Raiffeisen International, profiti pas tatimit 216 milionë euro

Raiffeisen International, profiti pas tatimit 216 milionë euro

Deri më 30 shtator 2009, bilanci total i gjendjes së Raiffeisen International ishte 77.5 miliardë Euro. Kjo tregon një rënie prej 7.9 miliardë Euro, ose 9% në krahasim me vitin 2008. Dy faktorë kanë ndikuar në zvogëlimin e bilancit të gjendjes. I pari ishte zhvlerësimi i monedhës në vendet e Evropës Qëndrore dhe Lindore ndërsa faktori i dytë që ndikoi në zvogëlimin e bilancit ishin masat e ndërmarra për të zvogëluar dhe përmirësuar portfolion e kredive.
Raiffeisen International Bank-Holding AG, anëtare e grupit RZB e udhëhequr nga Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), ka raportuar profit të konsoliduar (pas tatimit dhe pas pjesës së fitimit të aksionarëve të tjerë) prej 156 milionë Euro për nëntëmujorin e parë 2009, që paraqet një rënie prej 81.9% në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar (1-9/2008: 861 milionë Euro).</p>

Profiti i konsoliduar është ndikuar ndjeshëm nga provizionet (rezervat) për mbulimin e humbjeve, të cilat janë rritur për 273.4% në krahasim me periudhën e njëjtë vitin e kaluar duke arritur shifrën prej 1,365 milionë Euro (1-9/2008: 366 milionë Euro).</p>

Profiti para tatimit ka shënuar rënie për 77.3% në 287 milionë Euro (1-9/2008: 1,261 milionë Euro), përderisa profiti pas tatimit ishte 216 milionë Euro, 77.7% më i ulët se në periudhën e njëjtë të vitit të kaluar (1-9/2008: 965 milionë Euro).</p>

“Edhe përkundër disa sinjaleve pozitive që kanë ardhur kohëve të fundit, rrethanat e përgjithshme në Evropën Qëndrore dhe Lindore vazhdojnë të ndikohen nga pasojat e krizës globale financiare. Ndikimi i vazhdueshëm i krizës është reflektuar poashtu edhe në rezultatet tona të përgjithshme gjatë nëntëmujorit të këtij viti.</p>

Megjithatë, një kombinim i masave efektive për zvogëlimin e shpenzimeve dhe rritja më e ulët e provizioneve (rezervave) ka pasur një ndikim pozitiv në zhvillimin e rezultateve tona, posaqërisht gjatë kuartelit të tretë, that Herbert Stepic, CEO of Raiffeisen International.</p>

Ndryshimet që kanë ndodhur në kuadër të konsolidimit nuk kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e bilancit total të gjendjes. Në fakt bilanci i gjendjes deri më 30 shtator ka qenë stabil në krahasim me atë të tremujorit paraprak (Q2 2009: 77.9 miliardë Euro). Ndërsa nëse i referohemi rezultateve të arritura vetëm gjatë tremujorit të tretë në 2009, ato tregojnë se ky tremujor ka qenë më i suksesshmi. Kjo sepse të hyrat neto nga interesi (pas provizionimit apo ndarjes së rezervave) ishin 332.1 milionë Euro apo 61.7% më shumë sesa në fund të tremujorit të dytë të vitit 2009 (Q2 2009: 205.4 milionë Euro).</p>

Poashtu është vërejtur edhe një zvogëlim i dukshëm i provizioneve (rezervave) për mbulimin e humbjeve. Përderisa provizionet (rezervat) për tremujorin e tretë ishin 396.5 milionë Euro, ato kanë qenë më të larta për tremujorët paraprak (për tremujorin e dytë kanë qenë 523.3 milionë Euro ndërsa për tremujorin e parë 445.2 milionë Euro).</p>

Numri i degëve të Raiffeisen International deri në fund të nëntëmujorit të këtij viti ishte 3,145 ndërsa grupi vazhdon tiu shërbej 15 milionë klientëve në Evropën Qëndrore, Lindore dhe atë Juglindore. /Telegrafi/</p>
vTwYMVShDzM

Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=26431. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=26431