Qytete dhe simbole!

gezim lame

Primus registratum
Qytete dhe simbole!

Shpesh na ka qelluar te levizim dhe te shohim qytete te ndryshme neper bote. Biles ajo qe na lidh me teper ne AF te gjithe anetareve eshte largesia nga njeri tjetri. Neper vendet ku jemi neper vendet qe vizitojme eshte e cudithsme po perhere gjithcka ne memorien e njeriut lidhet dhe mbetet me nje simbol qe ngulitet ne koke dhe do qendroje perhere pa mundur te shkulet.
Simboli i nje qyteti nganjehere eshte nje veper arkitektonike, pikture, skulpure, rruge, ure, muse nje belvedere e kendshme po perhere do mbetet te pakten NJE i tille.

Le te flasim per simbolet e qyteteve te mbetura ne mendjet tona.

Nuk e di po me patjeter do e filloja nga tirana per mua mbetet rrugic e vogel e shtepise sime qe akoma me veshtiresi po i qendron ndonje nderhyrje shkaterruese. Duke qene se nuk kam ndonje foto nga ajo /pf/images/graemlins/laugh.gif mbete perhere kompleksi i vogel qe formon kulla e sahatit dhe xhamia ne qender qe me qetesine dhe thjeshtesine do mbeten perhere ne mendjen time.

SKENDER1.GIF

S6T6N6

Forumium maestatis
Re: Qytete dhe simbole!

oh1.jpg

Ky eshte Ohri... vend qe nuk ka lidhje me origjinen time por qe une e "dashuroj marrezisht", edhe pse kam shetitur metropole te medha ne dy kontinente. Ndoshta jam fiksuar qe femije pas atyre dritave matane liqenit, kur pushonim ne Pogradec... Nejse sot e njoh si xhepat e mij dhe shkoj sa here te mundem... Ja u keshilloj /pf/images/graemlins/smile.gif

gezim lame

Primus registratum

Ohri eshte qytet shum i bukur dhe e kam pare vetem 2 here kalimthi ne mendje perhere kam vetem krahasimin pak ne arkitekture te disa shtepive me beratin. Ngjashmeria dhe stili jane shume te afert.

ohrid.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

ohrid.jpg

Eshte me te vertet llaftar fare. Une e ndjej veten si ne shtepine time kur jam atje. Kam qe nga 92 qe shkoj rregullisht per plazh pasi e pelqen liqeni si dhe per ndonje dreke kur me jepet mundesia.

gezim lame

Primus registratum

Qe te mos keqkuptohet si qellim i temes me duhet te bej nje sqarim. E kam ne aspektin me specifik per te sjelle nje dicka konkrete mbi nje qytet jo thjesht reklame turistike. Nese dikush deshiron mund te jape ndonje pershkrim te asaj qe ai e percepton.

p.sh. ne mendjen time kur thuhet firenze perhere me vjen davidi i mikelanxhelos dhe thjesht ajo skulpture eshte gati si simbol i atij qyteti. Historia e skulptures dhe ajo qe shpreh autori jane te njohura pak a shume. Nga ana tjeter per ndonje qe eshte atje mund te jete ndonje ndertese e qytetit psh cupola e santa maria del fiore qe mbizoteron qytetin /pf/images/graemlins/smile.gif
brun3.jpg

S6T6N6

Forumium maestatis

Mire pra mire agreus... Duke patur parasysh veprat artistike, gjeja me e mrekullueshme dhe me e paperseritshme qe i mbaj mend Romes (po e le Ohrin menjane) ka qene Capella Sistina. Me vinte keq te dilja qe andej! Me beso, nuk dija cte shihja me pare. E pabesueshme qe dora e nje njeriu te krijoje nje mrekulli te tille!!!

2007capella_sistina.jpg

sonila

Primus registratum

roma_sfdsk006_tempio_di_vesta.jpg

roma
architekture fantastike ajo e tempullit te vestes qe ka perballe la bocca della verità...

Florus

Forumium maestatis

Ne Milano te mbetet ne mendje "Il Duomo"
edhe galeria "Garibaldi" eshte nje mrekulli.
milano_p_duomo_0.jpg

Roma te le kujtime te panumerta kshu qe po vecoj vetem Koloseun.
colosseo3.jpg

"I due torri", Bologna. Jo ndonje gje kushedi ca por 2 kullat jane simboli qytetit (ndonjehere vihen edhe ne harte).
2-torri1.jpg

tola77

Primus registratum

Flobo me vjen keq qe Bolonja nuk te pelqen,pasi neper rruget e saj te ngushta dhe te dendura me pak imagjinate e ndjen veten sikur jeton e vitet e mesjetes mungojne vetem karocat e zonjave mondane ,me portikot e saj mban kampion per gjatesite e tyre 57 km,pas cdo dere te vogel te drunjte gjendet nje pallat fantastik me bukuri te ralle dhe per me teper nga nje qytet i ftohte ne aparence eshte plot gjelberim ne brendesi te tij.Megjithate cdo njeri ka mendimin e tij.

Florus

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga tola:
[qb] neper rruget e saj te ngushta dhe te dendura... [/qb]
duke mos harruar dhe eren e kendshme qe kundermon 24/7... /pf/images/graemlins/wink.gif
tola nuk thashe se nuk me pelqen qyteti por meqe permenda "due torri" bera nje krahasim me monumentet e famshme te qyteteve te tjera.
p.s. nuk kam fantazine e zhvilluar per fat te keq /pf/images/graemlins/smile.gif

Rambla

Primus registratum

* nje preçizim

milano, galeria 'vittorio emanuele'. ke te drejte, eshte vertet e bukur!

Florus

Forumium maestatis

Flm per korigjimin :thumbsup:

Busti neptunit, Bologna (foto e vitit te kaluar, kte vit ska rene bore).
ansa46668940803110903_big.jpg

Piazza Spagna, Roma
piazza_spagna_roma.jpg

kam pershtypjen se ktu behen netet e "alta moda".

Florus

Forumium maestatis

london01.JPG

London%20Eye.jpg

Big%20Ben.jpg

Tower Bridge, London's Eye, Big Ben & British Parliament

Made in London :wub:

kuriozitete:
1) Big Ben-i eshte ne te vertete zilja qe ndodhet brenda kulles se ores.
2) London's Eye eshte ndertuar nga British Airways.
3) Te ura mbi Tamiz (qe duket te fotoja e trete) ka shites ambulante shqiptare qe bertasin shqip: haaaajde qofte! eshte e vertete, nuk tallem /pf/images/graemlins/laugh.gif