Enologjia (Vererat)

Hellena

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Tani te jemi dakort te gjithe qe vererat Franceze dhe Italiane e shum vende te tjera europiane jane nga me te mirat ne bote , arsyeja eshte sepse keto vende kane histori te hershme te veres qe nga Romanet e Keltet ... (edhe pse orgjina mendohet te kete qene ne Mesopotanine e lashte dhe Egjipt)
Ndersa Afrika , Amerika e Australia jane relativisht "pasardhes" ne berjen e vere por sigurisht mastera ne kete fushe gjithashtu .

Interesante ato keshillat per bodrumin qe dha Paperina .ate 70 % lageshtire nuk e di pse duhet pikerisht aq dhe a aplikohet kjo per dry wines !!??

E meqe ra llafi hengra nje peshk te mire sot , por e shoqerova me birre .. De gustibus nn est disputandum! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

MLK na sugjero ndonje vere per embelsira tani se u lodha duk enger mish e peshk:p
 

LUANESHA

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

samos è un passito,vino dolce greco,se no un verduzzo,o se lo voi un po frizzantino ,moscato di saracco
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Bonnezeau, Chaume, Aubance, Layon jane disa vera qe te keshilloj per embelsire, po me kusht qe te maresh demi sec.

Ne pergjithesi Saumur ben vera fantastike sidomos per embelsire, jane pak te njohura neper bote, perveç njohesve te mire te veres, sidomos Bonnezeau.
Nga Bonnezeau kerko mundeisht Domaine des petits quarts ose
Chateau de Fesles e mund ti ruash ne qilar edhe 20 vjet po deshe.

Blue /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif ato letrat q1 ke mesu, un ti kam dergu prej knej dreq , sa mosmirnjohse je ne ti /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif
nejse ksaj radhe po t'ofroj t'drejten e jokerit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Beerenauslese F.Weingartner eshte Muller thurgau passito ka nje profum qe o le le .....ose Sauternes chateau lamoth.
Mlk me qe je vetem per vererat me kualitet te larte, s'po di me upload disa foto ketu, se duhet me te marre me te mira. Dua receten una /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
 

bebi

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: MLK</div><div class="ubbcode-body">

Blue /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif ato letrat q1 ke mesu, un ti kam dergu prej knej dreq , sa mosmirnjohse je ne ti /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif
nejse ksaj radhe po t'ofroj t'drejten e jokerit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif </div></div>

hahahahahaha o mashtrusssssss, o ftyre e keqe hahahahhhahaah
i strike pa joker mor majmun /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif

ps: du me shit i tavoline /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif me kto darkat q1 po organizon ktu, t'a mban me e ble?

hahahhahahhaaahah
 

Hellena

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

hmmmm mire mire jo keq .. i paske nja 200 cope ti Paperina .
Jam kurjoze te di ca kriteresh perdor kur i zgjedh ne blerje /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

200 cop? Mund te them mbi 200 etiketa te ndryshme :p

Zgjedhja e tyre vjen sipas rretheve. Cdo rreth ( zone) ka te sajen. Ku banoj une eshte prodhimi i Bonarda. Ne pergjithesi eshte e embel dhe duke filluar nja nje baze krejt foshnjore, kam mesuar shume gjera interesante dhe enologjine e gjej nje fushe mjaft interesante. Blerja e tyre, vjen sipas produktoreve dhe inssoma degustacioni ne Vinitali ne Verona ..te jep mundesine te njohesh shume gjera.

Nga nje here tek e tuk rralle e per malle, me pelqen te stuzikoj MLK se me mbeti vetem ne France /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

pS: Punoj me verera , ndaj :p
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Do perfundosh i pijanece keqe kshu si e ke nisur ti /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif veç muhabet rakie bo kjo /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

Per ate "souffle" nuk na the ishte souffle de fromache, apo chocolat se ka te ndryshme?

blue, tavolina osht mrena garancise apo jo? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif
 

Erind

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

o papo, po ti sa erdhe na shtove etjen, apo sme ka marre malli per nje "ballon" vere sic duhet dhe jo "uthull" si keto ketej!
po erdhe ketej te te porosis ja dy shishe si i dua une? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/rolleyes.gif te premtoj qe do i pime bashke /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Ah pa merak, per solidaritet nuk te le ti pish vetem jo /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif veç me kush qe ti japesh ti makinas masnej, se mu veç 3 pike me kan ngel ne patente jo per gjo /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Ersi, po nje casalinge si puna ime, i thu qe te dal ti mo? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Bujrum- bujrum knej se ta fal une shishen /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif Do hap Brunello di Montalcino te 98, po erdhe /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">Do perfundosh i pijanece keqe kshu si e ke nisur ti veç muhabet rakie bo kjo </div></div>


A.a.a.a.a.a..aa. shok, me leje!!! Mos mu ngatarro ... Rakia o raki, vera eshte vere /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

E din qe edhe per disa raste mbi emigrene, keshillohet nje gote vere, ne vend te aspirines, ose moment ( duke mos anashkuar Aulinin se o bo me keq se embelsira) ( Te ngreje doren kush s'e ka ne cante nje aulin /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif )

Po deshe flasim edhe per rakine, se uhm...si digjestiv nuk eshte keq.

Raki rrushi, molle , dardhe, rrush te eger etj- etj...

Edhe keto ndahen, si puna e vererave: Ne te forta dhe te buta.
Per te butat hyn moscato, ose 908. ( Varet edhe ketu nga kantinat prodhuese se ka plot dhe nga me te ndryshmet).
Tek te fortat kalon ne Barbaresco, barbera etj- etj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Mos na i be gjerat lemsh, se pastaj, ka edhe sherry, wiski ( te cilat ndahen ne dy kategori ( turbato e non), calvados, brendi dhe konjak. Ah me qe ra llafi tek konjaku:

Cili eshte ndryshimi mes Konjak dhe Brendi?

E me qe jemi tek vererat:

Cili eshte ndryshimi midis vererave normale dhe ato barrikate?


pS: Souffle shokoleite pls /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
 

Hellena

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Konjaku eshte Brandy ! Eshte nje lloj brandy ama qe vjen nga nje rexhion i Frances qe dallohet per nje proces special destilimi , keshtu te gjithe konjaket jane Brandy por jo te tere Brandyt jane konjak .
kurse kete "Barrikate" se kuptoj cdo me thene ne shqip jo me te shpjegoj ndryshimin ..lol
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

As une se kuptova çdo te thote Barrikate !!!
Sa per Cognac, eshte nje qytet ne France e me ligj vetem ne ate zone Brandy qe prodhohet mund te quhet Cognac, e ne asnje vend tjeter te botes.
I njeti princip aplikohet dhe per champagne. Congnac dhe champagne kane arritur thuajse perfeksionin ne fushen e tyre aq sa jane bere reference ne bote e nje brandy te quhet cognac e nje vere me gaz te quhet champagne.
 

Erind

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

Brandy, eshte pergjigjia e prodhuesve te tjere ndaj konjakut. Kane te njejten menyre perpunimi, por me emra ndryshe!
Barrikate, ne mos gaboj jane vererat e vjeteruar ne fuci druri. Vera vjeterohet duke mare aromen e tipit te drurit ne te cilen eshte vendosur. Kete proces e gezojne vererat e kuqe, me nje perqindje te larte alkoli.

papo, s'jam me andej afer, jam ketej detit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Cognac hyn ne familjen e pijeve Brandy, po te siguroj qe jane shume larg nga menyra e konceptimit, pais prodhimi i konjakut nuk ka lidhje vetem me distilimin e tij /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif Cognac eshte unik ne sojin e tij pasi eshte perzjere e disa lloje armagnac-esh e prej vitesh te ndryshem, ndaj dhe cognac nuk ka asnjehere moshe fixe pasi varet nga vitet e armagnac-eve qe e perbejne.

Per sa u perket vererave, francezet e vjeterojne ne dru lisi te vjeter, shpesh here fuçite shkojne dhe 1 shekull e vera mer nje pjese te aromes se fuçise, ndryshe , nga prodhuesit amerikane, spanjolle, australiane qe nderrojne fuçite çdo 10 vjet.
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Barrikate ( barrique), fuci druri nga 225 bordeaux. Eshte fuci e prodhuar nga dru special, qe nuk duhet ta sharrosh, por ta thyesh e duhet stazhonuar ne menyre naturale per 2 ose 3 vjet. Fucia mban nga 200-230 litra, per te lehtesuar levizjen nga bodrumet per trasportet e tyre. 225 litra jane legalizuar qyshse ne 1866. Barrique ne Champagne ka kapacitet 205 litra, kurse ne Borgogne 228. Kane kaluar me se 100 vjet qe vererat barrikate te beheshin te modes.
Mund te themi qe tani kane fillu te jene te modes.
Barriques francese jane me te mirat, por edhe me te shtrenjat.
Jo te gjitha vererat i pershtaten prodhimit te barrique. Vetem vererat e forta, jo shume me ere, dhe qe kane nje perqindje alkoli te larte.
Vererat e lehta si Reisling renano, reisling italico nuk bejne per keto fuci. Me teper perdoren per vererat e kuqe. Bordeaux te kualitetit te larte jane te ruajtuara ne barrique 18/24 muaj, kurse te bardhet duan me pak kohe.
Sauvignon barrique duhet te kete profumin e pjeshkes e ne cabernet sauvignon nuk duhet te humbas shijen e rrushit te zi te eger e te ciokolates.
Era dhe shija e barrique nuk duhet te mbikaloje , profumin e tyre mbi veren por i japin nje pasuri asaj.

pS: Me qe eshte vone po tham edhe dicka. Punoj me verera. Di shume per to. Mundohem te mesoj edhe me ca rrushi behen.Se ka lloj lloj... ok i bardhe, o i kuq...por edhe sa te shpeshte jane kokrrat njera afer tjetres e blla blla. Njoh shume produktor te tyre (flas per Italine). Organizoj edhe degustazioni per te provuar prodhimet e reja, ose per te krijuar nje imazh nje produktori te ri, por me besoni ne se ju them se "Jam astemia! " /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Upsssssss /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Kur do na organizosh ndonji eskursion degustativ ka mehalla jote ti /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif jo per gjo, po thjesht shkembim eksperiencash ndermjet kooperativave /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Ps. per soufflet de chocolat ka disa receta, pasi behet ne rajone te ndryshme, keshtu qe ne ça zone ke qen ti kur bere ate mekatin e mbarove taven ? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif
 

Dotesa

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Me nevojiten broshura dhe materiale mbi enologjine dhe vreshtarine...sa me specifik dhe professional.
flm
 
Top