UNIVERSITETI I NEW YORK NE TIRANE

MALINA

Primus registratum
Re: UNIVERSITETI I NEW YORK NE TIRANE

UNIVEERSITET RRUMPALLE

PER PROGRAM MESIMOR ESHTE SHUME DOBET.

UNIVERSITETET PUBLIKE JANE SHUME ME TE MIRE.

ATJE SHKOJNE E PAGUAJNE LEKET KOT , SE NUK IA VLEN.

STUDENTET QE HYJNE ATJE , JANE ATA QE NGELIN NE FAKULTETET TONA DHE NE ATO JASHTE VENDIT . BE SURE
KESHTU QE MOS T`IU GENJEJE MENDJA.

Marin1985

Primus registratum

Malina urime!
Shikoj nje siguri dhe nje urrejtje plot siguri ne ato qe thua dhe per me teper conteksti me duket edhe cinik.
Te pakten ne university of new york tirane, me te vertete qe duhet te paguash shume, por ti me pare te lexoje nenshkrimet nga mua dhe pastaj te gjykoje.
Por nese e ke lexuar dhe smban mend gje, po te then une se mesatarja ime e gjimnazit eshte 9.75, une fitova ne shtet, aplikova ne amerike ne North Carolina State University por nuk me dhane vizen, kshu qe shkova te universiteti i New York-ut se me ofron ate program dhe gjithashtu mundesine per tu transferuar. Dua te them qe aty ka edhe nxenes te dobet po dhe smungon elita, jam ne vit te tret akademik dhe mjafton qe te them qe vjet fitoi burse nje vajze nga fieri e cila kishte dale e para ne ekonomik dhe informatike ne shtet erita (mbiemrin sia mbaj mend), dhe shume te tjere qe kishin fituar ne shtet por erdhen se i kishin mundesite financiare...
malina ka aq shume sa ti se con dot nder mend, informacione nga programi, konkurset vendase, ballkanike dhe evropiane ku kane mar pjese studente nga UNYT, pedagoget, imponimi i transparences etj, por ti besoj se sdo humbje kohe per te mare me shume informacion apo per te lexuar ndonje buletin universitar...

MALINA

Primus registratum

URIME PER DEGEN QE PASKE ZGJEDHUR , POR SA KEQ ME VJEN QE NUK DO TE KESH ATE TITULLIN ENG (PERPARA)- COMPUTER SCIENCE, MEGJITHESE MUND TE BESH SPECIALIZIME, MASTER,PHD .

POR THJESHT NJE BACHELOR , KESHTU QE DUHET TE KISHE KERKUAR EDHE ME SHUME , MIRE AMERIKA STA DHA ,TE SHIKOJE NE ENGLAND , APO ATJE ESHTE ME VESHTIRE?

NEJSE , KJO ESHTE ZGJEDHJA JUAJ.TE UROJ SUKSESE SKE PSE TE INDINJOHESH , NUK PO FLAS PA INFORMACION .

NJE GJE ESHTE E MIRE, QE PROFESSORET I KENI TE HUAJ DHE PAGUHEN SHUME MIRE.

PO PO FLISJA RRETH PROGRAMIT MESIMOR QE NUK ESHTE I NGARKUAR,GJE QE DO TE THOTE KA NJE SISTEM ME TE LEHTE NE KRAHASIM ME FAKULTET SHQIPTARE.

TE MOS ME KEQKUPTOSH.

KALOFSHI MIRE

Marin1985

Primus registratum

(... ste kuptoj, skam degjuar ndnj. per titullin eng!!!)
Respektoj mendimin dhe opinionin tend pasi jam i sigurte se perfaqeson nje perqindje te caktuar ne rinine shqiptare. Sinqerisht mendoj se dhe ti tregove nje fare mirukuptimi ne nenshkrimin tend. Do doja te shtoja disa gjera ne menyre qe ne vazhdim te kesh nje gjykim me te perpunuar si pasoje e disa detajeve te rendesishme.
1."...SHIKOJE NE ENGLAND , APO ATJE ESHTE ME VESHTIRE?"
se pari, problemi ishte tek viza dhe ajo tek aplikimi, kshu qe ishte vone per te filluar nje aplikim diku tjeter.
se dyti, me pelqente U.S sepse jane themeluesit te networking,internet dhe leaders of computer science, ne vijim veshtiresia percaktohet nga emri i universitetit. Duhet te dish se Cambridge eshte i pari ne Angli(i ndjekur nga Oxford University), i pari ne Evrope, dhe i 30 ne bote, mund te shikosh nje renditje ku ndryshon nje vend me poshte nje me siper, por sa per te krijuar nje ide.
2."...PROGRAMIT MESIMOR QE NUK ESHTE I NGARKUAR,GJE QE DO TE THOTE KA NJE SISTEM ME TE LEHTE NE KRAHASIM ME FAKULTET SHQIPTARE."
termi 'nuk eshte i ngarkuar' eshte i gabuar pasi nuk mund te behet krahasim gjeneral, po te them pse?.
Ne nje sistem amerikan qe te diplomohesh eshte nje minimum requirement i numrit te krediteve qe duhet te maresh. Me sakte jane 40-42 lende apo klasa si minimum i kerkuar per diplome ku theksojme se cdo lende eshte simestrale.
Ideja eshte se ti je i lire te maresh 3-6 lende per simester, qe do te thote se 5 e alternuar me 6 lende per simester arrin te diplomohesh per 4 vjet. Nese punon, ke angazhime te tjera, sdo te ngarkohesh shume mund te maresh 3 lende per simester (mund te zgjedhesh ti sa) por behen llogarite dhe pa ngelur shkolla te shkon 7-8 vjet.
Marim nje rast te permiresuar te pyetjes tende, te krahasosh ngarkesen per lende. Ktu funksionon keshtu: nje lende eshte minimalisht e ndare ne tre pjese.
1. Active Participation 10%-15%. (vleresohet nga mungesat dhe pjesemarrja ne klase ku maks. eshte 22 studente.)
2. Midterm exam 25%-45%(testim ne gjysmen e programit te nje lende,dmth ne gjysem simester)
3. Final exam 30%-50%(testim final, gjith lenda)
-mbledhja e perqindjeve te mara percakton noten e lendes ku me A eshte 96%-100%, patjeter qe ska me shume se 100%.
_shpesh here kemi 'homeworks' qe jane 10-20%
_research papers qe jane 15-25%
Dhe eshte e lodhshme pasi keto te imponojn te jesh sistemik e i afte ne administrimin e kohes tende, ta pervetesosh lenden gradualisht, je ne kontakt me pedogagun pasi ai ofron office hours per ndihme, dhe ajo qe me pelqen mua me shume eshte se ti e shikon shokun tend ne cnivel eshte jo ne fund te lendes por gjate saj, dhe kjo eshte transparence dhe slejon manipulime.
Deshmoj se ka pasur pedagog qe mund te ken qene jo shum kerkues (jo ne degen time), kte e kam vene re ne ndonje femer shqiptare me PhD por tani gjerat jane shtrenguar shume.
Rektorja qe ka ardhur qe qene rektore ne prague dhe dekane ne degen tone universitare ne amerike SUNY/ESC. Kjo e fundit po kryen rolin e nje site ne lidhje me pedagoget shqiptare, qe te qendrojne me te miret.
tme besosh edhe mua sme vjen fare mire kur shoh ndonje parazit apo adoleshent i pasur qe vjen ketu,dhe shpesh here shoh qe i shtrengohet shume laku pasi, ngelin dhe marin lenden serish.
o harrova, kur ngel je i detyruar te maresh lenden nga fillimi, me mungesa me te tera, te paguash prap lek, dhe kjo ben qe shkolla te zgjatet shume apo te shpifet. un personalisht e gjykoj keshtu qe sistemi eshte i lire ne sensin edukativ dhe strikt. po te them arritjet e studenteve ketu ne konkurse ballkanike, europiane apo vendase me te vertete qe do te cuditesh,me te vertete qe ka shume gjera te mira ketu,ta dish qe luftohen shtremberimet nga ana akademike pasi ato ska si te mos ekzistojne

MALINA

Primus registratum

ENGINEERING IN COMPUTER SCIENCE -IT MEANS (SOFTWARE(PROGRAMIM) AND HARDWARE).
ESHTE ME E GJERE SI SHKENCE KOMPJUTERIKE.

QE NE SHQIPERI SKA FARE
, NGJAN ME TEPER ME TITULLIN QE MARRIN PSH : STUDENTET SHQIPTARE NE FAKULTETIN E INXHINJERISE SE NDERTIMIT. MARRIN NE FUND TE SHKOLLES TITULLIN INXHINJER PER FUSHEN E VET.

TI PER CA JE TANI ?
UNE NUK DUA SISTEMIN E SHKOLLES SEPSE KA ME LEHTESI ORGANIZIMI KETE E DI MIRE .

KALOFSH MIRE

Marin1985

Primus registratum

engineering in computer science - nuk ekziston
ne lidhje me informatiken eshte vetem computer engineering
e cila eshte shume e ngjashme me elektroniken por ka edhe programin perseri per pjese elektronike (ndryshe nga computer science ku ti meson shume edhe per bizneset, dhe programon per ta, edhe per design sistemesh software apo network infrastructure).
Malina me fal qe po te kundershtoj aq shume,po titulli eng nuk ekziston askund ne bote pervec 'shqiperise'.
Po te sqaroj se titull eshte dicka e zyrtarizuar, e licensuar, dhe standarte. Nuk kemi titulla si informaticien, inxhinier, As kompiuteri apo ku ta di une se cfare.
Titulli quhet PE (proffesional engineer)
Dhe per te qene thjesht engineer, qe seshte titull, por i je futur rruges per te mare PE, duhet te maresh testin Fundamentals of Engineering (FE) examination gjithmone mbasi ke mare bachelor. Me pas te duhet te pakten 4 vjet eksperience ne degen tende dhe orientimin tend qe te mund te japesh provimin final Principles and Practice of Engineering (PE) examination. Dhe me pas vendos nje unaze ne gishtin e vogel si PE, nuk bej shaka. Kjo unaze vihet ngjitur me unazen e fejeses, me kupton besoj.

abba

Primus registratum

DUKE QEN SE JENI STUDENT NE KTE KOLEGJ DO DOJA TE ME INFORMONI PER DISA GJERA... JAM NE VITIN E KATERT(GJIMNAZ) KTE VIT DHE PER 1 OSE 2 VJET PRES TE MARR DOKUMENTAT PER TE SHKUAR NE AMERIK DHE QE TE MOS ME IKIN KTO VITE SHKOLLORE KOT DOJA TE DIJA A MUND TE VAZHDOJ NE KTE UIVERSITET DHE KUR TE IKI ATJE TE ME TRANSFEROHEN LENDET PO NE TE NJEJTIN UNIVERSITET ATJE DMTH DO ME NJIHEN ATO LEND QE MUND TE BEJ KTU PER NJE KOH TE CAKTUAR?ME KUPTON??? PO KONVIKT VET SHKOLLA KA?SA KUSHTON DHE ESHTE ME TE NGRENME??? DUHET TE KUPTOSH QE JAM VETEM E SDI TE GATUAJ.DY VITET E PARA JANE TE PERGJITHSHME ,APO JO?CFARE LENDESH JANE?UNE NE ANGLISHTE NUK JAM SHUME MIRE NE TE FOLUR,NE TE KUPTUAR ME MIRE DHE DOJA TE DIJA A DUHET PATJETER GJUHA QE NE FILLIM??? PRES PERGJIGJE. FALEMINDERIT

bona

Primus registratum

universiteti i ny ne tirane

ju qe keni ? a eshte njesoj me ate ne NY me duket se keni probleme. pastaj per ke Ny e keni fjalen:

per CUNY: city uniersity of new york apo ny uniersity ( shkolle private).

shkoni tek web site e CUNY dhe asaj te NY university dhe do shikoni qe nuk ka dege ne shqiperi. s'eshte secret.

megjithate paci fat. si esthe bere muhabeti sot ne bote s'ka rendesi ku ke mbaru, po je genius sidomos per computers shpik ndonje gje( duke e mesuar vete veten) dhe ja hodhe.

kelmendielvis

Primus registratum

E drejte bona por un mendoj qe zotesite dhe diturite
merren merren me shume ne shkolla te njohura se ne ato me pak te njohura.

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum

Kjo lloj shkolle e larte private, qe perdor nje emer te vjedhur, sepse nuk bashkepunon me UNY, por me nje kolegj Empire State, ne Washington, ka nje nivel mizerje studentesh. Une kam pas nje kushuri tek nje shkolle e mesme private Flabina, dhe te gjithe plehrat qe nuk fituan dot Ekonomikun e Tiranes perfunduan tek i ashtequajturi New York, dhe bejne qejf gjithe diten, dhe provimet i marrin lehtazi sepse kane paguar tarifat. Mund te them edhe me shume, por kaq mjafton...

august31

Primus registratum

ku ishte problemi te fjala zhargon?????????? apo tek ped qe do te thote pedagog??????? me duket se e keni keqkuptuar kete te fundit...nejse mua me duket e rende ajo "plehrat qe nuk e fituan ekonomikun"

2celjan-fr3

Primus registratum

mos ja fusni kot tani se universitetet private ne as nje fushe nuk mund te krahasohen me ate te shtetit, behet fjale per nivele bardhe e zi ketu, studentet qe jane te univ private padyshim qe kane cdo gje sepse paguajne dhe investojne me shume per te ardhmen e tyre dhe sherbimi qe u ofrohet eshte perendimor ndersa te shteti djathe, sharqi e xhiro me komerdare.
Por ne fakt sa per emrat e njohura te univ kjo eshte komplet pa lidhje pasi cndryshim do te kishte nese do te kishte lidhje me ate UNY sintetik?universiteti eshte po i njejte, pak rendesi ka se si quhet shkolla ku ti ke mbaruar se sot ste pyet me njeri se ku ke mbaruar po nese e bene dot dicka, sherbimi qe ti mer padyshim qe te formon dhe i jep zgjidhje pyetjes e bene dot? por jo emri i univer apo nese ka bashkepunim me UNY apo kolegj Empire.lol eshte qesharake kjo, ty nese te kenaqin sherbimet qe ofron ky univer. dhe cmimi keto jane kriteretet

august31

Primus registratum

une te them te drejten nuk kam degjuar fjale te mira per kete universitet por kjo nuk do te thote ti paragjykoj, nuk duhet te behet dallimi ku ke mbaruar ne privat apo shteteror sepse jo cdo privat eshte i njejte dhe jo vdo shteteror eshte i njejte, ka shteterore qe ta marrin shpirtin dhe del vertet ai pregatitur sic mund te jete ekonomiku por ka edhe fakultete te tjera qe jan long mishi, e njejta gje ndodh edhe me privatet, une njoh private qe jane vertet serioz ne mesimdhenie, emra te njohur pedagogesh, mund te mos jene te vjeter ne moshe por jane profesioniste ne fushen e tyre...kshuqe ky lloj racizmi per univ private me duket komplet i pabazuar dhe e fundit nuk eshte e thene qe kur nuk fiton shteterorin shkon te privati, mund te kete qene ne fillim kjo por tani ka ndryshuar

Erjon rapper

Forumium praecox

aktualisht une studioj te ky universitet, mund te them se nga univ. private ne shqiperi eshte aktualisht me cilesori. Kur vjen puna te programet kjo eshte nje ceshtje tjeter. Vertet te shteterori programet mund te jene me te mira, po ama sa % prej tyre realizohen? Eshte shume e vertet qe tarifat jane goxha te shtrenjta por kur vjen puna diploma qe merr nuk eshte thjesht nje karton si te ca univ. privat ketu ne tirane sepse ku do ishte interesi qe ESC (empire state college) te shiste diploma pa vlere ?
/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

romantic_touch

Primus registratum

po te hapesh faqen e Universitetve usa, ne gjermani apo uk,ka me shum info ,se sa kjo faqja e UNY,ne tir.
ja ne fakt un desha me u njoh me stafin drejtues ,pedagoget,me pa icik bio e tyre se ca kan studju e ku kan marru, ca gradesh kane ,pse jo me kontaktu dhe me emalet e tyre,me i pyt me shum rreth atyne gjonave qe kom interes un,ne lidhje me programet arsimore .
apo kan frik se i dalin gjona tjera,di qe ka pedagog ,qe kan maru dikur per tjeter gjo dhe me pas i kane fut i master dhe na jan bo phd.Dhe hajde pastaj te pretendojme,per nivel.

U

unknown

Guest
hey! kush mund te me ndihmoj? Nje shoku im eshte saktesisht nga yemeni edhe do te aplikoje per burse te UNYT por nuk ka mundesi kontaktimi me universitetin..kush mund te me ndihmoje te gjej ndonje adres emaili per kontakt ose informacion per burse.ju faleminderit :)

G

guess

Guest
hey! kush mund te me ndihmoj? Nje shoku im eshte saktesisht nga yemeni edhe do te aplikoje per burse te UNYT por nuk ka mundesi kontaktimi me universitetin..kush mund te me ndihmoje te gjej ndonje adres emaili per kontakt ose informacion per burse.ju faleminderit :)[/quote

ne qofte se jeni ende i/ e interesuar si te kontaktoni me UNYT per te ndihmuar shokun tuaj ju lutem me beni te ditur pasi kam mundesi tju ndihmoj.

albgenius

Primus registratum
Per sa i perket tarifave ato jane 3000-5000 euro viti.
Une kam pyetur per master dhe ishte te 6000 euro per 18 muaj me ulje 10% per studentet me mesatare mbi 8