Stereotipet dhe perdorimi i tyre ne shoqeri.

Odea

Primus registratum
Stereotipet dhe perdorimi i tyre ne shoqeri.

Miredita,

A ju eshte dashur ndonjehere te fusni veten ne ndonje klase apo klasifikim grupi/personi apo te klasifikoni njerez te tjere sipas paraqitjes apo karakterit ne grupe te ndryshme?

Jam e sigurte qe e keni bere dhe vazhdoni ta beni cdo dite te jetes suaj. Stereotipet jane mjeti me i mire per nje person per te gjykuar nje njeri tjeter dhe disa prej nesh edhe i perdorin per tu mbrojtur.

Njerezit vazhdimisht luftojne te mos bien pre e "stereotipizmit" por eshte e pamundur pasi cdo njeri perdor nje menyre ose tjeter per te gjykuar personin perballe. E vetmja menyre per ne do ishte te vezhgonim personin ne fjale ne menyre te detajshme dhe duke thithur informacionin i lidhim me ato qe kemi pare me perpara dhe menjehere i vendosim nje etikete njeriut qe ndodhet perballe nesh. A e beni kete? Sigurisht, jeni njeri dhe kjo eshte krejt normale. Mgjth, stereotipet nuk aprovohen nga te gjithe per vete faktin qe nganjehere jane diskriminuese dhe te pasakta ne gjykime.

A e keni menduar ndonjehere se ne cfare kategorie futeni ju? Ne cfare kategorie iu vendosin te tjeret dhe si mendoni ju qe klasifikoheni nga njerezit e jashtem? Kur dilni gjate rruges, si mendoni, cfare mendimi apo paraqitje po iu jepni te tjereve?

Odea

ana karenina

Primus registratum
Re: Stereotipet dhe perdorimi i tyre ne shoqeri.

Stereotipet nuk jane edhe kaq te keqija :devil: Shpeshhere na ndihmojne te fitojme kohe, te organizojme informacione, te kuptojme me shpejt. Eshte e vertete qe rrezikojme te biem ne lakun e paragjykimeve dhe diskriminimeve, por nuk eshte e thene te jete vetem keshtu. Mund edhe te jemi duke etiketuar sakte ate cka shohim/degjojme, mund qe duke futur ne nje kategori te caktuar nje person per shkak te X sjelljeje ose veshjeje te kemi vene etiketen e duhur qe na ndihmon te marrim me mend edhe aspekte qe per arsye kohe/mundesie nuk i shohim dot /pf/images/graemlins/wink.gif

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Anna O.:
[qb] Stereotipet nuk jane edhe kaq te keqija :devil: Shpeshhere na ndihmojne te fitojme kohe, te organizojme informacione, te kuptojme me shpejt. Eshte e vertete qe rrezikojme te biem ne lakun e paragjykimeve dhe diskriminimeve, por nuk eshte e thene te jete vetem keshtu. Mund edhe te jemi duke etiketuar sakte ate cka shohim/degjojme, mund qe duke futur ne nje kategori te caktuar nje person per shkak te X sjelljeje ose veshjeje te kemi vene etiketen e duhur qe na ndihmon te marrim me mend edhe aspekte qe per arsye kohe/mundesie nuk i shohim dot /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
I ketij mendimi jam edhe une Anna. Mendoj qe stereotipet jane te dobishme por duhet te kemi kujdes ne perdorimin e tyre ne menyre qe te mos futemi ne rrethin e diskriminit.

Pastaj, pse siu pergjigje pyetjeve ti ihere? Goce e keqe, hajde shpejt, kryej rolin si pasionante e mire qe je pas psikologjise /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Odea

ana karenina

Primus registratum

Une jam adhuruese e zjarrte e prototipeve :smash: Hehehe... jam icik impulsive prandaj ju bie ca gjerave shkurt, perfshi edhe vleresimeve /pf/images/graemlins/tongue.gif Por..(dhe ka gjithmone nje POR) nuk para me kane lene ne balte te menduarat me rregullen e treshit /pf/images/graemlins/laugh.gif keshtu qe ju mbetem besnike (ceshtje intuite!)

Sjelljet jane te ndara ne kategori ndaj njerezit mendojne ne kategori apo meqe njerezit mendojne ne kategori sjalljet jane rrjedhimisht te ndara ne kategori? :tipsy: