Dollari,zhgenjime dhe shpresa.

lysien shardon

Primus registratum
Dollari,zhgenjime dhe shpresa.

Edhe kete jave dollari njojti renie ne tregjet valutore,pasoje e mosrritjes se prodhimit ne ekonomine americane.
Pa harruar dhe shkaqe te tjera(te cilat ne i dime tashme),vrehet nje trembje e bursave ndaj asaj qe do mund te vi me tej.
Cfare do te vazhdoje ne me vone me dollarin?
Analistet e economise americane supozojne nje tjeter ulje ne interesa dhe jane optimiste se dollari jo shume larg,por brenda ketij viti ka per te rrimare veten perseri.Shprese per kete behet dhe deklarimi me i fundit i guvernatorit te Bankes Americane se dollari do te kete rritjen e tij(kupto pasoje e rritjes se ekonomise americane) nga tremujori i fundit i vitit.
Por mrgjithate,ne gjithe kete kohe askush nuk e di se ne ckuota do te "perpelitet" dollari dhe a do kalohen ndonjehere stadet ku qendronte me pare?

une_une

Primus registratum
Re: Dollari,zhgenjime dhe shpresa.

E keni degjuar se cfare mund te fshihet mbas kesaj humbje?
E keni degjuar se po u konvertuan te ardhurat ne Euro po e zeme nje ngjitje me fuqi e dollarit brenda dites euromonedhar te ngelen si nje tufe me letra pa asnje vlere? O zot te shikojme cfare do ndodhi. Kujdes tani me valuetat shqiptare se po luhet nje loje e helmuar ndaj euros. Sa kontrollohet euro nga nafta(hej ne zoterrim te amerikaneve tani)? Sa influencon nje tronditje ne tregjet e naftes tani? E dini se po luani me zjarrin? Une nuk jam ekonomist por kuptoj nga ekonomia. Dicka ose po luhet ose do jem i gabuar se qenie njerezore jam dhe une te gaboj. Gjithmone uroj te jem gabim.

lysien shardon

Primus registratum

Ke te drejte dhe mendja ime pranon se dicka do te vije me vone.
Perpjekjet franko-gjermane per t`u rikthyer ne qetesine e meparshme me amerikanet,shpreh ate qe thua ti dhe une jam dakort.
Dhe dicka tjeter. Fakti qe anglezet po kerkojne shtyrjen e votimit per euron(pasoje edhe e nje humbje ne zgjedhjet lokale te djeshme),shfaq " pritjen" se c`levizje do te marin americanet,aq me shume qe Bushit tashme i mbeten dhe 2 vjet nga zgjedhjet e reja dhe s`do te pesoje disfaten e te atit,qe dhe pse i suksesshem ne planin politik,deshtoi ne ate ekonomik.

Kartat e medha do te duken nga fundi i vitit ne vazhdim.

Kordelja

Valoris scriptorum

lysien, ti aty me lart shprehesh qe do kete ulje te interesave te dollarti.Me sa di une ai tani luhat ne 2%.
Ti mendon se ulja e interesave do rrise deshiren per kreditim, a nuk eshte e tere ekonomia amerikane fiktive dhe e bazuar ne kredit :confused:

Ju mendoni se kontrolli i naftes Irakene (nga amerikanet) do sillte forcimin e dollarit, po per anet e tjera te ekonomise??!!Sa perqind te ekonomise ze kjo lloj industrie??!!Duke u bere me pare analize ketyre mund te arrijme ne nje konkluzion logjik, pa perjashtuar reagimet europiane.

Nje gje eshte fare e sigurt, Anglia dhe Suedia nuk do i thone kurre po Euros edhe pse Bilancet dhe Pasqyrat e tyre financiare po i konvertojne ne EURO ne vend te atyre qe deri vjet ishin te gjitha ne USD.

Le te shohim cdo beje USA pas luftes per rivleresuar USD-ne ne treg, natyrshem kjo qe edhe nje nga arsyet e kuftes dhe sic po e shohim Irak po rindertohet me kredi amerikane te levruara ne USD /pf/images/graemlins/wink.gif .

Kordelja

Valoris scriptorum

P.s.Mos harroni efektin qe pati Euro ne xhepat e konsumatoreve ne Europe, kete shtese e bej duke iu referuar faktit EUROPE.

lysien shardon

Primus registratum

Kordele, mendohet 0,25 ulja,megjithate pritet te shihet se cdo te thuhet me pas.Qendrueshmerine e ekonomise ne me pas duhet ta gjykojme,sic dhe ti e pranon, dhe nga pergjigjja e konsumatorit american.Pra,nese ai vazhdon te konsumoj dollarin ,kjo nuk do ta demtonte me teper ekonomine americane(e kam fjalen nese konsumatori vazhdon te blej dhe pse ka dhe mendime se kjo e demton dhe eshte fiktive nga ekonomistet ps. s`po zgjatem pse ). E kuptuar thjesht prodhimi do te vazhdonte per sa kohe dhe konsumatori do te blinte.Fakti i lidhjes se nje game te gjere te ekonomise me naften do te jap avantazhet e vet dhe kjo mendohet nga fundi i vitit ne Americe.Krijimi i vendeve te reja te punes si pasoje e nje zoterimi me te madh te naftes sherben si spunto ne pikat e dobeta.E thene me thjeshte nese 10 fabrika mbyllen dhe 50 te tjera hapen(kupto faktin e mesiperm) bilanci i forcmerise mbetet pozitiv.(megjithate askush nuk mund te besoj ne kohet e arta te dikurshme,por prapseprap ushqimi i ekonomise eshte i ndihmuar nga keto fakte).Fiktivitet ka, dhe dakortoj me ty ne kete pike,por jo ne nje shkalle aq te madhe sa mendohet(ka nisur nje analize e vertete mbi keto gjera ne Americe dhe shume shpejt do te kemi nje ide me te plote mbi faktin e mesiperm).
Per UK mund te flas qarte dhe di se ka nje dymendimesh per kete gje.Gjer tani 5 kushtet per te bere te qarte se a duhet te mbahet nje referendum nuk jane arritur sipas Braun(kancelari) dhe kjo do e shtyj ref,por le te shohim cdo te vi me pas ne drejtim te ek. brit.
M.gj.ate ka poz.stand by,kjo dhe per te pare reagimin e ek. dhe euros ne pjeset e tjera evropiane ne keto 2 vjet qe do vine(03-04) jo me teper, besome.Poziviteti i EKON. Evropiane ka per t`u pare mbas disa 2 apo 3 pesevjecaresh,por kurresesi tani.Fakti i "lavdise" se meparshme ,qe me teper pasoje e "faktit te ri",pra,asaj qe erdhi si e re,por do duhet kohe te konsolidohet,ose kurre ne rastin tjeter.Le t`i leme ca vite per te pare se si do vazhdoj rruga(per vete jam skeptik!)Evropa po pergjigjet, Kordele, dhe levizjet franko-gjermane nuk bejne gje tjeter,por vetem dobesojne paktin europianist dhe i japin te drejte skepticizmit tim,qe dhe nese do kete nje konsolidim te plote,ai do vi pas nje fare kohe.(mos te harrojmr se gjermania po njeh krize ,po ashtu dhe te tjeret , dhe biznesmenet gjermane po drejtojne syte ne UK apo USA,fakt qe shpreh mosbesimin e tyre ne nje te ardhme te afert)Americanet po kerkojne te fitojne Gjermanine dhe izolojne Francen dhe "levizjet "gjermane me shume po i ngjajne "popullores" se sa te drejtes.
Ka nje paqartesi,sic thua dhe ti, dhe do duhet fundi i vitit(si fillim) per te pare "te rejat" dhe nje kohe paksa me e gjate se cdo te ndodhe ne te vertete me ek. dhe dollarin american dhe ek. dhe euron evropiane. Por jam i sigurte se dollari do rifitoj avantazhet ,ndaj euros.

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb]Ju mendoni se kontrolli i naftes Irakene (nga amerikanet) do sillte forcimin e dollarit, po per anet e tjera te ekonomise??!!Sa perqind te ekonomise ze kjo lloj industrie??!![/qb]
Je fillestare dhe e sapo lindur pale te pretendosh te dish ekonomine globale. Vertet nafta ze nje perqindje te vogel ne ekonomine amerikane. Por sa influencon? CDo te thoshte per ekonomite europiane nje rritje e naftes 2% per cdo fuci dhe shitja e saj te behej ne dollare?

Jo nga fitimi (si the dhe ti ze nje perqindje te vogel) por nga trubullira dhe kaosi qe do shkaktoje ne Europe. Rriten cmimet e transportit, balancet e lekundura, deri tek ekonomia qe mund te tronditej rende.

Sikur kjo nafte qe po blihet me dollare (e domosdo, OPEK ska nga ja mban) te shikoje qe vete amerikanet e zhvleresojne euron 2%. Me 1000 euro do blije 100 fuci. Tani 98 fuci. Hipoteze pa marre nje 2% rritje te naftes (nga ata qe e kontrollojne vete naften) ne mendje.

Sa tronditje do shkaktoje kjo ne europe? Te vime tek ajo qe the me larte qe nafta ze nje perqindje te vogel por sa perqindje humbje mund te i shkaktoje Europes. Dale se kartat po luhen poshte tavolines dhe nje gje eshte e sigurte se Europianet nuk kane asnje karte ne dore. Amerika nuk eshte e nxituar, gjerat do merren avash dhe me qetesi pa u ndier qe kur te gdhihesh ti nje mengjes pas 5-6 vjetesh do habitesh se u perserit e njejta gje: Qe Amerika mbas cdo lufte ka gjithmone nje rritje ekonomike, do mos besosh syte e ty tek sa shifrat kane per te e treguar te tille.

Kordele e ke kuptuar ndonjehere Ameriken? Cfare potenciali ka ky vend? Dikur nje koloni dhe sot fuqia nr 1 e botes. Sa donacione jep Amerika per OKB? Dje u miratua nje fond me 15 miliard dollare per AIDS ne Afrike. I ke pare thaset me grure qe shperndanin ne Afganistan para se te fillonte lufta? Lexonin "USA" megjithese vinin nga OKB.

Eshte shtet i ri me 200 vjet qyteterim dhe jo mijera vjet. Nje nder shkaqet qe materiali kryesor i ndertimit eshte druri per shtepite eshte se ishte materiali i vetem qe kishin. Cdo gje u nis nga zero ne Amerike.

Shqiptaret e vjeter gjithmone kane uruar "Ah te behet Shqiperia si Amerika".

"Je fillestare dhe e sapo lindur pale te pretendosh te dish ekonomine globale" dhe vete nuk di asgje. Vetem dhashe korniza te asaj qe mund te pritet ne korelacion te fakteve te shkuara dhe te ardhmes (shumica te vertetuara).

lysien shardon

Primus registratum

Per SHadow of Self.

TE KAM THENE TE MOS GENJESH,POR JO TE THUASH GJITHNJE TE VERTETEN.

Kordelja

Valoris scriptorum

Hije e vetes, ti e ke zakon neper AF te ulesh te tjret per te ngritur veten, ne fakt mund te te duket nje metode origjinale, por mua me duket teper e ulet.

Mos u konfronto me MUA si shkruese, nese ke fakte parashtroi, une e kuptoj vete nese kam gabuar ne opinionime, fundja per diskutim jemi ketu.

Ketu ke gabuar, Shqiptaret kane dash me qene si Zvicra duke iu referu shume ngjashmerive.

Kursemi ofendimet dhe permbaju temes e rregullave dhe mos me rrif kot uje ne havan per mosha e dijeni, une di nje gje qe s'di asgje, ne mos po e kisha myll kapitullin e leximeve.

Hajt shnet se jam lodh nga ju shqiptaret e obsesionum nga Amerika.

Diskutimi im per kete teme merr fund ketu, ju impononi veten jo argumentin.

a-alket

Primus registratum

[qb] Ketu ke gabuar, Shqiptaret kane dash me qene si Zvicra duke iu referu shume ngjashmerive.
[/qb]
cilat jane keto ngjashmeri?

une_une

Primus registratum

[qb] Hije e vetes, ti e ke zakon neper AF te ulesh te tjret per te ngritur veten, ne fakt mund te te duket nje metode origjinale, por mua me duket teper e ulet.

Mos u konfronto me MUA si shkruese, nese ke fakte parashtroi, une e kuptoj vete nese kam gabuar ne opinionime, fundja per diskutim jemi ketu.

Ketu ke gabuar, Shqiptaret kane dash me qene si Zvicra duke iu referu shume ngjashmerive.

Hajt shnet se jam lodh nga ju shqiptaret e obsesionum nga Amerika.

Diskutimi im per kete teme merr fund ketu, ju impononi veten jo argumentin. [/qb]
Puna juaj si i shikoni gjerat me mua dhe me te gjithe shqiptaret ne Amerike. Ata (Shqiptaret ne Amerike) e dine se po fitoi Amerika do fitojne dhe ata terthorazi. Une jam ne Amerike dhe nuk jam "obsessed" me Ameriken por bej detyrat e mbi si nje qytetar i Amerikes dhe permbush obligimet qe kam ndaj Amerikes. Kordele kur do fillosh ti te i permbushesh detyrimet qe ke ndaj shtetit shqiptar dhe shqiptareve ne pergjithesi.

Diaspora shqiptare ne Amerike eshte ajo diaspore "obsessed" sipas teje qe beri Ameriken te leshoje bomba mbi kokat e serbit, qe theu mitin se Shqiptaret nuk kane miq. Cfare ke bere ti per Shqiperine dhe cfare kemi bere ne.

Ti as ke bere as do beje. Keni cmire. Ofendoheni kudo por jo ne Amerike. Ofendoheni dhe atje ne Shqiperi. Mire te ju behet.

a-alket

Primus registratum

Mua me duket se ti i thjeshtezove aq shume gjerat sa e ktheve me ter mend ne perralle shkrimin tend. Cmimi i naftes nuk varet vetem nga sasia ne treg por edhe nga kerkesa per te. Nese kerkesa eshte e madhe, si psh ne vere kur njerezit ketu ne amerike ja hipin makines dhe udhetojne si te cmendur atehere cmimet e naftes rriten. Kerkesa gjithashtu mund te ndikohet dhe nga vendime te vendeve te ndryshme per te rritur rezervat strategjike te naftes, te cilat rriten ose zvogelohen per shkaqe ekonomike ose politike si edhe ndryshimi ne taksat ndaj naftes. Ose, nqs kerkesa mbetet konstante atehere shtrengohet furnizimi ne menyre qe te rritet cmimi per fuci nafte. Gjithashtu, cmimi influencohet dhe nga parashikimet mbi te ardhmen, si psh. puse te reja qe mund te hapen, gjetje rezervash si dhe ndertim sisteme tubacionesh per levizjen e naftes. OPEC mundohet te kontrolloje cmimin e naftes dhe thote qe e do rreth 25 dollare per fuci, megjithate jo te gjitha vendet qe prodhojne nafte jane ne OPEC. Te thuhet qe Amerika u fut ne lufte per naften eshte infantile kur dihet qe Amerika mundohet te diversifikoje furnizuesit e saj dhe kohet e fundit kane qene te suksesshem ne kete. Rusia, qe ka rezerva shume te medhaja dhe ndoshta vetem Arabia Saudite ja kalon, ka aprovuar ndertimin e tubacioneve qe do furnizojne transoqeaniket ne brigjet e siberise ... cdokush e ka te qarte per ke jane keto tubacione.

Gjithashtu ti vazhdon me disa thenie te tjera qe une nuk mendoj se ti i mbeshtet mbi fakt. Bankat nuk jane prodhuese parash per depozituesit por si nje sistem qendror qe ofron shpejtesi ne qarkullimin e parave per ta. Bankat marrin borxh nga banka federale dhe me keto para financojne bizneset dhe japin kredi. Une nuk besoj se i perdorin depozitat personale si mjet kryesor per te prodhuar kredite....Perqindja e interesit qe bankat kane dhene per depozita nuk ka qene kurre ndonje nr. i larte prandaj as nuk besoj Sulltani apo Sheiku arab i ka futur ndonjehere leket ne banke amerikane per tu marre perqindjet. Sheiku i ka futur parate atje ku interesi merret me i larte dhe ose ka investuar ne menyre te drejtperdrejte ne kompani publike ose ka investuar nepermjet ndonje organizate investimesh (s'di si ta them me mire ne shqip). Psh. me sa lexova sot organizata investimesh amerikane (psh. pension funds) zoterojne rreth 40% te aksioneve publike ne France. :eek:

Sa per fitimet e kompanive evropiane me te medhaja se ato amerikane mua kjo me duket e pabesueshme dhe doja te dija se ku i lexon ti keto te dhena.

Dhe nje e fundit, a nuk beson ti se renia e dollarit ka efekte pozitive per ekonomine amerikane duke i bere me te lira produktet amerikane dhe me te lira investimet ne amerike nga evropianet?

Isabelle

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga bscemscs:
[qb] Gjithashtu ti vazhdon me disa thenie te tjera qe une nuk mendoj se ti i mbeshtet mbi fakt. Bankat nuk jane prodhuese parash per depozituesit por si nje sistem qendror qe ofron shpejtesi ne qarkullimin e parave per ta. Bankat marrin borxh nga banka federale dhe me keto para financojne bizneset dhe japin kredi. Une nuk besoj se i perdorin depozitat personale si mjet kryesor per te prodhuar kredite....
[/qb]
Vetem 10% e depozitave ne banke mbahen ne qarkullim te brendshem - pjesa tjeter automatikisht perdoret per tu dhene hua debitoreve. Parate ne banken federale merren borxh nga bankat per arsye te ndryshme, qe variojne qe nga domosdoshmeria e shuma te medha parash nga nje operacion blic /pf/images/graemlins/laugh.gif (cohet njeri i teket qe i duhen 1 milion cash te pasnesermen dhe porosit gjithe cunat e xhajes vet te bejne te njejten gje (assuming rraca ne pergjithesi lundron ne para /pf/images/graemlins/laugh.gif ), ose kur te themi Banka Federale ofron 'a prime rate' mjaft te volitshme qe vete bankat ja vlejne te marrin hua dhe ta japin po hua me 4-fishin e interesit klienteve te tyre...

ps. :wave:

a-alket

Primus registratum

damn...90% gabim :cry: nje pjetje per sqarim..depositat e vockla pergjithesisht kane interesa qesharake...dhe depozitat e medha kane interesa ndoshta me te volitshme. Sa shkojne perqindjet per depozita ne miliona?

ps. :mad: :mad: /pf/images/graemlins/laugh.gif :wave:

Isabelle

Valoris scriptorum

Njeri qe ka miliona vetem ne raste se rrezikon ikje truri (dhe nuk di te lutet si une /pf/images/graemlins/laugh.gif ) i depoziton leket ne banka lagjeje, njit me supermarketin /pf/images/graemlins/laugh.gif . Plus, lidhje direkte me interesat nuk kane shumat por kohezgjatja e depozitimit te parave ne banka. Padyshim qe ka priorite kundrejt dikujt qe investon 50 K ne krahasim me dike qe investon 50 B (B -as in buburreca /pf/images/graemlins/laugh.gif )... por jo aq shume ne norme interesi sesa ne shumellojshmeri opsionesh dhe alternativash investimi...

ps. Embelsisht per ty :devil:

H

harap

Guest

Dollari akoma vazhdon te bie po per mendimin tim pas dy muajsh do filloj te rritet ne raport me Euron pasi do fillojne frytet e luftes.

leo110

Primus registratum

Arsyeja kryesore e dobesimit te dollarit eshte strukturore:-ndihet i domosdoshem riekuilibrimi i deficitit gjigantesk te bilancit te pagesave(BP) i cili eshte gati = 5% i GDP.
-% e interesave e ulet kurre pare ndonjehere ne histori e Fed-it.
Ne kto rethana riekuilibrimi i BP do te mund te vinte in menyre shume te shpejte nepermjet zhvleresimit te monedhes domestike($).

Stimohet qe bilancimi i BP do te mund te kerkoje nje zhvleresim ulterior mes 15 e 35 per qind.
Nje zhvleresim i forte i $ e ve Fed-in ne nje dileme:ti lere gjerat te ecin keshtu apo te nderhyje me evituar inflacionin?
Ne te vertete Fed-it nuk do ti vinte keq nje zhvleresim i forte i $ pas nje flluskes finanziare(pse jo dhe imobiliare)ku reziku me i madh eshte deflazioni e jo inflazioni.
Problemi eshte qe nje zhvleresim i forte i $ do te thyeje krahet e brishta te rinisjes se economise UE e cila ka pretesat e saja ne leadershipin e economise globale.

lysien shardon

Primus registratum

Nje gje duhet te kihet parasysh.
Ne gjithe kete zgjatje te renies se cmimeve dhe ekonomise,US qendron e vetme ne beteje.
Greenspan u shpreh pak dite me pare se "...vazhdoj te besoje se ekonomia eshte pozicionuar ne nje pozicion te tille,qe premton nje rikuperim te shenueshem,ne krahasim me vite me pare".
Ai iu kundervu uljes se taxave nga administrata e Bushit,duke argumentuar se kjo do te ishte e drejte nese shoqerohej nga nje barazi ne shkurtimin e shpenzimeve.

Bazuar ne nje analize te gjere,shume ekonomiste(ky fakt hidhet per te rezuar disa argumentues te meparshem)provojne varjen e ekonomive te tjera nga ekonomia americane.
Kjo varje eshte e madhe.Mjafton te kujtojme se pak kohe me pare americanet urdheruan koleget e tyre ne shtete te tjera ,kjo u be dhe ne takime te posacme,per uljen e perqindjeve te interesave dhe taxave,duke ngritur interesat e rritjes ekonomike,reformimin e tregut te punes,thjeshtesimin dhe rregullimin e disa rregullave te rritjes ekonomike duke i bere ato me elastike.
Per te pare kete ndervarje te ekonomive evropiane ndaj ekonomise americane,gje qe provon se per shume kohe ka per te qene e tille edhe pse euro apo levizje te tjera per t`u shkeputur nga nga ky fakt,mjafton te marrim disa shembuj
le te fillojme me ek. britanike, e cila paraqet performimin me te mire ne ekonomite evropiane.
Kerkesat ndaj prodhueseve jane ne nivelet me te ulta ne 4 vjet,taxat po rriten,dyqanet,hotelet jane ne pikat e tyre me te ulta(ketu ka dhe pasoja te tjera)etj,etj.
Ekonomia mund te rritet,por jo ne permasat e meparshme.
Gjermania ka kohe qe po provon nje papunesi ne rritjedhe gjermania jo me ka mjetet monetare dhe fiskale te rigjenerohet.Ajo i vethoqi ato me kthimin e DM ne Euro.Ky fakt dhe fakti se interesi i vendosur nga B.Qendrore eshte me shume lart se sa rritja ekonomike e Gjermanise flasin per ate qe kane per te vuajtur keto ekonomi per nje kohe(po sa)nen Euro dhe B.Qendrore.Shpresat per te ardhme jane te pakta.
Shume subjekte atje po shohin levizjen ne shtete te tjera(kupto USA apo UK) per nje elasticitet me te madh(rrezohet ideja e fiktivitetit american te paraqitur nga dikush)
Franca nuk eshte me mire se Gjermania dhe pse jo ne ato pozitaEkonomia e tyre u rrit vetem me 1.2%,vitin e kaluar dhe faktet e tanishme flasin dhe me keq.Konfidenca ne bisnes ka renie te madhe.
Ashtu si Gjermania ,Franca eshte preh e Eurozones(nje mase per perqindjet e interesave dhe politikes fiskale)
ne keto ujra lekundet edhe Kina,pavaresisht nga kostoja e ulet e punes)
Shiumica e ekonomisteve kane drejtuar syte te USA per t`i dhene ekonomise nje boost.
Pasi kaluan keto muaj (ne i dime se cfare)konfidenca po rritet ne tregun american.
Ata i jane rrikthyer blerjeve e shoqeruar nga nje ulje e cmimeve,share-price rigjeneruese e muajit te kaluar etj.
Bota po pret rikthimin e tyre,qe pa dyshim do ta vere ne levizje ekonomine e vendeve perkatese.
Kjo eshte America dhe pa superlativa,por vetem te drejten.

lysien shardon

Primus registratum

Fondi i rezervave "mohon" uljen e metejshme te interesave,duke e argumentuar me nje rigjallerim te pare ne prill dhe fillim majit ne ekonomine amerikane.Dicka po fillon te levize,por le te shohim se cdo te sjelle fundi i vitit.
M.gj.ate nenvizoj shenjat e rimekembjes po fillojne te duken tashme,pas dhe problemit te zgjidhur te Irakut.