Respekt e dashuri!

regele

Forumium maestatis
Respekt e dashuri!

Ne c'kushte do t'i shprehnit respekt e dashuri nje personi te fese tjeter? Pra, ne c'kushte ti si myslyman (i krishtere) do t'i shprehje dashuri ose respekt nje te krishteri (myslymani)?

Mos postoni citime, por shkruani sinqerisht, si e ndjeni!

pinkparadise

Forumium maestatis
Re: Respekt e dashuri!

ne fakt kjo pyetje duket e lehet..por ne fakt....ncuq...

nje njeri i fes krishtere (ose nje feje tjeter jo myslymane) do te jet shum me i hapur me nje myslyman, sepse nga vet natyra qe ka do ta lej tjetrin te bej si te doje, dhe nga momenti qe gjithshka shkon mire midis tyre...nuk do te kete asnje penges, asnje detyrim, dhe ASNJE KERKESE....

ndersa nje myslyman nese eshte me nje person te fese tjeter....do filloj nga kerkesat
1/veshja (sigurisht me e mbyllur)
2/mishi i derrit (dhe kjo kerkese eshte 10000000% e sigurt)
etc etc etc

(sa per te sqaruar, kerkesat e nje myslymani ndaj personit me te cilin eshte qe nuk ka te njejten fe, varet nga fakti "sa myslyman" eshta ai vete, dmth ata myslyman qe pine cigare e alkol...nuk do munden ti kerkojne partenerit te tyre qe te mos e pi, perdersa vete nuk e zbaton.....keta myslimat e tjere qe jan shum shum thelle ne fe...ndoshta kerkesat do te ishin akoma me shum te medhaja).

Tani pas ketij sqarimi, mendoj se 1/dashuria sentimentale midis nje myslymani shum thelle ne fe dhe nje krishteri ...mmmmm eshte pak e pa mundur te egzistoj
2/dashuria miqesore midis nje mysylmani te thelle dhe nje krishteri, mund te egzistoj por gjithsesi do ket paragjykime, dhe mos marvesheje keshtu qe detyrimisht konflikte.
ndersa per sa i perket myslymaneve me te moderuar, dhe qe jan me te hapur ne ide dhe veprime....nuk ka asnje arsyje pse nje dashuri ose miqesi me ata nuk mund te lind.
menyrat e shprehjes se respektit dhe dashuris???nje myslyman mendoj se kur e rrespekton dhe don dike do ta tregoj kete duke e futur kete person ne familjen e tija, dmth, vlerat familjare jan te larta, dhe nga momenti qe personi deshiron te te fusi ne ate qe ai e quan "te shenjte" ..mendoj se kjo eshte shenja me e madhe e dashuris edhe rrespektit.

(ps; regele /pf/images/graemlins/thumbsup.gif per temen, mendoj se do jete e pa mundur per zoterinjt e anes myslymane te mos te bejne copy&past nja 10 faqe te nxjerra nga shkrimet islamike, apo kurani....)
/pf/images/graemlins/wave.gif

alban bala

Primus registratum

mesa kuptoj nga shkrimi i regele-s behet fjale per marredhenie shoqerore dhe jo aq thelle sa e çoi pinku... nese e kam kuptuar drejt kete te them se ne me shoqrine e krishtere kur me shohin dhe ulem ne lokal me ta nese kane goten e rakise e largojne ose e pijne pak ne menyre te nxituar dhe ka qelluar qe shoke te krishtere kane ardhur dhe na kane takuar neve ne lokal shtepi apo ne ndonje vend jemi munduar qe te largojme çdo gje qe mund te kishim prezent per momentin si p.sh ndonje liber, reviste e ku ta di une. por ndryshon puna qe nese kjo kategori me kane bere pyetje rreth fese islame jam pergjigjur me aq sa me ka kerkuar. pra ne ndryshim te asaj qe thote pinku ne nje shoqeri ku ekziston respekti reciprok dhe nuk ka paragjykime per tjetrin persa i perket besimit patjeter qe mund te kete shoqeri bile bile mjaft te mire. kete e them nga pervoja personale

Gysi

Primus registratum

Pink ti e paragjykon tjetrin pa pritur pergjigjen ende.

Une personalisht kam disa miq te krishtere, dhe kam relata krejt normale si me miq te tjere qe mund te jene edhe muslimane edhe ateiste. Tani, eshte normale qe me nje musliman ndaj edhe mjaft gjera te tjera plus qe nuk mund ti ndaj dot me dike qe nuk eshte i tille, por gjithsesi, secili ka vleren e vet dhe bota ka shume gjera te tjera per te ndare pervec fese.

Per sa i perket marredhenieve bashkeshortore, une kam nje mikun tim te ngushte, i cili eshte praktikant i rregullt i Islamit dhe falet 5 here ne dite, i cili eshte fejuar me nje vajze qe eshte ortodokse dhe me nje tradite te hershme qe ne edukimin familjar.
Po te pyesesh vete vajzen shprehet mjaft e kenaqur me zgjedhjen e saj dhe ajo deshmon nje marredhenie perfekte ne cift, te pakten ne kete drejtim.

Nje gje eshte e sigurte, njerezit me mend ne koke dine ti zgjidhin problemet e tyre, dhe dine te mirekuptohen me njeri-tjetrin.

Sa per ato cudirat lidhur me mishin e derrit apo ku ta di une nuk e kuptoj nga e ke nxjerre, por partnerja ka te drejte te haje cfare do lloj mishi, apo edhe te pije cfare do lloj pijeje, si dhe te kete hapesiren e plote sipas fese se saj. Burri nuk duhet ti behet pengese per asgje, pasi Islami ia garanton lirine e aplikimit te fese se saj deri ne fund.

alban bala

Primus registratum

jam dakort me mendimin e gysit dhe çdo fjale e imja do te ishte e tepert. te lumte

D-J

Forumium maestatis

kam dhe un nje shoqe islamike, qe falet dhe lexon kuran disa here ne dite (ne fakt e kam pas te dashur per ca kohe) qe me vone u martua me nje cifut a katolik s'e mbaj mend mire dhe kalojne shume mire me njeri tjtrin. tani ajo po kerkon te konvertohet ne cifute apo te krishtere (whatever) dhe me pyeti mua se c'mendoja (pasi shifemi nganjehere perseri kur na jepet mundesia) dhe une i thashe respekt e dashuri mbi te gjitha dhe nqse kjo eshte deshira jote atehre ashtu qofte

ndricim

Primus registratum

Diick Darling /pf/images/graemlins/smile.gif
cdo kristian qe kam takuar, kur diskutonim per teologji thonin "une kam qene musliman dhe jame konvertuar ne kristian" disa te tjera nese i takon diku te thone "po shkoj ne kishe" edhe nese ai ka nje rruge tjeter, si tipi i Dickut qe i pelqen shume te flasi per konvertime dhe na rrefen histori rrugaçesh
Cfar rrespekti te kesh per keto persona m tipare Diku?

D-J

Forumium maestatis

hajde Kleaner hajde, po cjane kto qe thua mor aman histori rrugacesh islamike, se dhe tema eshte respekt dhe dashui dhe mos kerce perpjet sikur po flsinin per motren tende, tjtra ne pune te vet ne hall te vet, si shume historirash qe dhe ti ke degjuar per konvertimet nga islmi ne kristianizem.

hajd dhe nje her respekt dhe dashuri. kjo eshte me rendesishmja

p.s hej avatari esht nga ato te hoteleve qe marrin valixhe /pf/images/graemlins/lol.gif?

ndricim

Primus registratum

nderroje emrin qe ke sepse nuk kame respetk per ty me ate emer cfardo besimi te kesh.
edhe firmen "We all are Danes now" /pf/images/graemlins/tonguee.gif

nuk me vjen keq per femrat e botes po me vjen keq se kemi te bejme me karagjoza ketu ne forum, nga keto muhabete femrash bejne njerezit e semure dhe fanatik.

respekt diko /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Po nqse nuk besoj ne asnje fe, por kam miq dhe shoke nga te gjitha fete, i dua dhe i respektoj marr pjese ne festat dhe ritet e fetare te tyre.
A quhet keshtu apo duhet te jem edhe une besimtare /pf/images/graemlins/grin.gif
Se di nga ç'me vjen por te dashurit e mi ne Tirane kane qene te gjithe me origjine ortodokse,une vete muslimane por sigurisht jo praktikuese.
Vite me pare,ne Tirane nuk shtroheshin keto probleme dhe kur kishat e xhamite e para u rihapen çdo feste fetare e çdo lloj feje ishte feste per te gjithe
Me kujtohet kur shkonim tek kisha e Shen Thomait per pashket orodokse dhe gjithashtu ne xhami (disa te premte me gjyshen) ishte shume qejf sepse duheshin njerezit akoma ne ate kohe.
Sot eshte e trishtueshme, e merzitshme, e lodhshme te shohesh gjithe keto tema te hapura vetem per fene,ku çdonjeri nga ne ndoshta ka frike te thote hapur mendimin e vet (sikur jemi ne komunizem)çdonjeri nga ne ndihet i agresuar nga feja e dikujt tjeter,mbrohemi pas vargjeve te Kuranit e te Bibles dhe deshiroj vetem nje gje per besimtaret e vertete: Ta kene zgjedhur vete rrugen e tyre sepse ashtu e ndjejne,jo per sy e faqe per te tjeret,duke genjyer veten ne rradhe te pare

D-J

Forumium maestatis

respekte DAHLIA, nqse me je drejtuar mua qofte dhe aksidentalisht /pf/images/graemlins/thumbsup.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Oii Kleaner, po se do kete bigote retard ne ket shekull qe te thone hiqe emrin apo ndro firmen vetem talibaneze albaneze mund te gjesh, ne nje kohe qe po flasim per dahsuri dhe respekt, bile as femrat nuk i kerkojne personazhe reale pa i ven percen ne fillim dhe njehsojne femren vetm me sex. Respekte nga familja, e di ti per cfare kam fjalen /pf/images/graemlins/grin.gif

p.s oii un thash se te kishin dal tokat ne Knightsbridge ty /pf/images/graemlins/lol.gif

ndricim

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Respekte nga familja, e di ti per cfare kam fjalen /pf/images/graemlins/grin.gif

p.s oii un thash se te kishin dal tokat ne Knightsbridge ty /pf/images/graemlins/lol.gif

[/ QUOTE ]

kam respekt nga familja juaj? ok, ok beju te fala.

kame land edhe andej nga Wood Greeni, jame edhe landlord po deshe ndihme me thuaj /pf/images/graemlins/cool.gif

ps: mos harro te blesh groshe daneze /pf/images/graemlins/lol.gif

D-J

Forumium maestatis

shhhh ja mir qe u bem miq prap se po prishim temen /pf/images/graemlins/smash.gif

p.s po gjith ai sallam derri danez qe shitesh ne arabi more, kush e hante mor aman kjo me ben cudi /pf/images/graemlins/lol.gif

p.s ne wood green jam te henen. qerrohu qe ktej tani /pf/images/graemlins/wave.gif

Admir

Forumium maestatis

Wood Green te henen. Per cfare? Per ndonje tas groshe? Do kisha deshire te te takoja mik. Vec per nje kafe. Duku duku!!

alban bala

Primus registratum

tema quhet respekt dhe dashuri por mesa po shoh une vetem respek dhe dashuri nuk po shoh. po shoh racizem me shume. gjithsecili eshte i lire per te besuar dh nuk duhet imponuar ne bindjet e tij. mua personalisht me vjen keq kur degjoj qe muslimane konvertohen ne fe te tjera por ajo qe kam qejf eshte heshtja ne te tilla raste pasi gjithsecili ka bindjet e veta. nese Klean kerkon te mborje muslimanet me ato shkrime them se ke gjet menyren e gabuar. prandaj do kish qejf qe heres tjera vertet ti drejtohei njeri-tjetrit me respekt dhe asak me urrejtje. pershendetje

ndricim

Primus registratum

nese Klean kerkon te mborje muslimanet me ato shkrime them se ke gjet menyren e gabuar. prandaj do kish qejf qe heres tjera vertet ti drejtohei njeri-tjetrit me respekt dhe asak me urrejtje. pershendetje

[/ QUOTE ]

nuk po dal si mbrojtes k'tu, as nuk po flas ne emer te muslimaneve, ti mos me bej mua si gjygjtare k'tu

respekte

H

harap

Guest

respekti e dashuria eshte per njerez normal.Po ne ambjente te tilla kur nderhyjne edhe jo te tille ska si te kete.

alban bala

Primus registratum

Diick Darling /pf/images/graemlins/smile.gif
cdo kristian qe kam takuar, kur diskutonim per teologji thonin "une kam qene musliman dhe jame konvertuar ne kristian" disa te tjera nese i takon diku te thone "po shkoj ne kishe" edhe nese ai ka nje rruge tjeter, si tipi i Dickut qe i pelqen shume te flasi per konvertime dhe na rrefen histori rrugaçesh
Cfar rrespekti te kesh per keto persona m tipare Diku?

[/ QUOTE ]

tani nga ky mesazh pashe ne se kerkoje te drejtat e muslimaneve prandaj shkruajta ashtu. por nese me thua ti mua gjykates ti sapo e bere nje gje te tile. pershendetje

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Eshte vertet per te ardhur keq...kur muslimanet pershkruhen si njerez pa respekt dhe jo miqesor.

Ne te kundert, nuk besoj se nje musliman ka share ndonjehere Jezusin, por mund te rradhise listen e gjate kur Muhamedi eshte share dhe mallkuar nga ata qe thone qe ndjekin Krishtin.

Jo vetem nuk shajme ata te fese krishtere apo cifute, por nuk shajme as idhujt e paganeve...

Kurse nga ana tjeter, kam pare krishtere te mos ndalen duke share profetin Muhamed, por edhe shajne edhe Allahun, eshte sikur shajne Zotin...se Allah eshte vete Zoti edhe po te hapesh biblen ne gjuhen arabe lexon Allah. Deri ketu ka vajtur urrejtja sa shajne edhe Zotin vetem se permendet nga profeti Muahamed.

Ju mos ua shani ata (zota) që u luten (idhujtarët), pos All-llahut, e (si hakmarrje) të fyejnë All-llahun nga armiqësia, duke mos ditur (për madhërinë e Tij). Kështu Ne i kemi zbukuruar çdo populli veprimin e vet, mandej e ardhmja e tyre është te Zoti i tyre, e Ai i shpërble për atë që vepruan. (Kur'an, Surah El En'ame(6):108)

Eshte interesant, kur kam pare reagimin e disa predikusve qe ta therrasesh Zotin Zot quhet per ofendim se thojne Zotin duhet ta therrasesh Jezus edhe jo Zot. Dhe kur nuk e therret Jezusin si Zot, quhet 'ofendim' prej tyre, s'e kuptojne se nqs nuk beson se Jezusi eshte Zot, nuk eshte ofendim si ata nuk besojne se Muhamedi eshte i derguari i Zotit. Por te shash Muhamedin me fjale vulgare, ky eshte ofendim i madh...dhe asnje nga Muslimanen nuk ia ka sharre Jezusin.

Pra mospranimi i doktrines se njerit nuk eshte e njejte si ofendim dhe sharrje me fjale ofenduese te kesaj doktrine.Se ne fund te fundit secili ka besimin e tij dhe nuk pranon besimet e tjera, por ofendimi me fjale te uleta eshte te tregosh urrejtjen qe te vlon nga brenda e cila e verberon tjetrin te aryetoje dhe llogjikoje pikepamjen e tjetrit.

Muslimanet, nuk duhet te ofendojne ndonje, keto jane vecse vepra te shejtanit.

O ju që besuat, nuk bën të tallet një popull me një popull tjetër, meqë të përqeshurit mund të jenë më të mirë nga ata të cilët përqeshin dikë tjetër, e as gratë me gratë e tjera, sepse mund të ndodhë që gratë e tjera të jenë më të mira se ato që përqeshin (duke nënçmuar njëri-tjetrin) dhe mos etiketoni njëri-tjetrin me llagape. Pas besimit është keq të përhapet llagapi i keq. E ata që nuk pendohen, janë mizorë. (Kur'an, Surah El Huxhurat(49):11)

Vetem, kete gje kerkojme nga krishteret qe mos te ofendojne me fjale vulgare, ashtu sic nuk i ofendojme ne figurat e fese tyre.

Sa i perket krishtereve, jo arrogante, por te civilizuar dhe qe jane te devotshem ndaj studimit te sinqerte per hir te Zotit:

... Ndërsa do të vëresh se më të afërmit si miq për besimtarët thanë: “Ne jemi nesara-krishterë”. Këtë ngase prej tyre (të krishtrëve) ka dijetarë (ulema) dhe të devotshëm, dhe se ata nuk janë kryeneçë.(Kur'an, Surah El-Maide(5):82)

Ne te vertete ka krishtere qe jane te qete dhe jo arrogante ndaj te vertetes... Qe nuk zevendosojne te folurit me arsyetim me ofendime.

Nuk eshte e drejte ti ngjyrosesh gjithe krishteret me te njejten ngjyre. Midis tyre mund te gjesh dy ekstreme te ndryshme. Njerez te drejte dhe njerez arrogante... Pra nuk duhet te kemi paragjykime per krishteret... por natyrisht si mos te ndihesh keq kur ka prej tyre qe shajne Muhamedin dhe Allahun pa kurrfare te drejte... Por ka edhe te tjere qe jane te respektueshem... te cilter te sinqerte.

Po edhe nga ithtarët e librit ka që besojnë All-llahun, e besojnë atë që u është shpallur juve, e besojnë atë që është shpallur atyre, janë të bindur ndaj All-llahut në shpallje nuk i shesin për pak sendtë kësaj jete. Të tillët kanë shpërblimin e vet te Zoti i tyre, e All-llahu është që llogarinë e bën shpejt.(Kur'an, Surah Ali-Imran(3):199)

Keta kane gjithe dashurine e muslimaneve.

Pastaj vazhduam pas tyre me të dërguarit Tanë, e pas tyre dërguam Isain të birin e Merjemes dhe atij ia dhamë Ingjillin, e në zemrat e ithtarëve të tij dhuruam butësi e mëshirë, ndërsa murgësinë ata vetë e shpikën. Ne atë nuk ua bëmë obligim atyre, mirëpo edhe pse kishin për qëllim me të vetëm të arrijnë kënaqësinë e All-llahut, ata nuk iu përmbajtën asaj si duhet përmbajtur, prandaj atyre që besuan, Ne u dhamë shpërblimin e tyre, po shumica prej tyre janë mëkatarë (jobesimtarë).(Kur'an, Surah El Hadid(57):27)

Ketu pershkruhen dy ekstremet qe mund te gjesh krishteret, besimtare me butesi dhe meshire. Disa aq te kushtuar sa edhe preferojne te behen murgj...prifterinjte katolik...ose murgeshat. Njerez jo arrogante nga ata qe ofendojne dhe shajne. Njerez qe nuk bejne mekate....

Dhe permenden ekstremi tjeter, njerez qe mekatojne, qe nuk besojne...qe bejne sa per sy e faqe.

Pra nga ky ekstrim ne tjetrin mund te gjesh cdo lloj krishteri midis ketyre ekstrimeve...cfare te mendosh midis ketyre ekstimeve mund te gjesh krishteret.

Pra sa me afer ekstremit te mire aq shume me afer ndihemi me ta. Sa me afer ekstremit tjeter te jene, aq shume me larg ndihemi me ta.

Kam cituar vargjet Kur'anore, vetem sa per te dhene idene se ky nuk eshte opinion vetem personal im, por eshte dicka e mbeshtetur ne fene Islame si tolerante ndaj feve te tjereve.

Nuk eshte se po fshihemi pas vargjeve te Kur'anit, por po perdorim vargjet e Kur'anit qe te na hapi nje dritare te re qe te hyje sa me shume drite te erresirat qe kemi brenda nesh.

Natyrisht egoizmi qe kemi do na shtinte te urrejme dicka, te shajme cdo gje, te abuzojme me ata qe i cilesojme me te ulet. Por ne te vertete, vargjet e Kur'anit me bejne qe te ndaloje veten para se te shaj tjetrin...para se ta abuzoje, dhe para se te ndihem sikur e di me mire se ai, dhe para se te ndihem sikur jam me i mire se ai/ajo. Dhe e folurit me e mire eshte i folurit i Zotit...

Pra duke cituar, e kam si vegel te kontrolloje veten dhe mos te flas duke kaluar kufirin, dhe jo se fshihemi pas veargjeve, por sepse lirohemi nga erresira e injorances midis ketyre vargjeve, madheshtise dhe bukurise se tyre.

pinkparadise

Forumium maestatis

shkodrani_1980 na /pf/images/graemlins/kiss.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif per te treguar dashurin time ndaj teje vella myslyman.

Gys, un nuk gjykoj, thjeshte po behem realiste, edhe nuk dua ta shoh boten vetem roze perderisa ka dhe ane negative te zeza, ato qe thashe nuk jan te gjitha vlefshme per te gjitha rastet, POR ndodhin.(per mishin e derrit ska njeri me ma mush menjen per te kunderten...sepse jam mese e sigurt per ate qe them)

hej behuni pak realista ju lutem,realiteti eshte krejt ndryshe, kisha nje shoqe qe kishte te dashur nje myslyman qe ajo kur hante ndonjehere mishe derri, ai i thoshte mos me puth, keshtu qe mos i mbyllni syt para disa rasteve te tilla, sepse jan pjes te realitetit, e sa raste te ngjashme ka ???? sa te dush....keshtu qe...