Tate Modern, Londer paraqet Tiranen

alinos

Forumium maestatis
Tate Modern, Londer paraqet Tiranen

Tirana videos at TATE MODERN, London
Time after Time

6 October 2004 - 2 January 2005

Time after Time will present video and films by some of the most
innovative and notable contemporary artists from around the world
including Francis Alÿs, Pierre Huyghe, Jeroen de Rijke and Willem de
Rooij, Wolfgang Staehle,Fiona Tan

and six videos by Anri Sala, an Albanian-born artist, about the efforts
of
the mayor of Tirana to improve the appearance of the Albanian capital
city.

Darien

Primus registratum
Re: Tate Modern, Londer paraqet Tiranen

për një çast kujtova se ishte viti 2003 tek ato datat lart dhe u habita pse nuk i pashë kur isha tek Tate Modern

do e kem parasysh po vajta prapë në Londër

D-J

Forumium maestatis

Tuesday 30 November
18.30–20.00

Anri Sala: Artist's Talk

Albanian Anri Sala is one of the most highly regarded young video artists around. He came to international attention in 1999 for his work in After the Wall, the Stockholm Modern Museum ’s exhibition of art from post-communist Europe, and in Manifesta 3 ( Ljubljana ). In contrast to the speed of mainstream media imagery, his works are meditations on slowness, characterised by a near-total absence of camera movement which almost freezes scenes into paintings, and by an attention to seemingly unimportant details. For this talk in conjunction with the Tate Modern exhibition Time Zones, Sala will show several of his works and discuss them with art historian Mark Godfrey.

Tate Modern Starr Auditorium
£6 (£4 concessions), booking recommended

TATE Modern eshte nje nga galerite me te medha ne bote te artit modern.

masi ta shofna i detyrona nje pershtypje tvogel salles /pf/images/graemlins/laugh.gif

Olta

Forumium praecox

tate modern, ndertesa vet te frikesonte por krijon kontrast te bukur me ambjentin rreth e rrotull (te pakten ne vere),
nuk di si e kane perjetuar te tjeret por une kam kaluar me shume kohe me shpjegimet e stergjata varur ne mur se sa me vet objektet e ekspozuara,
c`ka eshte ndoshta edhe thelbi i artit modern ku mendimi vet perben pjesen me te madhe te vepres,
gjithesesi vetem tek ai muzeum mu krijua me ne fund ideja se arti mund te ndihmoj ne reflektimin dhe analizen e problemeve (qofshin ato edhe me banalet) pa dhene asnje pergjigje por thjesht duke i tematizuar dhe distancuar ato prej individit,
perfundimisht e permbushi detyren ndaj meje si amatore, me zgjoi kureshtjen per me shume.

alinos

Forumium maestatis

Tate modern kur e kam pare heren e pare kisha dhimbje kembesh se vendosem te shkojme ne kembe per te pare Tamizin, e beme gabim, shume gabim! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Mbaj mend qe ishte nje gote uje me uje mbi nje raft xhami dhe shenimi thoshte: "Edhe pse ju mendoni se kjo eshte nje gote uje mbi nje raft, artisti insiston se eshte nje peme lisi!"
hhahahahahhahaha
te qeshurat tona s'kishin fund! Sidomos kur shikoje njerezit qe perpiqeshin ta shihnin lisin /pf/images/graemlins/laugh.gif
Sidoqofte, heren e dyte e kam shijuar shume me teper, dhe Lodra s'mund te kuptohet pa vizituar Tate Modern.
Shpresojme te shkoj perseri per ta pare. Paqja ne nje galeri arti eshte e pakrahasueshme ...
:cool:

Rambla

Primus registratum

Mua s'me pelqen fakti qe galerite jane te mbushura me njerez, le pastaj grupet o te nxenesve ose turisteve te drejtuar nga 'cicerone' qe mundohen me shpjegu pikturat :sleep: Ah, sikur ti shihja une e qete, per qejfin tim..

tani do thoni 'po pse, ti s'ben pjese tek ato njerezit?!' dhe une do ju pergjigjesha 'e di, po nga halli /pf/images/graemlins/laugh.gif '

Olta

Forumium praecox

alinos, me thua dot cili eshte saktesisht ndryshimi dallues midis galerise se artit dhe muzeumit?
ndryshimi i vetem qe mund te permend eshte ndrimi i herepashershem i objekteve ne galeri.
:rolleyes:

alinos

Forumium maestatis

galeria e artit eshte vetem per vepra arti, ndersa Muzeumet jane nje "hambar" i kultures, tradites dhe historise se nje vendi, qyteti, krahine ku perfshihen elemente si libra, veshje, foto etj qe te kujtojne periudha te shkuara...

kjo pak a shume... :idea:

zog

Primus registratum

fare thjesht, ne muze jane veprat me te mira, me te spikatura te historise (prandaj ato s'levizen). ndersa ne galeri jane pikturat e dites, te modes. (prandaj keto levizen -koleksionet shiten e blihen- shpesh).

lil-butterfly

Primus registratum

me mungojne ditet kur vizitoja londren c'do jave edhe kaloja ore te tera ulur ne nje karriket ne tate me pamje nga Thames. por kartolinat e blera ne tate mbajne sh kujtime... sidomos ato bardh e zi.

mbase une e shikoj ndryshe artin dhe e gjej me shume veten ne skicime dhe piktura bardh e zi sesa tek ajo qe te tjeret quajne vepra arti.

Olta

Forumium praecox

flm,
me te mirat e me te spikaturat i gjen edhe ne galeri,
si dhe ne tate modern (galeri arti) nuk kishte objekte te mundshme per blerje,
ndoshta duhet nenvizuar dallimi midis bashkekohor apo perfaqsues i rrymave te se shkuares.
ndoshta, fare thjesht.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga olta:
[qb] flm,
ndoshta duhet nenvizuar dallimi midis bashkekohor apo perfaqsues i rrymave te se shkuares.
ndoshta, fare thjesht. [/qb]
mire une dua te blej, xhakonden, ku mund ta gjej, ne cilen galeri ?

fare thjesht.

ps; varet mi goc çfare qu ti "me te mirat", me te mirat e kujt, ne raport me ke, atj. si dhe po spati ça me ble ne tate modern, ajo s'eshte galeri (dyqan), por gje tjeter (salle ekspozimi).
ne galeri nuk paguan bilete kur e viziton, ndersa ne ekspozicione neper salla te nderyshme muzesh apo dhe tek tate, paguan bilete hyrje. prandaj ndoshta s'ka gje me ble as me shit.

qarte ?

katana

Primus registratum

y ky eshte kulmi
mbaroka me 2 janar e un kthehem ne londer me dat 7 pune 5 ditesh nuk e mbajn dh ei cik per mua. nejse sme mbetet dhe aq merak se dhe heres tjeter qe isha ne londer arrita te shoh anrin tek Aisenhower and Wirth (or however its spelled) Gallery. Tashti me bo i cik diferencimin midis galerise e muzeut. deri msot punimet e Anrit jan shfaqur vetem neper galeri. Ja tani u fut ne Tate megjithse nuk e di nese vet Tate ka blere ndonje nga punet e tija per koleksionin e vet. Ma ha mendja se po perderisa po i ben gjithkte reklame para se ti hap shfaqjen vetiake ne qershor. ne numrin e ketij muaji Anri Sala eshte ne kopertinen e revistes Art In America pak a shume revista me njohur dhe e respektuar mbi artin (te pakten ne Amerike, pas ARTFORUM).
Nejse juve qe jeni ne Londer ndonje rekomandim mbi cte shoh e cte bej sa te jem atje nja dy jave?

Olta

Forumium praecox

national gallery gjithashtu me la pershtypje te mire,
british library ishte po aq mbreselenese,
british museum eshte qytet me vete por edhe vetem ndertesen te shohesh...me pelqeu me c'munda te shoh,
london eye per mua mbetet tourist trap, (shume marketing per pak gje)
tate modern...nje nga pikat kulminante, i vecant ne llojin e vet si dhe falas (pa bilete),
qendra, westminser-buckingham palast (rruga e ambasadave) duhet hequr qafe me kembe,
mos ha fish and chips,
oxford street...te kuptosh shpejtesine e londres dhe financial market,
greenwich..te qendrosh me njeren kembe ne perendim e me tjetren ne lindje
si dhe mos harro te kerkosh te falur per c'do gje,
ok, naten e mire.

katana

Primus registratum

olta isha per gati 6 muaj ne londer qe nga janari ne qershor dhe u kenaqa. dhe neper tourist traps nuk ngela fare perderisa sa nuk vajta as tek Victoria and Albert Museum as tek British Museum (turp me thone eh se dhe jam e dhene pas artit) po nje nga ato "traps" qe nuk munda me rrezistu ishte Saatchi Gallery. me te vertete nje nga ato pak galeri qe mund te te genjenin per muze. ka nje koleksion te mrekullueshem te artit britanik te perbere nga ajo vale artistesh sic jane Damien Hirst, Tracy Emin, ato dy vellezrit e shume tjere.
Rastesisht kalova nga teatri Globe ne ate ore qe po mbyllej dhe nuk kishte njeri rrotul shkq me nje shok timin arritem te futemi brenda e te hypim ne skene e te bertasim "to be or not to be" deri sa erdhi roja e na flaku jasht. vallahi dhe te na kishin arrestu do ja kishte vlejt se nuk e harroj ate moment. po nejse ate qe desha me dit un eshte ndonje shfaqje, koncert, exhibition qe do jet ne ate kohe dmth 7-20 janar.
gjith te mirat shihemi ne londer popull. zog cti bej qe jam fukara se do hidhesha andej nga parisi.

westwood

Primus registratum

Fillimisht postuar nga olta:
[qb] flm,
ndoshta, fare thjesht. [/qb]
nuk ka lidhje fare me ndryshimin midis asaj bashkohores apo te se shkuares por pergjigjen me te sakte ta ka kthyer "alinos"

Olta

Forumium praecox

kisha parasysh muzeumin e artit, ketu ne qender te qytetit, i cili permban vetem vepra arti (kryesisht piktura te mijevjecarit te fundit) kur u mundova te precizoja pergjigjen.
Jam e mendimit tuaj gjithesesi pervecse me te zogut meqenese ai nuk ka mendim por te drejte.(duhet ta ket ngrene me luge thuhet ne te tilla raste por une nuk e them)

pfiert di.

alinos

Forumium maestatis

galerite me pagese jane vetem nje pjese dhe ne Tate katet me vepra arti te perhershme jane pa pagese. Edhe disa prej sallave te perkohshme jane pa pagese. Me pagese jane ekspozitat (ne salla te vecanta) e autoreve te medhenj qe jane per nje kohe te shkurter dhe qe kushton shume t'i mbledhesh bashke ne nje salle te vetme. Ne Tate Modern kam qene kur shfaqej ekspozita Monet dhe Picasso, nderkohe qe ne Museum of Philadelphia kam pare Manet and the Sea (gjithe veprat e Manet qe kane per teme qendrore ose jo detin).

muzeum quhet dhe kur ke veprat e nje autori te vetem si Rodin's Museum ne Philly, por aty pervec skulpturave te tij, gjen edhe pjese nga skecet e tij, bocetet etj, dmth nje tip permbledhje/historiku i artistit.
Muzete permbledhin historine e asaj qe shfaqet, ndersa galerite e artit thjesht paraqesin veprat.

Olta

Forumium praecox

flm, flm,
me thene te drejten per cdo pekufizim te thene deri tani me bien perjashtime ndermend e mesa duket kufijte jane pak te vaget e te nderthurur me njeri tjetrin, por meqenese perjashtimet percaktojne rregullin mund te fle e une e qete.
flm, flm.