Re: Reneisanca: Periudha e arte e Artit

Odea

Primus registratum
Re: Reneisanca: Periudha e arte e Artit

Ky eshte shembull qe na ben te besojme ne shtriga e magjistare...Nuk ka mundesi qe kjo ketu te mos jete gje e gjalle e kthyer ne gure. Jo, nuk ka...

Davidi, mashkulli perfekt :kiss:
david.jpg

Pamje te marra nga Sistine Chapel
michelangelo.sybille-de-cummes.jpg

michelangelo.delphes-sylphide.jpg

michelangelo.creation-of-sun-and-moon.jpg

michelangelo67.jpg

Kam vene re qe pikturat dhe skulpturat e Michelangelos karakterizohen nga trupat e forte e me muskuj qe ai gjithmone pasqyron ne punimet e tij. Pse i ben edhe grate si burra, me trupa te forte e muskuloz sikur te jene ushtare e jo gra te brishta. Kjo per mendimin tim tregon paksa nje aspekt te karakterit te Mikelanxhelos apo te asaj qe ai pelqente. Si mendoni ju?

Po ua le juve radhen tani per me teper...

Odea :wave:

Rambla

Primus registratum
Re: Re: Reneisanca: Periudha e arte e Artit

Une kam shkruar diçka per rilindjen italiane tek tema mbi gioconden e leonardo da vincit. rilindja eshte padyshim periudh shkelqyese artistike, me e rendesishmja ne itali dhe sigurisht nje nga me te bukurat ne bote. mesjeten perhere e kam menduar si nje periudh te erret , se di pse, dhe rilindja me duket sikur solli drite ne bote. nje nga aspektet me pozitive te rilindjes eshte se ndryshoi menyren e te menduarit (mjaft optimiste). tashme ishte njeriu qendra e botes, dhe kjo ishte gjeniale. pastaj te kemi parasysh qe periudha e pare e rilindjes (pak a shume 1450-1550) krijon mundesite per rivolucionin shkencor (galileo) dhe po gjate kesaj kohe martin lutero fillon Reformen (protestantet)

une mahnitem nga gjenialitet dhe kreativiteti i leonardo da vindit apo michelangelos. da vinci besoj se eshte simboli i njeriut gjeni, arriti te shkelqej ne cdo fushe, njeri me shume vullnet. kurse michelangelon e adhuroj per format qe perdor, edhe ky madheshtor. davide eshte vertet i bukur.

pastaj smund te mos permend Botticellin, Mantegna-n (piktori i retrospektives), Raffaello , Tiziano, ose Brunelleschi ne arkitektur, Cellini dhe Donatello ne skulptur.

odea :thumbsup: per temen

Rambla

Primus registratum

raffaello - urbino 1483, roma 1520
images

raffaello.jpg

perseri raffaello - la fornarina. kjo tregon qe rilindesit nxirrnin ne pah/ lartesonin vleren e trupit te njeriut dhe lakuriqesine
Raffaello-LaFornarina-Barberini.jpg

p.s. po vereja qe lakuriqsia ne keto piktura (rinascimentale) eshte shume naturale, nuk ka malizia fare, ndryshon nga fotot nudo qe shohim ne kohet tona.

Guest

Jam dakort me mendim tend rambla mbi nuditetin e periudhes se rilindjes.Eshte origjinal dhe sensual. Ama ne ate kohe pikturoheshin familjet e medha dhe keto piktura beheshin per deshira personale.

ps. Quhet periudha e rilindjes dhe do kishte me lezet ne shqip po ta vinit edhe tek tema. /pf/images/graemlins/smile.gif

Odea

Primus registratum

Ke shume te drejte dott.essa, por kshu eshte kur mendon, flet dhe shkruan vetem ne anglisht.
Mgjth, duhet ta pohoj qe fjala reneisance sikur i shkon me shume se duket me e bukur, misterioze, etj. Ky eshte vetem mendimi im, moderatoret jane mund ta heqin nqs e shohin te pershtatshme.
Nuk ua mor fare per keq, por dua nje coko per ndrrimin /pf/images/graemlins/laugh.gif

Odea :wave:

Guest

Odea,

Sorry, ama me verte jeton jashte ama kjo nuk te jep te drejten te justifikohesh se te vjen me mbare. Te gjitheve na ndodh mos te na vij ne mendje nja fjale e caktuar ne shqip....gjera qe ndodhin.
E shoh te drejte meqe forumi eshte shqiptare dhe gjuha kryesore eshte shqipja....mbi te gjitha kur kjo fjale dhe kete peiudhe e ka njohur edhe populli yne /pf/images/graemlins/wink.gif

gjithe te mirat bukuroshe /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

Erind

Forumium maestatis

Venera dhe Marsi - "Botticelli"

25_Venus_and_Mars_jpg.jpg

Kontrasti lufte-dashuri, femer-mashkull dhe force-dobesi.

Erind

Forumium maestatis

Raffaello - La fornarina (1518 - 1519)

411px-Raffael_045.jpg

Margherita, e ashtu quajtur Fornarina.

ssssssss

Primus registratum

sh te bukura.po un se di pse sme pelqejne kto lloj pikturash.gjithsesi jane great /pf/images/graemlins/smile.gif

X

xhenis

Guest

Une kam shkruar diçka per rilindjen italiane tek tema mbi gioconden e leonardo da vincit. rilindja eshte padyshim periudh shkelqyese artistike, me e rendesishmja ne itali dhe sigurisht nje nga me te bukurat ne bote. mesjeten perhere e kam menduar si nje periudh te erret , se di pse, dhe rilindja me duket sikur solli drite ne bote. nje nga aspektet me pozitive te rilindjes eshte se ndryshoi menyren e te menduarit (mjaft optimiste). tashme ishte njeriu qendra e botes, dhe kjo ishte gjeniale. pastaj te kemi parasysh qe periudha e pare e rilindjes (pak a shume 1450-1550) krijon mundesite per rivolucionin shkencor (galileo) dhe po gjate kesaj kohe martin lutero fillon Reformen (protestantet)

une mahnitem nga gjenialitet dhe kreativiteti i leonardo da vindit apo michelangelos. da vinci besoj se eshte simboli i njeriut gjeni, arriti te shkelqej ne cdo fushe, njeri me shume vullnet. kurse michelangelon e adhuroj per format qe perdor, edhe ky madheshtor. davide eshte vertet i bukur.

pastaj smund te mos permend Botticellin, Mantegna-n (piktori i retrospektives), Raffaello , Tiziano, ose Brunelleschi ne arkitektur, Cellini dhe Donatello ne skulptur.

odea :thumbsup: per temen