AIDS/SIDA

Erind

Forumium maestatis
AIDS/SIDA

Si mendoni per ata qe kane ne trupin e tyre, nje nga viruset me te rezikshem te shekullit? C'mendoni se duhet ber me ta dhe me kete realitet? Ju duhet then gjithmon fjala e ngrohte sa per nje ngushellim, apo mund te behet dicka me teper per ta, duke ju qendruar prane ne menyre vullnetare? Ne shqiperi a behet sensibilizimi ne rini dhe neper shkolla, apo vetem nje ore leksion qe mund te ken ven ne programin shkollor, por ne realitet si prezantohet? Ekzistojne qendra vullnetare ne shqiperi? Apo kalon si nje teme, per te qeshur, e hedhur nje batut? Pra pak a shume c'dine te thoni per kete teme????

amp

Primus registratum
Re: AIDS/SIDA

Virusin mund te e kesh por nuk eshte e thene qe te jete aktiv. Mund te rrije i fshehur dhe deri ne 20-30 vjet. Pastaj ka ilace, pi barna mjekesore kineze qe te zgjasin jeten duke fuqizuar imunitetin dhe krijimin e trupave mbrojtes. Detyrimisht do vdesesh nje dite por jo sot. Zgjatja e jetes ishte 7 vjet para 20 vjeteve sot akoma nuk i dihet sa mund te zgjatet se akoma ska vdekur ndonjeri qe te bejne llogarine te pakten ketu ne USA. Une jam njeri qe kam virusin e sidas jo aktiv ne trupin tim qe prej 3 vjetesh.

Erind

Forumium maestatis

Nese mund te dihet menyra se si e ke marre? Ti si e ndien veten duke jetuar me kete realitet? miqte qe ke, te kane qendruar prane? C'mendove ne ato momente kur more kete lajm (ta quajme te hidhur)?

Blendi

Primus registratum

Me sa di une, SIDA u mund. Tashme, nuk llogaritet me me vite dhe shume doktore mendojne se perfundimisht, virusi HIV mund te mbahet ne kontroll dhe i infektuari te vdese nga pleqeria dhe jo nga HIV.
Mund ta kesh virusin ne trup dhe me mjekime mund te vazhdosh te jetosh nje jete perndryshe te shendetshme. Mbetet pastaj kufizimi ne mardheniet intime me te tjeres, pra perdorimi i mbrojtesve dhe shmangia e perhapjes se virusit.

amp

Primus registratum

Fillimisht postuar nga BaRboNi:
Nese mund te dihet menyra se si e ke marre? Ti si e ndien veten duke jetuar me kete realitet? miqte qe ke, te kane qendruar prane? C'mendove ne ato momente kur more kete lajm (ta quajme te hidhur)?
Qe te e dish ti une skam vajtur ndonjehere tek doktori vetem kur me u kerkoheshin analizat e gjakut per shkolle. Aty u zbulua se une jam seriopozitiv. Droge nuk bej dhe nese kam provuar ka qene pak pot me cigare. Aids nuk eshte ngjitese dhe qe te habis ty une e kam marre nga nje shqiptare para 4 vjeteve. Ajo qe me shqetesoi ishte se vajza me te cilen une shoqerohesha kohet e fundit kreu analizat e gjakut dhe nuk ka dale me sida.

E ndjej veten top fare dhe nuk e di perse habiteni. Sindromi i sides eshte qe te ul imunitetin e trupit qe njerezit me sida para 20 vjetesh vdisnin nga nje grip i thjeshte se as caji i ngrohte as asperina nuk i benin efekt dhe deri kaq i ulesh imuniteti i trupit.

Ajo ishte dikur. Pastaj te tere do vdesim, zere se bera aksident me makine dhe vdiqa. Shanset te tilla jane ne jete.

moonlight

Primus registratum

Virusi HIV eshte protein jashte e brenda permban RNA (qe kthehet ne DNA ne kontakt me qelizat me ndihme te receptoreve CD4) dhe 'reverse transcriptase'. Tani, trupi i njeriut nuk ka/krijon 'reverse transcriptase' dhe mendohet (ose besohet) se mund te gjendet nje 'kure' per HIV nese sulmohen 'reverse transcriptase' qe jane dy (si ne forme globesh) ne brendesi te virusit pa shaktuar probleme te dyta per personin.
Nje metode qe 'makes a lot of sense' eshte ajo e quajtur: 'cocktail'. Medikacionet e ndryshme te perdorura ne sasi te medha, per nje kohe te gjate, japin 'side effects'. Tani, kemi p.sh. ilacin A qe zgjat.......................kaq deri sa shikohen 'its side effects', ilacin B qe zgjat.................................deri ne 'side effects' dhe ilacin C........deri kur fillon 'its side effect', nese bashkangjiten keto tre ilace (qe kane per qellim te njejtin kurim) duke marr fillimet e tyre sebashku, athere ilaci ABC i formuar do te kete me teper rezultat dhe mund te zgjase per kohe me te gjate pa shkaktuar deme te njeaneshme.
Gjithashtu dihet se ilacet mund te ndihmojne ne kurimin e nje semundjeje, por ne te njejten kohe ndihmojne ne seleksionimin e bakterieve me me teper rezistence dhe me kalimin e kohes perfundon me nje koloni bakteriesh super-powerful qe ilacet nuk i bejne aq dem sa dikur (pasi kemi bere seleksionim te me te fortit). Nese 'sulmojme' menjehere me (p.sh.) ABC ilac, do jete doze teper e forte per te lene rruge aq te gjere sa dikur per seleksionimin e bakterieve me te forta. Sidoqofte, dozat e medha te 'shkaterrojne' dhe pak a shume qellimi eshte qe te te jipen doza sa me te medha te jete e mundur duke iu afruar por jo arrire pikes kulminante vdekjeprurese.
Nuk e dij sa e sakte jam, por pak a shume keto mbaj mend nga cka mesuar.

Le_Routard

Forumium maestatis

Sido qe te jet nje gje eshte e sigurt qe SIDA vjen nga Afrika dhe eshte shume e perhapur ke majmunet. Meqe i kemi pasur te gjithe stergjyshet majmuna do te thote qe nganjeher nuk e di nga te vjen /pf/images/graemlins/laugh.gif

Amper bravo te qoft ne radh te pare qe nuk e rrunke hic! /pf/images/graemlins/smile.gif Ka shume rob qe fillojn e behen qaraman, nje pjes vdesin nga sikleti e jo nga virusi.

Le_Routard

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Danae:
[qb]amper mund ta trasmetohet virusi joaktiv?[/qb]
Ta kisha pas une mund ta kishim provu bashk! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sido qe te jet nuk e mer neper mjet AF /pf/images/graemlins/laugh.gif

Dhe pa u tallur kam degjuar ka shume raste qe dalin njerez me SIDA pa pasur asnje lloj shpjegimi. Psh ne France ishte nje grua 60 vjecare qe doli me SIDA duke mos pasur asnje shkak, seks, transfuzjon gjaku etj etj... Ajo ishte thjesht nje nga rastet qe mereshin si shembull.

Por sic e tha dhe Amperi eshte shume me e rrezikshme te vdesesh nga nje aksident automobilistik sesa nga SIDA.

Erind

Forumium maestatis

Po ajo qe doja te dija, ne shqiperi, sa mundesi shpetimi ka nje njeri qe e ka prekur virusi sipas grades se tij te veprimit. A ekzistojn qendra dhe ilace per nderhyrje?

Erind

Forumium maestatis

Nuk ka asnje nga shqiperia qe ka info. Se te gjithe qe shkruajme jemi nga jashte mesa shikoj. Ishte e bukur batuta e le_routard ( Sido qe te jet nuk e mer neper mjet AF ).

oktapodi

Primus registratum

me shkrimet nuk mund ta marresh ne AF,
por them se do kete,me aids,ketu,
po te kesh kontakt me ndonjerin/en,
shume femra dhe meshkuj ka bere sex edhe me njerez te panjohur,te castit,apo te pavetedijshem se ai/ajo e ka kete semundje(aids) apo jo.
megjithate ndjenja dhe deshira per sex,largohet shume shpejt,per ta pyetur ate,a jeni apo nuk jeni.
e ka fajin uria sexuale.

xixa

Primus registratum

Se pari ju pershendes te gjitheve, me vjen shume mire qe mund te diskutojme per kete teme. Une paraprakisht kam punuar ne nje NGO dhe aktivitetet tona ishin kryesisht trajnime, mbledhje, dhe edukime te ndryshme shendetesore, nder tema te tjera zhvilluam dhe temen mbi Semundjet Seksualisht te Transmetueshme duke perfshire dhe AIDS-in. Njoftimi i popullates mbi keto tema ishte mese i nevojshem, vecanerisht kur kemi te bejme me nje popullate te pavetedijshme per keto gjera. Kemi hasur ne shume raste ku burrat qe kane shkuar ne mergim ndersa grate i kane lene ne shtepi "kryesisht neper fshatera" kane fituar AIDS-in dhe me pas e kane transmetuar virusin tek grate e tyre, me pas u kane lindur dhe femije me kete virus (dhe as qe kane pasur ide se jane te infektuar nga ky virus) :confused:

Erind

Forumium maestatis

Thnx XIXA. Per kete realitet e kisha fjalen edhe pse ketu ne perendim, ku jemi ne, mund te egzistojne mjekimet qe e bejne ate te parezikshme per nje fare kohe te gjate. Ne shqiperi nuk dihet as se cfare eshte sida ne disa zona te shqiperise, ose me mire ne nje pjese te madhe te shqiperise dhe jo me per mjekimet. Cfare mendoni qe duhet ber???

Diavolessa

Valoris scriptorum

Sex protect /pf/images/graemlins/smile.gif Rrofshin presarvativat /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/blush.gif

tirana

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Le_Routard:
[qb]Sido qe te jet nje gje eshte e sigurt qe SIDA vjen nga Afrika dhe eshte shume e perhapur ke majmunet. Meqe i kemi pasur te gjithe stergjyshet majmuna do te thote qe nganjeher nuk e di nga te vjen /pf/images/graemlins/laugh.gif

.........[/qb]
Nuk dua te cenoj aspak seriozitetin dhe dramaticitetin e argumentit po nuk e shtyj dot posht kete insultim per gjinjen qe (shpresoj denjesisht) prezantoj!!

moonlight

Primus registratum

Menyra me efikase per te shfarrosur Siden do te ishte (ne idealen): Gjithsekush te kishte marrdhenie seksuale me nje partner te vetem. Duke mbajtur virusin te mbyllur brenda ciftit te infektuar, menjanohet perhapja tek personat e tjere. Jo gjithnje Sida transmetohet nga nena e semure tek foshnja, keshtuqe me kalimin e kohes do te vinte ne zbritje te konsiderueshme nr. i personave te painfektuar nga Sida.

Ky thjesht mendim imi, aspak per te gjykuar apo dhene mend.

moonlight

Primus registratum

Me falni, doja te thoja: do te vinte ne zbritje te konsiderueshme nr. i personave te infektuar nga Sida. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Erind

Forumium maestatis

[qb]AIDS[/qb]

sida%20crystallina_small.jpg