SADOMAZOHIZMI...

I vjetri

Primus registratum
SADOMAZOHIZMI...

C'bohet knej, i her'?

Psikollogjia modhe knej...

Ore, nuk pashe ndonje teme per sadomazohizmin, dhe thashe po e hap nji. Kam lexuar Frojdin, Fromin, Jungun, e psikologe te tjere, dhe sadomazohizmi eshte nje kompleks qe e kemi cdo dite para syve. Para se te themi "une e urrej sadomazohizmin", kemi nevoje ta njohim ate si kompleks, ta shquajme ne sjelljet e ndryshme, dhe pastaj te jemi ne gjendje te flasim per te, ta analizojme apo edhe ta dallojme nese jemi komplet te shkeputur nga ky kompleks.

Markezi De Sade ishte nje ushtarak francez i shekullit 18(ne mos gaboj), dhe provonte kenaqesi nga dhimbja qe u shkaktonte te tjereve ne marredhenie intime sidomos. Ky botoi mbi kete ndjenje te tij, pa e shfaqur si kompleks. Sadizmi eshte kenaqesia qe provohet nga nje njeri kur i shkakton dhimbje nje njeriu tjeter qe do.

Novelisti Leopold von Sacher-Masoch ishte nje shkrimtar gjerman i disa dekadave pas De Sadit, i cili provonte kenaqesi nga dhimbjet qe i shkaktonin njerezit qe donte. Edhe ky ka botuar mbi ndjenjen e tij. Mazohizmi njihet si kenaqesia qe provon dikush kur i shkaktohet dhimbje nga njerez qe e duan.

Une i kam formuluar me fjale te varfra, por besoj se e kuptoni. Erik From pohoi ne shekullin e 20 se Sadizmi dhe Mazohizmi nuk shihen dot te ndare nga njeri-tjetri. Nje sadist, shpreht ai, nuk mund te jetoje dot i vetem pa mzaohistin e tij, te cilit i shkakton dhimbje teksa pretendon se e do. Po keshtu, mazohizsti nuk mund te jetoje dot pa dhimbjeshkatuesin e tij, sadistin, te cilin pretendon se e do.

I vjetri

Primus registratum
Re: SADOMAZOHIZMI...

Cfare shembuj te sadomazohizmit njihni ne jeten tuaj? Te ndonje shok apo shoqe juaja? Zakonisht zhvillohen mes dy te "dashuruarve",psh kur degjojme ne mengjes te Topalbaniaradio, te Aldo, kur nje mesazh thote qe "Te dua, edhe pse me ke shkakton dhimbje kur te kam prane(!!!)"
Ose nje tjeter: "pershendes vjehrren time qe e urrej..."

Por ka sadomazohizem mes dy shokesh. Kur njeri qe ka nje shkalle me te gjere intelekti kundershton tjeterin ne cdo bisede, duke i kujtuar ketij te fundit se e ka gabim ne cdo gje, se nuk di, se eshte hutaq i madh, etj. Nderkohe qe ky sadist i vogel nuk ka guximin te shkeputet nga ky "Shok" me te cilin nuk mund te beje dot nje bisede normale dhe te ndaje nje shqetesim apo gezim, duke qene se e percmon. Po keshtu, ky i akuzuari, qe ka nje intelekt te kufizuar dhe eshte i pavendosur per shume veprime, shprehje apo mendime, i kundershton per momentin verejtjet e pafundme te "shokut" te tij, por perseri nuk shkeputet dot nga ai dhe uk i mbetet hatri kurre, sado qe ai tjetri ta shaje dhe t'ia thote edhe ne sy te te tjereve qe eshte idiot. Madje njoh nje rast kur mazohisti po ndjehej vertet keq ne castet kur shoku i tij sadist po emigronte. Sigurisht, nuk behet fjale per sadomazohizem te shkalles se pare, sepse ka tri shkalle sadomazohizmi, sic shpjegon Fromi.

Do t'i postoj me poshte.

joetisti_

Locus omnem
Personalisht s'arrij t'i kuptoj ata qe ndiejne kenaqesi duke u shkaktuar dhimbje te tjereve apo duke i shkaktuar te tjeret atyre.
Por arrij ta imagjinoj. Eshte nje ndjesi qe s'e kam une por edhe une mund te kem shume ndjesi qe te jene njekohesisht te pacuditshme per disa e shume te cuditshme per disa te tjere.

Kam folur me nje shoqe qe kishte te dashurin sadist. Cfare nuk me tregonte. Nje gje qe kujtoj kur ma shprehu si gjene qe e kishte perjetuar shume keq, ishte se e kishte lidhur dhe i kishte prere floket qe ajo i kishte tmerresisht fiksim.
Kur i thashe se pse e mban, me tha... e dua.

h3o

Papirus rex
Me h eshte zakonisht internacionale po shqip i pershtasim me k me shume :)

E ti hyre te gjesh ilacin e zmadhimit e :p

Ncuq eshte e kot pasi mbyllen kockat. (Perveq ca metodave si te filmi Gattaca).
Ne te kundert veq eshte problem. :)

joetisti_

Locus omnem
Me h eshte zakonisht internacionale po shqip i pershtasim me k me shume :)

internacionale ne c'kuptim? Sepse ne italisht eshte me 'k', ne anglisht gjithashtu.
Nje fjalor shqip-shqip elektronik qe kam, ka vetem 'sadist' dhe fjalen 'mazokist' se ka fare. Cne qe s'e ka!