Re: Rraca dhe Rracizmi
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Sceptic</div><div class="ubbcode-body">Njerezit, pavaresisht rraces se ciles i perkasin, jane njerez!!! </div></div>
Kam cituar ate fjali me lart sepse jam e bindur qe njerezit jane te gjithe te barabarte qofshin te bardhe, te zinj, te kuq apo te verdhe. Vrasjet, rrahjet, burgosjet, percmimet per shkak te rraces jane absurditet dhe ligesi per mendimin tim. Kjo eshte faqja e erret e medaljes, por ka edhe nje faqe tjeter ne te cilen rracizmi nuk ka aspak lidhje me ligesine apo absurditetin. Cfare eshte ky rracizem "i mire"? Si eshte?
Cfare eshte?
Njeriu, per shkak te natyres se tij, ka ndjenjen e perkatesise...pra ka nevoje te ndjehet pjese e nje grupi, te identifikohet me te; ne te njejten kohe, ka nevoje te kete nje identitet individual qe e dallon nga pjesetaret e tjere te grupit. Ne rastin kur grupi eshte familja, si identitet per tu dalluar, personit i mjafton emri dhe paraqitja. Ne rastin kur grupi eshte shteti ku jetohet, qe personi te dallohet, emrit dhe paraqitjes i shtohet qyteti/fshati i lindjes, dialekti qe flet... Por ne rastin kur grupi eshte BOTA dhe personi eshte nje KOMB i tere? Ketu hyjne ne loje elemente si gjuha ame, historia, kultura dhe, ne menyre te PASHMANGSHME, rraca/prejardhja. Kombet vete i japin rendesi prejardhjes se tyre - <u>dmth meshojne ne dallimin midis rracave, meshojne ne "KESHTU jam une, kurse ti je ASHTU, jo si une</u> - ne menyre qe te permbushin nevojen per tu dalluar. Pra ky rracizem "i mire" nuk eshte gje tjeter vecse nje nevoje njerezore qe individi te dallohet nga grupi.
Si eshte?
Pse them qe rraca hyn ne loje si element dallues ne menyre te PASHMANGSHME? Pse <u>nuk qenka e mundur </u>psh qe nje zezak, edhe pse ka lindur e eshte rritur ne Suedi, edhe pse gjuha e atij vendi eshte e vetmja qe ai njeh, edhe pse me kulturen e atij vendi eshte brumosur, edhe pse suedezet nuk e perbuzin, edhe pse e dashura e tij eshte e bardhe, edhe pse ka dale kandidat per kryeminister, <u>te identifikohet plotesisht</u> me nje suedez? Pergjigja eshte e thjeshte: pavaresisht gjuhes qe ai ka folur gjithmone, kultures qe ka marre, pavaresisht emrit e mbiemrit qe mund t'i kene ndryshuar, ai nuk eshte pasardhes i atyre vikingeve qe i ka hasur ne cdo liber historie ne shkolle nga fillorja deri ne universitet. Shikoni pra si lidhet historia me kombin dhe kombi me rracen: nje femije me etni tjeter qe kujton se eshte njesoj si femijet e tjere, sapo fillon te mesoje nje cope liber historie, fillon edhe te mesoje se nje pjese e tij eshte ndryshe...se ajo histori qe ai meson, ne nje fare menyre, nuk ka lidhje me te ne asnje nivel. Dhe ja ku arritem ne piken kyce te ceshtjes: per kete zezak nuk ka kurrefare paragjykimi nga njerezit e tjere, por ai do te jete gjithmone ndryshe nga te tjeret dhe, si te tjeret si ai vete, jane te ndergjegjshem per kete fakt.
Flitet shume luften kunder rracizmit nepermjet shkrirje kulturash apo mohimit te te qenit ndryshe te perosnit tjeter, por kjo eshte utopi pervecse nje padrejtesi. 1) Eshte utopi sepse kurre njeriu me natyren e tij egoiste nuk do te pranoje te humbase identitetin e vet dallues duke u shkrire ne kulturen e tjetrit. 2) Eshte padrejtesi sepse te mohosh faktin se tjetri eshte ndryshe nga ty do te thote te mohosh ate qe faktikisht ai eshte.
Jam rraciste? PO! Une respektoj kulturat e tjera dhe jam kurjoze t'i njoh. Nuk kam asgje kunder lidhjeve midis njerezve te rracave te ndryshme...per mua qofshin te lumtur bashke! Kam nje shoqe jevge qe e vleresoj shume per njeriun qe eshte. POR nga ana tjeter...sado interesante te me duket kultura INDU, vallaj preferoj ate shqiptare. Nuk terhiqem fizikisht nga njerezit me ngjyre...do ta beja mik per koke nje zezak, por s'do shkoja e s'do martohesha kurre me te...besoj eshte ceshtje preferncash. Kur nxehem them " jevgu qelbet" dhe nuk perpiqem ta justifikoj kete sepse me than te drejten jevgjit jane beterr tu fillu nga Rumania e tu mbaru ne mbaru ne Afrike...dhe qe vijne ere e rende, vijne..edhe i kile parfum sikur te hedhin...
Me shani sa te doni tashi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif