Sallatrat dhe pjatat e ftohta

Ema

Goddes
Sallatrat dhe pjatat e ftohta

Ciao!
Ketu do mund te gejni recetat e shume sallatrave dhe pjatave te ftohta...

1..Sallate jeshile:
Merret sallata,lahet mire,kullohet,thahet me centrifuguse(s'e di a ka ne shqiperi si ato) dhe pastaj grihet me copa sipas deshires pa prere duart.
Per tu bere e mire serviret me vaj ulliri,leng limoni(ose limon i prere ne feta)-ne mungese hidhet uthull dhe pak kripe.

Sallata jeshile shkon mire me djathin:djathe i bardhe,mozzarella etj qe i prere ne copa shtohet bashke me ndjonje kokerr domate te prere ne feta te holla.

E rendesishme ne kuzhine eshte fantazia.Mjaft te dini se c'ushqime shkojne mire me njera-tjetren dhe s'ka nevoje fare per receta /pf/images/graemlins/smile.gif
 

Ema

Goddes
Re: Sallatrat dhe pjatat e ftohta

Sallate me perime dhe zarzavate te ziera.

Mund te behet kjo lloj sallate me spinaq,me lulelaker,me radhiqe,karrota,patate etj....
Atehere zihen perimet ose zarzavatet.
P.sh:spinaqi:Lahet,pastrohet,grihet dhe zihet...serviret me vaj dhe uthull.Ne te njejten menyre behet per lulakren.

Patatet dhe karrotat te ziera e te ndara ne copa mund te jene nje sallate shume e mire me pak majoneze ose me ullinj /pf/images/graemlins/smile.gif !
 

Ema

Goddes
Re: Sallatrat dhe pjatat e ftohta

Sallata alla-romagnola:

Per kete sallate perdoret nje barishte e hidhur sic eshte radichio,patate dhe portokalla.

Merren patatat,qerohen,lahen,priten ne kube dhe lihen te ftohen.portokalli lahet dhe pritet ne feta.Po ashtu edhe barishtja...
perzihen te gjitha bashke,shtohet vaj ulliri dhe ju befte mire!
 

Ema

Goddes
Re: Sallatrat dhe pjatat e ftohta

Sallate me speca te pjekur.
Specat pastrohen nga farat dhe nga bishtat,lahen,thahen,priten me rripa te gjate dhe piqen ne furre ose ne zgare.
Pastaj nxirren jashte i shtohet piper,2 gjethe dafine,uthull balsamike dhe vaj...!

Njelloj veprohet per patellxhanat dhe kungujt!
 

Ema

Goddes
Re: Sallatrat dhe pjatat e ftohta

Sallate me qepe dhe domate:
Merret nji kile domate,2 kokrra qepe,1 kastravec,100 gr djathe i bardhe:

Lhen domatet,priten ne feta te holla.Patsaj qerohen qepet,grihen holle si per sallate dhe i shtohen domateve,po kehstu grijme kastarvecin dhe pastaj djathin sa me holle te kemi mundesi.
Shtojme vaj ullliri,perziejme dhe :Ju befte mire!
 

Ema

Goddes
Re: Sallatrat dhe pjatat e ftohta

Sallate italiane:
Merret miser i zier-100 gr,2 mozzarella nga 50 gr secila,1 kuti ton 100 gr dhe 3-4 kokrra domate.
Grihet mozarella dhe domatet,perzihen me njera tjetren,shtohet pastaj misri dhe toni.
Serviret me vaj!

Eshte sh. e mire!
 

KATALLANI

Primus registratum
Re: Sallatrat dhe pjatat e ftohta

EJ MOS HARRONI TARATORIN USHQIMIN SHQIPTAR
MARRIM KOSIN, ATY GRIJME KASTRAVECIN, HEDHIM PAK HUDHRA (JO SHUME SE PASTAJ BEHET SHUME DJEGES) NJE LUGE VAJ ULLIRI. DHE....
JU BEFTE MIRE
 

nira

Primus registratum
Re: Sallatrat dhe pjatat e ftohta

sallate mikse:
merr njeqind gram sallat patatesh te gatshme (behet me patate te ziera dhe majdanoz), nje konserve toni ne vaj, nje domate te fresket te prere ne copa te vogla, dhe sipas deshires kastravec turshi dhe djath te bardhe te thermuar (jo shum te kripur)
i perzjen dhe nese do i shton nje pik vaj ulliri dhe limon
ju befte mire /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/smile.gif
 

Bukuroshja

Primus registratum
Sallata

Watermelon-Prosciutto Salad

1/4 pound prosciutto, cut into thin strips
1 tablespoon chopped fresh basil
3 tablespoons white balsamic vinegar
2 teaspoons honey
1/8 teaspoon paprika
1/3 cup olive oil
3 cups Yield: Makes 4 servings seeded and cubed watermelon
2 bunches watercress
1/2 teaspoon freshly ground pepper
Garnish: watermelon wedges

Brown prosciutto in a small nonstick skillet over medium heat 5 minutes. Remove prosciutto, and set aside.
Whisk together basil and next 3 ingredients; gradually whisk in oil until blended.

Arrange watermelon cubes over watercress. Sprinkle with prosciutto and pepper, and drizzle with vinaigrette. Serve immediately. Garnish, if desired.

Yield: Makes 4 servings
 

Bukuroshja

Primus registratum
Re: Sallata

Antipasto Salad



1/2 pound rotini, fusilli, or other short pasta
1 pound green beans, trimmed
2 garlic cloves, minced
1 tablespoon Dijon mustard
1/4 cup red wine vinegar
2 tablespoons balsamic vinegar
1/3 cup olive oil
1/2 pound bocconcini or mozzarella, cut into 1/2-inch cubes
1 15- to 19-ounce can garbanzo beans, rinsed and drained
3 1/2 ounces sliced hard salami, cut into strips
1 9-ounce box frozen artichoke hearts, thawed
1 6-ounce jar roasted red peppers (about 4), cut into strips
1/2 16-ounce jar pepperoncini (hot Tuscan peppers), drained (about 12)
1/2 teaspoon dried hot red pepper flakes
1 cup loosely packed fresh flat-leaf parsley leaves, minced

Cook the pasta according to the package directions until al dente. Remove from cooking water with a slotted spoon, rinse under cold water, and drain well. Add the green beans to the boiling water and cook until crisp-tender. Remove the green beans, rinse, and drain with the pasta.
In a large bowl, using a wire whisk, blend the garlic, mustard, and vinegars. Slowly whisk in the oil and add salt to taste.

In a very large bowl, toss the pasta with the dressing and stir in the bocconcini, garbanzos, salami, artichoke hearts, roasted peppers, pepperoncini, red pepper flakes, and parsley. Cover and chill for 1 hour. The salad may be made up to 2 days in advance.

Yield: Makes 8 servings
 

Prodigychild01

Primus registratum
Re: Sallata

Ca ben ti lal? Copy paste nga ndonje faqe tjeter. Keto i gjejme vete ne Internet neve. A ka mundesi te sjellesh dicka origjinale, apo ta perkthesh ne shqip per neve qe nuk ja kemi haberin e Anglishtes. /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

Bukuroshja

Primus registratum
Re: Sallata

Besoj se pasi lahen qepet( te thata ose te njoma sipas preferences) dhe domatet sipas sasise se deshirueshme ose llojit te deshirueshem!
Pritet domatja ne mes por kuptohet jo gjerazi por gjatas, i hiqet berthama e bishtit, pastaj pritet qepa ne mes gjithashtu edhe ajo gjatasi.
Ne nje pjatence pritet domatja ne feta te holla dhe i pritet persiper saj qepa ne feta te holla.
I shtohet pak kripe dhe vaj ulliri mbi te. Pastaj serviret.

Per ti dhene embelsi qepes ne se eshte qepe e thate dhe jo shume e embel mund te pritet ne feta te holla ne nje tas menjeane pjatences se sallates, pastaj i hidhet kripe dhe fillon e perpunon pak me duar kripen me qepen. Pastaj e shplan me uje te ftohte dhe e hedh mbi domaten e prere holle ne pjatence duke i shtuar pak kripe dhe vaj ulliri.

Tiransi!
Kjo eshte kur ju deshironi sallate vetem per vetem me qepe dhe domate.

Disa fleta mandanozi te fresket prera holle mund te shtohen mbi te.
Pak djath deleje mund te shtohet ne te i prere ne forme katrore vendosur ne ane te pjates.
Ne se deshironi ne nje tas te menjanuar nga pjatenca mund te prisni fetat e djathit katrore dhe paksa te fogla duke i shtuar pak rigon dhe vaj ulliri mbi te e trazon pak kujdesshem dhe e le menjeane per te pregatitur sallaten dhe pasi kini kryer prerjen e fetave te domates dhe qepes ne pjatence i shtoni copat e djathit te pregatitur duke perdorur dhe vet vajin me te cilin kini pregatitur djathin.
Me vone mund ti shtoni dhe mandanoz pak mbi te.

Mund te perdorni buken pak te thekur per te shoqeruar sallaten.
Pasi ke thekur feten e bukes e pret ate ne menyre trekendeshe dhe e vendos ne ane te pjates. Pastaj behet servisja.

/pf/images/graemlins/smile.gif
 

Bukuroshja

Primus registratum
Re: Sallata

Sallate me portokalle.

Meret portokallja dhe pasi i pastrohet lekura me nje thike pritet ne copa forme katrore duke perdorur thiken ne pjtence.
I hidhet kripe dhe vaj ulliri dhe gati per servirur.

Mund ti shtohet qepe e thate e prere holle.
ose
Mund ti shtohen kokat e bardhe te prasit te prera ne forme rrotash te holla mbi te.
ose
Mund te pregatitet sallata me kokelaker dhe pastaj i shtohen copat e portokallit si me larte dhe pastaj qepa ose prasi. I hidhet kripa dhe vaji i ullirit dhe serviret.
Mund ti shtoni ne secilin rast te mesiperm edhe kokra ulliri.

Kjo sallate behet edhe me e shijshme kur shoqerohet me buke te thekur.
Meret feta e bukes dhe pasi theket pritet medysh ne forme trekendeshi. Meret nje pjate e vogel me nje pecete buke mbi te, vendoset aty buka e thekur dhe mbulohet paksa me peceten per mos u ftohur.
Serviret duke shoqeruar sallaten.


Gjithashtu mund te meret kokelakra dhe pasi eshte prere paksa holle gati per sallate, hidhet ne uje te porsa zier dhe lihet aty per ca kohe, ose vihet te zieje, sipas deshires.
Hiqet nga zjarri lakra e zier dhe shpelahet dhe vihet te kullohet.
Pastaj hidhet ne nje pjate dhe i shtohen copat e portokallit duke e shoqeruar me pak kripe dhe vaj ulliri.
Mund ti shtoni edhe kokra ulliri gjithashtu.

Serviret
 

Bukuroshja

Primus registratum
Re: Sallata

Ne sallaten me kokelaker (te pazier) dheportokalle ,und te shtohet qepa e prere holle ose koka e bardhe e prasit e prere ne forme rrotash te holla. Ne cilindo rast mund te perdoren kokra ulliri dhe pasi i heshim pak kripe dhe vaj ulliri e servirim.
Ne kete lloj sallate sipas preferences mund te perdorim edhe fare pak rigon i grire imet mbi te per nje arome ose shije me te mire.
/pf/images/graemlins/smile.gif
 

RAUL

Primus registratum
Re: Sallata

bukuroshe, martohemi bashk se qenke e mir ne gatimin salatave +peshkut.. /pf/images/graemlins/smile.gif
 

Dullaloqka

Primus registratum
Re: Sallata

Atë punën e prasit se mora vesh mirë
si ehashe atë kokën eprasit tëzi apo të bardhe
rrota rrota apo fije fije. /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

Bukuroshja

Primus registratum
Re: Sallata

fjord!
po nuk e more vesh mire po ta shpegoj perseri punen e prasit
Prasi pasi i priten rrenjet, i hiqen dy shtresat e para, keputet pjesa e bardhe nga bishti me gjethet jeshile, dhe pastaj pjesa e bardhe lahet dhe perdoret per sallate.

Dakort?
 
Top