Re: Qyteti im, si te mos merzitemi ne te
Me cilin qytet t'a filloj?
Tirana ka ndryshuar shume qe kur kam ikur une, e kam nevoje per nje guide per vete, por po e filloj me nje qytet tjeter interesant, ku kam kaluar disa vite.
Gjeja e pare qe duhet vizituar eshte "La petitte France" Franca e Vogel, qe eshte ne qender te qytetit, e rrethuar nga lumi Ill. Franca e vogel eshte e shtruar me kalldrem dhe ka ndertesa tipike nordike, te bardha dhe me trare kafe te kryqezuar. Ka shume restorante me ushqim te mrekullueshem. Nje nga restorantet qe duhet patjeter te shkosh per te ngrene specialitetin e zones, qe eshte choucroutte=laker e zier me salcice dhe mish, eshte "La tete au lard". Gjithashtu, tartat flambe jane nje tjeter specialitet shume i shijshem i zones. Me duket se nuk thashe qe zona quhet Alzase (Alsace) dhe qe konsiderohet si nje nga me te pasurat e Frances.
Les bateaux mouche, jane disa varka-mini anije, qe bejne qarkun e Strasbourg neper Ill dhe Rhon (qe eshte nje nga deget e Rhinit). Nga ky lume ka marre emrin dhe komuna qe ndahet ne Bas Rhin dhe Haut Rhin, dmth Rhini i poshtem dhe i lartem.
Muzeu i artit modern eshte gjithashtu dicka qe nuk duhet humbur rasti te vizitohet, por ka shume muze te tjere historike, muze per vererat e zones, qe jane kryesisht vera e bardhe dhe birra gjithashtu, me nje muze shume te lezetshem ne Shiltigheim.
Kultura e Alzases eshte shume e ndikuar nga kultura gjermane, histori e gjate kjo per tu shpjeguar, por mund ta google-ni /pf/images/graemlins/laugh.gif (Strasbourg ka qene si top futbolli mes Frances dhe Gjermanise...me pak fjale)
Tjeter...Duhet vizituar pallati mbreteror le Palais des Rohan, ku gjithmone ne oborr ka studente te arteve figurative qe studiojne artin e perdorur ne skulpturat relieve te mureve.
Mu afer ketij pallati, jane disa ura te gurta mbi Ill, ku vareshin njerezit si ndeshkim, deri ne 1900 e heret.
Nuk duhet lene pa pare dhe Keshilli i Europes, ju lutem shume, se flamuri i pare qe valevitet para nderteses eshte ai yni /pf/images/graemlins/smile.gif
Tjeter...tregu i Krishtlindjeve dhe vera e ngrohte aromatike qe servirin atje eshte nje tjeter karakteristike.
Gjithmone per Krishtlindje ka nje peme gjigande ne Place Kleber (sheshi Kleber) i qendres, ku pregatitet dhe nje skene per naten e vitit te ri. Aty kendojne grupe dhe kengetare te njohur te zones dhe terbojme ne rinia duke kercyer e duke shperthyer fishekzjarre.
Nje te fundit, se s'mbaron Strasbourg, mos harroni karuselin tek La Gare Centrale, dmth tek stacioni i trenit (qe eshte vendi i pare qe kam shkelur kur kam arritur aty /pf/images/graemlins/wub.gif).
Gjithmone per vit te ri e instalojne aty Karuselin dhe shikon tere qytetin kur gjendesh ne maje. Shume romantike /pf/images/graemlins/smile.gif
Oh, me falni, edhe dy te fundit, harrova mrekulline...Katedralen e mrekullueshme ngjyre bakri, qe sa here shkon aty, dimer apo vere qofte, te than era. Thone qe jane ererat e djallit qe sillen verdalle /pf/images/graemlins/smile.gif
Gjithashtu, La foire St Jean, jane lodrat, qe vijne ne kohe vere dhe vendosen ne Wacken. Atje eshte shume qejf te shkosh e te provosh gjithcka te rrezikshme /pf/images/graemlins/laugh.gif
Une heren e fundit qe mbaj mend, hipa ne 4 vende shume te rrezikshme njeri pas tjetrit dhe kur arrita ne shtepi, u semura, u bera pete /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ok, kaq per sot dhe per Strasbourg.
E dua shume dhe me mungon...por e vizitoj shpesh...
Ju a keshilloj, nese mundeni, mos e lini pa pare.
/pf/images/graemlins/wave.gif