Re: Respekt e dashuri!
Eshte vertet per te ardhur keq...kur muslimanet pershkruhen si njerez pa respekt dhe jo miqesor.
Ne te kundert, nuk besoj se nje musliman ka share ndonjehere Jezusin, por mund te rradhise listen e gjate kur Muhamedi eshte share dhe mallkuar nga ata qe thone qe ndjekin Krishtin.
Jo vetem nuk shajme ata te fese krishtere apo cifute, por nuk shajme as idhujt e paganeve...
Kurse nga ana tjeter, kam pare krishtere te mos ndalen duke share profetin Muhamed, por edhe shajne edhe Allahun, eshte sikur shajne Zotin...se Allah eshte vete Zoti edhe po te hapesh biblen ne gjuhen arabe lexon Allah. Deri ketu ka vajtur urrejtja sa shajne edhe Zotin vetem se permendet nga profeti Muahamed.
Ju mos ua shani ata (zota) që u luten (idhujtarët), pos All-llahut, e (si hakmarrje) të fyejnë All-llahun nga armiqësia, duke mos ditur (për madhërinë e Tij). Kështu Ne i kemi zbukuruar çdo populli veprimin e vet, mandej e ardhmja e tyre është te Zoti i tyre, e Ai i shpërble për atë që vepruan. (Kur'an, Surah El En'ame(6):108)
Eshte interesant, kur kam pare reagimin e disa predikusve qe ta therrasesh Zotin Zot quhet per ofendim se thojne Zotin duhet ta therrasesh Jezus edhe jo Zot. Dhe kur nuk e therret Jezusin si Zot, quhet 'ofendim' prej tyre, s'e kuptojne se nqs nuk beson se Jezusi eshte Zot, nuk eshte ofendim si ata nuk besojne se Muhamedi eshte i derguari i Zotit. Por te shash Muhamedin me fjale vulgare, ky eshte ofendim i madh...dhe asnje nga Muslimanen nuk ia ka sharre Jezusin.
Pra mospranimi i doktrines se njerit nuk eshte e njejte si ofendim dhe sharrje me fjale ofenduese te kesaj doktrine.Se ne fund te fundit secili ka besimin e tij dhe nuk pranon besimet e tjera, por ofendimi me fjale te uleta eshte te tregosh urrejtjen qe te vlon nga brenda e cila e verberon tjetrin te aryetoje dhe llogjikoje pikepamjen e tjetrit.
Muslimanet, nuk duhet te ofendojne ndonje, keto jane vecse vepra te shejtanit.
O ju që besuat, nuk bën të tallet një popull me një popull tjetër, meqë të përqeshurit mund të jenë më të mirë nga ata të cilët përqeshin dikë tjetër, e as gratë me gratë e tjera, sepse mund të ndodhë që gratë e tjera të jenë më të mira se ato që përqeshin (duke nënçmuar njëri-tjetrin) dhe mos etiketoni njëri-tjetrin me llagape. Pas besimit është keq të përhapet llagapi i keq. E ata që nuk pendohen, janë mizorë. (Kur'an, Surah El Huxhurat(49):11)
Vetem, kete gje kerkojme nga krishteret qe mos te ofendojne me fjale vulgare, ashtu sic nuk i ofendojme ne figurat e fese tyre.
Sa i perket krishtereve, jo arrogante, por te civilizuar dhe qe jane te devotshem ndaj studimit te sinqerte per hir te Zotit:
... Ndërsa do të vëresh se më të afërmit si miq për besimtarët thanë: “Ne jemi nesara-krishterë”. Këtë ngase prej tyre (të krishtrëve) ka dijetarë (ulema) dhe të devotshëm, dhe se ata nuk janë kryeneçë.(Kur'an, Surah El-Maide(5):82)
Ne te vertete ka krishtere qe jane te qete dhe jo arrogante ndaj te vertetes... Qe nuk zevendosojne te folurit me arsyetim me ofendime.
Nuk eshte e drejte ti ngjyrosesh gjithe krishteret me te njejten ngjyre. Midis tyre mund te gjesh dy ekstreme te ndryshme. Njerez te drejte dhe njerez arrogante... Pra nuk duhet te kemi paragjykime per krishteret... por natyrisht si mos te ndihesh keq kur ka prej tyre qe shajne Muhamedin dhe Allahun pa kurrfare te drejte... Por ka edhe te tjere qe jane te respektueshem... te cilter te sinqerte.
Po edhe nga ithtarët e librit ka që besojnë All-llahun, e besojnë atë që u është shpallur juve, e besojnë atë që është shpallur atyre, janë të bindur ndaj All-llahut në shpallje nuk i shesin për pak sendtë kësaj jete. Të tillët kanë shpërblimin e vet te Zoti i tyre, e All-llahu është që llogarinë e bën shpejt.(Kur'an, Surah Ali-Imran(3):199)
Keta kane gjithe dashurine e muslimaneve.
Pastaj vazhduam pas tyre me të dërguarit Tanë, e pas tyre dërguam Isain të birin e Merjemes dhe atij ia dhamë Ingjillin, e në zemrat e ithtarëve të tij dhuruam butësi e mëshirë, ndërsa murgësinë ata vetë e shpikën. Ne atë nuk ua bëmë obligim atyre, mirëpo edhe pse kishin për qëllim me të vetëm të arrijnë kënaqësinë e All-llahut, ata nuk iu përmbajtën asaj si duhet përmbajtur, prandaj atyre që besuan, Ne u dhamë shpërblimin e tyre, po shumica prej tyre janë mëkatarë (jobesimtarë).(Kur'an, Surah El Hadid(57):27)
Ketu pershkruhen dy ekstremet qe mund te gjesh krishteret, besimtare me butesi dhe meshire. Disa aq te kushtuar sa edhe preferojne te behen murgj...prifterinjte katolik...ose murgeshat. Njerez jo arrogante nga ata qe ofendojne dhe shajne. Njerez qe nuk bejne mekate....
Dhe permenden ekstremi tjeter, njerez qe mekatojne, qe nuk besojne...qe bejne sa per sy e faqe.
Pra nga ky ekstrim ne tjetrin mund te gjesh cdo lloj krishteri midis ketyre ekstrimeve...cfare te mendosh midis ketyre ekstimeve mund te gjesh krishteret.
Pra sa me afer ekstremit te mire aq shume me afer ndihemi me ta. Sa me afer ekstremit tjeter te jene, aq shume me larg ndihemi me ta.
Kam cituar vargjet Kur'anore, vetem sa per te dhene idene se ky nuk eshte opinion vetem personal im, por eshte dicka e mbeshtetur ne fene Islame si tolerante ndaj feve te tjereve.
Nuk eshte se po fshihemi pas vargjeve te Kur'anit, por po perdorim vargjet e Kur'anit qe te na hapi nje dritare te re qe te hyje sa me shume drite te erresirat qe kemi brenda nesh.
Natyrisht egoizmi qe kemi do na shtinte te urrejme dicka, te shajme cdo gje, te abuzojme me ata qe i cilesojme me te ulet. Por ne te vertete, vargjet e Kur'anit me bejne qe te ndaloje veten para se te shaj tjetrin...para se ta abuzoje, dhe para se te ndihem sikur e di me mire se ai, dhe para se te ndihem sikur jam me i mire se ai/ajo. Dhe e folurit me e mire eshte i folurit i Zotit...
Pra duke cituar, e kam si vegel te kontrolloje veten dhe mos te flas duke kaluar kufirin, dhe jo se fshihemi pas veargjeve, por sepse lirohemi nga erresira e injorances midis ketyre vargjeve, madheshtise dhe bukurise se tyre.