Shoqëria bashkëkohore - Shoqëria Shqiptare dhe zgjedhja e problemeve akute të saja

PrInCiPiEl

Primus registratum
Shoqëria bashkëkohore - Shoqëria Shqiptare dhe zgjedhja e problemeve akute të saja

Zhvillimi i fuqishem ne dekadat e fundit , eshte percjellur me nje rrenim psikologjik te njeriut . Motoja e kohes bashkekohore : KRIJONI GJITHNJE DESHIRA TE REJA , i shkakton njeriut per cdo deshire te paplotesuar nje dhembje per realizimin e se ciles shpeshhere QELLIMI I JUSTIFIKON MJETET !
Rrjedhimisht kemi nje rritje te shpejte te kriminalitetit , korrupsionit , mashtrimeve e vjedhjeve , rritjen e pandalshme te alkoholizmit , perdorimin e DROGES e te imoralitetit qe cojne ne lindjen e semundjeve te reja masive dhe te pasherueshme.

As shkenca e as teknika nuk mund te ndalin pasojat aq te demshme qe jane pjelle e imagjinates njerezore per te fituar me cdo kusht lumturine e kesaj bote.
I vetmi mjekim eshte edukimi moral i religjonit nepermjet familjes , qe mund te arrije te vendosi nje ekuiliber.

Te gjithe jemi deshmitare per problemet e shumta me te cilat ballafaqohet sot shoqeria shqiptare.
Askush nuk eshte kursyer , as femijet e as pleq , nje brez i tere te rinjesh eshte degdisur si me keq neper skutat e erreta te qyteteve tona , duke u zhytur ne DROGEN ,ne imoralitet.

Cfare duhet bere qe shoqeria shqiptare , ne vecanti rinia shqiptare , te shpetoje nga kjo permbytje qe do te jete me pasoja te medhaja per te ardhmen e kombi tone.?

Besojme se shpetimi i vetem nga kjo katastrofe e mundshme eshte kthimi i yne ne parimet tona fetare.
Feja me edukimin SHPIRTEROR mund te sendertoje nje ekuiliber te vertete midis PROGRESIT TE JASHTEM te njeriut dhe PROGRESIT TE BRENDSHEM .
Me probleme te tilla ballafaqohen edhe popuj te tjere ne bote .

Ish-Sekretari i Departamentit të Shtetit në SHBA, Xhon Foster Dallas, duke parë e jetuar ritmet e larta të qytetërimit, si dhe duke mbajtur parasysh
pikëpamjet e krishtera për jetën, në librin e tij “Luftë a paqe”, thotë:

“Ne arrijmë rekorde në prodhimin e të mirave materiale. Ajo që na duhet neve,
është feja e drejtë dhe dinamike... Ne kemi humbur lidhshmërinë në mes besimit
religjioz dhe jetës sonë praktike... Ne nuk shohim që feja jonë t’u përgjigjet
kushteve moderne, nëse lidhja në mes fesë dhe punës ndërpritet, nuk do të mund
ta krijojmë atë me fuqinë shpirtërore, e cila do të na ndërlidhë tërë botën”.

Zgjedhjet me te mira , per shume probleme te tilla , me te cilat ballafaqohet sot shoqeria bashkekohore i gjejme ne Kur'an :

“Të jetohet për jetën e amshuar, pa e lënë mangut atë që i takon në këtë botë”. (Kur’an, 28: 77).
Kjo do te thote Kur’ani predikon të jetohet jeta shpirtërore dhe trupore !

Gjitheashtu :
“O besimtarë, mos ia ndaloni vetes gjërat e bukura dhe të pastra që jua ka
lejuar Zoti, por mos e teproni”. (Kur’an, 5: 90).
Sipas Kur'anit, njerezit duhet te kene lirine e brendshme SHPIRTERORE , por
gjitheashtu te jene fizikisht te lire dhe te fuqishem per te zoteruar kete bote
, pa e konsideruar te huaj boten materiale.

Qe ne shpalljen e pare te Kur'anit , njeriu urdherohet :
“Lexo, në emër të Zotit” (Kur’an, 96:1).
Kjo do te thote se pa dije nuk do te jesh ne gjendje te kryesh asnje mision ne
jete.
Islami ne emer te shkences nuk flak fene , por nuk mohon as luften per nje
jete me te mire te fese.

Prandaj Muhammedin a.s. e tmerrojne me shume “injorantët e devotshëm dhe
shkencëtarët që s’besojnë”, ku bejene pjese si ata qe , duke mohuar kete jete ,
kujtojne se behen te shenjte , si ata qe me dije e shkence punojne per kete
jete ,por e mohojne Zotin !

Pra zgjidhje me e mire e asaj qe kerkon sot njerezimi eshte :
“lidhja së besimit religjioz me jetën praktike”.

personazh

Valoris scriptorum
Re: Shoqëria bashkëkohore - Shoqëria Shqiptare dhe zgjedhja e problemeve akute të saja

çao!

problemi qe ke shtruar eshte goxha i gjere dhe me hapsire diskutimi. ti ke kapur anen fetare te çeshtjes...une do doja te kapja ate sociale, po qe ne menyrete drejtperdrejte lidhet me ate te fese.

shkaterrimi i asaj qe ti quan Morale, po vjen si pasoje e Indidvidualitetit qe çdokush nga ne po fiton dita dites, po ja njeh gjithnje e me shume vetes, ose po mundohet t'ja kultivoje, duke dashur ti pershtatet si gjithnji modeleve te jeteses qe kan me sukses ne keto kohe. gjithnji e me shume po theksohet egoizmi si fenomen, si ne familje, ne pune e kudo. pak a shume ne boten moderne njeriu perpiqet te gjeje lumturine e vet, duke vene ne plan dytesor ne mos me ulet, raportet me ata qe e rrethojne. kto raporte biles po shkojn gjithnji e me shume drejt shfrytezimit per nevoja personale. shume e theksuar eshte pasoja qe ky fenomen ka mbi familjen tipike, bashkshorte + femije. shpesh duke ndjekur rrugen e çarjes personale ne kete bote ku jetojme, lihen menjane sakrificat per familjen, ato sakrifica qe jane te domosdoshme per te krjuar raporte te forta sociale mes individeve. humbet emeruesi i perbashket, aty ku me shume se kudo duhet te zoteroje. familja, duke humbur keto elemente jetesore te menyres se organizimit te jetes tone, ndikon ne menyre te pashmangshme ne dobesimin e shoqerise ne teresi, duke shkaktuar pikerisht theksimin e Individualitetit.

TranofiljA

Primus registratum
Re: Shoqëria bashkëkohore - Shoqëria Shqiptare dhe zgjedhja e problemeve akute të saja

Mendoj se FEJA nuk eshte per te gjithe dhe rrjedhimisht nuk mund te konsiderohet zgjidhje e problemeve te shoqerise.

Dolores

Primus registratum

Nuk dua te nis nji debat tek kjo teme...por do thosha se disa nga ne jane rritur ne rregull dhe po adaptohen gradualisht me ndryshimet e medhaja qe kane ndodhur ne jeten tone duke konsider ktu ndryshimet nga nji shoqerie e mbyllur ne nji shoqeri diverse pa perfshire FENE si pike referimi. Mendoj se feja ne kete periudhe kohe eshte nji nga te shumtet faktore qe rrit diferencimin midis njerezve dhe dyshimet e tyre per te krijuar idealizmin ne jeten.
Jam dakort qe ne thelbin e saj feja permban moralin dhe edukimin e mire te vyrtyteve pozitive tek njerzit duke inkurajuar atyre te besojne ne dicka hyjnore me e forte se vet njeriu, por do thoja qe kjo eshte vetem nji ane kendeveshtrimi e zgjidhjes. Por ky kendeveshtrim eshte tradicional (konservator) duke ditur sec do familje e mire apo cdo shoqeri mundohet te perfshij moralet dhe edukimet e drejta. Por si i behet evolumit dhe ndryshimit te metejshem te shoqerise???Si i behet qe feja diskurajon zgjidhjen dhe edukimin e probleme shoqerore te metejshme qe jane dukuri e shoqerise sone p.sh: abortin, homoseksualet......fe te tjera.
Kto jane ceshtje qe zgjerohen me shume dita dites dhe kerkojne nji edukim dhe kuptim te thelle jashte rrethit tradicional te shoqerise qe te evitohen konfliketet dhe evolimin e shoqerise i cili eshte i paevitushem.

Me duhet te shkoj por do e vazhdoj me vone postimin.

alinos

Forumium maestatis

Shoqeria shqiptare nuk i ka te vona problemet akute qe shtron ti, ndoshta droga dhe sida jane te reja, po ne vend te tyre ka qene alkoolizmi, apo semundje te tjera veneriane.
Roli i fese mund te jete i madh ne nje vend me tradite fetare te madhe, dmth ku ka hegjemoni besimi. Megjithate kemi mjaft raste ku pavaresisht nga edukimi i thelle dhe i ngushte fetar, njerezit kane dale nga rruge e Zotit.
E kote ta mohojme te gjitha fete kane lindur per te nenshtruar masat, duke u premtuar atyre shperblim ne nje kohe te dyte, apo dhe jete te dyte: Te bien me shuplake, kthej faqen tjeter!
Kjo nenkuptonte nenshtrim ndaj te pasurit qe ne kohet me te hershme ishte dhe zot i te varferit. Instrumentalizimi i fese ja ulte asaj vlerat, per vete faktin se ata qe e predikonin, shpesh ishin te paret qe e shkelnin me kembe. Populli yne i mencur ka nxjerre plot 'barcaleta' me prifterinj e hoxhallare, qe 'kryenin detyren'. Do te marr nje shembull:
Shkoi burri ke hoxha ne i thote se nuk e ka mire grune. Ky i pergjigjet se grun ja kane kap xhindet, dhe t'ja sjelli ne kulle. E con ky me mirebesim dhe i thote hoxha: -Dil perqark kulles time derisa te dal une. Po e degjove gruan te ulerase, mos u trem se jam une qe po i heq xhindet!
Besoj e kuptoni qe hoxha do abuzonte me te.
Nejse, me kete nuk dua te them se te gjithe kleriket jane te perdhosur, por se feja nuk mund te jete me force purifikuese dhe mbrojtese ndaj fenomeneve negative te shoqerise sone. Ajo mund te funksionoje per individe te vecante por nuk mund te indoktrinohet tek e gjithe popullsia. Sidomos kur ajo po perveteson parimet individualiste te liberalizmit perendimor me nje shpejtesi te habitshme.
Per me teper Shqiperia ka kulture fetare mikse dhe imponimi i njeres prej tyre do sillte konflikt!

Keshtu na mbeten problemet pa zgjidhur...

PrInCiPiEl

Primus registratum

Njerezimi - rinia e sotshme ,nga kureshtja, depresioni,paftesia e zgjedhjes se problemeve ,humbja e shpreses,shoqeria e keqe etj. etj.,fillon te zhytet ne te keqijat e njerezimit(droga etj.) Perkunder terapive te ndryshme mjekuese, rezultatet jane minimale ne permiresimin e gjendjes.
Mungesa e edukates se mirefillt dhe mosdegjueshmeria e keshillave ben qe rezultatet
te jene katastrofale !
Gjitheashtu imitimi i verbert ne sjellje dhe argetim po shpie ne shkaterim dhe ikje nga bota e vertete !

“Ndërsa Allahu do t’i shpëtojë me atë suksesin e tyre ata që kishin qenë të ruajtur. Ata nuk do t’i kapë e keqja e as nuk do të jenë të shqetësuar.” Kur'an : Zumer, 61

Progresi i nje populli varet ne rradhe te pare nga edukimi dhe shkollimi i rinise se tije ( si pjesa ma produktive e tije ).
Prinderit dhe familja luajne rolin vendimtar ne edukimin e rinise , prandaj ata duhet te mesojne rinine me parimet moralo-fetare , ne menyre qe ata te behen te sukseshem ne jete ,dhe te mbrohen nga renia ne kurthen e devijimeve te ndrysheme ne shoqeri .

"Prej vlerave më të çmueshme që mund t'i lerë njeriu fëmijës së vet, është edukata e mirë." Muhammedi a.s

Pa fe e pa besim,nuk ka as qyteterim e as zhvillim.
Mos te harrojme se per veprimet tona injoruese ne fund edhe do te ndeshkohemi.
„Ndërkaq, kur t’i kapim me dënim ata që kanë çuar jetë të shfrenuar, atëherë ata me britmë bëjnë lutje (duke kërkuar ndihmë).” Kur'an :Mu’minun,64

Shoqeria -rinia shqipetare do te kete mundesine e edukimit te mirefillt fetare ,nese do te behej futja e lendes se edukates fetare ne te gjitha nivelet e arsimit shkollor.

TranofiljA

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PrInCiPiEl:
[qb] Shoqeria -rinia shqipetare do te kete mundesine e edukimit te mirefillt fetare ,nese do te behej futja e lendes se edukates fetare ne te gjitha nivelet e arsimit shkollor. [/qb]
..nuk e shoh futjen e edukates fetare ne arsim si zgjidhje.
Feja eshte dicka qe njeriu e zgjedh me deshire dhe jo dicka qe shtyhet me force.
Jo cdo njeri gjen pergjigje tek feja.

nc..nc..nc :rolleyes:

lule-bore

Primus registratum

TranofiljA ,Shkruajtur më 20 Mars,2003 21:58

..nuk e shoh futjen e edukates fetare ne arsim si zgjidhje.
Feja eshte dicka qe njeriu e zgjedh me deshire dhe jo dicka qe shtyhet me force.
Jo cdo njeri gjen pergjigje tek feja.

nc..nc..nc :rolleyes:
HI TRENDAFILE
TI VETE SHKRUAN 'PA FE BESIM NUK KA AS QYTETERIM E AS ZHVILLIM' DHE ME SIPER BIE NE KUNDERSHTIM ME VETEN TENDE DUKE THENE SE NUK E SHEH FUTJEN E EDUKATES FETARE SI ZGJIDHJE .
NESE QYTETERIMI DHE ZHVILLIMI VARET NGA FEJA, PSE JO ?

SA LENDE NE SHKOLLE S'TE TERHEQIN POR TI I ZHVILLON PER NOTEN DHE SA LENDE TE TRHEQIN E TI I ZHVILLON ME PASJON ? NESE EDUKATA FETARE ESHTE NJE NGA KETO AS NJE NGA NE S'DO DALE I HUMBUR SADO PAK TE LEXOJE.
POR E KUPTOJ SE NUK ESHTE E LEHTE TE PRANOHET SE JEMI RRITUR PA EDUKATEN FETARE DHE ESHTE E VESHTIRE TE SHKRUASH APO TE LEXOSH PA MESUAR ALFABETIN POR ME MIRE VONE SE KURRE .

atman

Forumium maestatis

Shqiperia eshte shtet laik dhe kjo do te thote se feja dhe shteti jane te ndara.
Ky eshte nje nga parimet themelore te demokracise ne pergjithesi dhe te demokracive te verteta ne bote, asaj amerikane dhe europiane pa perjashtuar edhe gjetiu.
Shpetimi gjendet tek zhvillimi ekonomik i vendit qe pason edhe çdo zhvillim tjeter. Njeriu para se te merret me fe, me filozofi, me art, me kulture, duhet te haje, domethene ai duhet te jete i punesuar dhe te kete kushte normale per te siguruar edhe anet shpirterore.
Ne vendet e tjera eshte e vertete qe egiston edhe feja si lende ne shkolle, por eshte fakoltative, nuk je i detyruar ta ndjekesh. Kjo eshte kaq e vertete, sa pershembull ne Itali nuk lejohet qe neper klasa te jete i varur kryqi.

TranofiljA

Primus registratum

Fillimisht postuar nga lule-bore:
[qb]HI TRENDAFILE
TI VETE SHKRUAN 'PA FE BESIM NUK KA AS QYTETERIM E AS ZHVILLIM' DHE ME SIPER BIE NE KUNDERSHTIM ME VETEN TENDE DUKE THENE SE NUK E SHEH FUTJEN E EDUKATES FETARE SI ZGJIDHJE .
NESE QYTETERIMI DHE ZHVILLIMI VARET NGA FEJA, PSE JO ?
[/qb]
Hi Lule-bore /pf/images/graemlins/smile.gif

Nuk kam kundershtuar veten. Citimi nuk eshte i imi. Po te lexosh postimet e mesiperme do shohesh qe kam cituar Princin /pf/images/graemlins/smile.gif

..gjeja tjeter qe dua te shtoj eshte se nuk them qe nuk duhet te kete edukim fetar fare, c'fare po them eshte qe duhet te jete zgjedhje e personit, dhe jo detyrim akademik.

u74

Primus registratum

Fillimisht postuar nga TrAgIcAllY HiP:
[qb] Nuk dua te nis nji debat tek kjo teme...por do thosha se disa nga ne jane rritur ne rregull dhe po adaptohen gradualisht me ndryshimet e medhaja qe kane ndodhur ne jeten tone duke konsider ktu ndryshimet nga nji shoqerie e mbyllur ne nji shoqeri diverse pa perfshire FENE si pike referimi. Mendoj se feja ne kete periudhe kohe eshte nji nga te shumtet faktore qe rrit diferencimin midis njerezve dhe dyshimet e tyre per te krijuar idealizmin ne jeten.
Jam dakort qe ne thelbin e saj feja permban moralin dhe edukimin e mire te vyrtyteve pozitive tek njerzit duke inkurajuar atyre te besojne ne dicka hyjnore me e forte se vet njeriu, por do thoja qe kjo eshte vetem nji ane kendeveshtrimi e zgjidhjes. Por ky kendeveshtrim eshte tradicional (konservator) duke ditur sec do familje e mire apo cdo shoqeri mundohet te perfshij moralet dhe edukimet e drejta. Por si i behet evolumit dhe ndryshimit te metejshem te shoqerise???Si i behet qe feja diskurajon zgjidhjen dhe edukimin e probleme shoqerore te metejshme qe jane dukuri e shoqerise sone p.sh: abortin, homoseksualet......fe te tjera.
Kto jane ceshtje qe zgjerohen me shume dita dites dhe kerkojne nji edukim dhe kuptim te thelle jashte rrethit tradicional te shoqerise qe te evitohen konfliketet dhe evolimin e shoqerise i cili eshte i paevitushem.

Me duhet te shkoj por do e vazhdoj me vone postimin. [/qb]
Mendim shume i drejte dhe i vyeshem ky qe ke shkruar ti dolores.

Por ti duhet ta dishe se une jame nje maskara , i pafytyre ,njeri me identitet te tjetersuar,dhe si i tille ne vend te "intelektit" kam vetem dinakeri.

Si njeri me identitet te humbur nuk kam pike respekti per paraardhesit e mije,sepse edhe prinderit e mije me kane formuar mua qe te mos kem respekte per paraardhesit.
Si rrjedhoje duke vazhduar "traditen" nuk kame respekte as per prinderit e mije,dhe e di fare mire se as femijet e mije nuk do te kene respekte per mua.

Si maskara dhe dinak qe jame yne nuk kam respekte per asgje perfishire edhe "fene".
Si dinak qe jam fene do ta perdori dhe shfrytezoje vetem per qellimet e mija dhe ne aleance me njerezv te "llojit" tim.

Une s'kam fytyre ,turp,ndergjegje,identitetin nuk e njoha asnjehere se sic te thashe me siper as prinderit nuk ma kane treguar kurre,(identiteti yne eshte tjetersuar me kohe),dhe po ashtu une respektoj vetem veten time,biles ka raste kur nuk jame i sinqerte as per kete me veten time.

Si i tille feja per mua nuk eshte asgje me teper se nje dogme qe une e kthej ne "arme" ne duart e mija per te "vrare" kedo qe nuk eshte sic jame une.Biles nuk kursej edhe ata qe jane brenda "llojit" time kur e kerkon interesi vetjak i imi.

Tani mendoje vete ti e dashur DOLORES a mund te "perballesh" me mua?

Dolores

Primus registratum

Derrkuco lal aha toke e thare une ktu nuk prodhoj dot lluce mjaftushem te mbaj lekuren tende te fresket ne lageshti me temperature te caktuar /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
je s je i mire je per veten tende.......c pune kam une si je ti...s po me hyn ne xhep :rolleyes: :cool:

PrInCiPiEl

Primus registratum

Prishja e moralit - amoraliteti , eshte edhe nje prej dukurive me negative ne shoqerine tone.
Cdo here e me shume : e mira konsiderohet e keqe , e e keqja eshte bere e mire !!!
Rrjedhimisht semundjet shkateruese si AIDS-i jane gjithnje e me shume prezente .

E njerezimi eshte keshilluar :
"Dhe mos ju afroni amoralitetit (zinasë), sepse vërtet ajo është vepër e shëmtuar dhe është një rrugë shumë e keqe." Israë, 32

Hapja e shtepive publike dhe bordeleve te ndrysheme per kryerjen e zanatit me te ndyte ne bote ka marrur permasa te medhaja.
Per tu bere qudia me e madhe : derisa ne vendet perendimore nje gje e tille lejohet vetem ne vende te caktuara , KU NUK PENGOHEN QYTETARET E TJERE , tek ne eshte e kunderta ,ka raste ku ato gjenden edhe mu prane shkollave !!!!!

Diavolessa

Valoris scriptorum

Kerkojme te evulohemi shpejt, pa kalu fazat e duhura.

Kjo sjell mire, e sjell shume deme.

PrInCiPiEl

Primus registratum

Prej dukurive me te shemtuara,neper qytetet tona shofim edhe shenjat e shfaqjes se homoseksualizmit .
Pa asnje dyshim , kjo eshte coroditja me e madhe dhe vepra me e ndyer qe mund te beje njeriu.
Semundja e AIDS-it tanime eshte bere nje teme e jetes se perditshme ne shoqeri.
Kjo gje qe eshte rrjedhim i amoralitetit, brenda vitit merr miliona njerez , e tani eshte duke e kercenuar edhe rinine shqiptare.
Deri me tani kemi pasur nje rini te shendosh , kurse tani e keqja po na troket me te madhe ne dere !
Cdo here kur perhapet amoraliteti ne nje popull , ne te perhapen semundje dhe epidemi qe nuk kan ekzistuar me pare .

Imitimi i verbert , njerezit eshte kah i con ne shkaterrim , ne humbje e ne degjenerim.
Ne te njejten kohe , keshtu pengohet perparimi ekonomik e arsimor i shoqerise dhe vendit ne pergjithesi.

Erind

Forumium maestatis

cilat parime do te fusnit ato, "myslymane" apo "katolike" ne textet e shkollave ???

jula

Primus registratum

Edhe une si Ersi pres pergjigje per te njejten pyetje, plus:
Me shpjegoni pak termin "rini e shendoshe"...vjen nje ere e tmerrshme diktature...qe ju po deshet mund ta quani edhe "etike", pak peshe ngre.

Shuuume, shume keq!!! Akoma me AIDS = pasoje e shthurrjes. :eek:

AnaBlue

Forumium maestatis

Kurse une desha te pyes se "rini e shendoshe..." ka qene ajo qe ka krijuar politikanet e sotem? Si dhe shume 30-40 vjecare mafioze shqipetare? Ato kane qene rritur ne periudhen e "rinise se shendoshe".

inah

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ErSI:
[qb] cilat parime do te fusnit ato, "myslymane" apo "katolike" ne textet e shkollave ??? [/qb]
beh una s'do dusja asnje prej tyre kushdo le te beje kurse fetare.shkolla per mendimin tim duhet te jete laike.

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga Yvonne:
[qb] Feja mbase nuk esh pike referime per gjithcka por ta dini qe nga feja vjen llogjika e paster se si njerezimi duhet te vazhdoje rrugen e tij dhe nese ju mendoni se deri tani keni arrtur deri ketu me mendjen tuaj as mos e imagjinoni fare se do ishit keshtu do ishit akoma duke gjuajtur kafshe neper pylle :sleep: [/qb]
Pse moj feja i zbriti njerezit ne qyteterim kshu :idea: :shrug:

Interesante fort besa :idea: