A eshte e vertet dhe pse ?

@d@

Primus registratum
A eshte e vertet dhe pse ?

A eshte e vertet, qe femra (shqiptare!) flet keq per te atin e femijeve ne prani te tyre?
... eshte kjo nje arsye per ti mbajtur femijet te lidhur mbas vetes, apo eshte thjesht nevoja per te gjetur pak mirkuptim dhe vlersim ?

Ps. burrat shqiptar e meritojne te shahen /pf/images/graemlins/laugh.gif se sillen si kafsh me grat e tyre, por perseri une e gjej te padrejte qe femijet te urrenje njerin nga prinderit....

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: A eshte e vertet dhe pse ?

Mah, me sa duket as njeri as tjetri s'dine gje c'eshte familja ndaj s'duhet te lejoheshin te krijonin nje te tille. Cdo individ qe vendos te behet prind duhet ta dije qe nuk eshte nje kafshe dhe ka per detyre vetem riprodhimin dhe mbareshtimin e rraces njerezore. Familja nuk ka vetem funksion biologjik por edhe shoqeror...po kushedi... /pf/images/graemlins/shrug.gif

alinos

Forumium maestatis

nganjehere me habisni ju mua, se me duket sikur s'jeni shqiptare, s'ia keni haberin zakoneve shqiptare dhe ua kane mesuar shqipen ne kurs privat /pf/images/graemlins/shrug.gif

abs

nuk e di...

...si zviceriane /pf/images/graemlins/tipsy.gif njoh disa vendase ktu qe sillen njelloj si shume grate te tjere te botes, pra frustacionin ndaj burrit te tyre ja 'dhurojne'femijve.
Eshte njegrup, ose ma mire me thane, nje kategori tjeter femrash qe se bajne kte gja, pa dallim nacioNaliteti, feje, apo ngjyre.

Ndoshta fokusimi eshte koncentruar tek femra shqiptare ngaqe ajo eshte piknisja e mendimit(?) nga temahapsja... /pf/images/graemlins/shrug.gif

Isabelle

Valoris scriptorum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
nganjehere me habisni ju mua, se me duket sikur s'jeni shqiptare, s'ia keni haberin zakoneve shqiptare dhe ua kane mesuar shqipen ne kurs privat /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

E ke kap shume radikalisht dhe menjehere me duket mua Linoso. Une do te thoja qe pikerisht zakonet shqiptare, sistemi patriarkal dhe figura e burrit ne shoqerine shqiptare jane shkak qe fenomene te tilla jo vetem te ndodhin, por sterndodhin.

Kordelja

Valoris scriptorum

Ca lidhje kish ajo me lart me te qenurit tim shqiptare, pastaj per me teper pse me ve ne dyshim njohurite e gjuhes...?!

Ajo qe thua ti eshte shume larg asaj qe kisha ndermend une...une s'e kisha fjalen qe una vi ne shpi, u ka prish doreza deres ne ankohem ke mami qe me thote "Mos mu anko mu, ankoju tet eti se ai i ma duret tere diten m'xhepa a thu se mos i fluturo nai gjo qe ka n'dore /pf/images/graemlins/laugh.gif"... s'ka lidhje fare.

Une paragjykoj tere nenat qe i kthejne kalamojt e tyne ne tabela qitjeje dhe shkarkimi elektriku (nejse kete qe ta lehteson jeten me mire mos ta kisha permen se e kem(n)i me shume pakice) por ne vend te kesaj t'i perdorin kalamojt per t'i zbut nga nervat, se jo vetem do bohen pishman per burrin qe zgjodhen, por edhe qe rriten kalamoj te shpif...ne fakt s'jane gje tjeter vecse pasqyra e frustrimit te tyre. Femija me pas largohet nga shpia se kuptohet s'mund te jetoje ne ate atmosfere.

Nuk me pelqejne gjeneralizimet, por per fat te keq mbase kjo eshte masive ke familja shqiptare dhe eshte dicka qe meqe i perket "tradites" na u dashkerka mbajtur si dicka normale e mua te mos me bekerka pershtypje. Totalisht jashte kontekstit dhe totalisht kundra!

Dolores

Primus registratum

Ai pergjithesimi me lart per burrat shqiptar eshte cik i gabuar....as qe e diskutoj qe ka ashpersi ke meshkujt tan edhe kjo ka pasqyruar edhe ne ashpersine tone por kjo s eshte e vertet per te gjithe nivelet e meshkujve...ka meshkuj qe takohen me partneren e tyre ne gjysmen e rruges se pergjegjesive qofte ekonomike e familjare....biles ka shume meshkuj shqiptar qe pavarsisht nga boshlleku i botekuptimit te zhvillimit social te femres marrin guximin te arrin te diskutojne hapur per te arritur nji kuptim me te qarte te pozicionit te femeres
Per mendimin tim mbartja e shume veshtirsite historike te meshkujve shqiptar jan simbol i kesaj ashpersie edhe ndryshimi i kesaj situate qendron ne edukimin e femijeve tane (sidomos meshkujve qe s eshte me aq e nevojshme per ta ne kete kohe te jen aq te ashper)...jo te urrejne por te kuptojne
gjithashtu mendoj se femijet mund te genjehen deri ne nji far moshe pastaj e verteta shpelahet....edhe ato femra qe edukojne dicka te tille tek femijet e tyre s kan pse te humbasin kohen me llafe por le te marrin femijet nqs i jati i tyre eshte maskara edhe te perballojne jeten me shpatullat e tyre ....apo ekziston akoma ai mentaliteti tek femrat shqiptare qe le ti shtrydhim meshkujt se punuari sepse eshte detyra e tyre, pavarsisht se nuk i duam apo i respektojme?

Person1

Primus registratum

Nga nje rast nuk behen pergjithesime.
Pa llogjike do me dukej diskutimi ne kete teme.

tushi

Valoris scriptorum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
A eshte e vertet, qe femra (shqiptare!) flet keq per te atin e femijeve ne prani te tyre?
... eshte kjo nje arsye per ti mbajtur femijet te lidhur mbas vetes, apo eshte thjesht nevoja per te gjetur pak mirkuptim dhe vlersim ?

Ps. burrat shqiptar e meritojne te shahen /pf/images/graemlins/laugh.gif se sillen si kafsh me grat e tyre, por perseri une e gjej te padrejte qe femijet te urrenje njerin nga prinderit....

[/ QUOTE ]

ne fakt me perfitu ne ket mnyre me duket diçka e ulet /pf/images/graemlins/rolleyes.gif
kshtuqi meriton nji pergjigje po te ktij nivelit
personalisht ndoshta per momentin si kisha than gja deri sa te bin fmite me fjete, po masanej kisha marre nji shkop gomet,thanet,ose rrypin ma te trashe, e deri sa te msojne permendsh nji fjalor komplet me fjale te bukra e te ambla nuk kisha pushu /pf/images/graemlins/smash.gif .

ana karenina

Primus registratum

Tani kjo tema eshte nje tentative e munguar per barazpeshe ndaj temes 'GRA' meqe kohet e fundit 'GRATE' jane bere nje kategori me vete, si te thuash futbolliste, jevgjite apo zezake /pf/images/graemlins/laugh.gif Ne fakt perderisa jane grate grup me vete, i bie qe pjesa tjeter njerezore, dmth 'BURRAT' te jene grupimi tjeter rreth te cilit duhet diskutuar ashtu sic diskutohet rreth te parit. Cfare jane? Si jane? Pse jane? Kur erdhen? A i kuptojme? etj etj /pf/images/graemlins/laugh.gif Po meqe kjo eshte e paimagjinueshme, jashte perceptimit njerezor, atehere edhe tema 'BURRA' hapet nen titullin 'GRA' /pf/images/graemlins/smash.gif

Kategoria 'MESHKUJ' jane te privilegjuar sociologjikisht, me nje fjale te pushtetshem e kjo shpjegon shume pse'RA. Kaq!

Ruri

Primus registratum

Nev zemer je treguar me e ashper sec duhet ne hapjen e kesaj teme
Nuk eshte e vertete qe burrat shqiptare sillen si kafshe me grate e tyre ,nuk mund ta pergjithesosh kurrsesi zemer ,dhe duhet te dish dicka sado keq te shkoje gruaja me burrin nuk e ngarkon me kete peshe femijen e vet, e do aq shume ate krijese saqe ne asnje menyre nuk do e e bente kete gje , perkundrazi i flet perhere me dashuri per te ...

Nena nuk ka nevoje per keto lloj strategjish per ta mbajt femijen te lidhur pas vetes ,ajo eshte nje dashuri pa kushte qe ska nevoje per sforcine ,eshte dashuria me e paster dhe me e madhe ne bote dhe duke qene se e do kaq shume , nuk do e ngarkonte kurre emocionalisht

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Ruri, kam pershtypjen se ti po ben te kunderten e asaj qe po qorton, pra, po behesh absolutiste ne krahun pozitiv.

Patjeter qe ka nena qe e shprehin gjithe ankthin e acarimin e tyre duke share eterit e femijeve. Nuk ka nevoje te thone drejtperdrejt "yt ate eshte maskara". Thjesht, sikur ndaj nje fjale qe ai i ka thene femijes, nena te reagoje duke thene "ama yt ate e tha, epo shquhet per tru ai", efekti eshte po ai.

Nga ana tjeter ka edhe eter qe fryjne femijet e tyre kunder nenave. Qellimet, sinqerisht, nuk eshte se kam arritur t'i kuptoj qarte. Ndoshta, disa prej tyre mund te jene mbajtja pas vetes e femijes per te treguar epersi, apo ku e di une. Ne fakt, s'e kam kuptuar si funksionon ky lloj arsyetimi.

Per mua, nje sjellje e tille eshte vecse driteshkurter. Nje prind mund ta nxjerri mllefin ndaj tjetrit ne kete menyre, por, rezultati eshte demtimi i gjendjes emocionale te femijes, krijimi i komplekseve problematike (femija fillon te kufizohet per te folur dhe fsheh gjerat) dhe, perfundimisht, rritja e femijes ne nje klime jo te mire.

Nuk jam dakord me Bleten siper. Patjeter qe kjo teme ka nevoje per diskutim, sepse nuk eshte ceshtja e nje rasti te vetem, qe perben perjashtimin vertetues per rregullin. Perkundrazi, eshte rregulli qe pret me padurim ca perjashtime. Per mua NeV, kjo eshte teme e goditur.
</font>

Ruri

Primus registratum

eniad faktikisht une flas duke u nisur nga ekspeienca vetiake dhe e te afermve apo miqve qe me rrethojne...
kam pare plot raste qe prinderit nuk shkojne mire me njeri tjetrin por kam vene re qe femijet kane nje dashuri te pakufishme per te dy ,pasi ata jane munduar ti mbajne larg gjithe kesaje dhe mos tiu imponojne mendimet apo ndjenjat e tyre karshi tjetrit,
Nuk e mohoj ne menyre kategorike qe nuk ka raste te tilla, ajo as qe diskutohet por nuk mendoj se eshte e hapur ne mase dhe nuk mund ta pergjithsojme se meshkujt shqiptare sillen si kafshe me grate e tyre, me duket sh e rende kjo ..
Nujk e keni idene sa te ndjeshem jane femijet nese shohin nej pik loti ne syte e tu fillojne qajne dhe ata se ju dhemb ne shpirt dhe nje nene ne kete rast e fshin direkt lotin qesh e merr hopa femijen e vet dhe e fton te luajne se bashku se nuk sheh dot dhimbje ne syte e tij ....nga kjo nisem qe them qe nuk do e lendonte femijen e saj duke i fol keq per te jatin poorr gjithsesi ky eshte pergjithesim...

MLK

Primus registratum

Ruri, ti ke ne koken tende mendime mikroborgjeze keshtu qe ndrro shoqni e ke per ta pa si fluturo shapka ne kaptine ne sy te kalamojve lol

Ruri

Primus registratum

Te dukem idealiste? ndoshta gjithsesi deri tani ku kam shku e me ke kam fol nuk kam pare ndonje shapke ne horizont duke fluturuar, ca te te them une
perderisa ambienti im qenka kaq ne rregull e pse ta nderroj MLK?
Mgjt te siguroj qe probleme kane te gjithe pastaj menyra se si i zgjidhin varet nga sh gjera si edukata ,kultura nga vijne e plot te tjera

Kordelja

Valoris scriptorum

Ruri nuk eshte idealiste po gjykon nisur nga ambienti ne te cilin eshte rritur ndaj perjashton mundesine qe kjo gje te ndodhe, po po te qe keshtu te tere jemi te perjashtuar /pf/images/graemlins/lol.gif

Nev, zemer, ti mire e ke po ka rrenje te thella puna...ehuha qysh para Cajupit madje.

MLK

Primus registratum

Une thashe qe shapka fluturo ne sy te kalamojve jo ne syrin tat Ruri! nese ti je kalamo atehere ndrysho puna, pra te jepet e drejta me shkrim ne me vule te jesh idealiste lol

Ruri

Primus registratum

ketu nuk po tallemi MLK dhe nuk eshte nevoja te ironizosh se nuk na bere fare per te qeshur...
di te them se shapkat apo te ndikuarit te femijet qe te urrejne baballaret e tyre kur nenat kane probleme me ta nuk e kam has kund akoma

MLK

Primus registratum

Me kete avatar qe ke ti sna e mban me u tall shume Ruri! Pastaj se kam per edukate te tallem me njerez te panjohur biles ne qe po te flas po shkel keshillat e nones qe me thoshte mos i fol kurre te panjohurve ne rruge!
Nuk eshte e thene qe ti shohesh gjerat me sy qe ti njohesh fenomenet e si shqiptare qe je (apo shqipfolese) ne media ke per dite raste jo me shapka po me kallaç ku nona vret baben apo e kunderta ne sy te femijeve.

abs

nuk e di...

He re ti, lere gocen t mbaj mendjen e vet, oj ky, luan dhe ate gishtin ashtu, si ato baballaret, qe mir ja bajne mamate kur i thojne femijve "s ke faj ti, rrac e tyteti je" /pf/images/graemlins/laugh.gif

PS;Mendoj se nje grup femrash qe losin kte rol, e bajne se pse ju pelqen action, jane passionante, s mund te rrojne ne qetsi te plote, dhe si kundershtarin ma adapt gjejne burrin!oh i shkreti ai /pf/images/graemlins/grin.gif
Ptuj femna makabre /pf/images/graemlins/devil.gif

PSS: se desh harrova, fmija vec ne momente te caktume bahet here me njenin e here me tjetrin, ne fakt kam degjuar nga femije rreth moshave 15, te rasteve te tilla, qe thojne:- ndjehem fajtor per zenjen e tyre, ndjehem vazhdimisht si ne mes dy zjarreve, ndiehem gjithmone ne lufte.