Shen Valentini-sa konvencional?

Kordelja

Valoris scriptorum
Shen Valentini-sa konvencional?

Meqenese ajo tema per Shen Valentinin qe kish hapur Pritty ksihte marre rrugen e zakonshme, po hap nje te tille per diskutim, por pak me ndryshe se e para.

Diku ne vitet 90 e dicka me shume, per here te pare ne Shqiperi, filloi te festohet Shen Valentini ose Festa e te Dashuruarve. Historine e kesaj date pak a shume e dine te gjithe dhe tema nuk i referohet aspak asaj historie, cilado qofte ajo.

Ne fillim ishin ata me antikonvencionalet qe nisen ta festonin, me pak fjale ata me te "guximshmit", te cilet kishin nisur ta "trajtonin" dashurine jashte permasave te zakonshme qe ia "lejonte" mentaliteti. Pak nga pak festa u perhap dhe mori permasa te frikshme duke kaluar madje edhe kufijte komerciale qe ka cdo feste ne cdo pike te rruzullit, me nja fare sinjifikance. Me pas, jam gati e sigurt te them, qe ata te cilet ishin ne krahun dhe i perkisnin plejades se pare, u ndien te fyer nga permasat e reja qe mori festa dhe tashme filluan te vetquhen antikonvencionale serisht, por si permbajtje e ketij antikonvencionalizmi te ri kishte tjeter thelb, ishte nje fare rebelimi ndaj shemtimit te festes. Deri diku u jap te drejte...

Une kam qene e mendimit qe kjo feste duhej te mbetej ne kufinjte e intimitetit dhe te festohej ne menyre shume diskrete, kuptohet qe askush qe ka nje fare ngjashmerie me kendveshtrimin tim s'do donte te shihte ate dite me teper se ca cifte diskrete ne ndonje restorant intim apo ne ndonje kafene te cilet reflektojne nje fare "intimiteti", por qe vetem e reflektojne ate dhe qe s'rrezikojne te perplasen me turmen (tashme) konvencionale (i.e.Shen-Valentinas pa dallim moshe, ngjyre, cifftezimi) kur dalin ne rruge.

Ekzistojne padyshim ata qe i quajne mjerane te tjeret qe "percmojne" kete feste, sikunder ka nga ata qe e vleresojne si feste dhe percomojne pjesen tjeter e cila per keta te fundit eshte si puna dhelpres me rruhte....

Ajo cka une doja te lexoja ne postimet ne vijim, do ishte rreth mendimit tuaj dhe domethenia e kesaj feste per secilin.

Do ju lutesha te menjanonit te gjitha historite me shume sheqer ose me shumeee limon (keto te fundit do editohen pa paralajmerim).

Konvencianal? Jo-konvencional? Cili konvencionalizem?

Diskutim te frutshem!

blendiys

Primus registratum
Re: Shen Valentini-sa konvencional?

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Une kam qene e mendimit qe kjo feste duhej te mbetej ne kufinjte e intimitetit dhe te festohej ne menyre shume diskrete, kuptohet qe askush qe ka nje fare ngjashmerie me kendveshtrimin tim s'do donte te shihte ate dite me teper se ca cifte diskrete ne ndonje restorant intim apo ne ndonje kafene te cilet reflektojne nje fare "intimiteti", por qe vetem e reflektojne ate dhe qe s'rrezikojne te perplasen me turmen (tashme) konvencionale (i.e.Shen-Valentinas pa dallim moshe, ngjyre, cifftezimi) kur dalin ne rruge.

[/ QUOTE ]
Degjo!, intimiteti ruhet ne dhomen e gjumit dhe jo kur del krah per krah me te dashurin/en.
Nese e ke fjalen per te ashtuquajturat "dashuricka", atehere po, eshte me romantike kur behen pas 'gardhit' dhe jo me nje audience, te cilen pershkruan.
Une nuk e shoh si konvencializem, por si komerc. Ashtu si fikshezjarret e fundvitit.
Ne Shqiperi dhe gjithkund, ke persona qe per 364 dite ne vit ja dredhin gruas, dhe nje kategori tjeter njerezish te cilet blejne lule vetem per funerale, dhe ne nje dite si kjo e shfrytezojne si "pashaporte per ne parajse". (ndjese per krahasimin).
Kemi ciftet normale, qe kane bere prezantimet e rastit neper familje, dhe jane imune ndaj c'do keqinterpretimi.
Ne fund kemi dhe 'rrebelet', te cilet jane kthyer ne snobe sepse rrebelizmin e kane treguar para 14 Shkurtit.
Kjo date, sot i mbledh te gjithe , dhe kjo (mendoj) duhet te jete shkaku per rrebelim.

Une nuk kam emra te pervecem, ashtu si nuk kam per 1 Majin apo per 7-8 Marsin. /pf/images/graemlins/shrug.gif
Pershendetje. /pf/images/graemlins/kiss.gif

Guest

Dita e Shen Valentinit eshte "Dita e te Dashuruarve"

Rrenjet e kesaj dite i perkasin antikes. Zakoni i dhurimit te luleve, eshte perkujtim i Mbretit te Romes, Juno.
Pikerisht data 14 Shkurt perket me daten e vdekjes se shenjtorit nga Terni, San Valentin.
Ndaj kryesisht eshte nje feste me prejardhje fetare qe ju perket kristianeve dhe jo Myslimaneve.
Por ne Shqiperi ka rendesi vetem fjala "Dashuri" dhe oburra se po festohet.
Emrin kesaj feste ia dha nje mik i besuar i ciftit te cilet kishin nje dashuri te fshehur, pasi prinderit nuk ja lejonin dicka te tille.
Festa u perhap gradualisht e gjithnje e me shume, nga Italia ne Angli, Usa e kshtu me rradhe. (pas 90-tes dhe tek ne).
Dhuratat simbolike, si zemra prej cokollate apo kartolina me vargje ishin ato qe plotesuan lulet si dhurata.

Ky eshte kuptimi i dates 14.
Secili nga ciftet apo te dashururit e perdor si nje dite, ku mund te shprehe ate qe deshiron...
nje premtim, deshire etj.

ndricim

Primus registratum

na duhet edhe nje Muharrem Valentin tjeter dhe ky mund te jete shanc i mire per shperndarjen e virusit HIV.

S6T6N6

Forumium maestatis

Tirane me 14 shkurt, ora 10:00

Sheshi eshte i mbushur plot me banore te rrethinave te cilet me lule ne duar dhe me gaz ne buze i drejtohen kodrave te liqenit te thare te Tiranes.
Festa tashme ka filluar. Rruget jane plot. Nuk ka asnje dyshim qe shen Valenitini eshte zevendesuesi me i mire i 1 majit te dikurshem. Kuadratet levizin njelloj edhe pse tribuna nuk eshte me atje. Per cudi dhe syri me vigjilent nuk dallon cifte, por kudo vetem grupe me mbi tre persona. Fatkeqsisht kjo eshte pak a shume fotografia e shen Valentinit te pervitshem ne Tirane. Njerezit e pershkruajne kete date si nje feste kombetare, ne te cilen gezojne te gjithe. Te diturit shkojne me tutje duke e krahasuar me festat dhe orgjite e Kaligules ne kohen e Romes antike ku intimiteti ishte i ndaluar me ligj, nderkohe qe ciftet e mirefillte dhe manjaket qe i gjujn nuk e morin fare mundimin me dale nga shpia me 14 shkurt.

alinos

Forumium maestatis

mbaj mend qe ne ato vite nje shoqja ime donte te dilte nga dritarja se na kishin mbyllur deren e shkolles...
gjithesesi ajo dilte shpesh nga dritarja sepse e sillnin dhe e merrnin nga shkolla, nuk vinte me kembet e veta, kshu qe si perfundim nuk eshte se i eci shume sepse s'dinte te ndante te miren nga e keqja, apo per te qene ne teme: dashurine nga shfrytezimi...

per shen valon kam folur shpesh, s'kam c'te shtoj! Thjesht "feste" komerciale...

Hey Joe

Primus registratum

ia mshtes gjer ne rreze shokut dyparaardhes , duke shtuar katnaret te lidh me njoni tjetrin me koken plloc dhe xhupat e tregut per te mos kaluar ke lacat , llapat me xhinset ke [ndaluar] dhe rrypat e bardhe plus noi gjo transparente per me shit noi gje per ket feste te papame , nejse se rashe m delir une , hajt pra m shojini pa llafe me noi gjest robit ose robve qe keni prane .

ere

Primus registratum

Mua me pelqen shen valentini por jo gjithmon...

OROSHI

Primus registratum

mduket fest shume commercial,ai qe do e ka perdite

[/ QUOTE ]

Po me festen c'paten gjanem???

Hajde milet hajde! /pf/images/graemlins/smash.gif

pinkparadise

Forumium maestatis

all you need is love, /pf/images/graemlins/wub.gif lalala
all you need is love, /pf/images/graemlins/wub.gif lalala
/pf/images/graemlins/kiss.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif

ndricim

Primus registratum

e vertet pink, vetem dashuria ka rendesi, gjerat tjera nuk na interesojne.

Beu

Primus registratum

Me falniqe po hyj si pilaf po a nuk eshte me mire qete festojme 15

soni2

Primus registratum

festoje kur te dush po njedite i kane lene ata per shenje !!

ktu po te hapin teme na daline dhe krishtlindjet fetse komercjale !!!

lerini o rob festat e merruni pe diten e çlirimit se kane tre vjet qe as socjalista as demokrate spo bien dakort !!!

ne te pushtume jemi prape

soni2

Primus registratum

Mua me pelqen shen valentini por jo gjithmon...

[/ QUOTE ]

duhet takim tjeter /pf/images/graemlins/laugh.gif e jo per kafe qe tete pelqeje san valentino /pf/images/graemlins/wink.gif

London_GirL

Primus registratum

mduket fest shume commercial,ai qe do e ka perdite

[/ QUOTE ]
bashkohem me mendimin tend,,,,por qe te jete nje dite tamom e vecant e perhapur ne ter boten eshte me mire,,,,nje dit me dhurata dashurie,,edhe shume ikin ne vende te vecanta,,,jo qe kjo e ben dashurin te shtohet me shume,,,por eshte dicka e vecante ku ne nje kohe mendon se po e festojne dhe tjeret.