Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

Diskutime tek 'Shkenca' filluar nga PrInCiPiEl, 5 May 2003.

 1. Blendi

  Blendi Primus registratum

  Re: Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

  Poshte myku!
   
 2. Raif

  Raif Primus registratum

  Re: Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

  Ju lutem keni pak durim sepse me nevoitet pak kohe te pregadis artikullin qe kam paralajmruar.
  Falemnderit.
   
 3. Raif

  Raif Primus registratum

  Re: Re: Roli i ushqimit dhe pijes në shëndetin tonë

  Shume mjek te te gjitha aneve te botes u rekomandojn shume pacientve qe mos ta perdorin mishin e derrit per arsye se atyre ju bene dem edhe me te madh...
  Kjo nuk eshte thenje e zbrazet por eshte e vertet.
  Mishi i derrit eshte i rende dhe si i till shkakton semurje te shumta tek njeriu...
  Principieli ka spjeguar ndalimin e mishit te derrit nga aspekti fetar por edhe nga ai shkencor, e Une po i perserise por edhe do te mundohem ti spjegoj pak edhe nga pervoja ime si Mjek Popullor, me qe kam sheruar pacienta te shumte nga semurjet me te ndryshme (semurje keto qe per mjeksin shkollore zakonisht jan te pasherueshme) pse mishi i derrit eshte i demshem.

  Hebrejët dhe të krishterët gjithashtu e kanë të ndaluar ta hanë mishin e derrit. Në vazhdim po e citoj një pjesë që ka të bëjë me këtë çështje nga Dhiata e Vjetër:
  “ Edhe derri është i ndaluar për ju. Ai është me thundra të ndara, por nuk është ripërtypës. Mos hani asnjëren prej këtyre kafshëve dhe mos i prekni kur ngordhin.(Deuteronomy- Libri i Vtë i Moisiut- Libri i Besëlidhjes së ripërtërirë 14:8).
  Shumë krishterë mendojnë se kjo ndalesë ju është drejtuar vetëm hebrejëve.
  Mirëpo vet Jezusi (Isa a.s.) thonte gjatë një fjalimi fetar në mal.“ Mos mendoni se unë kam ardhur për t’ju shkatërruar „Ligjin“ (Fenë tuaj) apo (t’i) zhvleftësoj profetët. Unë nuk kam ardhur për të shkatrruar, por për të plotësuar.“
  Disa krishterë thonë se sipas një verzioni të Sh. Pjetrit, Zoti i ka pastruar të gjitha shtazët, i ka bërë të përshtatshme dhe të ligjshme për konsumim njerëzor. Nëse të gjitha shtazët janë pastruar sipas verzionit të SH. Pjetrit, atëherë këtu përfshihen qentë, macet, hutët dhe minjtë. Por mos i shikoni njerëzit të befasuar kur shihni se si e marrin senduiçin me mish mace, kur ata e marrin mishin e derrit të fërguarë në skarë apo postërmën e derrit.
  Të tjerët thonë se Pauli ishte ai që kishte shfuqizuar ligjin që ua ndalon njerëzve konsumimin e mishit të derrit, me qëllim që t’i qetësojë romakët. Janë shumë arsyetime, por asnjëri prej tyre nuk është i qëndrueshëm – i pranueshëm.
  Sipas kujtesës historike nga Lindja e Largët njerëzit këshilloheshin që mos ta konsumojnë mishin e derrit. Libri tremijë vjeçar i Konfuqios i riteve thotë: „Zotëriu nuk hanë mishin e derrave apo të qenve“.
  Megjithëse sot shumë të krishterë janë konsumues të flakët të mishit të derrit, mjekët e vjetër të Kinës kanë konstatuar se ngrënia e mishit të derrit është shkaktar kryesor për paraqitje të shumë sëmundjeve të njerëzve. Budistët , jainët dhe hindusit nuk preforojnë asnjë lloj mishi.

  Efektet e këqija nga konsumimi i mishit të derrit
  Trupat e derrave përmbajnë elemente toksike-helmuese, krimba dhe sëmundje latente.
  Megjithëse disa nga këto parazite gjenden edhe në kafshët tjera, veterinarët bashkëkohorë thonë se ata parazitë që gjinden në mish të derrit janë shumë më tepër predisponuas të këtyre sëmundjeve se sa ata të kafshëve tjera. Ky konstatim është bazuar në faktin se derrët çukërmojnë dhe ushqehen me çdo lloj ushqimi duke përfshirç insektet, krimbat, stërvinat, jashtëqitjet (duke përfshirë edhe atë të tyre), mbeturinat dhe derrat tjerë.
  Gripet -rrufët e forta, janë ndër sëmundjet më të njohura, të cilat kaplojnë derrat dhe njerëzit.
  Kjo sëmundje godet mushkëritë e derrave gjatë muajve të verës dhe ka tendenca që t’i godasë derrat dhe njerëzit edhe në muaj të ftohtë. Suxhuku përmban pjesë nga mushkëritë e derrit. Andaj ata që hanë suxhuk vuajnë shumë nga epidemitë e gripit. Mishi i derrit përmban sasi të tepërta të komponenteve të histamines dhe të imidazolës (komponente të rëndësishme biologjike), të cilat mund të shkaktojnë kruarjen dhe inflamacionin, rritjen e hormoneve, e kjo shkakton pezmatime dhe rritje të sulfurit që përmban mykoza mezenkine. Këto shkaktojnë të ajurit dhe deponimin e mykozave në laqe të kyqeve dhe në kërce, të cilat rezultojnë në shfaqjen e sëmundjes së artritit, reumës e tj.
  Sulfuri ndihmon që laqet e forta të kyqeve dhe kërceve të njeriut dhe ligamentet të zëvendësohen me indet mezenkine (rrjet i indit lidhës të emrionit) të buta të derrit dhe degjenerimin e kërcit të njeriut. Ngrënia e mishit të derrit mund gjithashtu të shkaktojë gur tëmthi dhe grumbulllim të tepërt të dhjamit. Me gjasë këto ndryshime paraqiten për shkak të kolesterolit të lartë dhe dhjamit të ngopur që përmban mishi i derrit.
  Mishi i derrit është bartësi kryesor i krimbit „taenia solium“, i cili gjendet në mishin e tij. Këta krimba gjenden në zorrët e njerit, e mës së shpeshti te ata njerëz – popuj që e hanë mishin e derrit. Ky lloj krimbi i quajtur „livrizë” mund të kalojë perms zorrëve dhe të godet shumë organe tjera dhe është i pashërueshëm kur arrin fazën e vet kritike. Në çdo 6 persona , njëri person në SHBA dhe Kanadë vuan nga trikinoza duke ngrënë krimbat „trihina“, të cilët gjenden në mish të derrit. Te shumë njerëz nuk ka simptome paralajmëruese, mirëpo kur paraqiten , ato simptome ju gjasojnë shumë simptomeve të sëmundjeve tjera. Këta krimba nuk vërehen gjatë kontrollimit të mishit, e ata nuk mbyten as duke i hedhur kripë e as duke e tymosur mishin. Një numër i vogël i njerëzve e ziejnë mishin e derrit për një kohë të gjatë për ta mbytur trihinën. Miu gjirizësh (një insekt mbeturinash) gjithashtu shkakton këtë sëmundje.
  Ka dhjetra krimba tjerë, mikroorganizma dhe bakterie , të cilat gjenden në mishin e derrit.
  Derrat në aspektin biologjik janë të ngjashëm me njerëzit dhe thuhet se mishi i tyre ka shije të ngjashme me mishin e njeriut. Derrat janë shfrytëzuar në laboratore biologjike për analiza për shkak të ngjashmërisë në mes organit të tyre dhe të njeriut.
  Njerëzit që janë të varur nga insulina kundër diabetit, zakonisht e marrin insulinën e derrit me inxheksion.

  Mirësjellja ndaj shtazëve

  Çdo krijesë është krijuar nga All-llahu për një qëllim të caktuar. Profeti (Muhamedi a.s.) i ka inkurajuar besimtarët të sillën mirë ndaj shtazëve.
  Edhe pse ne nuk duhet t’a hamë mishin e tyre, kjo nuk do të thotë se ne duhet t’i urrejmë ata. Ne duhet të kemi mirësjellje ndaj tyre sikur ndaj të gjitha shtazëve tjera, mos t’i keqpërdorim apo t’i torturojmë ata. Gjatë dias testimeve të bëra me shtazë derrat kanë treguar intelgjencë më të lartë krahasuar me shazët tjera. Kjo me fjalë të tjera , do të thotë se janë shumë intelegjentë. Evropianët thonë janë të bindur se nëse mishi i derrit ka shije më të mirë nëse ai zhytet në dytësira. Mirëpo kjo nuk është prirje e natyrshme e tyre. Kur i lënë derrat te gjësendet e tyre, ata nuk i kryejnë nevojat e tyre fiziologjike në shtratin ku e bëjnë gjumin. Sa i përket shprehisë së tyre pse ata zhyten në baltë, ata e bëjnë këtë gjest me qëllim të freskimit të tyre.

  Referencat:
  Animals in Islam , by Al-Hafiz B. A. Masri
  Diet for a New America, by John Robbins,
  Homotoxicology, by Dr. Hans-Heinrich Reckweg
  Islam Dietary Laws and Practices, by M.M. Hussaini, M.S. and A.H. Sakr, Ph.D.
  Muslims in Alien Society, by Muhammed Samiallah
   
 4. gangsterja

  gangsterja Primus registratum

  Faktore te caktuar ndikojne ne funksionimin e metabolizmit tone.Por jo vetem ato.Sjellje te ndryshme ndikojne gjithashtu ne organizmin e njeriut.Pesha,te qenurit te shendetshem,dieta ndonjehere ngaterrohet sepse ushqime te caktuara kane krijuar mite qe ne shume raste mund te jene absurde.
  Ndersa sa i perket pijeve ndikojne ne gativisht ne shendetin tone,sidomos nese jemi ne gjendje te hipim ne makine ne gjendje te dehur mund te gjejme edhe vete vdekjen.Por ama pija ndikon edhe ne shendetin mendor,pasi i alkooloizuari behet i dhunshem dhe demton vete familjen e tij.Duhet te kemi kujdes kur hame ose pime mbasi ndikojne ne shendetin tone.
   
 5. mirdita

  mirdita Papirus rex

  Ushqimi ka rol shum te rendesishme ne jeten ton thuhet se njeriu pa ushqim mund te rrij 1 muaj ndersa pa uj mund te rrij 1 jav prandaj nese ne ham dhe nuk i pastrojm duart ai ushqim qe futet ne organizmin ton esht i demshem prandaj konsumone me kujdes
   
 6. besa sakipi

  besa sakipi Guest

   
 7. scadarsko

  scadarsko Locus omnem

  Teme intéressante, por nuk gjeta nje tabele ku thuhet sa dhe cfare duhet te zgjedhim si ushqim cilesor i cili do na garantonte, nje shendet te sigurte natyrisht dhe jetegjatsi....
   

Shpërndajeni këtë faqe