ZILIA - A duhet pasur zili?

Vis Elbasani

Forumium praecox
ZILIA - A duhet pasur zili?

Pse kemi ndonjëherë zili për dikë? A ndihmon zilia për të ngritur personalitetin apo e pengon këtë?

Odea

Primus registratum
Re: ZILIA - A duhet pasur zili?

Well, kemi zili per te tjeret pikerisht kur ata kane dicka qe ne se kemi por qe e duam.
Ketu fillon zilia qe ndiqet nga cmira.
Te pasurit zili per dike rrit shkallen e ambicjes por kjo shkalle dhe pasojat e saj varen shume nga sasia e zilise qe kemi per personin.
Nqs kemi aq shume zili sa duam ta shkaterrojme tjetrin dhe te behemi ne ata, atehere ambicja do jete negative dhe rrjedhimisht do sjelli pasoja po negative. Kshu qe duhet te kemi kujdes kur ia hapim deren zilise brenda nesh pasi nuk i dihet sa mund te hyje... :wink:

Odea

Seriozi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Odea:
[qb] Kshu qe duhet te kemi kujdes kur ia hapim deren zilise brenda nesh pasi nuk i dihet sa mund te hyje... :wink:

Odea [/qb]
Deren zilise ja hapim dhe ja mbyllim n.q.s. i kemi çelsat e kesaj dere.Por lindja e zilise nuk varet nga ne ajo lind vetvetiu ne kushte dhe rrethana te caktuara ashtu sikurse dhe zemerimi,urrejtja etj..mendoj qe jane te rralle ata njerez qe arrijne ti kontrollojne ndjenja te tilla.
Njeriu duhet te kete zili ne menyre qe te lindi dhe ambicja.

Sa e bukur kjo shprehja ne shqip(sidomos per kalamjte):"gizili maçoku"
dhe perballe fytyra e dikujt qe zgerdhihet duke ta lepire akulloren te turinjte. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ortak s'ka.
Ortak nëm.

i'll_wait_4_U_in_Heaven

Forumium praecox

Per mendimin tim zilia eshte gjeja qe e ben njeriun injorant. Zilia vjen nga injoranca ne qofte se nuk e dini. Mua gjithmone te shtepise me kane mesuar sidomos mami dhe gjyshi qe cdo gje qe te fitosh ne jete ta kesh me djersen e ballit. Gjeja e tjetrit te ze frymen thone. Une s'kam pasur asnjeher zili ne jete e them me plote bindje. Kur me pelqen nje veti tek tjetri/tjetra e uroj, ose i them haptas te verteten. GJithmone me ka pelqyer te jem e sinqerte me njerezit, packa se ngandonjeher me keqkuptojne, por per derisa une ne vetvete e ndej se eshte dicka e drejt nuk me ben shume pershtypje se cfar thone te tjeret.

Kur i thone nje fjale te urte popullore "Inatin ja ma, hakun mos ja ha"

Te kthehemi prap tek zilia...eshte nje ves i shemtuar sepse jo vetem qe shkaterron jete per budallalleqet dhe kapricot e tua po edhe fundi fundit s'fiton gje. Pastaj kur ta realizosh se cfar ke bere demin e ke shkaktuar njeher e mir.

Per mendimin tim duhet te jesh ambicioz sepse can ne jete por ne asnje menyre ziliqar. "Ne qofsh nje kafshe gjakftohte pre-historike vec jepi shok se as dreqi s'te ndal kur te zapton zilia"-->kete thoshte gjyshi im .

I-aspire

gjekec

Primus registratum

is this a typin course /pf/images/graemlins/laugh.gif :lol:

i'll_wait_4_U_in_Heaven

Forumium praecox

:shrug: hey who knows next stop may be "easdropping and traumatizing people, god knows for what, but with talent of course" :idea:

gjekec

Primus registratum

you have given yourself the right to expand/explain what you're talking about

julmi

Primus registratum

Zilia arma me e keqe e personalitetit te nje njeriu .Smund te ndodhe ndryshe vec te ule personalitetin .
NESE DO QE TE TE DUAN DUAJ ME SHUME PER TE TJERET,NESE DO QE TE URREHESH MOS MENDO GJE ,VEC PER VETE.

eri03

Primus registratum

Per mendimin tim zilia apo ambicia nuk ka vetem ane negative tek personaliteti i njeriut. qe te jesh ambicioz per dicka qe e ka nje tjeter nuk eshte ulje dinjiteti.Pasi nese un mundohem qe ta arrij ate qe un se kam me forcat e mia dhe pa cenuar tjeter kjo e nuk e ul dinjitetin dhe vlerat e vetes. Nese ambicia shkon deri ne ate shkalle sa te filloje cenimi dhe e berja keq atehere eshte gjeja me e ulet.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Por nuk duhet te perziejme ziline me ambicjen, apo jo? Zilia(=smira) gjen veprim kundrejt te tjereve; dikush ka zili dike, por jo veten. Nuk besoj se njeriu ka zili veten, me duket absurde...

Kurse ambicja gjen veprim kundrejt vetes. Dikush ka ambicje per veten, kundrejt vetes. Une mund te jem ambicioz per veten time por njekohesisht pa pasur zili ndokend,... sic mund te mos jem ambicioz, por te kem zili dike...

Ky eshte dallimi.

Kurse mendimin e I-aspire e gjej te hatashem. Mua me kane pelqyer gjithmone njerezit qe njohin filozofine popullore(ne rastin tone, shqiptare). Mjere ata qe nenvleftesojne filozofine popullore!

Gjithsesi, thelbi i pyetjes sime ishte: Pavaresisht se njeriu duhet te qendroje larg zilise, qe lind nga injoranca, etj., a mund te ndodhe qe njeriu, te pakten nje here, te kete zili dike pa e vrare ndergjegjja per kete zili, edhe pse nuk eshte kurre ziliqar ne karakter?

Vis Elbasani

Forumium praecox

Po c'mendon Niçe mbi ziline?

Sipas Niçes, ka dy zili: Zili me fjalë ose pa fjalë - Zilia vulgare do të gërthasë sapo shikon pulën që ajo ka zili e që ka bërë një vezë - kështu ngushëllohet dhe bëhet më e butë. Por ka dhe një zili akoma më të thellë: rasti kur ajo bëhet si një varr dhe dëshiron që çdo gjë të vuloset, gjithnjë e më e tërbuar për faktin që kjo nuk ndodh. Zilia e heshtur rritet duke heshtur.

(Nga “Udhëtari dhe hija e tij”, Fridrih Niçe)

Megg

Carpe Diem
"Sduhet pasur zili ,,,sduhet pasur zili ,,,sduhet pasur zili ,,,sduhet pasur zili ,,,sduhet pasur zili ,,,sduhet pasur zili ,,,sduhet pasur zili ,,,"
degjojme qe thuhet gjithandej,,,po a thua valle askush ska zili?
ZILIA,,,askush se do po ja qe vjen dhe te rremben mendjen,,,
Meqenese pyetja eshte shtruar e tille"A duhet pasur zili?" pergjigja esht jo
po ...veshtir te thuhet me perkufizim!!!

Sweety el

Locus omnem
une ska pasur zili asnje femer dhe as kam sme ben pershtypje fare sepse i kam te gjitha ato qe kane edhe ato keshtu qe skam pse te kem zili.po duan te me kene zili te me kene por di qe me kane se i kam pare shikimet e tyre.por zilia eshte dicka qe u fshaqet te gjithve dhe nuk e kontrollojne dot.

gangsterja

Primus registratum
Nuk kam zili per skend,ndersa per mua kane dhe une do te vazhdoj perpara me koken lart pa e vrare mendjen se c'do te mendojne.Qysh ne te folur e ne shikim i dalloj por nuk ua vej re se nuk do ta ul veten para atyre qe s'njohin vetveten ne rralle te pare e pastaj te me njohin mua.

joetisti_

Locus omnem
Ziline e kam pesuar ne demin tim nga te tjere disa here. Mbaj mend kur isha femije qe ma thyen nje kallam qe e kisha bere tip fyelli qe leshonte muzike dhe ishte kontakti i pare me ziline qe e kuptova me mire me vone se c'ishte. Por eshte nje ndjenje e shpifur dhe gjynah per ata qe e kane te zhvilluar shume.

Zili normale ka cdo njeri. Por te kesh zili te behesh, te arrish, te kalosh nje person dhe jo ta vrasesh sepse eshte me i mire.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
NORMAL QE DUHET PASUR ZILI JO PER TE KEQ POR PER TE MIREN E SHOQERIS DHE VETIT,DUHET PASU ZILI PER NJE PERSON SIKUR TI QE ESHTE PSE AJ KA ARRITURR DIQKA E TI JO,KU IKEM TE NJEJTAT PERIMETIT FIZIKE,MORALE DHE TE NJEJTAT GJYMTYRE...