A duhet te kthehet denimi me vdekje ne Shqiperi?

Perdhunimet jane shtuar.Vrasjet jane te shumefishta.Kercenimet me vdekje,autobombat. Shqiperia eshte kthyer ne nje shesh lufte ku njerzit luftojne me njerin tjetrin. Degjova ne lajme qe perdhunimet jane shtuar shume.
Si mendoni? A duhet ti jepet denimi me vdekje perdhunuesve dhe vrasesve?

joetisti_

Locus omnem
Kur dikush ben vertet nje krim, denimi duhet te ishte po aq i rende sa edhe krimi. Ky rregull do te ishte si pasqyrimi i pa shtremberuar i shoqerise qe enderrojme dhe besojme se kemi ndertuar.
Nje shoqeri ideale ku nuk perjashtohen edhe gabimet. Nuk mungojne as edhe "gabimet perfekte", cka do te thote qe mund ta hash (kushdo) ne vend te te fajshmit edhe kur s'ka bere asgje.
Pra edhe po ta pranonim, a ia vlen te shuash gjysmen e popullsise per te gjetur fajtorin e vertete?

Duhet fillimisht te kete profesioniste ne "gjykim", pastaj... (une s'jam profesionist)

joetisti_

Locus omnem
krimi me i madh qe mund te beja, eshte te kap ndonje te forumit me deshiren e saj. :p
Dhe meqe une "vdes" nga ajo 'gjeja', pse duhej te denohesha me teper... ?

COB

Primus registratum
Për c'njerëzorët, po duhet.

Por ndoshta vetëm për 3-4 vepra penale, jo më shumë. Psh, dhunimi, tradhëtimi i shtetit/kombit etj etj..

Djep

Forumium maestatis
P
Per denimin me vdekje une do votoja jo, edhe pse rastis te shoh e degjoj ndodhi qe me bejne te ndryshoj mendje.

Por mendoj se disa denime alternative, qe mund te konsiderohen po aq makabre sa dhe krimet e kryera nga fajtoret, duhen aplikuar.

P.sh: une do isha dakord qe kesaj mostres qe rrihte femijen tre-vjecar ne cerdhe (ngjarje e ketyre diteve) t'i qorronin syte, ne prani te turmes. Nje denim i tille per mua do te qe i justifikueshem, dhe i nevojshem per krimin e kryer. Pastaj e fillojne dhe e mendojne dy here kriminelet potenciale, para se te orvaten te kryejne nje krim te tille.

Ose, nje denim tjeter, per po kete femer, mund te ishte qe: ajo te mbyllet ne nje biruce te ngushte, dhe kush te doje, nga te afermit e femijes se dhunuar ose dhe njerez te tjere, te kryeje nevojat personale mu mbi koken e saj, supozojme per 10 vjet rrjesht.

E shihje pastaj sesi pendoheshin vuajtesit e ketyre denimeve per krimin e kryer.

Ka dhe vuajtje shume me sinistre se vdekja.

joetisti_

Locus omnem
pashe rastin e fundit te dhunimit te nje 3 vjecari. Ishte vertete per te vene duart ne koke. Por ama, te denohet me burg nje edukatore pse rrahu nje femije qe, e kam thene edhe nje here, nje te neserme mund te behet "hitler", kjo ka sens te paket.
Edhe une kam ngrene pellemba. Edhe ajo vete mund te kete ngrene pellemba. Po "pellembedhenesit" tane, pse s'jane futur ne burg??

Djep

Forumium maestatis
Ajo nuk qe rrahje. Ajo hyn tek abuzimet me makabre me nje te mitur, qe mbart ndikime te thella ne psiken e tij per tere jeten.

joetisti_

Locus omnem
te vegjel, te gjithe jemi te pafajshem, por... ku e dime se ai[djale, ose vajze, i keqtrajtuar] pikerisht femijen e edukatores, me vone, do ta perdhunoje? Dhe, nese s'eshte keqtrajtuar, do te ndihet 'per vdekje' i vrare ne ndergjegje per "rastin".

Eshte krim vertet, por cili njeri do ta bente me vetedije te plote?
Rasteve qe ndodhin sepse ndodhin, duhet t'u behet nje leshim, sado i vogel. [personal mendim]

Djep

Forumium maestatis
Jam pak i paqarte rreth asaj qe ke dashur te percjellesh me postimin e mesiperm.

MGJT. po i permbahem 1-2 pikave qe ti sjell:

Se c'karakter do te marre femija me vone gjate jetes se tij adulte, ne kuadrin filozofik, i perket nje prej mistereve me te medha te jetes. Mgjt. edhe sikur 100% te jete e sigurt se femija do te kthehet ne nje "Hitler", sic e thua ti, kjo nuk perben arsye as per ta rrahur, as per ta vrare sot, per sa kohe ai "Hitler" nuk eshte bere ende.

Ki parasysh se "te shnderruarit ne Hitler" hyn ne 'diapazonin e eventeve potenciale' qe mund te materializohen ne karakterin e atij femije. Po sa mundesi statistikore ka qe kjo te ndodhe? Nje statisticien, po te bente llogarite e tij rutine, nuk ma merr mendja se do t'i nxirrte keto mundesi me lart se 0.01%. Pra, ne 99.99% te mundesive, ai femije do te rritej te behej gjithcka tjeter pervecse nje "Hitler."

Une do te shtoja madje, qe pas dhunimit te ai pesoi fizikisht, por mbi te gjitha ne sub-koshiencen e tij, mundesite qe te kthehet ne nje "Hitler" mund te jene shtuar nga 0.01%, ne (supozojme) 0.19%.

Kjo eshte nje arsye e forte me shume, qe te tilla akte barbare ndaj te miturve te denohen me forcen me te madhe ne shoqeri.

Last edited:

katsune

cherry blossom
si mund te vritet nje njeri me gjakftohtesi dhe vetedije? eshte kulmi i cnjerezores per mua.

joetisti_

Locus omnem
Jam pak i paqarte rreth asaj qe ke dashur te percjellesh me postimin e mesiperm.

MGJT. po i permbahem 1-2 pikave qe ti sjell:

Se c'karakter do te marre femija me vone gjate jetes se tij adulte, ne kuadrin filozofik, i perket nje prej mistereve me te medha te jetes. Mgjt. edhe sikur 100% te jete e sigurt se femija do te kthehet ne nje "Hitler", sic e thua ti, kjo nuk perben arsye as per ta rrahur, as per ta vrare sot, per sa kohe ai "Hitler" nuk eshte bere ende.

Ki parasysh se "te shnderruarit ne Hitler" hyn ne 'diapazonin e eventeve potenciale' qe mund te materializohen ne karakterin e atij femije. Po sa mundesi statistikore ka qe kjo te ndodhe? Nje statisticien, po te bente llogarite e tij rutine, nuk ma merr mendja se do t'i nxirrte keto mundesi me lart se 0.01%. Pra, ne 99.99% te mundesive, ai femije do te rritej te behej gjithcka tjeter pervecse nje "Hitler."

Une do te shtoja madje, qe pas dhunimit te ai pesoi fizikisht, por mbi te gjitha ne sub-koshiencen e tij, mundesite qe te kthehet ne nje "Hitler" mund te jene shtuar nga 0.01%, ne (supozojme) 0.19%.

Kjo eshte nje arsye e forte me shume, qe te tilla akte barbare ndaj te miturve te denohen me forcen me te madhe ne shoqeri.
Me 'hitler' kam parasysh nje thenie te nje shrimtari: "Nese Hitlerin do ta vrisnin kur ishte femije, do te benin nje krim, apo do te shpetonin boten? [pak a shume]).
Rrjedhimisht, perderisa, ndoshta me arsye, s'me kuptove, as une nuk hyra dot ne "teme" per ate c'ka thua.
Sidoqofte, permbledhtas, eshte dicka qe mund t'i ndodh kujtdo. Po e shpjegoj me 'Hitlerin' meqe e thirrem ne kauz: Ai ishte i mendimit se te vrisje te semuret mendore, bota do te mbetej e gjitha e sheruar. Hodhi firmen i pari, vetem se i beri varrin vetes. U semur edhe ai (me parkinson, nje semundje e rende psikike, mesa di)
Pra, te pranosh(dhe kjo lidhet me temen 'a duhet te kthehet denimi me vdekje') qe nje edukatore qe dhunoi nje femije duhet te denohehet me burg, cdo te behet me 'nje ne', nje te neserme, qe fati i keq mund te na detyroje te bejme te pakten dicka me shume?

Prandaj kam thene; ai femije, (qe larg o Zot, kush e deshiron te dhunohet!, thjesht them meqe ndodhi) kur te kete bere dicka te rende ne jete me vone (larg qofte edhe kjo), po ta pyesin se a do ta nderonte denimin e tij me disa pellemba te edukatores kur ishte i vogel, besoj se do te thoshte se po.

Nje perqafim te ngohte per vogelushin !!

Airbourne

Papirus rex
Ne raste te vecanta merren masa diktatoriale.Si per shembull ne France me gjendje shtetrrethimi per gjoja terrorizem.Kush masakron femijet me shputa dhe dhune psikologjike me burgim te perjetshem duke punuar ne miniera bitumi.Kush i vret, te varet para masave te popullit,sepse kursen dhe investimin e ketyre te fundit ose nuk harxhon dhe kasen e shtetit.Mbrojtja e femijeve JU perket te gjitheve,ndryshe quhet: moral FALLS!
Pastaj teori konfuciane alias nanoiste nuk pine uje.
d23b409e557a063b5a56c99940c43b94_0_0_150_200.jpg

gurax

Pan ignoramus
Kush i vret, te varet para masave te popullit,sepse kursen dhe investimin e ketyre te fundit ose nuk harxhon dhe kasen e shtetit.Mbrojtja e femijeve JU perket te gjitheve
Sikur kjo te mund te behej ligj boteror ne diktatin e Kombeve te Bashkuara, do te ishte ideale. Por eh...

hareid

Papirus rex
Denimi me burg i nje vrasesi te pashpirtshem, jep mundesi per te shpresuar per nje dite te lire dhe per nje vrasje tjeter. Ketu ne Gjermani ka XXX raste kur vrasesit pasi qe jane liruar, dikush me heret (si pasoj e vertetimit te psikologut) dikush me vone (si pasoj e burgimit te perjetshem qe rezulton 13 vjet), kane bere serish vrasje

Airbourne

Papirus rex
Denimi me burg i nje vrasesi te pashpirtshem, jep mundesi per te shpresuar per nje dite te lire dhe per nje vrasje tjeter. Ketu ne Gjermani ka XXX raste kur vrasesit pasi qe jane liruar, dikush me heret (si pasoj e vertetimit te psikologut) dikush me vone (si pasoj e burgimit te perjetshem qe rezulton 13 vjet), kane bere serish vrasje
Ja gjeten eshtrat nje femije ne Gjermani....mbas 15-te vjetesh.Shpresohet ta kapin dhe vrasesin.Po e kapen do i zbresin vitet ne fjale.

agim40

Valoris scriptorum
Jo vetem ne Shqiperi po ne cdo vend ku vriten njerez te pafajshem duhet futur denimin me vdekje....