@Artin gjatesia trupore ka te beje me pozicionin gjeografik, jo me menyren e ushqimit. Sa me ne veri, me te gjate.
Ne te njejtin shtet dhe sistem kemi jetuar dhe ne te Maqedonise, por jemi me te shkurter se Kosovaret.
Patjetër, prandaj thashë që ndikojnë dhe klima e ushqimi.
E shkrova tek postimi i fundit, por e ndryshova më vonë, për të mos iu larguar shumë temës.
Dihet që sa më në veri, aq më të gjatë janë njerëzit. Për shembull, njerëzit më të gjatë në Evropë janë skandinavët, që jetojnë në skajin më verior të Evropës dhe emigruan aty disa mijëra vjet më parë. Kjo duhet të ketë një shpjegim, dhe unë besoj që ka lidhje me klimën, sepse në veri ajri është më i pastër.
Por ushqimi e thyen këtë rregull. Nëse mungesa e ushqimit vazhdon për disa breza, ndikon drejpërdrejt në gjene. Po të jap dy shembuj për këtë:
Në vitet 90, kur ndryshoi sistemi dhe shqiptarët shkuan në Greqi (pra më në Jug), u pa se ishin më të shkurtër e trupvegjël se grekët.
Një shembull tjetër është ai i dy Koreve. Koreanoveriorët, që jetojnë në vend komunist, janë më të shkurtër se ata të Jugut, që janë një vend i pasur.
Por tani shqiptarët po ndryshojnë. Brezat e rinj janë më të zhvilluar dhe më gjatë se të kaluarit, sepse hanë më shumë.
Në komunizëm fëmijët hanin bukë me vaj dhe kripë, kurse një kokërr vezë e zier, ose buka me gjalpë, ishin luks. Mishi dhe bulmeti ishin me pakicë, nga 1 kilogram në muaj për familje. Këto të fundit kanë edhe vitaminën A, e cila është vitamina e rritjes.