Te drejtat e Kafsheve

alinos

Forumium maestatis
Te drejtat e Kafsheve

ne bote eshte shume e perhapur idea e organizimit te atyre qe i duan kafshet, ne menyre qe te mbrojne te drejtat e ketyre kafsheve?

Sipas jush a eshte i justifikueshem nje veprim i tille?

E

EL-DIABLO

Guest
Re: Te drejtat e Kafsheve

Po ke pare filmin Planet of Apes nje gje e tille ndodh dhe ne toke gjithsesi nuk jam dakort me vrasjen e qenve te rruges nga bashkia se behet si doktor Adhamudhi.. Te dhemb dhembi....pre koken /pf/images/graemlins/smile.gif

antip

Primus registratum

Natyrisht qe eshte i justifikueshem!
Madje duhet bere dicka e tille ne Shqiperi nje ore e me pare.
Njerezve nuk po ja njohim qe nuk po ja njohim te drejtat, te pakte t'ua njohim kafsheve /pf/images/graemlins/laugh.gif

Speed_11

Primus registratum

Ne amerike qente rrugac i kapin dhe i fusin ne burge nje arsye per mos ti vrare si te pa shpirt, dhe me interesantja eshte se qente ne burge sillen me mire se njerizt ne burg, i binden urdharave te policeve.

karamel

Primus registratum

ndersa Italia eshte shteti i pare i cili ka filluar te ndaloi shitjen e bokaleve, duke rekomanduar vetem akuariume qofte edhe per nje peshk te vetem, edhe pse ky i fundit mund te jete games me te lire si specia e Carassius auratus auratus pershembull ( peshku i kuq ). Duke qendruar ne nje espace te ngusht dhe qarkullor si ai te nje bokali, kjo shkakton humbjen e shikimit te peshqeve /pf/images/graemlins/frown.gif(

Sirena

Primus registratum

Gjithmone kam menduar qe kur te kthehem ne shqiperi(midis deshirave te tjera) dua te bej dicka per te krijuar (ose edhe thjesht tentuar sa per fillim) nje tutele ligjore edhe per mbrojtjen e kafsheve.Eshte e tmerrshme mungesa e nje tutele ndaj kafsheve...dhe eshte e tmerrshme edhe mungesa e "kultures" njerezore qe shume shpesh ne shqiperi nuk iu dridhet qerpiku kur keqtrajtojne nje kafshe.

PS.Me vinte tia plasja te qarit sa here kaloja ne Krrabe dhe shikoja ne nje nga lokalet buze rruges nje dhelper te mbyllur ne nje si bicim kafazi 1 meter me 30 cm...e dhelpra vertitej si e marre.Jam bere gati disa here te dilja nga makina e te hapja kafazin...per fat te keq nuk e kam bere /pf/images/graemlins/frown.gif

karamel

Primus registratum

/pf/images/graemlins/frown.gif .. dhe sa qen dhe mace ngordhin neper rruge, dhe askush nuk e merr mundimin ti varrosi /pf/images/graemlins/cry.gif

S

Scorpion

Guest

/pf/images/graemlins/cry.gif

Sirena

Primus registratum

Pastaj me kujtohet edhe nje here qe kam pare ne tv nje rubrike nga plazhi i Shengjinit...ne mes te korrikut...nje njeri me nje ari te lidhur me zinxhir neper rere se donin "njerezit" te benin foto!.............ka me cmenduri se kaq????????? /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif

Po iki se behem me nerva sa here flas per keto gjera

Vrapuesi

Primus registratum

Ja ketu ne shtetet Skandinave ligji eshte i njejte sa ju perkete kafsheve ; psh. qdo qene apo mace i takon dikujte dhe pronari nuk ka te drejte as shuplaken ta perdore ndaj ketyre apo qdo shtaze tjeter, si dhe eshte i detyruar ta dergoje rregullishte tek veterinari, ushqim te rregullt e ne disa hotele i kane dhomat e posaqme per shtaze si dhe vendet ku kata-o takon per bjoftime apo maredhanie sexuale, vetem ne Ballkan ende qente e macat bredhin rrugeve pa i takuar dikujte, siq bredhin njerezit me duar ne xhepa pa punuar asgje.

policia

Forumium maestatis

ketu ne tirane meqenese askush nuk merret me qente e rruges ata here pas here mblidhen vete ne grupe te medha dhe protestojne neper rruge...
te dalesh psh ne oren 2 te nates ne rruge mund te ndeshesh me kope demostruesish qensh, nese rri urte edhe ul koken edhe mund tia hedhesh, por nese i provokon mund ta gjesh veten duke thyer rekordin e vrapit dhe pas teje turma e xhindosur e qenve me dhembe jashte...

MLK

Primus registratum

Qente e macet s'kan pse ti perkasin askujt e te jene prone e dikujt!
Vetem ne Ballkan kafshet shtepiake gezojne akoma pak liri, se ne vendet e tjera jane bere prone e njeriut /pf/images/graemlins/laugh.gif
Rendesi ka qe te vaksinohen e mos ken semundje, pas se ku bredhin....pune e tyre eshte /pf/images/graemlins/laugh.gif

policia

Forumium maestatis

hej MLK mos kujto se vetem qente e pavaksinuar te rrugeve te kafshojne, edhe ato te vaksinuarit dhembe kane dhe po te mos jene prone e askujt as e shtetit dhe as e qytetarit mund te behen te rrezikshem ne kope rrugeve...

KoDoShi

Primus registratum

Policia e ke gabim qeni është besnik, flasim k'tu për një qen t'rritur në shtëpi. Qeni mësohet i vogël(klysh), nqs ai rritet nëpër ambjente t'ngrohta(familje t'dashur, t'ket kasolle, t'ket ushqim t'bollshëm) ndikon në agresivitetin e tij për mirë. Them me plot bindje, edhe nqs ti e braktis k'të qen që e ke rritur vet, ai nuk do t'ndryshoj në agresivitet, përkundrazi do t'bëhet 'langaraqi' grupit...sepse është mësuar në ambjent t'ngrohte dhe nuk i din t'zezat e rrugve...

Pastaj ka t'bëj dhe rraca qenit...s'mund të krahasojmë një PIT BULL me një qen zagar, s'do shumë mënd.

AnaBlue

Forumium maestatis

Eshte e cuditshme me kafshet, sa me shume ti japesh dashuri dhe te kujdesesh per ta, aq me shume te duan dhe aq me te bindur behen. Une kam pasur nje mace dhe tani kam nje qen prej 8 vjetesh, eshte German Shepherd dhe peshon gati 60 kg. Te tmerron kur e shikon (si thone se mua nuk me duket i tille) por eshte aq i bute, i dashur, duron femijen e shtepise qe i shkul bishtin, veshet, mustaqet, nuk ankohet por do te rrije vetem prane njerezve te shtepise. Mentaliteti i qenve eshte qe shtepia eshte e tyrja dhe na pranojne ne te jetojme me ta, e keshtu nuk e pelqejne kur "te huajt" i shkelin shtepine e prandaj qeni im fillon e leh duke frikesuar te panjohurit kur i afrohen shtepise. Kam lexuar mjaft per psikologjine e tyre kur e mora te vogel dhe mendoj se ti trajtosh mire eshte peshqeshi me i mire qe mund ti besh dhe ta kthejne favorin 100 here me shume. Jane krijesa besnike qe nuk ngacmojne po mos ta ndjejne veten ne rrezik dhe ne si qenie njerezore duhet te kujdesemi per to qe ti kemi ne jeten tone qofte te domestikuara apo e egra te natyres. Duhet ti mbrojme jo vetem me vaksinime dhe banese, por dhe duke i mbajtur larg nga testet kimike e biologjike dhe nga ndohtja e ambjentit qe po rrezikon shume specie. Jeta jone do jete shume me keq po mos ti kemi ne planetin qe jetojme.