Çfare eshte GOGOLI?

shqipe

Primus registratum
Re: Çfare eshte GOGOLI?

eshte interesante Vogelushe, :idea: nuk e kisha konsderuar Gogolin si simbol i te Keqes :thumbsup: :thumbsup: isha limiatuar thjesht te frika por ti ke te drejte, shum here e kemi perdorur per te pershkruar dicka te keqe

ervin

Primus registratum

Une e kam si shprehjen time kete:
"Ik ti ore gogol" /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif
Gogoli eshte njeri qe te tremb /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

romeo

Forumium maestatis

edhe une jam dakort me Kordelen, dhe mendoj se figura e Gogolit mbulohet me shume nga pikepamja psikologjike. Tek e fundit gogoli eshte nje personazh qe personifikon ndeshkimin dhe friken (mos e bej ate se vjen gogoli, mos keshtu se do te marri gogoli etj). dhe te tera keto jane simoblogji qe perdoren pikerisht me femijet.
Dhe psikologjia merret shume me simbole. :angel:

Guest

E vërteta: une kam studijuar 1 muaj ne Moske ne Rusi edhe ra muhabeti me nje rus mbi shkrimtaret rus.Nje nga me te medhenjte ishte edhe GOGOLI.Ai kishte shkruajtur shume libra dhe kishte jetuar nga vitet 1800 /pf/images/graemlins/smile.gif Tragimet e tij ishin me fantazma dhe me te frikshmet jane : Hunda (flet per nje oficer te cilit i shkeputet hunda dhe del ne pazar si njeri i vertet) dhe Kukushi(qe eshte me e frikshmja nga perrallat e cila flet per nje buf apo kukumjaçke qe rrinte ne nje pyll te erret).Une sapo degjova per GOGOLIn iu futa leximit te librave te tij edhe ishin me te vertete te frikshem por jo per moshat tona /pf/images/graemlins/smile.gif
Me poshte keni fotot e GOGOLIT
gogol.jpg

240  706.jpg

Petroninsja

Primus registratum

Gogoli paska shume degezime.. por nismetraja e temes duhet te na coj ne nje rrjedhe uji e ta analizojme, se po na del shkrimtar, gje e frikshme edhe frika.... cte jete valle :confused:

Guest

jo na doli por ashtu ishte /pf/images/graemlins/wink.gif

shqipe

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] P.s.Mbetem ne mendimin qe Tema ka me shume karakter Psikologjik sesa Filozofik, kush me provon te kunderten le te urdheroje. :cool: [/qb]
KOrdele, mund te kesh te drejte, por sipas gjykimit tim dhe sikunder e shof edhe te karakteri qe i eshte dhene hapesires se Filozofise (Lexoj ne karakterin e hapesires)
Hapësirë filozofike
Misteret dhe pse-të. Arsyet dhe pyetjet. Ato që lanë pas filozofët, frika dhe dëshirat...! E gjitha për ju!
) mendoj se mund te vazhdojme debatet te kjo hapesire edhe pse eshte i drejte mendimi qe permban ne vete edhe karakterin psikologjik /pf/images/graemlins/smile.gif

un dua t'ju shtroj disa pyetje te gjithve qe jan te interesuar te vazhdojne debatin ne kete teme:

1 - Cfare sembiance (pamje ose kuptim) ka per ju Gogoli - (eshte frike apo e keqe) ne kete moment?
2 - si ndikon ne jeten tone?... nqs ndikon
3 - perse e krijojme, arsyet.. etj...

per mua kete moment Gogoli eshte e ardhmja me pasigurine dhe surprizat qe me presin.

te un sjell nje ndjenje impotence (nuk po gjej dot termin shqip, Visi ndihme te lutem /pf/images/graemlins/smile.gif )---- ah po, pafuqishmerie.

e fundit nuk di a e kam krijuar un ne veten time apo eshte mbeturine e imagjinates feminore qe un e kam shnderruar nga nje perbindesh perrallash (kur isha e vogel) ne nje perbindesh kompleks, pa pamje te dukshme tmerri por me nje pasiguri te ekzistences time.... arsyet?? ndoshta hoqa dore nga imagjinata dhe jeta reale me ve perpara veshtiresive qe per ti thjeshtezuar i permbledh ne nje kompleks te vetem...

nuk di nese neser, duke pasur nje siguri ne te ardhmen, do shnderrohet per mua Gogoli ne nje figure tjeter e nese po.... ndoshta nuk do i trembem kaq shum sa sot....

Gjeneral, nuk e kam fjalen per shkrimtarin rus, pls lexo postimet e mesiperme /pf/images/graemlins/wink.gif

Guest

SHQIPE ska gje mi....une dhashe zgjidhjen e drejte te enigmes edhe agje me shume. :kiss:

xixa

Primus registratum

ouuuu cfare filozofie, po per ti frikesuar femijet perdorej GOGOLI, pse ka nga ata qe ende ia kane friken e?

Dri hajrizi

Primus registratum

Pershendetje!

Emri "gogol" ka prejardhje sllave dhe do te thote:qenie e tmerrshme, figure e përrallave ruse, dhe ka hyre ne Shqiperi nepermes lidhjeve direkte me sovjetet dhe komunizmin.
Pas instalimit te komunizmit ne Shqiperi dhe shpalljes se vendit si ateist: njeriu pati nevoj te identifikoj friken me dike te papare, paprekshme dhe te padefinuar si zevendesim te frikes perkundruall Zotit dhe ndeshkimeve te tij per gabimet e mundshme ose edhe per parandalim te gabimeve. Se frika ndaj Partise dhe Xhaxhit ishte konkrete dhe e imagjinushme.
Vetem sa per kurreshtje, ne Kosove nuk eshte predorur dhe nuk perdoret kjo figur e perrallave per frikesim as dhe frika identifikohet me te as te femijet e as te te rriturit.

xixa

Primus registratum

Danri!!!!

Je gabim edhe ne Kosove perdoret "gogoli", me shume ne te kaluaren, tani pak me rralle, por ama perdorej ky dhe ishte nje gje per te frikesuar femijet. Tani zakonisht perdoret per te identifikuar njerezit qe kane sy te medhenje dhe jane te shemtuar, per ta thuhet "si gogol", kaq. Pershendetje

Dri hajrizi

Primus registratum

Xixa!

Mund te jem gabim! Me gjitheate sinqerishte te them se asnjehere as kam degjuar dhe as kam lexuar ne Kosove qe kjo figure te perdoret per te frikesuar femijet a te rriturit.
Kam has ne shkrime te ndryshme dhe radi-tv qe te perdoret ky term si pershkrim i ndonje shteti, institucioni a grupi te caktaur. Se helbete ne kemi qene ne lufte me sllavet dhe eshte me se e vertet se ata jane gogol i lirise dhe se vertetes.
Si do qofte te falenderoj per permiresimin.

Guest

Danri si qe puna e atij xhaxhi enverit? Se keni fillu me fol mas vdekjes ju :mad:

Dri hajrizi

Primus registratum

Pershendetje!
Hajde Gjeneraj, hajde!

Une shkrova me lart: "se frika ndaj Partise dhe xhaxhit Enver ishte konkrete dhe e imagjinushme".

Prandaj njeriu pas perjashtimit te zotit ne menyre te dhunshme nga Enver Gazheli dhe Partia me e "paster shqiptare" e formuar, drejtuar dhe e mbrojtur ne menyre fanatike nga armiqet e perbetuar e shumeshekullor sllav ndjeu nevoje qe te gjeje figura tjera abstrakte per frymezim, ngushellim a frikesim sic ishte rasti me figuren e Gogolit. Dhe pasi karapidiket, leckamanet, injorantet morren me vrasje, dhunime, plaqkitje pushtetin per ta konservuar ate dhe ruajtur sa me gjate filluan ndjekjen e perndjekjen e cdo gjeje pozitive shqiptare. Se pari eleminuan ne menyren me barbare (si ne mesjete te populli afrikan hotontutunve) intelektualet e paket duke i masakruar e hedhur maleve e shkrepave, pas shume vrsjeve (me mija) te njerezve e grupeve te ndryshme me influence e kapacitet per ta cuar Shqiperin dhe ceshtjen shqiptare perpara ata Ata filluan luften me Zotin,fene, kleriket, figurate e ndryshme mitologjike shqiptare mu sikur te ishin porositor nga vete djalli. Izoluan Shqiperine ne menyren me te padenje, te vetemen dericke qe lane te hapur ishte kapexhiku qe conte ne Sllavistan a Zululand (kujtoni Lumbaben). Dhe deshe s'deshe shume gogole u futen neper ate dericke.
Gjeneral nuk eshte teme diskutimi Enver Gazheli dhe percudnimet alasllaviste te tija por Figura frikesuese Gogol.
Shiko stadin e zhvillimit te shoqerise shqiptare dhe reflekto per te arriturat e sistemit te karapidikeve. Krahaso ato me shtetet qe ishin ne te njejtin stad zhvillimi pas LDB-se. Shto plus ceshtjen shqiptare te pazgjidhur ende.
Dhe ulu e bene be se Gogol i Gogoleve eshte Enver Gazheli me karapidiket e tij bashibozuke.

pussykat

Primus registratum

Gogoli per mua eshte nje gje qe nuk ekziston eshte bere per te frikesuar femijet e vegjel.Ashtu si mund te thuash shko te flesh se perndryshe do te haje qeni.Ethe gogoli eshte nje monster i krijuar (ne mendje) nga prinderit tane.

Guest

ehuha.......me enverin mos u krruni /pf/images/graemlins/tongue.gif