Udhëheqësit e BE-së shpëtojnë Traktanin e Lisbonës

Udhëheqësit e BE-së shpëtojnë Traktanin e Lisbonës

Udhëheqësit e Bashkimit Evropian gjatë një takimi në Bruksel kanë rënë dakord për formulimin e një marrëveshje, e cila do të hiqte pengesën e fundit për hyrjen në fuqi të Traktatit të Lisbonës.</p>

Traktati synon ta bëjë me funksional procesin e vendimmarrjes së bllokut 27 anëtarësh.</p>

Hyrja në fuqi e tij është shtyrë për shkak të refuzimit që i ka bërë nënshkrimit të dokumentit presidentit çek, Vaclav Klaus.</p>

Z. Klaus ka argumentuar se Karta e të Drejtave Themelore të BE-së, i mundëson gjermanëve etnikë të dëbuar nga Çekosllovakia pas Luftës së dytë Botërore, që të kërkojnë pronat e tyre atje.</p>

‘Sukses’</p>

Udhëheqësit e Be-së ranë dakord që ta lejonin Republikën Çeke që të mos e nënshkruante Kartën.</p>

Një zëdhënës për presidentin Klaus tha se ai nuk do të ngrinte shqetësime të tjera.</p>

Marrëveshja e arritur në Bruksel tani duhet të hapë rrugën që z. Klaus, një euroskeptik i zjarrtë, të përfundojë procesin e ratifikimit të Traktatit.</p>

Diplomatet nuk arritën të tejkalonin mosmarrëveshjet në një çështje tjetër të rëndësishme: atë të fondeve që duhet tu japin vedneve në zhvillim për të luftuar ndryshimet klimatike.</p>

Proces i gjatë</p>

Udhëheqësit e BE-së e nisën procesine Traktatit të Lisbonës para tetë vjetëve.</p>

Traktati, thanë atëherë ata, synonte që ta bënte BE-në një institucion më demokratik, më transparet dhe më efikas dhe që t’i mundësonte funksionim më të mirë gjatë procesit të zgjerimit.</p>

Me traktatin krijohen dy poste: ai i Presidentit Evropian dhe i Ministrit të Jashtëm të BE-së.</p>

Komisioni, Parlamenti Evropian dhe Gjykata Evropiane e Drejtësisë do të marrin kompetenca të reja, ndërkohë që vendet anëtare do të humbasin të drejtën e vetos në disa fusha.(Shekulli)</p>
58AOkgSSVLY

Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25109. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25109