Shqiptaret jane vrare me shume mes vedi se sa nga te huajt.

scadarsko

Locus omnem
Shqiptaret pretendojn se gjithmone kane luftuar per paqe e liri. Por harrojn se pervec pushtimit Osman, asnjeher nuk Kane derdhur gjak.rinia sot nuk duhet te rritet me urrejtjen shekullore..... Duhet marre shembulli mes gjermanis dhe frances, ato sot kane miqesi te qendrueshme,dhe kane arritur shume modifikime. Ndersa shqiptaret, armik Kane vetveten. Te majtet e te djathtet, vriten e prihen me keq se zaptimi 500vjecar ottoman.shqiptaret dhe kosovaret nuk e meritojn kete jeté plot urrejtje ndaj ngjyrave politike,ato Kane nevoje per prinjes unike, te cilet shohin e vlersojn interesat komtare me shume se ato pzrsonale. Destabilizimi i njepasnjeshem ne shqiperi,gjithmone kur ka zgjedhje politike, te d'y rival et politik kuq e blu, tensionojn situata ku jeté njerezish vihen ne rrezik. Shqiperia ka nevoje per nje sistem te ri qeverises, per kulture me shume e jo urrejtje mes lideresh politik, fyerje publique deri ne parlament.une personalisht shqiperine, e shikjoj sot me nje sy te keq sepsen nuk njeh acoma tolérance,dhe nuk ka bere pajtimin kombetar. Faljen e gjakmarrjes,ashtu sic beri kosova ne vitet 88'-90.si mundet te jetojme me fqinje te ngujuar,me shoke e shoqe te vrare, nga dora e vêt shqiptarit?

-Zana-

e...Thjeshte
Flm per mbeshtetjen!
Vertet kur do vije ajo dite, kur shqiperia te jeté vertet e emancipuar, moderne dhe e kulturuar?

Ky eshte thjeshte opinioni i im personal qe mos te keqkuptohemi , duke u bazuar me c'fare kam pare/analizuar nga afer... une vete personalisht kam 20 vjet larg Shqiperise, jam larguar ne 1 moshe goxha te vogel---- Ne fillim fare me ka rene te merrem shume me komunitetin tone edhe pse isha e vogel ne moshe.... per arsye te frekuentimit te gjuhes se huaj , me eshte dashur te perkthej neper zyra te shtetit, per njerezit etj etj ... pas ca vitesh qe u rrita ne 1 fare moshe fillova ti kuptoj gjerat me qarte, ti marr prane vetes... vendosa ti jap fund ksaj pune , me pak fjale u detyrova nga Shqiptaret --- nga ngacmimet, historite qe degjoja .. me duhej te merresha me to etj etj etj ...

Edhe sot jam shume prane tyre, por ju rri larg-- kane shume vite k'tu , por po me te njentin mentalitet te dobet-- k'te e ve re kur jam ne aeroport pshm, ne 1 kafe .. ne 1 ambient te theksuar me Shqiptare-- ku per hir te vetes time, detyrohem te kafshoj gjuhen ne dhembe ,t e bej 1 vesh shurdh e 1 sy qorr... E njenta gje kur iki edhe ne Albania, pra eshte dicka thelle e thelle ne rrenjat tona -- Mentaliteti i dobet , qe njerezit nuk i largohen dot kollaj , pavaresisht vendit se ku jetojne - ( mos te perjashtojme edhe faktin qe shumica, mbahen me diplloma) --- Pra personalisht mendoj qe diku : pas 30 vjetesh, kur te rigjenerohen brezat e lindur neper vende te huaja.

scadarsko

Locus omnem
Kte="-Zana-, post: 1005502, member: 13930"]Ky eshte thjeshte opinioni i im personal qe mos te keqkuptohemi , duke u bazuar me c'fare kam pare/analizuar nga afer... une vete personalisht kam 20 vjet larg Shqiperise, jam larguar ne 1 moshe goxha te vogel---- Ne fillim fare me ka rene te merrem shume me komunitetin tone edhe pse isha e vogel ne moshe.... per arsye te frekuentimit te gjuhes se huaj , me eshte dashur te perkthej neper zyra te shtetit, per njerezit etj etj ... pas ca vitesh qe u rrita ne 1 fare moshe fillova ti kuptoj gjerat me qarte, ti marr prane vetes... vendosa ti jap fund ksaj pune , me pak fjale u detyrova nga Shqiptaret --- nga ngacmimet, historite qe degjoja .. me duhej te merresha me to etj etj etj ...

Edhe sot jam shume prane tyre, por ju rri larg-- kane shume vite k'tu , por po me te njentin mentalitet te dobet-- k'te e ve re kur jam ne aeroport pshm, ne 1 kafe .. ne 1 ambient te theksuar me Shqiptare-- ku per hir te vetes time, detyrohem te kafshoj gjuhen ne dhembe ,t e bej 1 vesh shurdh e 1 sy qorr... E njenta gje kur iki edhe ne Albania, pra eshte dicka thelle e thelle ne rrenjat tona -- Mentaliteti i dobet , qe njerezit nuk i largohen dot kollaj , pavaresisht vendit se ku jetojne - ( mos te perjashtojme edhe faktin qe shumica, mbahen me diplloma) --- Pra personalisht mendoj qe diku : pas 30 vjetesh, kur te rigjenerohen brezat e lindur neper vende te huaja.[/quote]
Dhe une jetoj thuajse 18vjet n belgjike, dhe 4vjet n serbie !thjesht pa dalur nga ballkani, Serbia ka nje ndryshim tjeter n mentalité jane me moderne dhe europian me shume se ne.Ne shqiperi ka pasur edukim te forcuar edukata qytetare,por kulture jo!njerezit sot vertet po mundohen te zhvillohen, por mendoj jo duke kopjuar style, e model jeté italiane,grek, etc...model jeté te re n shqiperi per mendimin tim nuk ka.

-Zana-

e...Thjeshte
Une kam idene qe , pas ikjes se sistemit te Enverit--- njerezit filluan te lene pas dore shume gjera pozitive duke pretenduar qe po e luftojne ate kohe/ nuk duan t'ja dine me-- jane te lire etj etj . Disa nder to ishte puna- shoqeria- shkollat- ushtria .... i hapen syte nga Europa menduan qe ne krahun tjeter i kane gjerat gati. Ndersa Qeveria e asaj kohe qe e mori ne dore, perfitoi nga ky rast.... dhe e shkaterroi me themel.

Pastaj filluan komplikimet- fanatizmi, dhuna ---kontrolli , kjo nga mungesa e perdorimit te ligjeve , lerja e shkollave pas dore, papunesia etj etj etj ... 2 -3 breza jane goxha shume... duan kohe te edukohen/ndryshojne sic duhet.

S'ka modele pozitive qe te ndiqen ne Albania, eshte katastrofe. Shtetet perreth nesh , nuk kane pesuar tranzicione te tilla ku c'do qeveri qe nderrohet cenon edhe popullin--- Bravo ju qofte , persa i perket ksaj pike.

scadarsko

Locus omnem
Une kam idene qe , pas ikjes se sistemit te Enverit--- njerezit filluan te lene pas dore shume gjera pozitive duke pretenduar qe po e luftojne ate kohe/ nuk duan t'ja dine me-- jane te lire etj etj . Disa nder to ishte puna- shoqeria- shkollat- ushtria .... i hapen syte nga Europa menduan qe ne krahun tjeter i kane gjerat gati. Ndersa Qeveria e asaj kohe qe e mori ne dore, perfitoi nga ky rast.... dhe e shkaterroi me themel.

Pastaj filluan komplikimet- fanatizmi, dhuna ---kontrolli , kjo nga mungesa e perdorimit te ligjeve , lerja e shkollave pas dore, papunesia etj etj etj ... 2 -3 breza jane goxha shume... duan kohe te edukohen/ndryshojne sic duhet.

S'ka modele pozitive qe te ndiqen ne Albania, eshte katastrofe. Shtetet perreth nesh , nuk kane pesuar tranzicione te tilla ku c'do qeveri qe nderrohet cenon edhe popullin--- Bravo ju qofte , persa i perket ksaj pike.
I bashkohem mendimit opinionit tend!
Ja prsh:shume shqiptare,e kane à coma te veshtire integrimin ne jete n shoqerine ku ato jane stacionuar n emigrim. Nuk perparojne ne ate shkallen e duhur,nuk japin interes ndaj shoqerise multi culture, pse jo treagojne deri shenja racizmi... Jo te pretendojm ndaj shoqerise fallco, egoiste matérialiste shqiptare.
Vrasjet e dobeta, per nje fjale goje shqiptari po i ben kudo dheneper bote !te vret per nje fjale.

Last edited: