Re: Te drejtat e Kafsheve
Eshte e cuditshme me kafshet, sa me shume ti japesh dashuri dhe te kujdesesh per ta, aq me shume te duan dhe aq me te bindur behen. Une kam pasur nje mace dhe tani kam nje qen prej 8 vjetesh, eshte German Shepherd dhe peshon gati 60 kg. Te tmerron kur e shikon (si thone se mua nuk me duket i tille) por eshte aq i bute, i dashur, duron femijen e shtepise qe i shkul bishtin, veshet, mustaqet, nuk ankohet por do te rrije vetem prane njerezve te shtepise. Mentaliteti i qenve eshte qe shtepia eshte e tyrja dhe na pranojne ne te jetojme me ta, e keshtu nuk e pelqejne kur "te huajt" i shkelin shtepine e prandaj qeni im fillon e leh duke frikesuar te panjohurit kur i afrohen shtepise. Kam lexuar mjaft per psikologjine e tyre kur e mora te vogel dhe mendoj se ti trajtosh mire eshte peshqeshi me i mire qe mund ti besh dhe ta kthejne favorin 100 here me shume. Jane krijesa besnike qe nuk ngacmojne po mos ta ndjejne veten ne rrezik dhe ne si qenie njerezore duhet te kujdesemi per to qe ti kemi ne jeten tone qofte te domestikuara apo e egra te natyres. Duhet ti mbrojme jo vetem me vaksinime dhe banese, por dhe duke i mbajtur larg nga testet kimike e biologjike dhe nga ndohtja e ambjentit qe po rrezikon shume specie. Jeta jone do jete shume me keq po mos ti kemi ne planetin qe jetojme.