Skllavët e kohëve moderne, 800 mijë të trafikuar në vit

Skllavët e kohëve moderne, 800 mijë të trafikuar në vit

Departamenti amerikan i Shtetit vlerëson se rreth 800 mijë viktima trafikohen çdo vit përmes kufijve ndërkombëtarë. Shtetet Bashkuara janë shpesh destinacioni për shumë prej këtyre viktimave, ku ata mbahen në kushte që veprimtarët e të drejtave të njeriut i konsiderojnë si skllavëri të kohëve moderne. Disa nga këto veprimtarë morën pjesë në konferencën dy-ditore të Marrëveshjeve të të Drejtave të Njeriut në Dejton, Ohajo, për të ndihmuar në rritjen e ndërgjegjësimit për problemet me të cilat përballen viktimat. Siç njofton korrespondenti i Zërit të Amerikës Kejn Farabau, konferenca u zhvillua këtë javë ndërkohë që organet e rendit janë angazhuar në një operacion mbarë kombëtar kundër trafikut të qenieve njerëzore.</p>

Sharla Musabih i ka parë Emiratet e Dubait të transformohen nga një qytet i vogël, në një nga qytetet më të mëdha dhe me zhvillimin më të shpejtë në Lindjen e Mesme.</p>

Rritja e Dubait e ka bërë atë destinacion për ca njerëz të varfër që kërkojnë punë. Sipas zonjës Musabih, qyteti ka tërhequr edhe kriminelë që kërkojnë viktima në botën e errët të trafikimit të qenieve njerëzore.</p>

“Shumë gra po bien viktima të njerëzve që shkojnë në zonat rurale dhe u premtojnë atyre punë të mrekullueshme.”</p>

Por sipas zonjës Musabih, këto punë të mrekullueshme shpesh përfundojnë në punë të detyruar dhe prostitucion.</p>

Zonja Musabih ka drejtuar shpesh përpjekjet e vetme për të ndihmuar në luftën për të drejtat e viktimave të trafikimit në Dubai. Puna e saj u bë gjithnjë e më e vështirë ndërkohë që popullsia e Dubait rritej. Përpjekjet e saj kanë tërhequr vëmendje jo të favorshme në Dubai, prandaj ajo jeton tani në Shtetet e Bashkuara.</p>

“Mendoj se e kam ngritur zërin shumë për viktimat. Dhe nxora në pah gjërat që po ndodhnin. Më nxorën jashtë dhe më përgojuan nëpër mjetet e informacionit.”</p>

Zonja Musabih ndau disa nga eksperiencat e saj me organet e rendit dhe agjencitë sociale të mbledhura në Universitetin e Dejtonit në Ohajo për Marrëveshjet e Trafikimit Njerëzor. Drejtori i Programit të Universitetit për të Drejtat e Njeriut Mark Ensalako thotë se një prej synimeve të konferencës është zbardhja e këtij problemi në rritje në Shtetet e Bashkuara.</p>

“Do të ishte gabim i madh nëse amerikanët do të mendonin se vepra penale e trafikimit njerëzor, apo skllavëria e kohëve moderne, kufizohet vetëm brenda Botës së Tretë. Ajo është kudo, ashtu si edhe në Shtetet e Bashkuara.”</p>

Polaris Project, apo Projekti Polaris, është një nga organizatat më të mëdha kundër trafikut njerëzor në Shtetet e Bashkuara. Ai vlerëson se rreth 17 mijë e 500 shtetas të huaj trafikohen në Shtetet e Bashkuara çdo vit. Ata thonë gjithashtu se rreth 244 mijë të rinj të tjerë janë në rrezik për t’u shfrytëzuar gjithashtu.</p>

Për ta luftuar këtë problem në rritje, zoti Ensalako thotë se nga fundi i tetorit, Byroja Federale e Hetimeve apo FBI-ja, filloi një operacion mbarë-kombëtar kundër trafikimit të qenieve njerëzore.</p>

“Ata arrestuan dhjetëra trafikantë dhe liruan më shumë se 50 femra që detyroheshin të punonin si prostituta. Shumë prej tyre ishin fëmijë në Ohajo, më e vogla ndër ta ishte 10 vjeç.”</p>

Zoti Ensalako thotë se arrestimet e fundit konfirmojnë faktin se realiteti i trafikimit nuk është vetëm problem ndërkombëtar, por edhe lokal, që prek çdo komunitet në Shtetet e Bashkuara. Zoti Ensalako shpreson se konferenca do të jetë një nga të shumtat që do të edukojnë publikun si dhe organet e rendit për të arritur objektivin e përfundimit të trafikimit të qenieve njerëzore.(Shekulli)</p>
rP4ExyTmkMs

Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=26496. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=26496