Bashkeshorti apo dashnoret....

Hipocrati

Hipocrati
Para dy ditesh takoj rastesisht nje ish shokun tim te gjimnazit.
Ishte verte e kendshme te takoja nje bashkekohes pas 24 vitesh,ishte e pashmangshme te uleshim per nje kafe mgjs isha i zene shume ate dite.
Filluam te kujtonim per jeten qe kishim lene pas dhe per gjerat e tashme por tregimet per jeten nuk ishin aq te kendshme.
Pas pyetjeve per jeten , punen , folem per prinderit,martesen , femijet, dhe edhe vjerren e vjerrin.
-Une jom disi keq i thash, nuk kam njerez te gruas sepse gruaja ime eshte rritur ne fshatin SOS.
-Jo more ma priti Fatmiri (ky shoku im) une jam me keq, qe i kam!
-Une buzeqesha i thitha kafene, e i thash se jeta ka vend per te gjithe , dhe sa me shume te kesh , njerez aq me i plotesuar je.
-Jo more , me thote Fatmiri, njerzit e gruas time jane jashte kornizave normale , une i kam bere dalje ATA nuk mund te hyne me ne shtepine time....sepse vjerra ime sa here i shkoja me lavderonte ish-dashnoret e se bijes (gruas time ) me thoshte ka pas nje burre me pare, nje tjeter me pozite (packa se kish pas qene burre i martuar), nje tjeter keshtu e ashtu ...
Me buze ne gaz e me shprese se po bente shaka vazhdoj dhe e degjoj i ngrire ..
-... Ehh , -me thote Fatmiri duke thithur tymin e cigares, qe une se duroj dot- une e hengra ate m..t , u martove , jam me femije tani se te mi thonin ne fillim dija se cte beja! (ai altini mund te kete qene me i mire , por vetem per .. e mbajti 4 vjet , po keshtu dhe te tjeret )
Une ngrij me filxhan ne dore ,bej ti them se si hyre ne ate palo dere, por zeri me mbet ne fyt!
Perpiqem ti jap ndonje keshille , nderroj pozicion , perpiqem ta ta ngushelloj, por cfare ti them!?
Ti them qe qetesohu miku im Fatmir (sepse jeta te paska ikur per lesh) nuk besoj se fjalet e mija zene vend!
Fatmiri ka qene nje nxenes , dhe student i shkelqyer, ka nje profesion te admirueshem, dhe eshte djale shume punetor por... ka qene dhe ka mbetur me i urte se sa duhet!
Akoma nuk e kam kaluar trazimin nga ai takim me shokun tim te mire e te urte por pafat, cuditem , e nuk e konceptoj dot qe ka familje qe mburren me me te pamoralshmen , para moralit, familjes,nderit!
Po te jete se ka te tjere tille vjerre e kunate ath me mire une qe e mora gruan ke fshati SOS !

abs

nuk e di...
...nga ky shkrim me terhoqi ne radhe te pare vemendjen interesi personal( gje qe eshte normale) rreshti i fundit;
- "Po te jete se ka te tille vjerre e kunate ath njemilione here me mire une qe e mora ke fshati SOS!"
qe do te thote per mua, njeriu me cfare nigjon, sheh etc. vet-apo jovetdijshem mendon ne vehten e tij.

....ndersa po te isha keshilltarja e shokut te shkruasit te mesiperm, do i keshilloja qe, ne vend qe te qahet te behet aktiv; e para te komunikoje kjart me te shoqen se cfare ate e shqeteson...dhe te vendosin rregullat familjare brenda shtepise se tij, dhe pastaj ti komunikoje ato me tej tek kunata vjehrra etc. ne nje rast/ftes familjare.
Se treti, gruan e ka zgjedh vete (shpresoj mos ta kene martuar te tjere) si dhe femijte nuk behen ne nje jave, keshtuqe keto kane kohe bashke!
Dhe se katerti pyes vehten, kur te tjere nuk flasin me bashkshortin/en me kete gjuhe? mos valle ky shoku me sjelljet e tija i lejon te tjeret te sillen keshtu me vehten e tij?

Dhe sefundmi para se te moralizojme dhe te vetngushellohemi them se eshte me mire ti bejme vehtes nje vetrefleksion dhe te keshillohemi per te rikoperuar lidhjet familjare dhe jo shkaterruar ato.

Hipocrati

Hipocrati
...nga ky shkrim me terhoqi ne radhe te pare vemendjen interesi personal( gje qe eshte normale) rreshti i fundit;
- "Po te jete se ka te tille vjerre e kunate ath njemilione here me mire une qe e mora ke fshati SOS!"
qe do te thote per mua, njeriu me cfare nigjon, sheh etc. vet-apo jovetdijshem mendon ne vehten e tij.

....ndersa po te isha keshilltarja e shokut te shkruasit te mesiperm, do i keshilloja qe, ne vend qe te qahet te behet aktiv; e para te komunikoje kjart me te shoqen se cfare ate e shqeteson...dhe te vendosin rregullat familjare brenda shtepise se tij, dhe pastaj ti komunikoje ato me tej tek kunata vjehrra etc. ne nje rast/ftes familjare.
Se treti, gruan e ka zgjedh vete (shpresoj mos ta kene martuar te tjere) si dhe femijte nuk behen ne nje jave, keshtuqe keto kane kohe bashke!
Dhe se katerti pyes vehten, kur te tjere nuk flasin me bashkshortin/en me kete gjuhe? mos valle ky shoku me sjelljet e tija i lejon te tjeret te sillen keshtu me vehten e tij?

Dhe sefundmi para se te moralizojme dhe te vetngushellohemi them se eshte me mire ti bejme vehtes nje vetrefleksion dhe te keshillohemi per te rikoperuar lidhjet familjare dhe jo shkaterruar ato.

Jam plotesisht dakort me gjithe komentin Tuaj, porune kisha vite pa e takuar mikun tim Fatmir (fatkeq ne kete rast), dhe sikur te njihja e te dija me shume detaje rreth marredhenies (qe tashme kishte vdekur) ndermjet tij dhe njerzve te gruas, Une vete nuk do te dija cfare ti thoja, ishte vertete gjendje shume e rende!
Mua me ka ngacmuar (kjo ishte aresyeja qe shkrova rrefimin) ajo qe Fatmiri tregonte se si vjerra e kunata lavderonin ish-dashnoret para dhendrrit, njeriut qe jua beri grua dhe nene vajzen e tyre, njeriut qe ju dha NDER, me duket shume abstrakte !!
POR ndoshta kendveshtrimet etiko-sociale jane diverse sot , ndoshta pa ndonje ndarje te qarte mes te moralshmes dhe te pa-moralshmes , ne njerez te ndryshem.
Une e them me bindje qe miku im Fatmir KA GABUAR DHE MADJE KA GABUAR RENDE!

abs

nuk e di...
Mua me ka ngacmuar (kjo ishte aresyeja qe shkrova rrefimin)

...ndersa mua me terheq shkrimi yt, se si lexohet/tregohet nga ty, cila pjese e vehtes tende lexohet ne shkrim, ngaqe tema eshte hapur nga ty, ne ketu ty te kemi bashkbisedues dhe jo te njourin tend.

... ajo qe Fatmiri tregonte se si vjerra e kunata lavderonin ish-dashnoret para dhendrrit, njeriut qe jua beri grua dhe nene vajzen e tyre, njeriut qe ju dha NDER, me duket shume abstrakte !!

them se per cdo normal njeri gjehet si abstracte cfare thohet per te tjeret... njeriu eshte ne rradhe te pare pergjegjes i vehtes se vet, apo jo?

POR ndoshta kendveshtrimet etiko-sociale jane diverse sot ,

natyrisht qe jane te ndryshme dhe qe njerezit/experte/studiet nuk reshtin duke kerkuar dhe gjetur kendveshtrime sa me te shumta.

ndoshta pa ndonje ndarje te qarte mes te moralshmes dhe te pa-moralshmes , ne njerez te ndryshem.

them se duke holumtuar arsyet e x rastit pervec te bardhes dhe te zezes do gjejnim nje sere "ngjyrash"

Une e them me bindje qe miku im Fatmir KA GABUAR DHE MADJE KA GABUR RENDE!

wow ja ke thene atij keto fjale?

Hipocrati

Hipocrati
Mua me ka ngacmuar (kjo ishte aresyeja qe shkrova rrefimin)

...ndersa mua me terheq shkrimi yt, se si lexohet/tregohet nga ty, cila pjese e vehtes tende lexohet ne shkrim, ngaqe tema eshte hapur nga ty, ne ketu ty te kemi bashkbisedues dhe jo te njourin tend.

Shkrimi mund te ishte edhe i imi,bashkeshortja ime nuk i njeh nenen dhe babain e saj , dhe eshte drama e saj, une jam mesuar tashme por ajo e vuan.... POR ne ketu sjellim edhe ndodhi e opinione nga jeta perreth nesh, dhe kjo eshte e pranueshme dhe qe nxit diskutime e ide!

Une e them me bindje qe miku im Fatmir KA GABUAR DHE MADJE KA GABUR RENDE!

wow ja ke thene atij keto fjale?

Une nuk munda ti them ndonje gje mikut tim, besoj se mqns ishim rritur bashke, dhe shume vite pa u takuar miku im beri nje fare katarsisi duke me "qare" hallin, por ai vete e shprehte qe kishte gabuar ne njohje dhe martese.
Me edukimin dhe jeten qe bej mua me duket absurditet qe para bashkeshortit te lavderohen ish-dashnoret, MARTESA ESHTE INSTITUCION i ndershem, i fisem nuk mund ta baltosesh duke e krahasuar me ... nejse...kjo ishte ajo qe me ngacmoi te shkruaja!

lira12

Primus registratum
Para dy ditesh takoj rastesisht nje ish shokun tim te gjimnazit.
Ishte verte e kendshme te takoja nje bashkekohes pas 24 vitesh,ishte e pashmangshme te uleshim per nje kafe mgjs isha i zene shume ate dite.
Filluam te kujtonim per jeten qe kishim lene pas dhe per gjerat e tashme por tregimet per jeten nuk ishin aq te kendshme.
Pas pyetjeve per jeten , punen , folem per prinderit,martesen , femijet, dhe edhe vjerren e vjerrin.
-Une jom disi keq i thash, nuk kam njerez te gruas sepse gruaja ime eshte rritur ne fshatin SOS.
-Jo more ma priti Fatmiri (ky shoku im) une jam me keq, qe i kam!
-Une buzeqesha i thitha kafene, e i thash se jeta ka vend per te gjithe , dhe sa me shume te kesh , njerez aq me i plotesuar je.
-Jo more , me thote Fatmiri, njerzit e gruas time jane jashte kornizave normale , une i kam bere dalje ATA nuk mund te hyne me ne shtepine time....sepse vjerra ime sa here i shkoja me lavderonte ish-dashnoret e se bijes (gruas time ) me thoshte ka pas nje burre me pare, nje tjeter me pozite (packa se kish pas qene burre i martuar), nje tjeter keshtu e ashtu ...
Me buze ne gaz e me shprese se po bente shaka vazhdoj dhe e degjoj i ngrire ..
-... Ehh , -me thote Fatmiri duke thithur tymin e cigares, qe une se duroj dot- une e hengra ate m..t , u martove , jam me femije tani se te mi thonin ne fillim dija se cte beja! (ai altini mund te kete qene me i mire , por vetem per .. e mbajti 4 vjet , po keshtu dhe te tjeret )
Une ngrij me filxhan ne dore ,bej ti them se si hyre ne ate palo dere, por zeri me mbet ne fyt!
Perpiqem ti jap ndonje keshille , nderroj pozicion , perpiqem ta ta ngushelloj, por cfare ti them!?
Ti them qe qetesohu miku im Fatmir (sepse jeta te paska ikur per lesh) nuk besoj se fjalet e mija zene vend!
Fatmiri ka qene nje nxenes , dhe student i shkelqyer, ka nje profesion te admirueshem, dhe eshte djale shume punetor por... ka qene dhe ka mbetur me i urte se sa duhet!
Akoma nuk e kam kaluar trazimin nga ai takim me shokun tim te mire e te urte por pafat, cuditem , e nuk e konceptoj dot qe ka familje qe mburren me me te pamoralshmen , para moralit, familjes,nderit!
Po te jete se ka te tjere tille vjerre e kunate ath me mire une qe e mora gruan ke fshati SOS !

Kjo sipas meje ka nje shpjegim, se ai shoky jot (ne mos qofsh ti djale) qenka i pergjumur akoma, pasku hy ne nje familje ku....ash se ashtu e paska vjerre , kunata e grua , paska bo femi, po si beri ket femije pa i njoh apo e porositi me shoqni!
Ai "shoku" jot qenka ne hall te madh , ket gjo shoh une....

Al-Punk

Still here
Ne fakt mikut i duhet thene qe po nuk ndryshoi ai jeten e tij, atehere do ia ndryshojne te tjeret. Ne kete rast e ka lene jeten e tij en dore te ... hm, sic thote Lira12 me siper.

Hipocrati

Hipocrati
Ishte nje reagim ne hutim e siper nga cfare me tregoi shoki im i gjimnazit , arsyeja e hutimit ishte fakti qe ekzitoka nje
qendrim i hapur familjar ,ne nje rrace qe kushedi cfare qenkan,ku u respektonin dashnoret dhe u perbuzte e madje u sulmonte bashkeshorti!!!!!
Kjo eshte jashte traditave dhe normave tona si shqiptare , asnjehere nuk eshte degjuar kjo!
Sa per shokun tim ai nuk besoj se lexon neper forume per te marre nje mendje me shume, ashtu sic ishte katandisur, ndersa une nuk besoj se do e takoj per ti thende dicka me vlere, ndersa une e kam theksuar me siper, qe jam lumturuar nje vajze te rritur ne Fshatin SOS ne Tirane...

Artani

Primus registratum

Ky shoku jot paska hyre ne nje cerdhe baxhellash dhe per mua qenka idiot komplet (ne mos qofsh ti) . Une ne shtepine e vjerres kam e do tr kem veyem respekt, nuk ban vaki te kete gje tjeter se ikinne esfel te gjithe.
Po ti hipokrat nuk na thu a i ka shqiptar ky Fatmiri njerezit e gruas, se felliqsi e ndytesi kaq tmadhe unenuk e kom negju.
Turp

GodolE

Primus registratum
Ky shoku jot paska hyre ne nje cerdhe baxhellash dhe per mua qenka idiot komplet (ne mos qofsh ti) . Une ne shtepine e vjerres kam e do tr kem veyem respekt, nuk ban vaki te kete gje tjeter se ikinne esfel te gjithe.
Po ti hipokrat nuk na thu a i ka shqiptar ky Fatmiri njerezit e gruas, se felliqsi e ndytesi kaq tmadhe unenuk e kom negju.
Turp

Me duket tregim tipik imoraliteti , ky Fatmiri ose Hipokrati (se nuk po mor me hall tamom kush nga kta) per menimin tim duhet ti osh dhone drejtim kur e paska mare vesh se clloj baxhellash paska pas per hise.
Une me fort dhimbje do ja ktheja ne shpi kurven nones .
Keta lloj njerezish masi jan rrit, ushqu e jan mesu me imoralitet ju duket e rruges ta mbrojne e ta dun deri ne fund imoralitetin e te nxijne ate qe ju paska zbardh faqen e marre kurven per gru.
Une i ha pesgjalli me me ndodh keshtu.

GodolE

Primus registratum
Turp

Ktheje kurven ne cerdhe miku im.

abs

nuk e di...
Artan ke ngaterru dajret lal, nuk asht shoku jem ai por i Hipocrati't.
Jo pergja, te ishte i jemi shok do e kisha mbyll n'qilar me grun e tij :D sepse gjyshja jeme gjithmone ka thane, tenxherja gjen kapakun ;)

P.S. GodolE, m duket t' kenka maru pasta e dhamve :D

Artani

Primus registratum
Artan ke ngaterru dajret lal, nuk asht shoku jem ai por i Hipocrati't.
Jo pergja, te ishte i jemi shok do e kisha mbyll n'qilar me grun e tij :D sepse gjyshja jeme gjithmone ka thane, tenxherja gjen kapakun ;)

P.S. GodolE, m duket t' kenka maru pasta e dhamve :D

jo me lal se nuk kam gje me ty une... as kom thon gje qe implikon ty .
ky hipokrati ka ngrejt nje teme jevgjish, se vetem ne familje jevgjish respektohet putanlleku e shkelet neri.