SHQIPTARET E AMERIKES

109UV

Primus registratum
Re: SHQIPTARET E AMERIKES

Askush ketu nuk zoteron apo artikulon te verteten absolute mbi shqiptaret e amerikes. per mendimin tim te gjithe e kane thene dicka te vertete e dicka jo te vertete. Askush nga ne nuk i njeh gjithe shqiptaret e amerikes, dhe edhe ata persona apo grupe qe i njeh nuk ma do mendja se ua di "ekosistemin" ne menyre ezauruese. Prandaj pergjithesimet per mua gjithmone cojne ne perfundime te gabuara. Nqs ky diskutim ketu ka per qellim te shkoje drejt definicionit te emigrimit shqiptar ne amerike, atehere le te fillojme te punojme drejt ketij qellimi me te verteta te cilat i pranojme te gjithe. Psh, shumica e shqiptareve ne NY nuk rrojne ne Manhattan :tipsy: :tipsy:

drea

Primus registratum

Po c'keni qe ziheni more njerez. Nuk ka ane e udhe t'ia nisesh per krahasime mes Shqiperise dhe Usa, te gjithe e dime qe gjerat jane relative.
Si te te ngjite!!!!!!!
Shendeti para te gjithave.
Thjesht dua te hap barkun se nuk ia kam bere dot muhabet njeriu. Ime vjehrre-amerikane,,,; opo si nuk me ka puthur nje here,,,; me kerkon leje sa here e kam ne shtepi per te vajtur ne banje. Nje qind here i kam thene "feel home". Bah, gjalle ne bote, akull tere p......
Do thoni juve varet nga sa merr vesh ti, ne besim te mire po ju them qe anglishtja ime perfekte, plus te tjera cilesira te mira qe i kam, dhe nuk jam pa haber nga kjo bote. Ketu sado mire te jem, vjen nje ore e dites njerezit me duken thartire e me shtrengon zemra per ngrohtesi. Ja gezuar!!
Ika, flasim prape...

roberto

Primus registratum

mund ta kritikoni/dashuroni/shurroni/lavderoni oni oni oni

Mendimi eshte eshte qe ky vend eshte me i miri ne bot per shqiptaret
Tani po te isha francez,zviceran gjerman bile edhe grek nuk levizsha nga vendi im.

Po fati sodhi qe jam shqiptar si ju dhe shqiperia eshte ajo qe esht.

Hajt tani maroni shkollen kapni nai pun dhe paguni morgicin muj per muj.

korcari12

Primus registratum

Shume Shqipetare ankohen se nuk e pelqejne Ameriken, po as njeri nuk iken mbrapsh, dhe kane te drejte qe nuk e pelqejne se e perfyryronin fushe me lule, se deshnin te vinin ne Amerike dhe te hanin dhe te pinin ter diten dhe ta kishin dhe xhepin plot me Dollare, :smash: ne as nje vent te botes nuk jetohet pa punuar,PER VEC' SHQIPERISE (kur them pune nen kuptoj te studjosh, te fitosh nje profesjon etj, etj, :sleep: :wave:

BISOU

Primus registratum

Hiiiiiiiii,
erdha une mbas weekendit te gjate dhe u kernaqa me aventurat e mia ashtu si dhe u merzita pak... po ehh jeta keshtu e ka..
Anyway... shkuam ne Washington DC ne Alexandria, VA. dhe dolem sa andej kendej ishte interesante te shikoje atdhetarizmin for 4th of July aty te gjithe ose me flamur ose te veshur me ngjyrat e flamurit, dhe nje miting i pa pare per te pare fireworks /pf/images/graemlins/laugh.gif
edhe pse binte shi me gjyma gjate dites te gjithe jashte neper rruge dhe te vendosur me cadra neper parqet nga ku dukeshin qarte fireworks /pf/images/graemlins/laugh.gif , Te shtunen dolem me Boat ne river dhe beme water-skiing (jo une por ata) une si notarja me ekeqe e shekullit bera tube-waters-skiing dhe nuk rashe asnjehere u kerrnaqa :goofy: dhe gocat e tjera rane /pf/images/graemlins/laugh.gif
Po ashtu shkuam per darke ne nje nga restorantet ne George Town shume bukur sidomos tek Marina me dha pak ndjesi si evropiane me ato kafenete me cadra jashte ishte mjaft kendshem...
PO ashtu dhe baret ne Midtown ishin fun, ajo qe me beri pershtypje si gjithmone kur dal nga New York eshte se njerezit jane me te thjeshte... (sigurisht qe i dua dhe njewyorkezet mendjemedhenj /pf/images/graemlins/laugh.gif )
Dhe ja ky ishte weekendi dhe java filloi prape ne zyre me gjysem staffff se jane me pushime te zgjatura e une qe si qype nuk me shkoi menja me pare ta merrja pushim gjith javen :smash: ehhh mend per here tjeter /pf/images/graemlins/laugh.gif

po he po ju ca bete????
na thoni ndonjegje interesante :kiss:

vitela

Primus registratum

edhe une mire ia kalova. Shkova ne Sea World ne San Diego. Ishte sh bukur. Nuk lashe shfaqje pa pare atje me delfinet etj. Ishte sh lezetshem.

Vals

Primus registratum

Qe thoni ju, une kisha 10 shqiptare per dreke me 4 korrik. Po flisnim per Shqiperine e Ameriken dhe thame qe njerezit i pelqejme ne Shqiperi deri ne momentin kur fillojne te te pyesin po sa pare ben, sa e ke rrogen, sa e ke qerane, sa e bleve makinen e te tjera detaje te kesaj natyre. Te ngrohin zemren po dhe te cerrisin nervat.

Sa per ceshtjet e emigranteve ketu, te tere shqiptaret qe kisha une ne shtepine time kishin blere kush shtepira, makina, stocks ine kompani te ndryshme, pushime ne Karaibe, shkolla private epr femijet etj. Dhe jo te tere jane docs. dhe ings. po kane pune lloje-lloje, me dhe pa shkolle dhe jane te moshave te ndryshme. Njeri prej tyre pati dhe nje heart attack para dy vjetesh qe po ti kishte ndodhur ne Shqiperi do kishte vajtur ne boten tjeter. Tani luan tenis e ben vrap perdite dhe eshte me ne forme se une qe jam sa gjysma e tij ne moshe. Daja im vdiq vjet ne URGJENCE, ne Tirane se nuk kishte shtreter dhe drita qe ti benin nje shok elektrik ne zemer.

Vertet e duam shume SHqiperine po te jemi koshient per ca gjera. Nqs dikush te bie ne qafe, nk ke mbrojtje nga ligji unless ke shume fonde ose lidhje me te cilat te blesh policine dhe gjykaten. Te drejtat dhe lirite e individit akome shkelen me kembe. Sa per ate qe njerezit po vuajne ketu ne Amerike, avash se po ti kesh mendte ne koke nuk vuan. Ka plot te rinj qe po rriten ne poste perdite dhe qe do behen drejtues kompanish shume shpejt. PAstaj, prsini se vetem 10-12 vjet kemi mberritur ne dyert e Amerikes. Edhe ketu te jesh lindur do shume vjet pune pa te arrish nje post drejtues se NUK TE FAL GJE NJERI po nuk e provove veten.

Sa per vjehrrat amerikane, qe u tha me siper, lum miku me mire nje qe me merr leje per te vajtur ne banjo se nje vjerre shqiptare qe fut hundet ne te gjitha e fut ne sherr ciftin. Sa per puthjet e perqafimet, me mire hic se sa fallco, sic behet ne ca raste. Te pakten ketu kur njerezit nuk te kane qejf ta thone cope se nuk rrine me i be gjerat per sy e faqe se punojne te tere e nuk ka kohe njeri me u marre me ty.

NUk po i them gjerat persipe rme fut njerezit ne sherr, keto jane nga eksperienca ime sa per opinion.

drea

Primus registratum

Poooooooo, ti Valsi Enigmatiku me koke Mona Lise, mire e thua per ca gjera, por, me duket se harron t'i hedhesh kripe gjelles atehere kur duhet. Thjesht ta kam zili qe e ke ngrene vaktin me nja 10 shqiptare, nuk i paske per shkurt mbledhjet ne USA, aq me teper flet edhe shqip, dhe bisedon per tema qe merresh vesh me njerezit......Sa mire do ishte t'i prisnim me thike muhabetet sic i ndan ti. Te falenderoj per pergjigjen me lart; te cilen edhe po ta marr parasysh nuk ka per te me dhene dashuri e ngrohtesi. Shpresoj te mirekuptohemi. By the way, you owe me a hug /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/wink.gif .

Vals

Primus registratum

DreaBoba, me gjithe qejf ta jap jo vetem nje hug po edhe nja dy te puthura ne faqe, stil shqiptar, cun apo goc te jesh. /pf/images/graemlins/wink.gif :lol: :kiss: Edhe te te them qe mos u merzit se jeta keshtu e ka. Cdo te mire ka dhe te keqijat e veta; keshtu dhe mergimi yne. Mendo vetem se ti mund te kthehesh ne Shqiperi po deshe dhe po te erdhi ne maje te hundes me vjerren dhe robte e vjerres. Life is all about options, ne fund te fundit.

Une i kam gjetur nja ca cope shqiptare ketej dhe mblidhemi here pas here. Me nje gote vere (e sidomos raki) ja marrim kenges, i fusim dhe nje dore muhabet per gjithe fisin, shoqnine, politiken, dhe rrime rehat per ca muaj. Po c'e do qe s'kemi kohe te mblidhemi aq shpesh sa duam se helbete, Amerike, duhet te punosh ca. /pf/images/graemlins/wink.gif

Por edhe mua me ngrihen nervat nga ca shpirt-thare me te cilet punoj por kur gjendem keq, ja fus nje dore telefon me Tiranen e hopa, rregullohet humori. Ose i fus nje te lexuar AF'se dhe me kujtohen qyfyret e Shqiperise. :wink:

bona

Primus registratum

1967

kur hapa diskutimin te keqijat e americes po ta lexosh dhe nje here citova te dhena dhe facte nga nje liber socilogjie dhe jo nga koka ime.

nuk e kuptoj pse duhet te arrish ne konkluzionin qe s'me ka mare me te mira.

dhe ajo/ai tjera/i qe u hodh perpjete qe une flas per pagesen s'eshte e vertete.

une thashe nje individ (shqiptar apo anglez) ecen perpara dhe e kam fjalen sidomos per status aq sa ecen shteti nga vjen.

shife shqiperine sa fuqi ka ne organizata drejtuese ne evrope apo bote aq ka dhe shqiptari fuqi ketu.

shko shif edhe i here punet jo "pagesat" qe permenda dhe me thuaj a ka shqiptar apo jo.

ah per te honger ka sa te duash ne americe ene per tu vesh nqs aty shkojne kerkesat.

dhe e fundit pse zemer te hypin nervat me facte qe nuk i kam nxjerre une.

NE USA PO NUK PATE PUNE ME INSURANCE SHENDETSORE VDES. KY MUHABET DISKUTOHET CDO KOHE NE KONGRESS. PO HUMBE PUNEN VDES. DHE ATO QE KANE MEDICAID NUK U MBULON CDO GJE.
UNE NUK E DI C'KA ME TE RENDESISHME SE SHENDETI PER JU.

FALEMINDERIT QE MI KE LEXUAR TE GJITHA SHKRIMET.

NYC_GUY

Primus registratum

Une deri tani 10 vjet ketu nuk kam pa ndonje shqiptar qe te vdesi sepse s ka patur insurance ose pune . Shqiptaret jane njerez te zgjuar , ata qe e perdoren zgjuarsine per gjera pozitive shkolle , avancim karriere etj kane ecur dhe do te ecin akoma me shume . Gjithe shoqeria ime per shembull qe sakrifikuan duke punuar dhe mbaruan shkollen tani jane te gjithe ne pune te mire "me insurance " . Shife dhe ne albforum sa njerez ke qe jane regulluar . Ajo qe me pelqen mua ketu eshte se po luftove dhe je i zoti nuk pyet njeri ne je shqiptar , serb, grek apo lesh .

bona

Primus registratum

Vals

une besoj te teorine e Maslow:

mbasi njeri ka cdo gje , kerkesa e fundit eshte statusi qe ka ai ne shoqeri.

se robte kane makina e boat e shtepi te gjitha borxh s'esthe cudi une po flas per

POWER
POWER
POWER

dua kur te kem nje hall me emrigracion apo me bizness apo me shkolle apo me cdo gje te marr bashkatdhetarin tim ne head of cdo gje dhe te me zgjidhi problemet.

PS: ti me hap zorret e barkut me ato pushimet e karaibeve dhe me shtepite por njekohesisht me punera te "te ndryshme"

bona

Primus registratum

ny city cun

yes ashtu esthe por derisa te arrish atje me pune ne insurance ku e gjen insurancen deri atehere. aty jane factet qe mbi 52 milione americane jane pa HI ti me thua shif shqiptaret e forumit.

leni ato s'te pyet njeri po qe i "zoti".

natyrisht qe te pyet. sa do i qut te jesh ti s'merr dot nje pozicion si keto te paret e venit ketu tashi mos na bo budallenj me zorr.

ah do me qene ne denial dhe do me pa parajse me zorr atehere une e paskam arrit parajsen s'duhet me u qa mo.

DHE UNE NUK NGRITA ME SHUME KETE FACTIN E INSURANCES PO PO I THOJA TE GJITHEVE QE NE SI INDIVID KEMI AQ POWER KETU NE USA SA KA FUQI DHE POWER SHQIPERIA NE BOTE.

SHIF I CIK ME TUTJE SE PUNA JOTE E IMJA DHE SHOQERISE. SHIF I CIK ATY KU PUNON TI A KA NE KRYE NAJ SHQIPTAR. ( E ZEME SE PUNON ME NAJ KOMPANI JO MAINTENANCE DHE ME THUA QE BOSI I PASTRIMEVE ESHTE SHQIPTAR DHE UNE TE PYES PER KOMPANINE TE CILEN ATA PASTROJNE)

Vals

Primus registratum

Bona mi goce, maji mi zorret e barkut mrena se po na qelbet albforumi pastaj.

Sa per komentin e pushimeve dhe te shtepive ta thashe se kur isha ne Tirane tani ne vere nuk degjova njeri te thoshte qe gjate kesaj kohe kam mabruar shkolle, gjetur pune, blere shtepi e makine, dhe bere pushime jashte kufijve. Ka ca qe i bejne keto ne memedhe, por nuk i kane paret me djersen e ballit. PAStaj ti mi goc, para se te na japesh mendime definitive mbi krahasimin e USA me Shqiperine, shko njehere vizito memedheun, merr ca fakte atje dhe pastaj fol.

Vals

Primus registratum

Ah po, problemet o lal zgjidhen vete, jo duke pritur te marresh dike ne telefon qe te ti zgjidhi ty hallet. Po deshe kshu lloj shko ne Shqiperi se eshte rruga e vetme per te zgjidhur cdo gje (edhe per te pagu dritat, telefonin etj.)

Prodigychild01

Primus registratum

Kjo teme eshte dhjere fare.... po i vjen era mut dy ore larg... :eek:

Nuk e di se per cfare po derdellisin e kush po i mbush mendjen kujt...

vazhdoni pra... te pirdhni se ndoshta do liroheni... nga kapsilliku qe ju ka zone... sidomos Bona qe duket sikur nuk eshte liruar qe perpara weekendit te July 4th... /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ahhhh edhe inatet i kemi kolektive, mbahu bona burrneshe se ciklonit po i rritet shpejtesia.

Vals ne c'shkolle e ke bere masterin?