Trajtimi Pozitiv i Pakushtezuar!

ana karenina

Primus registratum
Trajtimi Pozitiv i Pakushtezuar!

Fillimisht me ndihmoni ta perkthej si term se une vete nuk munda.

Ky koncept i perket shkolles humaniste ne Psikologji, dhe eshte perdorur si nje nga teknikat me efektive ne 'Client-Centered Therapy' aplikuar nga Rogers. Nenkupton afrimitetin, mbeshtetjen, krijimin e nje atmosfere te ngrohte dhe mikpritese si edhe nje marredhenjeje dashamirese te pakushtezuar mes terapistit dhe klientit. Sipas Rogers, ky eshte elementi kryesor qe ndikon pozitivisht ne permiresimin e problemeve psikologjike te gjithsecilit prej nesh.

Ajo qe me shqeteson mua eshte fakti se sa mund te jemi te vertete dhe subjektive ne perdorimin e ketij koncepti? Flas jo vetem per perdorimin ne terapi po edhe jashte saj ne marredhenje te ndryshme me njerez te ndryshem. Sa eshte i afte gjithsecili prej nesh ta vendose veten ne vendin e tjetrit per te kuptuar me mire, per te respektuar dhe per te qene tolerant ndaj ideve, besimeve, kendveshtrimeve te te tjereve? Teorikisht tingellon si zgjidhja perfekte e cdo konflikti, po sa jemi te afte ne praktike ta realizojme?

Per mendimin tim, fatkeqesisht shume pak. Duhet shume urtesi dhe durim, qetesi, dhe mbi te gjitha nje horizont shume i gjere qe shume pak njerez e kane. Eshte nje fenomen qe me sa kam arritur te shoh une reflektohet shume qarte tek gjyshet dhe gjysherit, kurse te rinjte jane akoma shume larg.

Ju si mendoni?

:wave:

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Trajtimi Pozitiv i Pakushtezuar!

Une them qe Titulli mund te perkthehej: Respekti i ndersjellte.

...por do kontrolloj dhe do kthej pergjigje me te sigurt. :wave:

Ana, shih PM /pf/images/graemlins/smile.gif

ana karenina

Primus registratum

Respekt i ndersjellte nuk eshte sepse behet fjale per 'unconditional positive regard' vetem nga ana e terapistit dhe jo klientit. Me nje fjale eshte terapisti ai qe ofron mirkuptim dhe perpiqet te veje veten 'on the patient's shoes'.
Ndoshta mund te perkthehet 'Perkushtim i pakushtezuar'. Meqe ne shqip ne nuk e perdorim shume fjalen pozitive/negative, nuk mu duk me vend ta shtoja. Ndoshta positive mund te thuhet dashamires ne kete rast?

Odea

Primus registratum

Tema mund te perkthehet konsiderate pozitive e pakushtezuar.

Ana, une per vete nuk jam shume dakord me teorine e Rogers-it pasi me duket jo shume efikase.
Ti duhet ta inkurajosh pacientin por jo ti japesh te drejte gjithmone per gjithcka.
Eshte e vertete qe psikologu duhet te jete tip i dashur pasi duhet ta beje per vete pacientin ne menyre qe ai te kete nje ndjenje komfortiteti dhe te arrije te shprehet lirshem.

Une kam qene dhe jam nje njeri tolerant ndaj shume gjerave qe mund te bejne te tjeret por duhet ta pranoj qe toleranca sikur ka fillur te reduktohet keto kohet e fundit. Ndoshta ngaqe kam filluar te besoj me pak ne ideale ne menyre qe te mbroj veten. Per mendimin tim, njerezit jane te afte ta vendosin veten e tyre ne vendin e tjetrit dhe si rrjedhim ta ndihmojne vetem atehere kur ata kane perjetuar te njejten eksperience.

Nqs ty te ka ndodhur e njejta gje si ai tjetri, atehere ti do rikujtosh ndodhine tende dhe duke pasur parasysh si je ndjere vete, do te te vije gjynah per tjetrin dhe do e ndihmosh pasi kjo eshte e njejta gje qe do doje te tjeret te benin per ty.

Sot toleranca eshte ulur atje ku duhet dhe ngritur atje ku sduhet. Njerezit kane filluar ti mos i besojne te tjereve dhe pikerisht per kete ata nuk ndihmojne njerezit pasi kane frike se mos digjen nga ky akt. Bota eshte bere me e paskrupullt dhe rrjedhimisht edhe ne kemi nxjerre menyra mbrojtese kundrejt saj dhe njera prej tyre eshte jotoleranca ndaj shume gjerave qe ndodhin perreth nesh.

Odea

liliani

Primus registratum

ne e kemi diskutuar ne universitet kete teme shume dhe me profesorin ton kemi ardhe ne perfundim qe kjo te perkthehet
trajtim poszitiv i pakushtezuar

gezim lame

Primus registratum

Fillimisht postuar nga liliani:
[qb] trajtim poszitiv i pakushtezuar [/qb]
icon4.gif
Me duket se eshte edhe adaptimi me i pershtatshem per titullin e temes.

psiko...

Primus registratum

Rogersi eshte psikologu me i preferuaur i imi, mendoj se kjo gje mund te behet apo edhe nese nuk mund te behet se paku duhet te provohet te behet, mendoj se nese jemi ne gjendje qe njerezit ti pranojme pa kushte do te kemi shume mirekuptim ndernjerezor,
ndoshta nuk eshte shume leht te behet nje gje e tille ama nje gje eshte e sigurt nese arrijme ta bejme kete do ti japim mundesi klientit me i hap rruge me qene veteje e vet dhe te mos kete probleme me veten e tij.

ana karenina

Primus registratum

Teoria humaniste e Rogers'it kryesisht kritikohet si 'jo shkencore', dmth idete e tij jane te vlefshme por nuk perbejne nje rryme te vecante ne teorite mbi terapine psikologjike. Jane ide qe shume mire mund te perdoren nga cilido terapist (pervec Freud dhe pasueseve te tij /pf/images/graemlins/laugh.gif ) por nuk mund te pretendojme qe kjo menyre sjelljeje (dashamiresi e pakushtezuar) te sjelle ndryshime. Ne jeten reale askush nuk na e ofron kete dashamiresi dhe mirekuptim, ndaj trajtimi i tille i pacientit do ta ushqente ate me ide jo te verteta.

b.k.

Primus registratum

A mund te jete trajtimi pozitiv i pakushtezuar mund te jete kunder evolucionit natyror?