A KA NJE IDENTITET PER NE? "SHQIPETARE"

LEKE DUKAGJINI

Primus registratum
Re: A KA NJE IDENTITET PER NE? "SHQIPETARE"

Fillimisht postuar nga Triumfi:
[qb]
Fillimisht postuar nga Leon'ore:
[qb] Kadare jep nje shembull ne te cilin krejnohet me heronjet Shqipetare dhe thote qarte se cila eshte prejardhja apo rruga e identiteti i tyne, njekohesisht ai tregon se e vetmja rruge per te shkuar perpara eshte ti afrohena Europes sepse aty jane lidhjet tona ma te medha, pra ato historike. Nese ai shpreht keshtu ne nje menyre
medndoi se muslimanizmi dhe ortodoksia nuk kane sherbye ne unitetin kombetare e si rrjelloj as ne identitetin Shqipetare, ne nje fare menyre e kane shperbashkue qenjen tone dhe kane krijue perballe te tjerve nje identitette te ndryshem me tre krena.Une mendoj se eshte ne krejnarine tone te gjeme veteveten e per kete mendoj ose te pa fe ose te gjithe te nje feje. E cila do te jete kjo le ta zgjellim te gjithe se bashku sipas kushteve historike dhe nevojave te se arthmes. Kjo ne fakt eshte ne doren tone si e pranojme te vertetten dhe kryesisht ne doren e rinise ku e ndjen ma shume deshiren per tu inkuadruar. Nuk jam dakord qe te gjithe te quhemi vellezer me zor. Pra ata qe e ndjene veten Shqipetare te veretete duhen te zgjellin se nuk ka dy alternativa e aq me teper tri jo e jo. Shembull:Grket kane pesue te njejtat fate te çdekombtarizimit nen sundimin otoman, edhe ata jane konverti ne musliman dhe biles nje konvertim masiv, por ama sot te gjithe jane ata grek qe ishin para pushtimit. Pse me ne nuk ka ndodhe. Ndoshta se populli yne ishte me i pavetedishem, noshta nga injoranca e pushtuesit dhe e tije, kjo problem tjeter. Por une kam nje fare xhelozie kur mendoj pse ata jane aq te konfirmuem si komb dhe njihet qarte identiteti Grek. Keshtu shtyhem te mendoj dhe te shpresoj ne identitetin Shqipetare e pse jo te mos marre shembulle dhe te frymezohzm nga identiteti i Gjergj Kastriotit dhe i Nene Terezes. Per mue jane nje krejnari e madhe dhe pjese e pandame e identitetit tim personel. Ata jane fati ma i madh i kombit dhe pse jo te mos jene zeri thirres per nje identitet mare Shqipetare
Pershendetje Leon. [/qb]
po t'pergjigjem kosovarqe,se skam nerva per letrarqe kso temash nerveritse!!!

Qysh po menon; pse s'jemi asimilu na shqiptart ne sllav a ??? pffffffff pse na shqiptart qe jemi bo Musliman cka jemi bre a?
po ku e lexove bre qik qe grekt na qenkan bo masovikisht Musliman .. eh qe s'po dijshe as me rreeeeeejt aa!!!!..... Kombi shqiptar eshte i vetmi,ne rruzullin tokesor,qe ka tri fete po edhe qe s'ka asnjeren (apo shumica nuk ndjen pergjegjesi per fene qe ka)...je shum mahnitse,kur thu se shqiptar duhet me pas ni fe - dhe me kete konkludon interesat e s'di cka .... e shoh se Kadaren e paskit idol!!!
Kujtoj,se koka si puna juej,na kan bo qe te ngecim mbrapa,duke shiku te kaluaren se si e c'duhet dmth tuj morr me t'kaluaren - me emocione femijnore te pakontrolluara - shkaktojn habi e trazira ke masa ..per mendimin tim Kombi Shqiptar sherrin ja ka pa Skender begut po edhe Mama thereses, po cfar t'mire anyway i sollen kombit bre a ??!!vec " Monumente"e "Levdata"
... oh me ide revolucionaro pseudofanatike dhe me shkrimet kadareske,qe vec fishek zjarri cdo dite po i fut Popullit tone,s'gjehet identiteti e as nuk i sjellin asni t'mir kombit tone...dihet shum mir fjala e urte;"nje qene qe len nuk hane " .. pra hajr ska prej tij,se eshte TUC,po sherr ki,se t'kafshon tinxa ..Mos ke inot te Greku,se ata nuk kan koka si puna juv,qe folni kishe per identitet - e ma shum abuzon se sa ndihmon kete ceshtje ...nuk e kuptoj ni gjo mori Leon'ore; C'identiteti sheh ti me skender beun e mama theresen?,a pse Skender beu,shkonte ne itali e luftonte per papen apo pse ai shkonte kerkonte LEKE,e qe kthehej me duar ne xhepa,apo me ate skender beg,qe juv gjunte gure osmanlive? nomin e ka bo .. na ka knoq krejt a .. apo per monumentin qe e ka n'rome!!.... eh eh na shqiptart me kto mend si puna juej,kurr drite s'kemi me pa!!.. po te Mamatheres,c'identitet mund te marresh?? .. per levdatat qe ka morr nga vatikani apo nga kalkuta?! .. apo per shenjtrimin e papes ?? .. mbledh mend oj shqipe, se evropa e bota nuk jan njerez me brire po jan njerez sikur ne,po ndryshimi eshte; se ata nuk folin e nuk e kthejn kryt mbrapa,po punojne ..
... BOTA eshte BOTE interesi,nuk i intereson EU-s e as US-es se cfar feje ka Leon'ora,po i intereson se a i punon truni leon'ores .. mos me keqkupto; dukem i revoltuar,por kshu e kam stilin kur shkruaj n'kso tip temash,se jan shum te neveritshme dhe ndjellse te sherrit dhe ngecjes .. merre me mend ne;AKOMA pyesim se a jemi shqiptar apo s'jem,apo kush jane shqiptaret.. phaaa cfar absurditeti!!!.. me koken tuej,neve shqiptart kurr evropen s'kem me pa me sy ...
... ji pak ma cool,e perdor trunin ton origjinal,e mos kopjo njerez qe jan adoptu nga armiqt e kombit tone,qysh na ka msu e kaluara,se gjith na kan shfrytezu ..sikur dje - qe na shfrytzoi sllavi,e greku e italiani .. po puna juej akoma s'jan mush mend me sa e shoh une - fatkeqesi e kombit e shqiptar qe ka akoma n'mesin tone kso idesh !! /pf/images/graemlins/frown.gif [/qb]
Zoti Triumfi!
Kjo metoda kosovrshe e te shkruemit tend mua me pelqej, me pelqey se ke fole lirshem dhe pa perde ashtu siç e mendon, me pelqeu se me ça shoh e ke kuptue se feja sot nuk ka aq shume rendesi per te tjeret dhe si rrjelloj edhe per ne duhet te marrin ma pak rendesi, pra dikun me ke pelqye, por
por
por
ne se nuk na pelqejne si referance dy heronjet ma te medhenje Shqipetare aty nuk jam krejt dakord, nuk besoj se dikush tjeter mundet te jete ma i rendesishem ne historine Shqipetare ndonse ka edhe mjafte te tjere qe mund tu afrohen(noshta enver hoxha e fadil hoxha). Noshta ke ken me nerva dhe nuk ke mujt me u permbajte por une kur i perdori si simbol te kombit tone kam mire parasyshe se ne duhet te referohemi per mire tek ata dhe jo per keq. Perndryshe thuajm mua. Ne kur prezentohemi si shqipetre sot psh dhe themi NENE TERZEZA eshte Shqipetre me duket sikur kemi nje autoritet ma te madh dhe identiteti yne fillon te lartesohet, pra kenaqesia eshte e madhe nder kohe qe shqipetarin ma teper ne perendim po e njohin... si te pa bindur per te mira por te betuem si koçak drejt veprave te ulta apo ma te ultat qe egsistone se spo due ti permendi...Por kur folin per shqipetere ma pare mendojne keq per ne se sa te thone nje grime te vertetet dhe keshtu te gjithe kemi nje plloç ne shpine ... kado qe shkojme thone ...shipetare me nje vare perçmimi qe nuk e meritojme te gjithe...
Persa i perket grekve ata kane psue te njejtin fat si ne, pra edhe ata jane konverti ne musliman sa per interesat e tyne dhe nga detyrimi po mrapa kane reague dhe jane rikthye ne fene e tyre.
Nersa per Kadaren e kam cituar se eshte figura ma e njoftur e gjalle per zerin dhe aftesine e tije intelektuale, pra ben pjese ne krejnarine tone kombetare dhe ai eshte musliman kjo mua sme prish asgje , rendesi per mue ka se shkrimet dhe konkluzionet e tije kane interes te madh kombetare dhe si te tilla gjene perkrahjen tone
Ka shume gjana te tjera per replike por ne total te pershendes duke te falenderuar per çiltersine dhe rrespektin.
uroj te rikthehesh dhe te folish me nje far pergjegjesie ma bindese per figurat tona te shquara dhe ti duesh se ju garantoj shperblimin.

Pershendetje dhe bashkim
Kosovarçja e jote eshte ne deshire per tu pare perseri
Pershendetje
dhe te mira nga
LG

LEKE DUKAGJINI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga lir:
[qb] Sot eshte hera e pare mbas disa muajsh qe kthehem ne kete pjese te forumit, dhe kjo teme eshte e para qe shoh..ne nje fare menyre me behet qefi pasi njerezit s'para marin guximin te flasin per vetveten.
Separi desha te ricitoj keto vargje:
Ah Shqipëtarë ! ja më dëgjoni,
Largohuni prej tradhëtisë,
Pa ja kthy shpinën stambollit,
S’dalin Lulet e Lirisë.

S’dalin Lulet s’vjen Liria,
Pa ja prishë miqësinë sulltanit,
S’lindin Nanat Ilirijan,
Pa i pastru gjakun Shqiptarit.
Historia perseritet dhe Shqiptari e gjen veten ne ujra te turbullta serisht.
Mendoj se keto vargje do ti rezistone kohes, gjersa koha do vije qe shqiptari kudo qe eshte do jete shqiptar.

Gjithashtu gezohem qe e shof Klintonin ne forme si gjithmone, te peshtirosur nga ajo cka do aq shume. Mos harro klinton se pyll pa derra ska. [/qb]
lir!
Mirese ke ardhe pra mas te gjithe kesaj kohe.
Me ça shohe ty te kane pelqye vargjet diçka ma shume. Ne fillim te temes une kam kerkuar nga forumistet qe te identifikojne keto vargje. deri ne kete moment nuk ka pergjigje, ne se je ne dieni ju lutem me diftoni. Nuk jane vargje do ça do nje dite do ta marrin kuptimin e tyre te plote dhe do te kumbojne lirshem ne qellin e lire.
Te pergezoj per shkrimin dhe preçizionin e larte.
Pak fjale e shume pune. Siç thue ti nuk folin jo nuk folin, ma teper heshtin se kane frige te pranojne te verteten ose kane frige.... ose skan guxim te hapin zemren e me i dhane zgjidhje ndarjes ma te madhe kombetare. Nje komb, nje gjuhe, nje rrace,..... me tri krena...
Sikure ne jemi tempulli vendlindja e te gjithe antagonizmave boterore.

lir!
pershendetje... dhe uroj te jesh prezent ne ket debat ku te presin mjaft kundershtare te moderuar...per nje Shqiperi te Re dhe per nje IDENTITET SHQIPETAR pa pika dhe presje pa shtojsa dhe huazime.

mire u pashim se shpejti
Urime nga
Leono're
LG

Gysi

Primus registratum

Si thue ti Skenderbeu e ka ndrrue fene disa here mire ban qe e thue se pushtuesi ja ka marre peng gjon Kastriotit te birin dhe besoj e pranon se nuk eshte fort e lehte por ja qe pushtuesi nanes ti hype e ske ça i ban, sy me sy ta ban e duert i ke te lidhuna mos harro se nuk jane prradha por te verteta. Pushtuesi te ben me diktat ti shkosh mrapa siç patem ne shqipetaret fatin e mjere dhe jo vetem kur na pushtoi por edhe sot mas 500/600 vjetesh vazhdon te na detyrojne siç eshte shembulli jot dhe shume te tjerve.
Nuk e di cfarë argumentesh përdorin ata që e mbrojnë kët tezë për pengmarrjen e Gjergj Kastriotit, vec unë di edhe një tezë tjetër që është edhe më e besueshme, që I ati, Gjoni e ka cuar vetë të shkollohej andej. Teza që përmend ti është mbrjtur shumë në kohë të diktaturës, por mua më duket aspak bindëse. Imagjino, të të rrëmbejnë për të të dhënë shkollë ushtarake, për të të graduar kryekomandandt duke të nisur me misione jo të parëndësishme, në mënyrë ** ti më pas të ngresh krye dhe t’a drejtosh shpatën kundër tyre, me mjeshtërinë që e ke mësuar në shkollat e tyre. Mua më duket karriera e Skënderbeut mjaft e lakmueshme nga kushdo, dhe më duket absurde, të t’a ofrojnë me zor këtë karierë, kur ka mjaft njerëz jo më pak të aftë që do të jepnin githcka për të hipur në këto ofiqe. Në atë kohë ka qenë luks t’I coje djemtë në shkollat ushtarake të perandorisë më të madhe në botë, ndaj s’ka pse të merrej me dhunë Skënderbeu.

Patriotet tane te shquar me ne krye Isamil Qemalin e shpallen Shqiperine te pamvarun ne 912 por ja qe per fat te keq ka shume qe nuik e don kete pamvarsi e kjo eshte vetevrasje per ne.
Sigurisht që ka të tillë njerëz, vetëm se ti I kërkon në adresë të gabuar. Për mendimin tim e keqja e këtij vendi vjen nga fqinjët tanë, kryesisht jugorë dhe jo nga Stambolli. Sot Turqia është nga të paktët vende ku shqiptarët nuk shihen me përcmim, dhe është nga aleatët strategjikë në rajon. Besoj është e tepërt të flas për mënyrën si trajtohet shqiptari në Greqi. Vec kësaj sot ekziston një rrezik I madh përsa I përket, monopolizimit të trgut nga prodhimet greke gjë që po shkon deri në kufinjtë e pushtimit ekonomik. Në një të ardhme jo të largët Greqia mund të bëjë presion detyrues ekonomik e politik, pasi ekonomia jonë varet thuajse tërësisht nga grekët.

ju "Shqipetaret" e kohve moderrne ne ved qe te ndertoni nje muze dhe ti diftoni te rinise se ça nabane pushtuesit çoheni dhe e mytni truedhin Gjergj Kastriotit (per qefin tend Skender Beut) me xhamia dhe me predikime nate e dite allahhhhhhu eshte i madheeeeeeeeeeeeeeee etj etj.
Kush po pengon të ngrihen muze të tillë, dhe kush tha që nuk janë ngritur?! Problemi qëndron se uk I viziton njeri. Por c’lidhje ka kjo me ndërtimin e xhamive?! Xhamitë kanë detyrën e tyre të shenjtë në këtë vend ashtu si muzeumet kanë detyrën e tyre. Por t’I ngatërron togfjalëshin Allahu Ekber me turqit (“pushtuesit”). Këto fjalë vijnë nga arabishtja dhe jo nga turqishtja, dhe janë fjalë të ndërkombëtarizuara. Zoti I gjithësisë ka një emër me të cilin thëritet nga të gjithë muslimanët në faqen e dheut, Allah. Eshtë përafërsisht njësoj si fjalët që përdoren nga të krishterët për të thërritur Zotin si Haleluja, apo Jehovai etj. Në qoftë se ti frustrohesh si pasojë e shijes që të vjen në kujtesë nga filmat e Kinostudios, në kohën e Enverit, ky nuk është faji im.

Kjo me duket siç thote Kadareja rruga e vtme dret Europes pra drejt perpalimit dhe identitetit ton SHQIPETRE.
Nuk të pengon xhamia të shkosh drejt Europës Leo. Islami nuk I përket asnjë rrace, kombi, apo kontineti të caktuar. Islami përmban një mesazh universal për mbarë njerëzimin megjithëse është fe me origjinë nga lindja. Dhe faktikisht edhe në Europë do të gjesh maft xhami, madje mjaft të mëdha, edhe atje thërritet nga minaret AllAhu Ekber. A nuk vinte edhe krishtërimi nga lindja? Për universalitetin e Islamit dhe mosdallimet ndërmjet kombeve (të evropës, azisë apo afrikës qofshin), po përmend disa vargje të Muhamed Ikbalit, filozof, mendimtar, poet, pakistanez, nga aktivistët më të mëdhenj muslimanë të këtij shekulli:
Edhe pse në lindje dielli lind
Dhe dëfton trimërisht shkëlqimin e vet, pa tis
Ai bëhet flakë e dritë nga zjarri I brendshëm
Vec kur I largohet lindjes dhe perëndimit.
I dehur nga shkëlqimi shfaqet në lindjen e vet
Që t’I pushtojë të gjitha horizontet.
Qenia e tij s’I përket as lindjes, as perëndimit,
Edhe pse nga lindja është

Poshte tradhetaret dhe pushtuesit e rrofte Atdheu im me idalet e tija fisnike.
:thumbsup:

LEKE DUKAGJINI

Primus registratum

Zoti Gysi
Replike per ty :

1- Per Skenderbeun :
Ju e dini se ç’fare jane sklleverit !
Edhe ata jane ba perendore !!!
Pra edhe Skenderbeu nuk eshte thirrur per grade por per skllav, rob lufte….
Qe te duket e lakmueshme eshte e drejte. Gjaku Shqipetar i vloi ne deje Skenderbeut dhe u kthye me treqind kalorse ne mbrojtje te tije. Vepra e Gjergjit ishte shembull per te gjithe Shqipetaret e kolonizuem te asaj kohe por sidomos te mas asaj kohe.
2-
a- Sa per Shqipetaret e Turqise : Pse jo mos me u trajtue mire Ata jane ma teper turq se vete turqit dhe shqipetare, kush i nje si shqipetare dhe çe faj kane kure Shqipetare te Shqiperise ndihen te tille po ata te drejte kane, apo jo…..
b- Per shqipetaret ne Greqi eshte e veretete dhe eshte fat i keq, une e kam percjelle me shume vemnedje bashkejetesen e tyre ne vendin e pare ma armiqesore ne histori per Shqiperine, por ça te besh. Ata trajtohen verberisht dy here keq:
A : nje here si Shqipetare dhe
B : si turq (sa per greket armiku ma I madh)
Ftakeqesi e popullit tone eshte qe kurre skemi pase nje fqinje qe na ka dashte. (Perjashtue « Romen » nga nje here)
3-
a—ne se kishe fonde boll per xhamiat nuk dote thote se arabet do te investonin per muzet, jo kurre e aq ma teper per shkollat
b-- ne se ju drejtohem turqeve dhe jo arabve, kete e bej se ne ishim te pushtuar nga te paret dhe sme interreson nese eshte apo jo internacionale fjala allah.
4-
a--ju me permendni filozofin pakistanez, me pelqe shkrimi i tije, por nga nje pikpamje besoj do te jete negative nese ai eshte shty nga feja per kete shkrim gabohet, por ….
Dua te hju kujtoj se lindje ka edhe ne europe edhe ne Shqiperi edhe shtepia jote ka lindje dhe perendim keshtu qe ke shkue shume larg me u rrefye.
b—une po te marre nje shembull ketu ne europe se ça munde ta pengoi Shqiperine per tu bashkuar ose per te hy ne Europe nje çike ma shpejt :
Francois Mitteran ish president i frances sot ne paradi para pak vitesh u shpreh per bashkimin e mundshem te Shqipersise me Kosoven : ne nuk mund te lejojme krijimin e nje shteti islamik ne qender te Europes ….Pra rri i qete se tri kokat e Shqipes nuk po i njeh dhe spo i pranon kush per qefe. Ka me shkue nuk kan por Shqiperi te bashkueme sa te jete jeta zor se kena me pa kam frige por mos ndodhet…
Te pershendes dhe te uroj Gezuar si pranon : Me dashuri St-valentino
Mirupashim

edoni

Primus registratum

Kur nje popull ka hero te perbashket,shkrimtar,literatur,simbol gjuhe atehere sigurisht qe ka nje identitet shqiptare.Shembull me i mire eshte Ushtria Clirimitare e Kosoves e cila ishte nje kryengritje e armatosur,e jo si disa profiter te luftes qe e cilesojn si organizate te tyre ptivate, e popullit te kosoves per mbrojtjen e ketyre vlerave.Pra po te mos kishim te njajtin identitet me Shqipetaret e Shqiperise ne sot e kesaj dite do te jetojshim nen Serbi dhe do ta kultivojshim identitetin e ndryshem.Ekziston identiteti Kosovar apo Maqedonas(mendoj per shqipetare te te ketyne trevave) por vetem si nje identitet provincijal,pra sikurse Lab apo Mirditore kuader te shtetit shqipetar, ne kuader te identitetit kombetar shqipetar qe eshte nje per te gjithe.Pra identiteti i Shqipes me gjeneze te perbashket dhe ardhmeri te perbashket.

Gysi

Primus registratum

cituar nga Leo
Per Skenderbeun :
Ju e dini se ç’fare jane sklleverit !
Edhe ata jane ba perendore !!!
Pra edhe Skenderbeu nuk eshte thirrur per grade por per skllav, rob lufte….
Qe te duket e lakmueshme eshte e drejte. Gjaku Shqipetar i vloi ne deje Skenderbeut dhe u kthye me treqind kalorse ne mbrojtje te tije. Vepra e Gjergjit ishte shembull per te gjithe Shqipetaret e kolonizuem te asaj kohe por sidomos te mas asaj kohe.
Unë nuk jam duke thënë ndonjë gjë për Skënderbeun, unë vetëm jam duke shpreh se është e palogjikshme të rrëmbesh dikë për skllav dhe t’a cosh në shkollën më të mirë të perandorisë, për t;a bërë më pas komandant ushtrie. Unë besoj se Gjergji ka shkuar në stamboll me dëshirën e të atit, dhe si bir prince që ishte kishte mjaft mundësi për t’u integruar në superfuqinë më të madhe të kohës.
Për sa I përket vlimit të gjakut të shqiptarit, kjo është pjesë e mitologjisë që shpesh shërbejnë për të ngritur simbolet e domosdoshme për kombet në momente të caktuara. Kjo përbën një temë më vete dhe nuk dëshiroj të zgjatem, por n.q.s. ke lexuar qoftë edhe një libër të vetëm mbi mendimin politik të ideve nacionaliste apo mbi idetë e kombeve, do të shohësh se ideja e kombit është një ide që ka filluar të përpunohet mjaft vonë në mendimin filozofik Europian, aty rreth shek. XVIII. Deri në atë kohë nuk kanë ekzistuar mendime, filozofi, apo ndjesi të tilla si krenaria apo dashuria kombëtare. Kështu që është jo reale të pranohet që Skënderbeu aty nga shek. I XV, të ketë organizuar një luftë të tërë bazuar mbi dhashurinë për kombin shqiptar. Shqipëria, në atë kohë ishte thjesht një grup fisesh, të përcara me njëra-tjetrën ku një pjesë ishin të lidhura me serbët, një pjesë me turqit, dhe nuk mund të bëhej fjalë në atë kohë për identitet kombëtar. Tjetër gjë pastaj se si interpretohet më vonë, në shërbim të nevojave të vendit, si dhe të nevojës për të pasur një simbol kombëtar, të aftë pët të grumbulluar shqiptarët drejt një uniteti kombëtar. Unë nuk preferoj të lëviz simbolin, sot Skënderbeu vazhdon t’a kryejë këtë funksion të nevojshëm si figureë e idealit kombëtar, por kur analizojmë historinë, duhet të jemi të kujedesshëm dhe të mos biem pre e skemave mitologjike që I kemi ngritur vetë.

cituar nga Leo
Sa per Shqipetaret e Turqise : Pse jo mos me u trajtue mire Ata jane ma teper turq se vete turqit dhe shqipetare, kush i nje si shqipetare dhe çe faj kane kure Shqipetare te Shqiperise ndihen te tille po ata te drejte kane, apo jo…..
Unë nuk mendoj kështu. Shqiptarët në Turqi, ashtu si edhe arbëreshët në Itali, apo kudo gjetkë ku ka grupe shqiptarësh që janë larguar nga ky vend, I ruajnë mirë zakonet, traditat, identitetin e tyre, madje gjithmonë janë përpjekur të bëjnë punën e diasporave, aq të rëndëshime për politikën e jashtme të cdo vendi (të cilën fatkeqësisht politika e sotme nuk di t’a shfrytëzojë), dhe mbi të gjitha ata kanë ruajtur gjuhën e tyre sin jë nga elementët kryesorë të identitetit shqiptar.

cituar nga Leo
ne se kishe fonde boll per xhamiat nuk dote thote se arabet do te investonin per muzet, jo kurre e aq ma teper per shkollat
As mo sprit që të vijë arabi këtu e të derdhë fone për të freskuar memorien historike tënden. Këtë unë nuk e kërkoj as nga grekët e as nga Vatikani, nuk ka kuptim kjo gjë. Arabët, turqit, si edhe fondacione të tjera nga vende të ndryshme, janë muslimanë dhe investojnë për të ndihmuar muslimanët të rigjallërojnë fenë e tyre. E kanë bërë mirë apo keq këtë, pak rëndësi ka. Por nuk mund të pres unë të n andërtojnë muzeumet. Fundja fondet për xhamitë nuk pengojnë aspak ngritjen e muzeve. Që të dyja tek e fundit janë edhe objekte kulturore dhe janë të nevojshme për shoqërinë.

Qëllimi me poezinë e poetit pakistanez ishte të dëshmoj që islami nuk I përket ekskluzivisht ndonjë populli të vecantë, ndaj si është feja e turqve është edhe e shqiptarëve, mesazhi I tij është universal dhe jo local, ndaj nuk duhet t’I afrohemi me paragjykime etnike.

Së fundi, unë e kam të qartë që në Europë ka elementë të tillë shovinistë që nxisin të tilla ekstremizma, por ky nuk është qëndrimi defenitiv, zyrtar I Europës. N.q.s. artikulimi I gjuhës plolitike, të Europës fsheh këtë nëntekst që nënkupton ti, atëherë kjo është një fyerje, mbi të gjitha për vetë Europën. Ky nuk është gjë tjetër vecse fashizëm, dhe unë preferoj të rroj me bukë të thatë se sa t’I lëpij menderen racistëve të tillë që të më pranojnë dhe mua në mes tyre. Unë nuk do të pranoja kurrsesi të hyja në këtë Europë që thua ti. Por unë kam besim që Europa nuk ka për t’iu kthyer fashizmit. Europa që aspiroj unë është ajo që ruan dhe respekton të drjtat që njerëzve për të zgjedhur bindje, kulturë apo edhe fe të ndryshme dhe ti shprehin ato lirisht. Unë aspiroj Europën e larmishme nga aspekti kulturor ku cdo vend aderon me dinjitetin dhe vecantinë e vet, jo një Europë veshur me uniformë ku njerëzit janë të fambikuar në përmasa të përcaktuara. Kjo do të ishte Europa ku shqiptarët do të dëftonin kulturën e tyre të vacantë, traditat e tyre të trashëguara, dhe individualitetin e vacantë si popull. Sigurisht edhe Europa ka problemet e veta dhe është naivitet t’a mendosh si të përkryer. Unë kërkoj që ndaj gjithckaje të ruajmë një gjykim më kritik dhe jo t’I pranojmë gjërat derr në thes. Kjo është në disfavor të integrimit.

Nëse e vëren me vëmendje, Miterani është francz, dhe francezët gjithmonë kanë mbajtur anën e sllavëe në Ballkan. Po të kujtoj vetëm luftën e fundit në kosove, kur Miloshevici ishte në dieni të tërë operacioneve të NATO-s për objektivat që do të goditeshin dhe ai I largonte objektet e rëndësishme nga këto vende, për t’I ruajtur. Kështu që NATO ka goditur vetëm ndërtesat. Dhe kjo vinte nga që dikush I tregnte Miloshevicit për objektivat. Dhe këto informacione u mor vesh që dilnin nga francezët.
Po kështu edhe këto ide që mbron ti, sot në Shqipëri I kanë hedhur pikërisht frankofonët, ku Kadareja që ti mbështet aq shumë, ka një zë mjaft të rëndësishëm. Dhe dashamirësit e frankofonisë në Shqipëri nuk janë krahu nacionalist I këtij vendi, përkundrazi ata debatet më të ashpra I kanë patur me nacionalistët, madje po t’I shohësh origjinat e tyre shumica dalin vlleh. Përgjithësisht ata përbëjnë krahun internacionalist dhe, ndërkohë që predikojnë zbehjen e rolit të kufinjve, bërtasin me të madhe kundra idesë së “Shqipërisë së madhe”, term ky I fabrikuar nga shovinistët fqinjë, për të sajuar rrezikun shqiptar në Ballkan, kur dihet mirë që nacionalistë nuk kërkojnë as shqipëri të madhe as të vogël, por shqipërinë e vërtetë etnike, në trojet e veta të natyrshme ku banojnë dhe kanë banuar historikisht shqiptarët. Atë që rilindasit e shprehninme pak fjalë: “ku I thuhet bukës bukë, dhe ujit ujë”.

Ja kalofsh mirë edhe ti, ndërsa sa për shën Valentinin, unë jam tradicionalist dhe nuk I festoj festat e importuara verbërazi, e që nuk janë tonat. Aq më tepër kur këto janë thjesht festa komerciale dhe nuk sjellin asnjë vlerë në shoqëri.

LEKE DUKAGJINI

Primus registratum

Gysi!
Mireeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ke shkrue, kesaj radhe ske replikeeeeeeeeeeee,
po e bajme paqe bashke.
Sa per festen me bane te qeshiiiiiiiiiiiiiiii,
rueju se e then bene dhe te lakomhet me u dashte me ken keto dite se ban mekat,
hahahahahahhaaa
Hajde pra kalo mire dhe miru pashim se shpejti,

Pershendetja vellazerore.
Leo.....eeeeeeeeeeeeeeee

LEKE DUKAGJINI

Primus registratum

E KONSIDEROJME KETE TEME TE MBYDHUR KESHTU QE MUNDE TE MOS PROKYPOHEMI TJETER
FLM
LGLGLGLLGLGLGLGLGLLGLGLGLGLGLGLLGLGLGLGLGLGLGLG

B

belinda

Guest

Problemi qëndron që Kadareja shpesh-here I ha fjalët e veta dhe nuk I shpreh mirë, ndryshe nga romanet, ku forca shprehëse duket se nuk I mungon. Por unë po kujtoj një fjalë të Arshi Pipës për Kadarenë: “Në qoftëse në letërsi mund të jesh general, në politikë je një ushtar I thjeshtë”. Problemi është se duke shfrytëzuar figureën e vet ai hapet shumë.

Sidoqoftë Kadareja është një figureë që meriton të trajtohet më vete dhe nuk është rasti për të folur për të, por unë nuk besoj se këtu mund të ecet me idolatrizma të tilla. Fakti që ti Leonore I beson Kadaresë mund të vlejë për ty, por fakti që dicka e paska thënë Kadareja nuk përbën argument. Ka shumë burra të tjerë më të mencur në fushat e historisë, politikës, filozofisë, sociologjisë ky vend. Problemi qëndron se në raste prononcimesh të tilla Kadareja e spërdredh mjaft gjuhën në mënyrë që “mishi të piqet dhe helli të mos digjet”. T’I vetëm e more me mend nëntekstin e fjalëve të Kadaresë, se unë askund nuk pashë që ai të thoshte se të gjihtë muslimanët dhe ortodoksët duhet të kthehen në katolikë, pasi kështu u shkuaka në Evropë. Dhe natyrisht nuk ka sesi t’a thotë këtë, sepse nuk është budalla. Po të thoshte gjëra të tilla Kadareja dë t’a digjte tërësisht vetveten, ndaj dhe I bie anash e anash, nga Kina. Pastaj, po të jetë kështu le të ndërojë emrin, t’a bëjë Ishmael dhe pastaj shohim e bëjmë. A e kupton që është marri e madhe kjo që po thua Eleonore. D.m.th. 90 e ca % e popullsisë muslimanë e ortodoksë brenda vendit dhe gati 100 % në trojet e tjera shqiptare jashtë kufinjve të padrejtë që na ndajnë, të ndërrojnë fenë, sepse kështu dashka Evropa. Dhe faktikisht unë këtë s’e kam dëgjuar as edhe nga një përfaqësues I vetëm I komunitetit Evropian. Përkundrazi është në themelet e demokracisë që predikon perëndimi liria e fesë, si dhe e pikëpamjeve të ndryshme politike, kulturore, etj. Madje shumë europianë sot po ndërojnë fenë duke u kthyer në muslimanë apo budistë, dhe kjo nuk përbën asnjë problem në perëndim. Dhe të gjithë këtë ti na e quan patriotizëm! Mendoj se nuk është mirë t’a shfrytëzosh idealin e mjaf njerëzve për kombin, për qëllime konvertimi.

Unë jam musliman, dhe I shërbej mjaft mirë kombit tim (me aq sa mundem) kshtu si jam. Përvec të mirës, asgjë e keqe nuk I vjen shqipërisë nga Islamizmi. Më lart (si edhe në temën “a duhet të predikohet Kurani në trojet ilire”), unë jam përpjekur të sqaroj se përse është I rëndësishëm Islami për këtë vend dhe nuk është vendi të zgjatem., por duhet të them se sidoqoftë të trija fetë janë pjesë e rëndësishme e popullit shqiptar të cilat janë pjesë e rëndësishme edhe e identitetit të tij, dhe ai nuk mund të bëjë pa to. Meqë ke besim tek Kadarej unë po të them që edhe ai për cështjen e islamizmit thotë që është një pjesë e rëndësishme e formimit të këtij kombi, por – sipas tij – duhet bërë kujdes të ruajmë një islam perëndimor dhe jo fondamentalist, apo arab (tezë kjo që përbën diskutim më vete).

Sa për grekët, nuk besoj se ata e kanë ruajtur identitetin e tyre, përkundrazi ata kanë krijuar një kulturë të sajuar ngaqë të tyren e kanë humbur me kohë. Fakt është se për veshejen e gardës kombëtare ata përdorin veshje tërësisht të traditës së shqipërisë së jugut, me fustanellë, duke mos gjetur dicka tërësisht të tyren. Po kështu edhe pavarësia e grekëve erdhi si pasojë e përpjekjeve shqiptare, që organizuan dhe udhëhoqën kryengritjen e popullit grek. Në krye të revolucionit ishtin shqiptarët, Marko Bocari dhe Anton Zhavella. Cështja se përse grekët e fituan pavarësinë para nesh është një muhabet tepër I gjatë dhe jashtë teme.

B

belinda

Guest

Problemi qëndron që Kadareja shpesh-here I ha fjalët e veta dhe nuk I shpreh mirë, ndryshe nga romanet, ku forca shprehëse duket se nuk I mungon. Por unë po kujtoj një fjalë të Arshi Pipës për Kadarenë: “Në qoftëse në letërsi mund të jesh general, në politikë je një ushtar I thjeshtë”. Problemi është se duke shfrytëzuar figureën e vet ai hapet shumë.

Sidoqoftë Kadareja është një figureë që meriton të trajtohet më vete dhe nuk është rasti për të folur për të, por unë nuk besoj se këtu mund të ecet me idolatrizma të tilla. Fakti që ti Leonore I beson Kadaresë mund të vlejë për ty, por fakti që dicka e paska thënë Kadareja nuk përbën argument. Ka shumë burra të tjerë më të mencur në fushat e historisë, politikës, filozofisë, sociologjisë ky vend. Problemi qëndron se në raste prononcimesh të tilla Kadareja e spërdredh mjaft gjuhën në mënyrë që “mishi të piqet dhe helli të mos digjet”. T’I vetëm e more me mend nëntekstin e fjalëve të Kadaresë, se unë askund nuk pashë që ai të thoshte se të gjihtë muslimanët dhe ortodoksët duhet të kthehen në katolikë, pasi kështu u shkuaka në Evropë. Dhe natyrisht nuk ka sesi t’a thotë këtë, sepse nuk është budalla. Po të thoshte gjëra të tilla Kadareja dë t’a digjte tërësisht vetveten, ndaj dhe I bie anash e anash, nga Kina. Pastaj, po të jetë kështu le të ndërojë emrin, t’a bëjë Ishmael dhe pastaj shohim e bëjmë. A e kupton që është marri e madhe kjo që po thua Eleonore. D.m.th. 90 e ca % e popullsisë muslimanë e ortodoksë brenda vendit dhe gati 100 % në trojet e tjera shqiptare jashtë kufinjve të padrejtë që na ndajnë, të ndërrojnë fenë, sepse kështu dashka Evropa. Dhe faktikisht unë këtë s’e kam dëgjuar as edhe nga një përfaqësues I vetëm I komunitetit Evropian. Përkundrazi është në themelet e demokracisë që predikon perëndimi liria e fesë, si dhe e pikëpamjeve të ndryshme politike, kulturore, etj. Madje shumë europianë sot po ndërojnë fenë duke u kthyer në muslimanë apo budistë, dhe kjo nuk përbën asnjë problem në perëndim. Dhe të gjithë këtë ti na e quan patriotizëm! Mendoj se nuk është mirë t’a shfrytëzosh idealin e mjaf njerëzve për kombin, për qëllime konvertimi.

Unë jam musliman, dhe I shërbej mjaft mirë kombit tim (me aq sa mundem) kshtu si jam. Përvec të mirës, asgjë e keqe nuk I vjen shqipërisë nga Islamizmi. Më lart (si edhe në temën “a duhet të predikohet Kurani në trojet ilire”), unë jam përpjekur të sqaroj se përse është I rëndësishëm Islami për këtë vend dhe nuk është vendi të zgjatem., por duhet të them se sidoqoftë të trija fetë janë pjesë e rëndësishme e popullit shqiptar të cilat janë pjesë e rëndësishme edhe e identitetit të tij, dhe ai nuk mund të bëjë pa to. Meqë ke besim tek Kadarej unë po të them që edhe ai për cështjen e islamizmit thotë që është një pjesë e rëndësishme e formimit të këtij kombi, por – sipas tij – duhet bërë kujdes të ruajmë një islam perëndimor dhe jo fondamentalist, apo arab (tezë kjo që përbën diskutim më vete).

Sa për grekët, nuk besoj se ata e kanë ruajtur identitetin e tyre, përkundrazi ata kanë krijuar një kulturë të sajuar ngaqë të tyren e kanë humbur me kohë. Fakt është se për veshejen e gardës kombëtare ata përdorin veshje tërësisht të traditës së shqipërisë së jugut, me fustanellë, duke mos gjetur dicka tërësisht të tyren. Po kështu edhe pavarësia e grekëve erdhi si pasojë e përpjekjeve shqiptare, që organizuan dhe udhëhoqën kryengritjen e popullit grek. Në krye të revolucionit ishtin shqiptarët, Marko Bocari dhe Anton Zhavella. Cështja se përse grekët e fituan pavarësinë para nesh është një muhabet tepër I gjatë dhe jashtë teme.