Yndyrnat dhe truri - [Astrit Lulushi's Blog]

admin

Administrator
Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës
Dihet se të ashtuquajturat “yndyrna të ngopura” janë të këqija për trupin. Por sipas të dhënave të reja, ato dobësojnë edhe mendjen.
Yndyrnat e ngopura ose të këqija gjenden në ushqime të tilla si mish i kuq, qumësht dhe gjalpë. Dihet se ato janë të dëmshme për zemrën.
Tani, një studim në analet e Neurologjisë, zbulon se këto lloj yndyrnash ndikojnë negativisht edhe kujtesën.
Studimi. i kryer nga shkencëtarë në spitalin e Harvardit “Brigam and Women” në Boston, morri në shqyrtim rreth 6 mijë gra të moshës 65 vjeç e sipër.
Autorët e studimit vunë re se gratë që konsumonin ushqime të pasura me yndyrna të ngopura dolën keq në provimet e kujtesës dhe gjuhës. Ndërsa gratë që përdornin ushqime të pasura me yndyrna të mira ose jo të ngopura, si vaj ulliri, dolën mirë në provime të ngjashme.
Shkencëtarët vunë re se sasia e yndyrnave nuk luajti ndonjë rol në rezultatet e provimeve, por ishte lloji i yndyrnave që afektoi këto rezultate.
Autorët e studimit thonë se zevendësimi i yndrynave të këqia me ato të mira është një ndryshim i thjeshtë ditete, që mund të parandalojë dobësimin e kujtesës.

b.gif
 

Iliro Dardan

Valoris scriptorum
Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës
Dihet se të ashtuquajturat “yndyrna të ngopura” janë të këqija për trupin. Por sipas të dhënave të reja, ato dobësojnë edhe mendjen.
Yndyrnat e ngopura ose të këqija gjenden në ushqime të tilla si mish i kuq, qumësht dhe gjalpë. Dihet se ato janë të dëmshme për zemrën.
Tani, një studim në analet e Neurologjisë, zbulon se këto lloj yndyrnash ndikojnë negativisht edhe kujtesën.
Studimi. i kryer nga shkencëtarë në spitalin e Harvardit “Brigam and Women” në Boston, morri në shqyrtim rreth 6 mijë gra të moshës 65 vjeç e sipër.
Autorët e studimit vunë re se gratë që konsumonin ushqime të pasura me yndyrna të ngopura dolën keq në provimet e kujtesës dhe gjuhës. Ndërsa gratë që përdornin ushqime të pasura me yndyrna të mira ose jo të ngopura, si vaj ulliri, dolën mirë në provime të ngjashme.
Shkencëtarët vunë re se sasia e yndyrnave nuk luajti ndonjë rol në rezultatet e provimeve, por ishte lloji i yndyrnave që afektoi këto rezultate.
Autorët e studimit thonë se zevendësimi i yndrynave të këqia me ato të mira është një ndryshim i thjeshtë ditete, që mund të parandalojë dobësimin e kujtesës.

b.gif
rrofsh qe na e the.
Cdo gje qe nuk e dim,e mesojme tani.
Po pse vertet qumeshti ta dobeson trurin???
 

arbenn

Primus registratum
nje material mjaft i mire , por nese mundesh te me ndihmosh nje te till por per ushqimet me yndyrna
 

mirdita

Papirus rex
Astrit Lulushi, Zëri i Amerikës
Dihet se të ashtuquajturat “yndyrna të ngopura” janë të këqija për trupin. Por sipas të dhënave të reja, ato dobësojnë edhe mendjen.
Yndyrnat e ngopura ose të këqija gjenden në ushqime të tilla si mish i kuq, qumësht dhe gjalpë. Dihet se ato janë të dëmshme për zemrën.
Tani, një studim në analet e Neurologjisë, zbulon se këto lloj yndyrnash ndikojnë negativisht edhe kujtesën.
Studimi. i kryer nga shkencëtarë në spitalin e Harvardit “Brigam and Women” në Boston, morri në shqyrtim rreth 6 mijë gra të moshës 65 vjeç e sipër.
Autorët e studimit vunë re se gratë që konsumonin ushqime të pasura me yndyrna të ngopura dolën keq në provimet e kujtesës dhe gjuhës. Ndërsa gratë që përdornin ushqime të pasura me yndyrna të mira ose jo të ngopura, si vaj ulliri, dolën mirë në provime të ngjashme.
Shkencëtarët vunë re se sasia e yndyrnave nuk luajti ndonjë rol në rezultatet e provimeve, por ishte lloji i yndyrnave që afektoi këto rezultate.
Autorët e studimit thonë se zevendësimi i yndrynave të këqia me ato të mira është një ndryshim i thjeshtë ditete, që mund të parandalojë dobësimin e kujtesës.

b.gif


Kjo per qumeshtin eshte e vertet,sepse une e konsumoj shum.???
 
Top