Sporti - Bashkon apo Ndan?!?

Fioralbina

Primus registratum
Sporti - Bashkon apo Ndan?!?

Shpesh here ve re sesa Sporti mund ti bashkoj personat, pa konsideruar fare konditat sociale, rethanat, paragjykimet etj..etj..

Por fatkeqesisht, mjafton te shfletosh gazetat ose te ndezesh Tv, per te kuptuar qe ne bote, zakonishte ndodh e kunderta. Tashme sporti esht ne rugen e mir per tu trasformuar ne nje valvul shkarkimi te dhunes se cdo lloje tipi, e drejtuar kjo kunder te tjereve apo kunder vetvetes.

Banda ultras perballen me njeri tjetrin gati me qellime luftarake, atlet sbulohen ne perdorim drogash pak a shum te ndaluara, per mos te permendur ktu hooligans anglez qe gjakosin kudo stadiumet.

Pa konsideruar rastet ne te cilat sporti miret si preteks per manovra politike me permasa te medha, si psh boikotimi i Olimpiadave te Moskes ne 1980 nga Shtetet e Bashkuara, dhe ato te Los Angeles ne 1984 nga Bashkimi Sovjetik.

E gjithe kjo ne mos respektimin totale te atyre principeve ne emer te te cileve baroni de Coubertin ne kohe moderne, dhe greket ne antikitet krijuan lojrat Olimpie…. Paqe, bashkepunim, kompeticion reale midis me te zoteve, fitore qe e vetme mjafton si shperblim per te gjitha lodhjet me shume se cdo lloje cmimi ne para…. Kto duket sot pamje denje te nje miti antik, aq shum jan te largeta nga mentaliteti tanishem.

Nga ana tjeter sporti mer permasat e nje „lufte per jeten“. Femijet e favelas ne Rio de Janeiro apo ne Buenos Aires qe luajn football me portokalle, apo femijet e emigranteve italian ne Dusseldorf e Frankfurt (dhe se emigrimin e tyre shum italian nuk e mbajn me mend) mundnin ne shpejtesi bashkmoshataret e tyre me te gjate, bjond e me te forte. Te gjithe keta kishin ne sy te njejten ender: nje te ardhme si te famshem e te pasur…

Po ashtu ne regjimet autoritare sporti perfaqeson te vetmen „ruge dalje“ nga nje atmosfer e mbyllur dhe presante per ata qe ndjejn nevojen per te mos u pershtatur.

Vihet re sesi, ne krahasim me superfuqite ekonomike dhe ushtarake, mund te flitet edhe per superfuqi sportive, dmth Shtete qe fal pasurive dhe mjeteve ne dispozicion mund te kultivojn ne menyr perfekte ato talente natyrale qe diku tjeter do ishin te detyruar te perballeshin me pengesa dhe sakrifica te stermedha ne rugen e aritjes.

Ne Olimpia, gjate lojrave nderpriteshin te gjitha luftrat. Sot fatkeqesisht, shum persona ndjejn nevojen te shpikin nje armik ne publikun e ulur ne tribunen e kundert, ne tifozet e skuadres, boksierit (Luan /pf/images/graemlins/kiss.gif) apo atletit kundershtar.

Nga ana tjeter, per mendimin tim, sporti nuk duhet te jet vec agonizem, as per ata qe e praktikojn, as per ata qe thjesht e ndjekin. Garat sportive te cfaredo lloji mund te perfaqesojn nje mundesi takimi, shkembimi njerezor the kultural, qe mund te sherbej per te njohur nga afer sjelljet e dryshme, traditat nga ushqimi deri tek besimet fetare te popujve te dryshem. ....

Diskutim te mbare......

abs

nuk e di...
Re: Sporti - Bashkon apo Ndan?!?

Na ndan... /pf/images/graemlins/cool.gif
menimi im ky /pf/images/graemlins/laugh.gif

Fioralbina

Primus registratum

mendim te thjesht e paske ti /pf/images/graemlins/laugh.gif
menje te ndarja e paske /pf/images/graemlins/grin.gif

zog

Primus registratum

une s'di te ndan a te bashkon por nje gje eshte e sigurte qe sporti te ben pede (pra t'hap bythç). sa kan fillu tu bo sport masiv numri pedeve dhe lesbikeve n'bot eshte rrit ndjeshem. /pf/images/graemlins/laugh.gif

pinkparadise

Forumium maestatis

te bashkon ne pasjon
te ndan ne konkurence,

por edhe Pd detyrimisht nuk te ben, ka si ne te gjitha deget apo profesjonet e tjera por mqse sporti eshte nje profesjon e pasjon publik, atehere njerzit qe jan homo bien me ne sy ose intersojne, ose terheqin me shum vemendjen e te tjereve pikerisht sepse jan personazhe publike.

hawk

Primus registratum

Sidomos sportet si futbolli,boksi etj etj....ne vendin tone kane dhene shenja te forta "bashkimi".Me kujtohen koret e tifozeve per ekipin mik.....

Por jo vetem ne Albani,ndodhin edhe ne vende te "civilizuara " si ne Itali.

Fioralbina

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
une s'di te ndan a te bashkon por nje gje eshte e sigurte qe sporti te ben pede (pra t'hap bythç). sa kan fillu tu bo sport masiv numri pedeve dhe lesbikeve n'bot eshte rrit ndjeshem. /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]
Tani ti e thu kte ne baze te kerkimeve te tua apo thjesht eksperienc personale? /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/angel.gif

Fioralbina

Primus registratum

ne vende te "civilizuara " si ne Itali.

[/ QUOTE ]
pse qe kur esht e "cilizuar" italia per sa i perket sjelljeve ne stadium /pf/images/graemlins/confused.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
mjafton te citosh shembuj si Di Canio dhe gjestet fashiste qe ky idiot ben para ndeshjeve per tu grit nervat e te vjen me i peshtyjt ne nje sy.. /pf/images/graemlins/mad.gif
Po ky gjynof se e ka nga injoranca.

Fioralbina

Primus registratum

Pikerisht pinkparadise /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/thumbsup.gif
sepse nese nje homo esht person publik aji bie ne sy me leht se nje person tjeter i konsideruar "normal".
Njerezit e shofin ate si "te ndryshem" dhe e perkufizojn me kete shprehje pa shkuar me tej...paragjykimet qe bon popllin per njerezit qe nuk ndjen te njejt me vetem, jan te tmershme, si ne sport ashtu dhe ne cdo fushe tjeter ku karakteri njeriut formohet, shpesh here dhe me dhimbje.

S

Scorpion

Guest

C lidhje ka kjo teme me Sociologjine? Ose me sakte ku eshte thelbi i temes. Ose jam une i trashe e se kam kuptuar temen ose ka dicka qe se kuptoj.

Mund te dale dhe dikush tjeter te hape nje teme neser qe Forumi, Shkolla, Puna -Bashkon apo Ndan?? Gjithsesi te me fali hapesja e temes se skam gje personale apo me te, thjesht nuk shoh nje pershtatje.

S

Scorpion

Guest

Duhet ta kishe hapur te Zona Tifozeve kete teme /pf/images/graemlins/smile.gif

Une e kam kuptuar paksa ate qe ke dashur te shprehesh, por thjesht per mendimin tim, boh se di, s'ka aq sh situate shoqerore apo sociologjike. Gjithsesi mos e merr per ters, tema paska goxha pergjigje, dhe replika e pergjigje /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Fioralbina

Primus registratum

Un trajtova, ose me mir shkrujta per kete argoment per nje ser redhanash qe ma prun ne menje, dhe nuk ish idea ime te blidhja pranime, apo pergjigje, ka dhe njerez qe shkrujn vec per te perdor lirin e shprehjes se opinonit ne publik.
Tani, nese ti nuk e gjen lidhjen midis temes dhe sociologjis, ateher mund te jet dhe i drejt mendimi yt, duke pasur ti me shum eksperienc se un ne spostimin e temave te tua nga nje grup shkrimesh ne nje tjeter. /pf/images/graemlins/tonguee.gif

S

Scorpion

Guest

Un trajtova, ose me mir shkrujta per kete argoment per nje ser redhanash qe ma prun ne menje, dhe nuk ish idea ime te blidhja pranime, apo pergjigje, ka dhe njerez qe shkrujn vec per te perdor lirin e shprehjes se opinonit ne publik.
Tani, nese ti nuk e gjen lidhjen midis temes dhe sociologjis, ateher mund te jet dhe i drejt mendimi yt, duke pasur ti me shum eksperienc se un ne spostimin e temave te tua nga nje grup shkrimesh ne nje tjeter. /pf/images/graemlins/tonguee.gif

[/ QUOTE ]

Vallaj dhe une ate hall qaj se mi spostojne temat, por s'eshte faji im qe tema trajtohet e nenkuptohet ndryshe nga te gjithe. /pf/images/graemlins/winkwink.gif

abs

nuk e di...

ndrrova mendje /pf/images/graemlins/cool.gif, na bashkon do caste /pf/images/graemlins/laugh.gif

Fioralbina

Primus registratum

[/ QUOTE ]

Vallaj dhe une ate hall qaj se mi spostojne temat, por s'eshte faji im qe tema trajtohet e nenkuptohet ndryshe nga te gjithe. /pf/images/graemlins/winkwink.gif

[/ QUOTE ]
ne fakte, ashtu o /pf/images/graemlins/laugh.gif