BASHKIMI I TROJEVE SHQIPTARE PROCES I PASHMANGSHËM

BASHKIMI I TROJEVE SHQIPTARE PROCES I PASHMANGSHËM

Kemi mbaruar të tërë, po qe se sejcili mendon për vete dhe jo për kombin, thoshte Marin Barleti.
Mendjendriturit tanë të Rinindjes Kombëtare, Sami Frashëri dhe Ismail Qemali, ëndërronin një Shqipëri me gjithë trojet e bashkuara, siç duhet të jetë në të vërtetë, me mbi 60 mijë km katrore dhe më një popullsi mbi 7 milion banorë.
Kjo hapësirë e trojeve etnike shqiptare, llogaritet brenda pesëkëndëshit Ulqin, Kosovë Veriore, Pershevë, Strugë, Pervezë.
Sipas tyre, kështu Shqipëria do të kishte kushte të mjaftueshme për begati ekonomike, përparim shoqëror e qëndrushmëri politike, brenda vetes së vet, por edhe do të jetë një vend, që sigurisht do rrezatojë stabilitet në Ballkan.
Poeti ynë i madh, Lasgush Poradeci, pat thënë "Do të vijë një ditë, kur do të vemi në dasëm e do të urojmë: Mos e pivshim këtë gotë, po të mos bashkohemi me Kosovën".
Ndërsa, Padër Anton Arapi, thoshte "Bashkimin e shqiptarëve ta bajmë monument kombëtar".
Për disa politikanë dhe politika shqiptare, sot, të flasë dikush kështu, ose është çmenduri, ose radikalizëm. Dhe si të tillë, ata që mendojnë për bashkim të trojeve shqiptare, janë radikalë, spiunë serbë, antikombëtarë, përçarës të çështjes kombëtare, etj, etj.
Kështu thuhet. Edhe pse ka plot mjete dhe instrumente juridiko-diplomatike, që përcaktojnë të drejtën e kombeve për vetëvendosje, siç janë Karta e Kombeve të Bashkuara e vitit 1945, Rezoluta 1514 e Asamblesë së Përgjithëshme të OKB e vitit 1960, Konventa Ndërkombëtare për të Drejtat Civile dhe Politike e vitit 1966, Rezoluta e OKB-së nr. 2625 e vitit 1970, e njohur si Deklarata e Marrëdhënieve Miqësore, Akti final i Helsinkit i vitit 1975, karta e Parisit e vititi 1990, etj. Në shumicën e këtyre dokumenteve theksohet dhe përcaktohet qartë e drejta e vetëvendosjes së kombeve, por edhe njohja e ndryshimit të kufinjëve.

gentilushi

Primus registratum
Re: BASHKIMI I TROJEVE SHQIPTARE PROCES I PASHMANGSHËM

Akti final i Helsinkit, është instrumenti themelor në Kuadrin e Organizatës për Sigurimin dhe Bashkëpunimin Evropian (OSBE). Parimi VIII i këtij akti thotë: "të gjithë popujt, gjithmonë kanë të drejtën që në liri të plotë dhe në kohën e në mënyrën që ata dëshirojnë, të përcaktojnë statusin e tyre politik të brendshëm dhe të jashtëm". Kjo dispozitë e këtij dokumenti tregon se parashikohet një shkallë e lartë e së drejtës së vetëvendosjes.

Po kështu edhe Karta e Parisit për një Evropë të Re e vitit 1990, përcakton dhe madje e avancon edhe më tej këtë të drejtë të popujve.

Është imperativ i kohës sot, të njihen mirë këto dokumente të rëndësishëm dhe tjerë që nuk i përmendëm, sepse do të gjejmë argumente të fuqishëm në të mirën e çështjes tonë madhore të përcaktuar nga vetë ata që aktualisht, ne shqiptarëve na rekomandojnë të bëjmë jetën tonë copa copa, kështi siç jemi, të ndarë në pesë shtete.

Edhe pse disa ambasadorë e coptuan në Londër në fillimin e shekullit, elita shqiptare nuk e përfilli këtë ndarje, por vazhdoi logjikën e bashkimit. Hasan Prishtina u bë kryeministër më shumë se dhjetë vjet pas këtij coptimi. Bajram Curri qe antar i qeverisë së Nolit. Po sot? As që mund të mendohet nga një pjesë e politikës tonë.

Përse pra, na qenka mace e zezë kërkesa për bashkim kombëtar? Pse pikërisht ndodh kështu, kur ne kemi gjithë premisat optimale për të kërkuar një gjë të tillë?

Dikush thotë, se nuk janë pjekur kushtet e ndërkombëtarëve. Së pari nuk e kuptoj cilët janë kushtet e tyre! Ç'lidhje kanë ato me ne, me problemet e zhvillimet tona të brendëshme? Jam i bindur se kushtet e tyre nuk përmbushen asnjëherë. Ata nuk do të jenë asnjëherë dhe në asnjë rrethanë në favorin tonë. Historia shqiptare ka dëshmuar qartë qëllimet e synimet e tyre.

Mbetet respektimi i mendimit tonë kombëtar, respektimi i elitës shqiptare. Mbetet ndërtimi i platformës tonë nga akademikët. Por edhe kërkohet respekt e ndërgjegje patriotike nga të gjithë shqiptarët kudo që janë.

Ne mbështetemi në energjitë tona, por edhe në dokumentet e sotme ndërkombëtare, se jemi pjesë e kesaj Evrope. Gjermania nuk qe radikale kur kërkoi dhe e bëri bashkimin e vet. As ne nuk jemi kurrë të tillë, pse kërkojmë bashkimin e trojeve tona.

Ne shqiptarët, kemi një përçmim konstant ndaj njëri tjetrit e reflektuar kjo së pari nga sovranitetet e huaja që kanë administruar këtë vend shekujt që ikën.

Sipas Prof.Aleks Luarasit "shqiptarët, duke jetuar në shekuj nën pushtimet e huaja, e kanë parë vazhdimisht shtetin dhe institucionet e tij me një sy armiqësor".

Kjo do të thotë që vetë komuniteti shqiptar nuk duhet të mos dojë, respektojë e simpatizojë shkencëtarët, politikanët dhe idetë që pjell vetë. Ne shqiptarët, duhet të respektojmë vlerat dhe qëllimet e veta madhore, siç është problemi i madh i bashkimit të të gjithë shqiptarëve në njësi të vetme.
A e kanë patur ndonjëherë në dorë shqiptarët problemin e bashkimit? Asnjëherë dhe në asnjë rast! Me gjithë përpjekjet titanike, as në Rilindjen tonë, kur vetëdija kombëtare ishte në shkallën më të lartë.
Sot në fakt është situatë tjetër. Por edhe kjo situatë, varet se si menaxhohet nga klasa jonë intelektuale dhe politike.
Sipas studiuesit arbëresh Fortino Italo Costante "sot, më shumë se kurrë, Shqipëria po shkon në kërkim të identitetit të saj. Ajo ka nevojë të marrë në dorë fatin e saj, që në të kaluarën u qe lënë të tjerëve". Ashtu ka qenë plotësisht.
Por ashtu më duket se është edhe tani. Nuk kemi një platformë tonën ende. Politika servile shqiptare në përgjithësi, heziton të formulojë para botës brengën më të madhe të shqiptarëve.
Duhet të hartohet një program strategjik, afatgjatë nga institucionet tona më të larta shkencore,- shprehet prof.dr.Agim Vinca,- ku do të parashikohen rrugët dhe mundësitë e bashkimit të shqiptarëve në një shtet, si e vetmja zgjidhje e drejtë e çështjes shqiptare. Rolin kryesor në këtë plan duhet ta luaj shtetië këtë plan duhet ta luaj shtetiht kundër rrjedhës, individë të veçantë, por edhe një pjesë e politikës të sotme në Tiranë e Prishtinë, të etiketon dhe të shikon vëngër nëse dikush flet për shqiptarë të bashkuar, për troje të bashkuara, për një unifikim natyror të shqiptarëve.
Ismail Kadare shprehet se "asnjë doktrinë, asnjë manipulim apo tregti politike, asnjë trysni shtetesh, lobesh apo organizmash ndërkombëtarë, nuk mund të pengojnë kombin shqiptar të kryejë atë që gjithë kombet e Evropës, plotësisht apo gati plotësisht, e kanë kryer, bashkimin kombëtar të tyre".
Sipas disa politikanëve të sotëm, por edhe të disa gazetave tona gjoja kombëtare, Ismail Kadare është radikal, fundamentalist, nxitës i luftrave, ultranacionalist, që kërkon Shqipërinë e madhe.
Ecim më tej. Më së shumti me trajtimin e problemit të bashkimit kombëtar është marrë akademiku i nderuar Rexhep Qosja. Ai diku në trajtesat e tij për këtë problem madhor shprehet "...bashkimi kombëtar-bashkimi i trojeve, në të cilat shqiptarët janë popullatë e vetme shumicë në shtetin amë me Shqipërinë shtetërore, duhet të jetë synimi historik i popullit të ndarë shqiptar". Më tej vazhdon mendimin e tij profesori Qose "Historia nuk pushtohet me njerëz të ndarë dhe pa sakrifica. Historia ndryshon dhe pushtohet me njerëz të bashkuar dhe me sakrifica. E bashkimi nuk bën vetëm fuqinë siç është thënë shpesh, por bashkimi bën edhe mençurinë". Edhe profesor Qosja sipas një pjese të politikës së sotme servile është i anatemuar, i papërfillur, i parespektuar. Madje i kanë ndrushuar edhe mbiemrin. Edhe kjo mendje e ndritur, ashtu si edhe Kadare duhet të jetë radikal sipas konceptit të sotëm të një pjese të politikës shqiptare, se kërkon bashkimin, kërkon njësimin e trojeve shqiptare.
Vazhdojmë me mendimin e Ukshin Hotit, një nga figurat më të shquara në fushën e filozofisë dhe politologjisë tonë të re. "Çdo analizë, thotë ai, në çfarëdo aspekti, në instancë të fundit, nuk mund të mos reduktojë çështjen shqiptare në nevojën e bashkimit të trojeve shqiptare në një shtet të vetëm shqiptar". Edhe intelektuali ynë martir duhet të jetë radikal, se kërkon bashkimin, kërkon një shtet të vetëm shqiptar.
Për një pjesë të politikës së sotme, nuk ka rëndësi logjika e zhvillimeve shqiptare, nuk kanë rëndësi përpjekjet e akademikëve dhe idealistëve shqiptarë, me rëndësi është që të respektohen ato rekomandime që jep bota. Ajo nuk e do bashkimin. Ok. Edhe ne nuk e duam, thotë njëzëri politika e sotme.
Të gjitha këto tregojnë, se ne nuk e kemi në dorë ende problemin tonë më të madh. Atë ia kemi lënë ndërkombëtarëve, ia kemi lënë një Evrope, institucionet e së cilës vdiqën pas luftës në Irak, por që ende nuk është bërë ceremonia e varrimit.
Kjo periudhë është shumë e keqe. Sa më shumë që t%

gentilushi

Primus registratum

Kjo periudhë është shumë e keqe. Sa më shumë që të zgjatet kjo ceremoni varrimi e institucioneve arkaike, aq më shumë do t'i vijë era kërmës ruso-franko-gjermane, që në Ballkan kërkojnë t'i ngrejnë përmendore idhujve të tyre serbë e grekë, aq më shumë karnavalë do të duken politikanët tanë që ndjekin mentalitetin e tyre, sidomos kur ende po besojnë se një ditë i vdekuri do të ngjallet.
Faik Konica, si mendje brilante që ishte pat thënë dikur "Shqipëria u ngjall nga idealistët, u ruajt nga rastet, u vra nga politikanët". Nëse është vërtetë kështu siç thotë ai, idealistët shqiptarë, në të ardhmen nuk duhet ta lejojnë vrasjen e Shqipërisë nga politikanët.

Ideja e bashkimit kombëtar, ringjallur nga idealistët e Lëvizjes Popullore të Kosovës, përmes një amendamenti për Unionin Shqipëri-Kosovë, që u propozohet dy parlamenteve shqiptare, është jo vetëm në kohë, por shumë e rëndësishme është se propozohet kur janë krijuar një sërë premisash. Madje jemi të vonuar.
Procesi i bashkimit të kombeve në Evropë është në mbarim të tij. Ne jemi të fundit. Pse kështu? Ç'presim?
Çfarë kuptimi do të ketë një shtet i pavarur kosovar? Cili është autoriteti i këtij shteti? Cili është dinjiteti i tij? Si do të jenë në të ardhmen marrëdhëniet me Shqipërinë, pjesë e së cilës është? Cili do të jetë statusi i marrëdhënieve të këtij shteti me vendet fqinjë? Mandej me Evropën dhe botën?.
Teatro me kombin nuk mund të luhet. Një Shqipëri e bashkuar në një njësi territoriale, në një shtet të vetëm është e drejta e vetme dhe e padiskutueshme.
Me shqiptarët e bashkuar, shteti shqiptar do të jetë dyfish më i pasur, dy fish më i ditur, difish më kulturor, dyfish më energjik. Kështu edhe Ballkani do të jetë i stabilizuar një herë e mirë.

gentilushi

Primus registratum

Sondazh
Si e mendoni Kosovën?
Shtet të pavarur
37.91% (6795)
Unioni Shqipëri-Kosovë
47.02% (8427)
Protektorat ndërkombëtar i OKB-së (20 vjet)
1.22% (218)
Protektorat i SHBA-së (50 vjet)
7.53% (1349)
Protektorat i Evropës (20 vjet)
0.63% (113)
Unioni Serbi-Mali i Zi-Kosovë
5.69% (1020)
Numri total i votave: 17922
Marre nga Kossova Press

ZeroCool

Primus registratum

E kush te le te vendosesh vete sot mor vlla. S'kane per tya lejuar ndonjehere bashkimin e trojeve etnike Shqiptare po te pakten te lejojne pavarsine e Kosoves.

gentilushi

Primus registratum

a e ke lexuar te gjithe postimin tim??
sigurisht qe te bashkohen /pf/images/graemlins/smile.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Qe te bashkohet Shqiperia me Kosoven duhet:

- Qe Kosova te ndahet perfundimisht nga Unioni Serbi/Mali i Zi (kur them te ndahet, nenkuptoj me letra)
- Qe Kosova te fitoje pavaresine dhe te vetqeveriset, qe ushtrite e huaja te largohen qe aty, qe minoriteti serb te ndihet i mbrojtur.
- Qe te fillojne bisedimet dypaleshe me Shqiperine dhe procesi i unifikimit te behet me ritme normale dhe i pasforcuar. Procesi ne fjale duhet te jete po aq i ngadalte sa marreveshja e asoocim stabilizimit me BE pasi dhe ketu mbi te gjitha do diskutohet bashkimi ekonomik/monetar.
- Qe pas gjithe kesaj ndermarrjeje te zhvillohet nje referendum nga te dyja skajet per te votuar bashkimin ose jo te trojeve.
- Qe vendimin tone per bashkim (nese ndodh) ta njohin nga te gjitha vendet e BE perfshire Greqine, te gjitha vendet Ballkanike perfshire Serbine, te gjitha vendet Europiane perfshire Rusine...

gentilushi

Primus registratum

Per bashkimin me Kosoven kjo gje nuk me duket shume e larget por une e kam hallin edhe tek "Pjeset e Tjera" /pf/images/graemlins/smile.gif

ZeroCool

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Ceasar:
[qb] Per bashkimin me Kosoven kjo gje nuk me duket shume e larget por une e kam hallin edhe tek "Pjeset e Tjera" /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Une mendoj se edhe bashkimi me Kosoven eshte i larget.
Pavarsia e Kosoves eshte e afert po bashkimi eshte shume i veshtire dhe i larget se komuniteti nderkombetar sikur se ka me shume qejf kete gje.

Te Pjeset e tjera e kemi hallin te gjithe po zgjidhja atje eshte me e veshtire. Po hapem ndonje lufte do na bjeri besuaeshmeria dhe do humbim mbeshtetjen e shume vendeve te fuqishme qe s'jane per paqendrueshmerine e rajonit. Me rruge diplomatike as te mos ta shpresojme kete gje.

gentilushi

Primus registratum

Nuk e di a e lexove te gjithe shkrimin tim por me duket se te gjitha te drejtat per tu bashkuar vijne nga Ligjet Nderkombetare dhe Kushtettuta e Shqiperise.Diplomacia eshte pikerisht mjeti qe vlen me shume dhe me ane te atij te arrihet Bashkimi kombetar i trojeve.

Ja pershembull te jap nje version si mund te rrjedhin ngjarjet.

1.Maqedonia duhet te respektoje te drejtat e shqiptareve atje 100%(Gje qe sllavet kurre nuk mund te bien dakort).Neqoftese jo Havier Solana ka thene vete.Shqiptaret shpetuan nga copetimi Maqedonine.Me kete une kuptoj qe kur te duam ne mund te kerkojme nga Komuniteti Nderkombetar qe sllavet nuk i permbushin detyrimet e tyre ndaj shqiptareve dhe copetimin e Maqedonise dhe bashkangjitjen e saj Kosoves ose Shqiperise.

2.Cameria.Greqia duhet te ktheje tokat.Kete te drejte na e sigurojne Ligjet per te drejtat e Njeriut.Neqoftese jo do te vije nje dite e afrt qe USA dhe BE do ta denojne Greqine me perjashtim nga institucionet euro-atllantike.Ky do te jete nje proces shume i gjate.

3.Ndersa per Presheven dhe Ulqinin,Plave Gucin duhet te ndiqet e njejta politike si me Maqedonine

ZeroCool

Primus registratum

[qb] Nuk e di a e lexove te gjithe shkrimin tim por me duket se te gjitha te drejtat per tu bashkuar vijne nga Ligjet Nderkombetare dhe Kushtettuta e Shqiperise.Diplomacia eshte pikerisht mjeti qe vlen me shume dhe me ane te atij te arrihet Bashkimi kombetar i trojeve.
[/qb]
E lexova dhe teorikisht ti ke te drejte dhe zemra ma do qe te jete ashtu si thua ti po mua me duket se ka fuqi te tjera qe vendosin ne bote dhe komuniteti nderkombetar s'me duket se e deshiron Shqiperine e madhe.

Fakti qe kemi nje popullsi me perqindje te madhe myslimane mendoj se eshte shkak per kete. Komuniteti nderkombetar ka frike lindjen e nje fondamentalizmi islamik brenda europes dhe ndoshtamendon qe po te na mbaj te shperndare do e kete me te lehte ta luftoj kete fondamentalizem.

Megjithate une nuk them te mos e provojme te bejme bashkimin e trojeve Shqiptare po kjo mund te provohet me vone kur te kemi nje qeveri me te vertete kombetare dhe jo nje qeveri si kjo e sotmja.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Asgje nuk dhurohet por fitohet.Pse kujtoni ju se faza me kryesore qe ishte clirimi i Kosoves u dhurua nga fuqite e medha.Ajo u fitua nga revolta e shqiptareve te Kosoves deri ne krijimin e UCK-se.Enjejta gje sot per bashkim shqiptaret nuk duhet te presin nga fuqite e medhaja por duhet te provokojne vet vendet fqinje qe kane tokat tona, madje dhe Greqine.Dikush mund te thote qe Greqia eshte evrope.Po edhe Shqiperia territor i evropes eshe.Pozicionet per kufijte e ballkanit ne bote sot nuk kane ndryshuar ne krahasim me ato te lufts se dyte boterore.Sot ne kemi shume avatazhe.Armiqte e shqiperise jane dobesuar, Amerika eshte kunder sllaveve, ndoshta me ne.
Por per te gjitha keto duhet pjekuri politike dhe dipllomaci.
Ne fund te fundit c'fare ka per te humb Shqiperia.Ne sot zero jemi.Ne kemi vetem per te fituar.

keraun

Primus registratum

Fillimisht postuar nga YLLIS:
[qb] Asgje nuk dhurohet por fitohet.Pse kujtoni ju se faza me kryesore qe ishte clirimi i Kosoves u dhurua nga fuqite e medha.Ajo u fitua nga revolta e shqiptareve te Kosoves deri ne krijimin e UCK-se.Enjejta gje sot per bashkim shqiptaret nuk duhet te presin nga fuqite e medhaja por duhet te provokojne vet vendet fqinje qe kane tokat tona, madje dhe Greqine.Dikush mund te thote qe Greqia eshte evrope.Po edhe Shqiperia territor i evropes eshe.Pozicionet per kufijte e ballkanit ne bote sot nuk kane ndryshuar ne krahasim me ato te lufts se dyte boterore.Sot ne kemi shume avatazhe.Armiqte e shqiperise jane dobesuar, Amerika eshte kunder sllaveve, ndoshta me ne.
Por per te gjitha keto duhet pjekuri politike dhe dipllomaci.
Ne fund te fundit c'fare ka per te humb Shqiperia.Ne sot zero jemi.Ne kemi vetem per te fituar. [/qb]
yllis jam dakord me ty dhe me caesar,se asnje nuk ta dhuron lirin,sepse liria fitohet dhe brohet me gryken e pushkes me kete dua te them qe vetem duke e bere fakte te kryer do detyrohet bota ta njohe shqiperin etnike se (lufta eshte vazhdimi politikes me mjeta te tjera):Von Klausetviz:kjo do te thote qe ne qoftese mendimi i politikes shqiptare eshte ribashkimi i trojeve etnike lufta eshte nje nga mjetet e ligjeshme per te arritur synimet politike (se te themi te drejten vetem me fjale nuk kemi per te mberritur gjekundi)

S6T6N6

Forumium maestatis

[qb] Per bashkimin me Kosoven kjo gje nuk me duket shume e larget por une e kam hallin edhe tek "Pjeset e Tjera" /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Me kosoven bashkimi eshte shume i larget nderkohe qe me "Pjeset e Tjera" eshte i paimagjinueshem :shrug:

te thyesh nje pjate eshte shume e lehte, ta ngjitesh, eshte goxha e veshtire /pf/images/graemlins/wink.gif

gentilushi

Primus registratum

ST6NT6 more nje shembull pak si absurd per te pershkruar gjendjen e trojeve shqiptare

"Ligji nderkombetar" thote qarte.Kur nje shtet nuk eshte ne gjendje te respektoje plotesisht te drejtat e qytetareve te minoritetit atehere ckuptim ka bashkejetesa me konflikte.

"...shteti demokratik DUHET te respektoje te drejtat e minoriteteve.."

I kam vene theksin fjales DUHET sepse lind pyetja "po neqoftese JO?".Atehere ajo e ashtuquajtura DEMOKRACI (Tek e cila po mundohemi te ngjitemi sa me lart) prishet dhe formohen konfliktet.Pra neqoftese "BOTA" nuk i do me shqiptaret te fillojne konflikte "TERRORISTE" perseri, DUHET ti japin te drejten per vetevendosje neqoftese duan nje BOTE DEMOKRATIKE KU UNE TE VENDOS PER MUA DHE JO COVIQAT E STEFANOPULLAT TE VENDOSIN PER FATIN TIM.Bashkejetesa me ata qe na kane pre nuk eshte aq kollaj or miq.

Te gjithe e dine mire se sa shume duan fqinjet tane te bashkeqeverisin me ne (Kosova eshte tjeter gje)

gentilushi

Primus registratum

stema-shqiperiaebashkuar.gif

ZeroCool

Primus registratum

Eh ligji eshte si shkopi ne doren e Maliqit thote populli. Ska fare rendesi se cfare thone ligjet e kartat nderkombetare.
Nese komuniteti nderkombetar nuk e deshiron Shqiperine Etnike as qe kemi per ta pasur ndonjehere.
Shtet e fuqishme i kane shkelur ligjet e nenshkruara nga vete ata pa i vrare ndegjegja fare sa here qe e ka dashur puna keshtu qe nuk vlejne shume fakti qe aktet nderkombetare na japin te drejte.

ledioni

Primus registratum

Shqiptaret te ishin te zote t'i mbanin trojet e tyre atehere kur ishte koha. ashme jane kujtuar shume vone. Tani qe nje veprim te vogel te besh, te hidhet persiper gjithe Europa, e jo me te pretendosh te rifitosh tokat qe dikur i ke humbur. Shqiperia e Madhe eshte endrra e te gjithe shqipatreve (perfshi dhe mua), por sot per sot mbetet nje Utopi.