Re: Agnesa Vuthaj nga Kosova, Miss Albania 2004
Kosovarja përfaqëson Shqipërinë nesër në “Miss World 2004”
Agneza Vuthaj: Ku ka vullnet, ka një shteg
Shekulli
Agneza Vuthaj, 18-vjeçarja e shpallur “Miss Albania 2004”, përfaqëson nesër në mbrëmje Shqipërinë në Kinë, në spektaklin “Miss World 2004”. Agneza sapo ka mbaruar shkollën e mesme dhe është regjistruar së fundmi si studente e shkencave politike në Universitetin e Prishtinës & Akademinë e Arteve të Bukura. Synimi i saj është të bëhet diplomate, në veçanti për çështjet e kulturës, dhe në kohën e duhur të ketë programin e saj televiziv në kanalin kombëtar. Në dëshirat dhe zbavitjet e saj bëjnë pjesë muzika, letërsia, politika e jashtme, udhëtimi, basketbolli dhe kërcimi.
Ku jeni rritur? Na thoni diçka për vendlindjen, qytetin dhe familjen tuaj.
Jam rritur në një fshat të vogël afër Prishtinës, me fusha dhe një lumë që kalonte pranë. Fëmijëria ime është pjesa më e bukur e jetës sime, dhe gjithmonë më është dukur sikur kam jetuar në një botë ëndrrash, me personazhet e përrallave të Andersenit. Ende e kemi atje shtëpinë e vogël ku gjithmonë më pëlqen të kthehem.
Çfarë punësh keni bërë? Cila ka qenë më interesantja?
Ndonëse kam nisur studimet në Universitet, kam filluar të punoj relativisht herët në jetën time. Unë jam një aktiviste e Kryqit të Kuq dhe ne iu vijmë në ndihmë familjeve të varfëra dhe fëmijëve të pastrehë. Jam gjithashtu koordinatore e konferencave UN Model.
Çfarë ambicjesh keni për karrierë, si mendoni t’i realizoni ato?
Ambicje e karrierës sime është të bëhem diplomate dhe të angazhohem në çështjet e kulturës për të bërë të njohur dhe për të vlerësuar traditën e lashtë historike të vendit tim. Besoj se do t’ia arrij kësaj duke studiuar shumë dhe pas diplomimit për Shkenca Politike dhe Diplomaci në Akademinë e Arteve të Bukura në Prishtinë ku aktualisht jam duke studiuar. Në të njëjën kohë lexoj ç’të më vijë në dorë për të zgjeruar dijet e mia në këto fusha sa më shumë të mundem. Siç thotë shprehja: “Ku ka vullnet ka një shteg”. Ambicja ime e dytë është të nis një program timin në një televizion.”
Cili është momenti më madhështor në jetën tuaj? (Pa përfshirë këtu marrjen e çmimit si më e bukura e vendit).
Sigurisht, momenti më madhështor jo vetëm në jetën time të tanishme, por që duket se i përket gjithë jetës time qëndron tek ato ditë të pasluftës në Kosovë, kur ditë e natë miqtë e mi dhe unë bëmë të pamundurën për të gjetur ushqim, strehim, fjalë ngushëlluese e qetësuese për mijëra të pastrehët, njerëzit e lodhur. Ato imazhe nuk do t’i harroj sa të jem gjallë.
Cili ka qenë momenti më i çuditshëm dhe më i sikletshëm në jetën tuaj?
Momenti më i siklektëshëm ka qenë kur në 2004 mora titullin dhe në qytet nuk flitej veç për këtë. U ndieva e hutuar. Asgjë nuk ka ndryshuar brenda meje, por njerëzit mendojnë të kundërtën. Si rezultat ata vazhdojnë të pyesin dhe unë ndihem më e përgjegjshme për të dhënë përgjigjen më të mirë. Ndiej se duhet ta meritoj besimin e tyre. Përgjegjësia është ndërgjegje që rritet dhe ndryshon për më mirë.
Çfarë do të bëje nëse fiton titullin “Miss World 2004”?
Do ta bëja një ëndërr realitet. Do të angazhohesha në bamirësi dhe do të ndiqja misionin heroik të Nënë Terezës. Paraja mund të shfrytëzohet më mirë për të sjellë shpresë tek shumë njerëz.
Nëse keni një moto personale cila është ajo?
“Ku ka vullnet, ka një rrugë” dhe “Ars longa, vita brevis” shprehja latine që do të thotë se “Jeta është tepër e shkurtër për ata që duan të krijojnë të mira.” Unë kam për qëllim dhe e kam marrë përsipër ta bëj këtë në jetën time.
03/12/2004