qe je i/e varur nga ilacet, klinikisht, nuk mund te konsiderohesh normal/e. Mund te kete permiresime rrenjesore gjithsesi. Nqs personi ka BD, eshte i rrezikshem fillimisht per veten edhe per te tjeret. Kjo eshte e njohur statistikisht (te pakten qe nga viti i ka kaluar). Gjate periudhes se manise, ai/ajo ka mundesi te hidhet nga lartesi te larta, te shkele ligjet e qarkullimit rrugor, te kryeje shpenzime te larta, te konfliktuoje me njerez per asgje etj etj. Rreziku mbetet akoma me i larte ndaj vetes ndaj periudhes depresive. Suksesi ndodh vetem pas kurimit, dhe padiskutimisht qe BD transformon cdo fushe te jetes se personit. Crregullimet psikologjike nuk jane si ato fizike. Fizikisht po nuk pate njeren dore punon me tjetren, por po pate psh depresion nuk funksionon normalisht i tere organizmi.

eM

Paper Moon

ate normal e vura ne thonjeza sepse ajo qe mund te quhet normale per nje person qe vuan nga BD nuk eshte ajo qe eshte per dike normal.
Duke mare kuren ne regull, dhe duke ndiekur udhezimet e doktorit, keta njerez mund te bejne "basic things" pa probleme.

ps. logos nuk u kuptuam, idete i kishim te njejta! /pf/images/graemlins/smile.gif

Admir

Forumium maestatis

Sakte! Eshte krejtesisht e vertete ajo qe sapo thate. Nuk kam cfare ti shtoj me he per he, por vetem te te uroj nje GJUME TE EMBEL! :wave: :sleep:

P.S Totally understood you dear! /pf/images/graemlins/wink.gif :thumbsup:

gezim lame

Primus registratum

Shkrimet ketu ishim mjaft interesante. /pf/images/graemlins/smile.gif
Nje gje doja te njihja; per personat me BD eksistojne menyra "sherimi" apo "kurimi", ku eshte ai limt ku mund te thuhet se s'ka "sherim" por ka trajtime vetem "kurues"... ???

b.k.

Primus registratum

Hej ximi, ajo eshte pyetje prej 1000000 dollar.
/pf/images/graemlins/smile.gif

Si cdo crregullim tjeter ka shume terapi qe jane provuar, disa me te sukseshme disa me pak, por ne pergjithesi kombinimi psikoterapi dhe ilace eshte kombinimi me i mire. Suksesi i terapise varet shume nga lloji i crregullimit bipolar, nga menyra se si simpotmat shfaqen dhe zhvillohen, shpeshtesia e ciklikt dhe perzierja e dy gjendjeve te kunderta (do te mundhem te jap detaje me vone).

Nje nga problemet kryesore eshte pacientet paraqiten per ndihme reth 10 vjet pas shfaqjes se simptomave te para (statistikat sigursisht nuk jane marre mbi poupullaten Shqiptare).

Zakonisht me rritjen e moshes rriten dhe shpeshtesia e episodeve, dhe personat qe vuajne nga BD, jetojne me pak, dhe kane me shume probleme shendetesore, te shoqerura me nje numer problemesh sociale dhe nderpersonale qe jane permendur me siper.

Ato lloj kurimesh qe ndikojne ne qetesimin te levizjeve te humorit, ndikojne ne ndalimin e levizjeve te humorit, ulin rezikun e vetevrasjes, rrisin jetegjatesine, rrisin producitivtetin dhe funksionimin me rreth 40-75 % ne krahasim me ata qe nuk marrin kete lloj kurimi. Ata paciente qe i pergjigjen mire ketij lloj trajtimi arrine te kene nje jete normale dhe aftesine per te jetuar ne menyre te panvarur.

Per fat te keq eshte nje semundje qe zgjat gjithe jeten, dmth episodet perseriten, dhe shpeshtesia e tyre varet nga personi dhe niveli i trajtimit. Kjo nuk do te thote qe nuk ka nderprerje. episoded mund te jene si nje tip cikli qe disa here dhe ndalon.

Per psikoterapite dhe edukimin psikosocial do te flas nje dite tjeter :wave:

gezim lame

Primus registratum

Flm shume. Kur merreshka ajo rruge veshtire se paska "rikthim". Shpresa mbetet tek kurimet dhe trajtimet. Duhet bere yzmeti vetes sa te kemi mundesi dhe te kemi ne dore sot per sot sa s'jemi akoma ne ate drejtim.

b.k.

Primus registratum

Meqe ra fjala, ka elemente biologjik ne crregullim, dmth nuk mudn te evitohet vetem me deshiren e mire.

ajo qe ka rendesi eshte se mund te mbahet nen kontroll me terapine e duhur dhe ne kohen e duhur.

RaVeR

Primus registratum

Juve ketej, e paskeni hapur ca thesin. I merrni gjerat shume rrembyer, gje e cila eshte pozitive por rrembimi juaj eshte shume akademik.

Nga dypolariteti une nuk di shume por di me pak se asgje. Para disa vitesh filloi te me bente pershtypje shume te theksuar fakti qe ne gezim e siper me vinte per te qare, dhe per shkaqet e gabuara. Nejse nuk e vura re, me pas ne nje klase psikologjie ku studjonim semundjen mendore, nder te tjerash ishte edhe dypolariteti. Simptomat e saj ishin shume te ngjashme me c'ka me shqetesonte mua prej disa kohesh. Kam bere kerkime te detajuara online. ku kam bere shume e shume teste ku rezultat ishin pozitive dhe negative.

nuk mund te them se ishte e tmerrshme por ishte pjese e jetes sime me te cilen u mesova, derisa nje dite shkova u vizitova. Pas disa vizitave mjekja rezultoi qe une vuaja nga nje dypolaritet i shkalles se ulet nuk e di ne shqip por ne anglisht quhet cyclothymic. ishte e lezetshme se fytyra e mjekes kur me tha mua ishte sikur po i binte ndonje bombe ... ndersa une ja ktheva me nje buzeqeshje ... /pf/images/graemlins/smile.gif . nuk eshte se ajo me tha ndonje gje qe nuk dija me pare ... me dha edhe trajtimin. Me tha qe semundja ime nuk kurohet plotesisht por me ndihmen e ca stabilizuesve te humorit. e morra receten e saj dhe bera prape kerkim per ilacet duke pare qe efektet anesore te tyre nuk ishin shume te kenaqeshme ... vendosa mos te kurohem. Qe atehere ne jete me kane ndodhur shume disfata. Ja ku jam, nuk kam pasur ndonjehere nevoje per tu burgosur ose futur ne kemishe force.

Kuptoj qe juve jeni duke folur per Tipin e pare, te dyte, dhe manine e dypolaritetit por megjithate, ata perbejne vetem rreth 20 % te totalit te semureve me dypolaritet. une jam fakti i gjalle qe semundjet madje edhe ato mendore munden pa patur nevojen e ilaceve. megjithese nuk e quaj veten "te sakte" nga ana mendore por a eshte ndonje nga ne i atille ?

hajde pra flini te qete se sot jam i lodhur dhe nuk jam ne humor per sushi /pf/images/graemlins/wink.gif

b.k.

Primus registratum

haha

e bukur ajo e sushit /pf/images/graemlins/wink.gif

jam shume dakort me ato qe thua pervecse ne nje pike une do te shpreshesha ndryshe. Kam dy-tre shoke qe kane te njejten diagnoze me ty, dhe ne asnje moment nuk mendoj se ka vend per termat i "sakte" apo i "pasakte". /pf/images/graemlins/smile.gif
Nje nga ata eshte nje ng amiqte me te ngushte, dhe nje nga personat qe konslutoj per problemet qe kam, dhe asnjehere nuk shikoj diangozen e tij si nje problem, apo si paaftesi.

Nderkohe ke shume te drejte, diskutimet e siperme ngelen vetem ne nivel teorik, per sa i perket fazave me te renda te cregullimit, dhe shembulli qe solle eshte pershkrimi me e mire, dhe pergjigja me me vlere qe une do te konsideroja ne te gjithe temen.

RaVeR

Primus registratum

/pf/images/graemlins/smile.gif flmnd, ne lidhje me terminologjine Saktesi, do te thoja qe e perdora ne thonjeza duke e pasuar nga pyetja teorike per te treguar qe saktesia nuk ekziston ne psiken e njeriut.

fakti i vetem qe ne marrim fryme tregon qe nuk ka vend per saktesi (ne ajer ka shume toksina te shkaketuara nga faktore te ndryshem te cilat angazhojne ne vrasjen e disa qindra ose mijerave qeliza nervore--te parigjenerueshme--c'do here qe ne marrim fryme) pa marre parasysh alkoolin e me the te thashe /pf/images/graemlins/smile.gif (ca grup fjalesh, me the te thashe /pf/images/graemlins/smile.gif )

nejse . megjithate me pelqen qe juve njerez shkruani per tema te tilla. eshte bukur kur shikon se ka nga ata qe duan t'ja dine, e vetmja gje qe me shqeteson eshte a futen ne perdorim keto dije ne jeten e perditeshme.

gjithe te mirat