Shpërfytyrimi femëror i politikës

Albforumi

Primus registratum
Shpërfytyrimi femëror i politikës

Vizat. Kufijtë. Ska më kufij. Ka, ka kufij, por mund të kapërcehen. Po me çfarë? Për se? U hoq kyçi i derës, nga jashtë e nga brenda, po tani? Çdo bëhet me këtë liri të kufizuar?</p>

Asgjë. Do i thurim lavde kryeministrit, edhe pse me shumë gjasa, të papunët do vazhdojnë të ngelen të papunë, e të harruarit do izolohen edhe më tepër në harresë.</p>

Na tha vend i korruptuar Europa. Çnuk ka tha. Edhe Amerika na u shpreh e zhgënjyer se dogjëm miliona dollarë që ti rifitonte përmes Shqipërisë. Opozita as që e vuri ujin në zjarr. 16 milionë dollarë janë karamele Zana, nga ato që kanë filluar të ri-dalin në qarkullim. (si shumë gjëra të tjera).</p>

A e di politika cndodh në Shqipëri? Po Shqipëria, a di cndodh në politikë?</p>

Për momentin nuk duket se palët kanë shumë lidhje me njëra-tjetrën (jo se janë shquar për afrimitet shembullor ndonjëherë më parë). Por thjesht, së fundmi, kur ndryshimet ndodhin e kanë filluar të pasqyrohen të gjitha drejtpërdrejt, politika vazhdon ti bjerë fyellit në një birë: Unë të akuzoj ty. Kundrinori ndryshon. Herë është Edvin Kristaq Rama, herë Albana Vokshi, herë Majlinda Bregu, herë Tan Lepuri e herë kopeja e të tërëve bashkë. Por kryefjala është përherë femër. Gjithmonë e më shumë, femër! Në kërkim të vëmendjes dhe nxjerrje së muskujve politikë. </p>

Medias iu zu fryma duke rendur pas akuzave. Deklarata, të prera, me turinj të varur, me gjuhë vulgare, nga njerëz vulgarë.</p>

Shqiptarët mezi presin të ikin nga ky vend, jo gjithaq me shpresën se mos i pret parajsa pas dere, por me domosdoshmërinë për tu larguar nga koshi i plehrave ku ndajnë jetesën së bashku me plehrat e ri-ciklueshme të këtij vendi. Këta të fundit vijnë vetëm nga politika. Kryesisht nga ajo. Ose drejtohen për aty.</p>

Janë njerëz që hanë jo vetëm paratë, por edhe pacipësinë. Akuzat me fytyrat e neveritshme që dalin në ekran, nuk janë më vetëm të lodhshme. Ato janë të pështira.</p>

Me të kuq buzësh, pa të kuq buzësh, me dhëmbë të vënë apo të rënë, me fytyrë burri apo gruaje në burrë, të gjitha akuzat e ndërsjella që qarkullojnë në ekranet shqiptare janë bërë gangrenë për familjet tona.</p>

Shqiptarët duan të dinë cili është përfitimi prej çkufizimit, trumbetuar me të madhe si arritje personale e qeverisë? Se lëvizja e lirë është e drejtë e mohuar, jo privilegj i falur për shqiptarët.</p>

Ku do punojnë dhjetëra mijëra studentët që diplomohen çdo vit? Ku do gjejnë punë një milionë shqiptarët që sbanojnë në Tiranë e që nuk punojnë në administratë? Si do rregullohet tregu i punës, shërbimi shëndetësor, mësimdhënia, sistemi gjyqësor? Si mund të besojmë tek opozita e ti japim votën nesër, kur ajo sot nuk voton për krijimin e një gjykate që supozohet të rregullojë kaosin në botën e biznesit? Këto na duhen. Po kush merret me to?</p>

Unë të akuzoj ty, Edvin Kristaq Rama, se edhe ato flokë që ke, i ke të mbjellë, dhe të kushtojnë 100 mijë dollarë ulërasin trimëreshat e Partisë Demokratike.</p>

Unë i bëj thirrje kryeministrit të heqë nga puna ministren e tij, se komshia e gruas së dajës së vet ka lidhje me një kriminel marsian kakaris PS-ja.</p>

Unë ju akuzoj të dyjave ju, gjinia femërore, bashkë me pjesën tjetër të kotecit, se na i mërzitët veshët ca si shumë. Sado të kakarisni, krahët të prerë do i keni, maksimumi deri tek objektivi i ndonjë kamere mund të arrini, por jo më larg -  mundohen të ndikojnë edhe nga varietetë e humorit.</p>

Po femrat dalin edhe vullnetare me sa duken nga toni i zërit. Mesazhet për neverinë që sjell prania e akuzave të ndërsjella në ekran ka shpërthyer më keq se uji i shirave të Tetorit, e këto hiç. Vazhdojnë të kakarisin me gjithë shëmtinë që mbartin.</p>

Po prokurori, gjykata e sistem drejtësie, pse paskemi ngritur këtu, kur të gjitha u zgjidhkan duke folur me ushtrinë e kamerave?</p>

Është e kuptueshme që pak publicitet është i nevojshëm, edhe kur është negativ, ama jo kaq i shëmtuar, se është shndërruar në neverinë e ditës. Po të mos kishim në ekran lajthitje të tipit akuza publike, thirrje për protesta, thirrje për largime, thirrje për mos-votim iniciativash në shërbim të publikut, apati personale e politike nga shumëkush që del në ekran, mbase shqiptarëve nuk do tiu kishte bërë fare përshtypje heqja e vizave.</p>

Probleme personale e prapambetjeve të zhvillimit të këtij vendi i rrinë mbi kokë çrregullimet personale që kanë përfaqësuesit e zgjedhur prej tij. Prandaj vendi ngjan i pashpresë.</p>

Ah, sikur vizat të ishin më mirë bileta një-kalimëshe për të gjithë ekran-dashuruesit e politikës. Atëherë asnjë shqiptar sdo kishte nevojë të kërkonte me ngulm lëvizjen.</p>

Po shëmtia e politikës vërtet ka kapërcyer edhe vetë vajzën e Fantocit. Shoqet e saj e kanë shndërruar të tillë.</p>

E trishtë, se mundësitë i kanë për tjetër imazh.</p>

gjedlira@yahoo.co.uk</p>
553
553
553
553
553
553
553
b.gif

Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://edliragjoni.wordpress.com/?p=553