Jam pak i paqarte rreth asaj qe ke dashur te percjellesh me postimin e mesiperm.
MGJT. po i permbahem 1-2 pikave qe ti sjell:
Se c'karakter do te marre femija me vone gjate jetes se tij adulte, ne kuadrin filozofik, i perket nje prej mistereve me te medha te jetes. Mgjt. edhe sikur 100% te jete e sigurt se femija do te kthehet ne nje "Hitler", sic e thua ti, kjo nuk perben arsye as per ta rrahur, as per ta vrare sot, per sa kohe ai "Hitler" nuk eshte bere ende.
Ki parasysh se "te shnderruarit ne Hitler" hyn ne 'diapazonin e eventeve potenciale' qe mund te materializohen ne karakterin e atij femije. Po sa mundesi statistikore ka qe kjo te ndodhe? Nje statisticien, po te bente llogarite e tij rutine, nuk ma merr mendja se do t'i nxirrte keto mundesi me lart se 0.01%. Pra, ne 99.99% te mundesive, ai femije do te rritej te behej gjithcka tjeter pervecse nje "Hitler."
Une do te shtoja madje, qe pas dhunimit te ai pesoi fizikisht, por mbi te gjitha ne sub-koshiencen e tij, mundesite qe te kthehet ne nje "Hitler" mund te jene shtuar nga 0.01%, ne (supozojme) 0.19%.
Kjo eshte nje arsye e forte me shume, qe te tilla akte barbare ndaj te miturve te denohen me forcen me te madhe ne shoqeri.
Me 'hitler' kam parasysh nje thenie te nje shrimtari: "Nese Hitlerin do ta vrisnin kur ishte femije, do te benin nje krim, apo do te shpetonin boten? [pak a shume]).
Rrjedhimisht, perderisa, ndoshta me arsye, s'me kuptove, as une nuk hyra dot ne "teme" per ate c'ka thua.
Sidoqofte, permbledhtas, eshte dicka qe mund t'i ndodh kujtdo. Po e shpjegoj me 'Hitlerin' meqe e thirrem ne kauz: Ai ishte i mendimit se te vrisje te semuret mendore, bota do te mbetej e gjitha e sheruar. Hodhi firmen i pari, vetem se i beri varrin vetes. U semur edhe ai (me parkinson, nje semundje e rende psikike, mesa di)
Pra, te pranosh(dhe kjo lidhet me temen 'a duhet te kthehet denimi me vdekje') qe nje edukatore qe dhunoi nje femije duhet te denohehet me burg, cdo te behet me 'nje ne', nje te neserme, qe fati i keq mund te na detyroje te bejme te pakten dicka me shume?
Prandaj kam thene; ai femije, (qe larg o Zot, kush e deshiron te dhunohet!, thjesht them meqe ndodhi) kur te kete bere dicka te rende ne jete me vone (larg qofte edhe kjo), po ta pyesin se a do ta nderonte denimin e tij me disa pellemba te edukatores kur ishte i vogel, besoj se do te thoshte se po.
Nje perqafim te ngohte per vogelushin !!