Psikologët: Ndëshkimi u bën mirë fëmijëve

Universal

AnonymouS
1431260946nxenesi.jpg

Kur fëmijët bëjnë gabime, disa prindër vendosin që t’i ndëshkojnë, ndërsa ka të tjerë që preferojnë t’i shpërblejnë, në momentin kur vërejnë se fëmija i tyre ka ndryshuar sjellje. Psikologët thonë se njerëzit priren të ndryshojnë më shpejt sjellje nëse janë të vetëdijshëm se i pret ndëshkimi, sesa shpërbilimi për një gjë të tillë.
Nga një kërkim i fundit i Universitetit të Washington-it, është vërtetuar që fëmijët reagojnë më mirë pas një ndëshkimi, duke i detyruar që të mendohen më tepër para një tjetër zgjedhjeje.

Në eksperimentin e këtij universiteti, janë marrë dy grupe nxënësish, të cilët janë vënë para një kompjuteri. Për njërin grup, për çdo përgjigje të saktë kanë fituar një shumë parash, ndërsa për grupin tjetër, pasi kishin mësuar shumën në total që mund të merrnin, u është thënë që për çdo përgjigje të gabuar do i hiqeshin nga një shumë parash.

Pas këtij eksperimenti, rezultatet kanë treguar efektin që ka ndëshkimi, pasi ndryshe nga grupi i parë, atyre të grupit të dytë, që iu hiqeshin paratë, ishin tre herë më të saktë në pyetjen pasardhëse, pasi më parë kishin bërë një zgjedhje të gabuar.

/ Top Channel

Balahk

Locus omnem
Une nuk di c'psikologe qenkan keto.nese nje femije rritet me dhune,atehere ai kur rritet,eshte i prirur per te ushtruar dhune mbi femijen,gruan.mora shembull mashkull,sepse atij i duket krejte normale te ushtroj force fizike,se ashtu jane sjellur te paret e tij.
njeriu arme,duhet te kete fjalen.eshte menyra me e mire per te edukuar nje breze shendetshem.

Solaris

Suadade...
Anëtar i Shtabit
Po kthej përgjigje duke marrë në konsideratë shoqërine tonë , duke u dalluar për prirjet e saj konservatore dhe e patriarkale përngjan si partizane e autoritarizmit , e ashpërsise , se ajo iu bie punëve shkurt.

Kësisoj, duhet durim , takt , tolerancë e arsyeshme , humanizëm e dashuri për fëmijen , edhe dhembshuri njerëzore. As inat , por as llastime të panevojshme e të tepërta. Ndjenjë e asrye sëbashku.

Një fjalë e urtë popullore shqiptare si përfundim ,

“Uji nuk ndalet me të goditura ; rrahja një , harxhi dy , turpi tre nuk harrohen kurrë ; vritet faji , jo njeriu ; cdo gjë bëhet me punë e jo me dhunë ; jo me të nomatisur por me te skalitur”

joetisti_

Locus omnem
1431260946nxenesi.jpg

Kur fëmijët bëjnë gabime, disa prindër vendosin që t’i ndëshkojnë, ndërsa ka të tjerë që preferojnë t’i shpërblejnë, në momentin kur vërejnë se fëmija i tyre ka ndryshuar sjellje. Psikologët thonë se njerëzit priren të ndryshojnë më shpejt sjellje nëse janë të vetëdijshëm se i pret ndëshkimi, sesa shpërbilimi për një gjë të tillë.
Nga një kërkim i fundit i Universitetit të Washington-it, është vërtetuar që fëmijët reagojnë më mirë pas një ndëshkimi, duke i detyruar që të mendohen më tepër para një tjetër zgjedhjeje.

Në eksperimentin e këtij universiteti, janë marrë dy grupe nxënësish, të cilët janë vënë para një kompjuteri. Për njërin grup, për çdo përgjigje të saktë kanë fituar një shumë parash, ndërsa për grupin tjetër, pasi kishin mësuar shumën në total që mund të merrnin, u është thënë që për çdo përgjigje të gabuar do i hiqeshin nga një shumë parash.

Pas këtij eksperimenti, rezultatet kanë treguar efektin që ka ndëshkimi, pasi ndryshe nga grupi i parë, atyre të grupit të dytë, që iu hiqeshin paratë, ishin tre herë më të saktë në pyetjen pasardhëse, pasi më parë kishin bërë një zgjedhje të gabuar.

/ Top Channel
Perderi sa e thone ata qe marrin vesh, ashtu duhet te jete. Femija do te jete nje dite pergjegjes dhe vendimmarres per fatet e shoqerise qe do ta rrethoje dhe eshte mire te kete marre nga prindi me te miren e tij, qofte me ndeshkim qofte me forma te tjera.

Por ama nje nxenes, pra ate femije qe mbase e ndeshkoi prindi, nuk mund ta ndeshkosh pervecse ta ngelesh kur ai s'do te mesoje. Ne kete rast, ne disa shtete qe ia kane haberin formimit te shendetshem te brezit te ri, nxenesi stimulohet me nje shperblim qe te kete rezultate te mira. Kur do te "marrin flamurin" edhe pjesa intelligjente e Shqiperise qe te shpikin apo te kopjojne metoda per te rritur nje brez premtues... ?

hareid

Papirus rex
Ndeshkim nuk do te thote qe femiu patjeter duhet te rrihet apo te rritet me dhune. Ndeshkim ndaj femiut behet edhe, sic shkruet me siper te shkrimi i anetarit Univerzal, kur femiut qe nuk meson i ndalohet ose i zvogelohet shuma e dhenjes se parave, i ndalohet ose i shkurtohet koha per te luajtur me kompjuter.....

joetisti_

Locus omnem
Femija e do edhe nje pellembe. Do te kuptoje se argetimi prodhon edhe gabim dhe qe, ne jete do te kete kufizime. Do te respektoje qe te jete i respektuar.

Al-Punk

Still here
Ndeshkim nuk do te thote qe femiu patjeter duhet te rrihet apo te rritet me dhune. Ndeshkim ndaj femiut behet edhe, sic shkruet me siper te shkrimi i anetarit Univerzal, kur femiut qe nuk meson i ndalohet ose i zvogelohet shuma e dhenjes se parave, i ndalohet ose i shkurtohet koha per te luajtur me kompjuter.....
Sa do e shkruaja pasi po lexoja shkrimet e para.

Ndeshkimi nuk eshte domosdoshmerisht dhune. Per mendimin tim femijes i duhet bere e ditur qe humbet dicka kur gabon dhe kjo duhet theksuar! Perndryshe ushqehet nga nje ndienje plotesie dhe abuzimi e moskokecarje per mungese te "ndryshimit" ne trajtim.

joetisti_

Locus omnem
Nje femije i thone per stimul qe po u solle mire, po mesove, do behesh doktor kur te rritesh. Por ne kete kohe duhet te shtojne edhe se mbasi te mbarosh shkollen do gjesh edhe pune po u solle mire. Sepse puna... Ta haje dreqi kete kohe !

Eléonoré

Valoris scriptorum
Qeni i lidhur me zinxhire eshte nje qen me i rrezikshem se sa nje qen i cili lihet i lire.

Nje qen i rrahur e tradheton te Zotin. Asnjehere nuk ndodh me nje qen te mbajtur mire.

Nje qen i rrahur dhe ndeshkuar nuk leh me. Ai nuk do te mbroje kurre te Zotin e vet.

Nje qen i mbajtur mire dhe i ushqyer mire eshte nje qen i cili mbron burimin e ushqimit te vet. Sa me teper ushqehet aq edhe me teper "flet" ose leh per te larguar cdo njeri i cili mund te kercenoje burimin e tij te jeteses.

Qente e medhenj nuk lehin. Ata trajtohen si sherbetore.

Qente e vegjel lehin per arsye te kompensimit qe ata i bejne mungeses se madhesise trupore dhe per arsye te te trajtuarit si qenie te bukura dhe "pa zarar".

Trajtoje femijen tend me respekt.
Thuaji Faleminderit.
Trokit ne porten e tij te gjumit.
Kerkoji ndjese ne rast se e ke ndeshkuar gabimisht.
Falenderoje me gjithe zemer kur ai te ben dhurate nje varese me kopsa.
Falenderoje me gjithe zemer edhe pse mengjesi qe te pergatiti me rastin e festes se nenes ishte i pangrenshem.
Respekto menyren e tij te te ngrenit.
Asnjehere mos e detyro te haje perime te cilat ai nuk pelqen.
Rrite si mbret dhe mbretereshe.
Mos e fut ne pune kur ai eshte ende femije.
Vishe si gjithe femijet e tjere.
Kenaqi duke i blere te gjitha llojet e lojrave elektronike qe ai te mos ndihet i ndare nga shoqeria e tij.

Femije te tille dine te sillen ne publik ne menyre perfekte.

El