Pse jam kundër të drejtave të gay-ve

Gysi

Primus registratum
Pse jam kundër të drejtave të gay-ve

<span style="font-weight: bold">Pse jam kundër të drejtave të gay-ve?</span>

Nga David Eidensohn*

Pse unë jam kundër të drejtave të gay-ve? Jam, sepse unë kam një frikë të pashpjegueshme nga homoseksualët? A mos kam unë fobi nga homoseksualët, nga propaganda e lobit gay? A mos druhem dhe humbas kontrollin, kur përballem me homoseksualët? Unë nuk mendoj kështu, pasi kam punuar për dekada të tëra me njerëz shumë të sëmurë dhe homoseksualët janë ndër ata me më pak probleme. Disa nga njerëzit, me të cilët unë kam punuar, ishin aq të sëmurë, saqë mjekët refuzonin të merreshin më me të “sëmurët e mi”. Unë nuk mund t’i fajësoj ata, asfare.
Disa mund të mendojnë se unë e kundërshtoj lobin gay, sepse unë jam një ignoramus, i paarsimuar, dhe se nuk më ka zënë drita e ideve të mëdha. Ky nuk është shpjegim. Unë jam rritur në shtëpinë e një shkencëtari gjenial dhe teoritë e mia për kompjuterët, internetin, teknologjinë, problemet shoqërore, seksologjinë etj., janë vlerësuar dhe cilësuar gjeniale nga qeveria e SHBA, nga sektori privat dhe drejtuesit e këtij sektori. Unë e kam kaluar tërë jetën time duke studiuar, shkruar dhe menduar dhe punët e mia kanë njohur vlerësime të pakundërshtueshme.
Sepse unë, si vëllezërit dhe miqtë e mi, ecim në një hapësirë shumë të madhe mësimi, Talmud, Kabala, fizika, biologjia, filozofia, psikologjia etj., dhe është e pagjasë që padija të më ketë bërë mua të kundërshtoj lobin gay. Saktësisht, kundërshtimi i tyre është i vërtetë. Unë e kundërshtoj lobin gay, sepse një student i historisë moderne dhe i filozofisë e di që forcat që shtyjnë lobin gay janë të njëjtat që ngritën Stalinin dhe Hitlerin. Në të vërtetë unë dridhem kur shoh kolegë profesorë, intelektualë sekularistë, mediet ateiste, fëmijë me më shumë energji sesa dije të shkojnë gagaga pas të drejtave të gay-ve ose pothuajse pas gjithçkaje.
Askush prej tyre nuk kundërshtoi komunizmin dhe, nëse kundërshtuan Hitlerin, e bënë, sepse Hitleri kundërshtoi Stalinin. Këta mbrojtës të të drejtave … Jean Paul Sartre ishte një komunist radikal dhe Martin Hajdeger ishte një mbështetës i hershëm dhe entuziast i Hitlerit. Përveç dashurisë së Hajdegerit për Hitlerin, Sartre u ndikua shumë nga shkrimet e tij. Ajo që duan këta njerëz është të ri-shpikin botën, dhe këta duan ta bëjnë këtë duke më futur mua në burg, një azil mendor ose diçka tjetër. Jam unë kundër lobit gay, sepse, siç thonë ata, unë jam një njeri që urren, një nazist, një admirues i Hitlerit? Kjo është e pamundur, sepse gruaja ime ka lindur në Lida, geto në Poloni, dhe nazistët e vranë familjen e saj. Në të vërtetë, nëse unë kundërshtoj lobin gay, e bëj këtë sepse unë jam i trembur për vdekje nga Hitleri dhe besoj se lobi gay është një nga grupet që do të këndojë këngë propagande, derisa shoqëria të flejë dhe pastaj të marrë pushtetin dhe të shkatërrojë njerëzit si unë.
Lobi gay, siç e shoh unë këtë çështje, nuk kërkon të drejta për gay-të, ata po kërkojnë të marrin pushtetin si të gjitha grupet e tjera radikale sekulariste. Napoloni ishte një nga luftëtarët më të ashpër kundër monarkisë, derisa ai erdhi në pushtet dhe e deklaroi veten perandor.
Lobi gay nuk është në betejë për homoseksualitetin, ai është në betejë për ata që duan të shqyejnë familjen, fenë dhe botën. Miliona dollarët e industrisë së reklamave i shohin njerëzit fetarë si një kërcënim për fitimet e tyre. Ata bëjnë pará duke i mësuar fëmijët për seksin pa kufizime dhe bëjnë muzikë për vrasjen. Profesorët e kolegjeve që predikojnë përballë të rinjve besojnë se vetë ata mund të hapin derën e dijes dhe të mësimit. Ata kanë një interes të provuar t’i mësojnë fëmijët se tradita është e keqe, se prindërit janë matufë dhe se vetëm ata që besojë se “vet-erotizmi është spiritualitet” mund të mësojnë të vërtetën ashtu siç ajo është. Ky qëndrim shpërndahet në shkolla dhe sindikata mësuesish kudo. Unë dua që fëmijët e mi të rriten të shëndetshëm dhe të ndjekin inspirimin tim. Lobi gay kërkon t’i largojë fëmijët nga unë dhe në të vërtetë qeveria po lëviz pamëshirë drejt prindërve të nënshtruar. Një tekst për shkollat elementare ka një tregim për një të moshuar budalla dhe një të ri të zgjuar. Manuali i mësuesit shpjegon se ky mësim i mëson fëmijët se prindërit nuk janë aq të ditur dhe se të rinjtë me ide të reja janë.
Unë jam kundër lobit gay, sepse ne dhe ata së bashku nuk mundemi të lulëzojmë në të njëjtën shoqëri dhe unë nuk kam ndërmend të iki nga kjo botë para se të më vijë dekiku, as nuk kam ndërmend të lë fëmijën tim të vijë në këtë botë për të vuajtur dhe të më thotë: “Pse nuk u përpoqët ta ndalonit këtë?”

* David Eidensohn është një rabin mjaft i njohur hebre në ShBA dhe drejtues i organizatës “The National Non-Sectarian Council of Pro-Family Activists.”

Përktheu F. Zekthi

www.gazetatema.net

alinos

Forumium maestatis
Re: Pse jam kundër të drejtave të gay-ve

e tmerrshme!
e pse e sjell ti kete artikull? Qe edhe hebrenjte dhe zoti i tyre jane kunder te drejtave te nje grupi te caktuar?
A je ne vete? E kur kshu u vure ne te njejtin krah me hebrenjte? Apo kunder &quot;nje armiku&quot; me te madh?!

Me fal, por per nje njeri te shkolluar si ti, kjo eshte e tepert dhe fyese per ne te tjeret!

Ai robi flet per pushtet, apo s'e ke lexuar? Pushtetin e kujt? Nje grusht burrash te bardhe, te pasur dhe ne rastin e tij hebrenj perkunder (hahahaha!) atyre te krishtere qe bashkedominojne boten?

Nese te drejtat e homoseksualeve ia kercenojne pushtetin oligarkise, nuk mendon se ne shekullin e 21, komploti eshte zbuluar dhe te gjithe popujt, komunitetet, grupet, individet e kesaj bote qe kane qene/jane ende te shtypur jane aq te ndergjegjesuar sa te mos bien dakord me status quo-ne, e te kerkojne te drejtat e tyre?

Vetem pyetje kam une, se pergjigjet i pasket marre!!!

Gysi

Primus registratum

Pertej paragjykimeve te tua banale Alinos, pergjigja ime se perse e kam sjelle une kete artikull eshte shume e thjeshte: Sepse me pelqeu. Hamendesimet e tua psiko-konspirative nuk perbejne kurrfare argumenti ne kete mes. Nuk kam nge tani te cmontoj te gjitha paragjykimet e tua, pr shume shkurt me duhet te te sqaroj sepse, se pari une nuk kam kurrfare armiqesie me homoseksualet, per tu detyruar te bej &quot;aleanca&quot; kunder armikut me te madh. Se dyti, aq me pak une kam ndonje lloj armiqesie me hebrenjte, ashtu sic mund te paragjykosh hamendesueshem ti. Nuk kam nge tani te te mbush mendjen se perse nuk e kam nje gje te tille. Por ajo qe do te mund te ishte me vlere ne kete mes, eshte te perpiqesh te reflektosh ndaj ketij shkrimi, e cliruar prej psikozes se kerkimit te qellimeve te fshehura pas teskteve. Nese ke kundershtime, do te ishin te mireseardhura dhe do te mund te sillnin ndonje vlere, nese do te kishin ndonje te tille. Ne te kunderten, devijimi i temes ne diskutim per qellimet qe me afrojne mua me nje cifut heteroseksual perballe homoseksualeve, eshte pa vlere.

Ne rastin konkret, per t'iu rikthyer temes, ajo qe une shoh me vlere ne shkrimin e mesiperm, eshte pikerisht lidhja midis propagandes gay dhe pushtetit. Nese do ti referohemi Mishel Fukose, cdo ligjerim eshte pushtet, dhe natyrisht ligerimi pro gay eshte i tille, ne nje dimension propagandistik. Por nuk eshte vetem kaq. Ne jemi djegur nga utopite, jemi djegur nga vullneti ideologjik per te ndertuar &quot;boten e re&quot;. Pikerisht, kjo lidhje midis se majtes perendimore dhe levizjeve pro gay, i perkasin nje mendesie te tille qe polli katrauren e shek. XX. Emeruesi i perbashket i kesaj pjese te botes qe nuk ka zene mend eshte: &quot;synimi per te ribere boten&quot;, - sic thote autori.
Ky eshte thelbi, qe per mua eshte mjaft interesant dhe i rendesishem.

tushi

Valoris scriptorum

Ktu jam dakort me Alinos.

Ky artikull medioker nuk mund te perbeje nji udherrefyes per njerez me kulture e horizont.

Kjo ma se shumti vjen prej paragjykimeve edhe mosnjohjes se demokracise si koncept.
Muret q1 kufizojne te drejtat dhe lirite themelore nuk mund ti ndertojme une Gysi apo ky çifuti mbi preferencat tona personale.

Ato bota e qytetnume ka kohe qe i ka ndertu, me kalimin e kohes grupe te ndryshme (si ai gay) perpiqen q1 kto mure te jene reale, te prekshme apo edhe te shtyhen ma tej.

Ktu çeshtja ka vend per diskutim

Per mendimin tem,ata mund ti shtyjne ato mure deri sa mos te prekin lirite e te drejtat e te tjerve.
Psh ; e drejta per tu martu nuk me duket ndonji fenomen q1 i sjell probleme kujt perveç ndoj fanatiku te ndonji feje apo krahu politik.
Por e drejta per te adoptu, kjo bjen ndesh me te drejtat e femijve per te pas nji familje ne formen klasike te saj (mashkull-femen).
Atehere kur te arrije moshen e pjekurise çdo femije mund te zgjedhe vete formen ma te pershtatshme per te por jo te rritet me nji ndikim te vazhdueshem mbi bashkejetesen.
Edhe mbi kte nuk ka vend per arsyetime se ashte ma mire nji familje me prind te se njejtes gjini sesa jeta neper institute apo jetimore.

Gjithsesi une ne parim jam kunder çdo fobie ku edhe homofobija ban pjese.

atman

Forumium maestatis

Mendoj se duhet kapur demi për brirësh, dmth të flasim për përmbajtjen e shkrimit dhe përcjellën e tij, pa u përqëndruar te “pse u fut”, sepse nuk mund të vemë në diskutim të drejtat e çdonjërit prej nesh në lidhje me këtë gjë, qoftë edhe kur i përdor si një makinacion.
Për arsye personale, për bindje të ngulitura në kohë, i vlerësoj ebrenjtë si popull dhe aftësinë e tyre për të mbijetuar në kohë, por te ky shkrim gjej atë që ne shqiptarët e quajmë me përbuzje – çifutëri.

Pohimi se rabini vjen nga një familje e “shquar” intelektualësh, tingëllon si nevojë e ngutëshme për të paralajmëruar: Kujdes kur më gjykoni! Në thelb nënvleftëson të tjerët; ju nuk jini në gjendje të më gjykoni, unë po, sepse vij nga një familje e “shquar”. Autori thotë se ka një frikë të “pashpjegueshme”. Konsideruar pohimin, themi: S’na hyn në qese, gjej shpjegimin dhe pastaj shkruaj. Nëse na moleps me të njëjtën frikë, bashkveprojmë. Më posht pason me pyetjen: Mos kam ndonjë fobi (frikë)? Pikërisht kjo është. Rabini vuan nga një fobi që e persekuton dhe shumë madje. Aq sa gabon fund e krye duke e quajtur homoseksualizmin një sëmundje, madje edhe të rëndë. Kur të tillë ende nuk e ka përcaktuar asnjë studim i lëmeve përkatëse shkencore. Ose më saktë të themi se mendimet janë të ndryshme pa rënë në një ujdi të përgjithëshme.

Më tej...

Lob (Lobby) – hyri në fjalorin politik që nga amerika. (Për kërshëri kjo fjalë e gjuhës angleze mori ngjyrimin politik përkatës ngaqë në senatin amerikan ka një korridor, hajat (treme) ku populli mund të takojë parlamentarët) Fjala, kupton dhe nënkupton një grup të jashtëm në gjendje ose që kërkon, të ndikojë mbi politikën me qëllim që të përfitojë si dhe të përpunojë opinionin. Lobi nuk ka qëllim marrjen e pushtetit. A thua se autori nuk e njeh kuptimin? E pamundur. Përse, atëhere, përdor një fjalë të tillë e cila nuk hamendëson dikë që synon marrjen e pushtetit? Sepse masa e gjerë shpesh me fjalën lob kupton fuqi të fshehta, sekrete, duke e lidhur këtë në veçanti me ebrenjtë. Kërkon ta shkarkojë këtë barrë nga shpina e popullit të tij. Bën thirrje për një “rrezik” më të madh; atë homoseksual. Në këtë mënyrë fobinë vetiake mund ta bëjë pademike (botërore).

Me një gur autori kërkon të vrasë dy zogj, e ndoshta më shumë, kur, në këtë kontekst akuzon homoseksualët për ardhjen në fuqi si të Hitlerit dhe të Stalinit. Kanalizon urrejtjen ndaj dy figurave famëkëqia diktatoriale drejt homoseksualizmit. Pa bazë historike. Homoseksualët ishin ajo pjesë që do të shfarroseshin fizikisht prej nazizmit, sëbashku me ebrenjtë, sllavët, ciganët dhe evgjitët. E kështu ndodhi për një kohë. Rudolf Hoess, shkruan në ditarin e tij se si i trajtonin homoseksualët në kampin e Aushvicit ku edhe ishte komandant si dhe në kampet e tjera, duke thënë se u jepnin punët më të rënda, sepse, citoj: “si pasojë puna e rëndë do t’i ndihmonte të bëheshin normalë”... Madje edhe i ndanin në llojet që njohim ne sot, por ndalet te ata që i quanin “Strichjungen” në dialektin berlinez quheshin të rinjtë që ushtronin prostitucionin si zanat. Ndërsa logjikisht themi: Nëse Hitlerin e sollën në fuqi homoseksualët, atëhere si mund ai të zhdukte pikërisht ata që e kishin këtë fuqi kaq të madhe? E njëjta gjë mund të thuhet edhe për Stalinin. E pastaj, autori, nga diktatorët, të këqiat që sollën, pasi i lidh pas qerres homoseksuale dhe fuqisë së tyre të jashtëzakonëshme, të imagjinuar, (duhet bërë një Nuremberg i ri, për të shkulur rrënjët e sëkeqes, dmth homoseksualizmin) lëshohet edhe kundër dy prej filozofëve më të mëdhenj të shekullit të kaluar; Hajdeger dhe Sartr. Këtu del plotësisht nga binarët e demokracisë në të cilën ai jeton. Hajdeger, vërtet ishte përkrahës i nazizmit, (realisht kishte simpati) por edhe e trajtuar si bindje politike, e ndëshkueshme për aq sa duhet nëse kjo mbetet një bindje pa u lëndëzuar ose për aq sa, (përndryshe duhej shkuar në satër gjithë populli gjerman) por, jo për këtë filozofia e tij duhet damkosur si naziste më pas homoseksualiste dhe më pas akoma rrezik për shoqërinë e sotme. Sartr ishte komunist, nga ata që nuk e fshehu bindjen e tij. Bota intelektuale (mos vallë ishte komuniste?) i dha çmimin nobel si shkrimtar, padyshim duke njohur edhe meritat e filozofit e, nuk besoj se ka qënë kaq miope sa të mos shikonte te ai njeriun që “ndikoi” ardhjen në fuqi të Stalinit për pasojë mbështetësin e homoseksualizmit e për pasojë rrezik për shoqërinë e sotme.

Në gjysmën e parë të shek. XX nuk flitej për një lob homo, madje kjo gjë do të kërkonte të kapërceheshin vitet 70 – të kur të pranohej me droje. Më kujtohet të kem lexuar dikur, për Bitëllsat, se manazheri ishte homoseksual dhe Xhon Lenon shkoi me të në Spanjë për pushime, rreth një muaj. Kur u kthyen një mik i grupit që ishte edhe gazetar i njohur, që ndikoi në rritjen e famës, për të bërë shaka i tha Xhionit: Ej Xhon, si shkuan pushimet me filanin? dhe i shkeli syrin. Si përgjigje hëngri një grusht turinjve, por nuk e bëri problem publik. Në atë kohë dënoheshe me burg nëse bëhej masive tendenca seksuale. Nuk fitej për Xhonin, për menazherin që duhej ruajtur sa mund.

Sodomia.
Rabini, ose nuk i njeh shkrimet e shenjta të ardhura nga populli i tij, ose u bishton, sepse në testamentin e vjetër, flitet për Sodomën dhe Gomorrën. (dhjata e vjetër – gjeneza, kap. 19) Sodomia është sinonim i homoseksualitetit mashkullor. (kemi edhe në fjalorin e shqipes një fjalë të tillë - sodom - që kupton “rrafshim” i shtëpisë, shkulje me rrënjë e degë, moslënie gur mbi gur. Nuk dihet nëse ka hyrë nga dhjata e vjetër apo ka ekzistuar, por këtu s’është vendi për një hulumtim të tillë) Pra, homoseksualiteti në popullin e tij është ushtruar që në lashtësi, (në bibël flitet për diçka të ndodhur rreth vitit 1800 pes). Mund të themi se është një trashëgimi ebraike, përderisa në asnjë popull tjetër s’kemi të dhëna të tilla, për një homoseksualizëm kaq përfshirës, masiv, dy qytete, jo pak, mos ndoshta të marra shembull për të mësuar të tjerët? Nuk ka rëndësi se ç’bëri Zoti, flas për ndëshkimin, ne na intereson pohimi se ky ndëshkim erdhi ngaqë njerzit ishin homoseksualë, ose praktikonin homoseksualizmin.
Në këtë vështrim trajtimi i rabinit përkufizohet me thënien e popullit: Hajduti thërret kapeni hajdutin.

* * *

Mendoj se ata duhet të gëzojnë të drejtën të martohen, dmth e njohur de jure diçka që de facto është e pranuar. Koncepti i familjes, historikisht ka kaluar në shumë faza dhe tashmë vetë bashkekzistenca është sipas kuptimit tonë një mohim i saj, ndaj nuk është mirë i përligjur mohimi që u bëhet për t’u martuar sipas një riti që është i tillë pa vendosur kushte paraprake.
Jam dakort me Tushin kur thotë se nuk duhen lejuar të adoptojnë fëmijë. Duke mos ditur prirjen seksuale të fëmijës, në duart e tyre është si loja e shahut me detyrim e përcaktim.

alinos

Forumium maestatis

une e kisha kapercyer ironine, e kisha arritur sarkazmen!

Gysi,
Foucalt per te shpjeguar qendrimin tend? Mos kam hyre ne nje dimension paralel dhe Foucalt sapo foli kundra vetes (ti e di se ka qene gay, apo jo?)

E drejte, ligjerim per pushtet eshte edhe ai pro te drejtave te gay-ve. Po cdo te thote e drejte? Cfare tiparesh merr e drejta kur u perket gay-ve? Mos valle eshte me pak e drejte? Dhe nese flasim per pushtet ka nje dallim te madh midis asaj qe nenkupton autori yt si &quot;pushtet per te sunduar ne forme totale&quot; dhe &quot;ndarje pushteti&quot; qe nenkupton e drejta e njeriut pavaresisht nese ai eshte apo jo gay.

Ne nje situate kur kemi shtete qe kane firmosur karten e te drejtave te njeriut dhe ate te femijeve, por prapeseprape duket se jo te gjithe qytetaret e vet i gezojne ato te drejta, atehere lufta per te drejtat e nje grupi, pak rendesi ka per mua nese jane apo jo gay, eshte e justifikueshme, ashtu si dhe ligjerimi per pushtet i cdo grupi, qe kerkon te behet publik po aq sa dhe te tjeret, natyrisht jo mbi te tjeret, eshte legjitim.

Ne s'mund te biem dakord sepse nisemi nga botekuptime te ndryshme: per ty Zoti e krijoi njeriun sipas formatit qe predikon islami, dhe prej natyre doktrinat jane perjashtuese (&quot;cka nuk eshte ne te, eshte e papranueshme!&quot;). Per mua njeriu e krijoi Zotin, e kur nuk i pelqeu krijoi nje tjeter, e nje tjeter, e nje tjeter. Me pas vendosi te merrej me veten e vet, dhe keshtu pushoi se pranuari gjerat sic i predikoheshin dhe kerkoi ta respektojne si qenien me te larte mbi dhe: si njeri me te drejta prej njeriu! Si rrjedhim, kjo me ben mua dhe me perfshirese (inclusive) dhe pranuese te mendimit ndryshe. Si ekzistence, jo si i drejte, te kuptohemi.

bimbumbam

Primus registratum

personat gay apo homoseksuale apo pederaste apo si mund ti quajne ne menyra te ndryshme njerzit nuk mund dhe nuk duhet te kene asnje te drejte ne kete shoqeri!
po ti shohim paradat e tyre pervecse perversitetit apo sjelljeve te neveritshme asgje tjeter nuk shfaqin.
dhe ka persona qe mendojne qe te drejtat dhe lirite themelore duhet ti gezojne edhe keta njerez te semure???????
absolutisht eshte e papranueshme!si mund te shohe femija im apo te rritet me nje femije tjeter qe ka per prinder 2 burra ose 2 gra?kjo eshte e patolerueshme dhe me vjen keq qe ne shqiperi ashtu si ne vende te psh serbi rusi itali apo diku tjeter nuk ka nje organizate antigay ose ANTIGAY!!!!!

gjeja me e mire dhe me e shendoshe eshte shtypja e ketyre njerezve te degjeneruar qe po prishin edhe ato pak gjera qe faliljes shqiptare nuk i kane humbur akoma!

plotesisht dakort me shkrimin e rabinit!

policia

Forumium maestatis

aman sa shume rendesi po i japim ketyre, edhe nje teme tjeter perpara 1 jave po prape per keta ishte...

policia

Forumium maestatis

aman sa shume rendesi po i japim ketyre, edhe nje teme tjeter perpara 1 jave po prape per keta ishte...

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Gysi</div><div class="ubbcode-body">...
Ne rastin konkret, per t'iu rikthyer temes, ajo qe une shoh me vlere ne shkrimin e mesiperm, eshte pikerisht lidhja midis propagandes gay dhe pushtetit. Nese do ti referohemi Mishel Fukose, cdo ligjerim eshte pushtet, dhe natyrisht ligerimi pro gay eshte i tille, ne nje dimension propagandistik. Por nuk eshte vetem kaq. Ne jemi djegur nga utopite, jemi djegur nga vullneti ideologjik per te ndertuar &quot;boten e re&quot;. Pikerisht, kjo lidhje midis se majtes perendimore dhe levizjeve pro gay, i perkasin nje mendesie te tille qe polli katrauren e shek. XX. Emeruesi i perbashket i kesaj pjese te botes qe nuk ka zene mend eshte: &quot;synimi per te ribere boten&quot;, - sic thote autori.
Ky eshte thelbi, qe per mua eshte mjaft interesant dhe i rendesishem. </div></div>

Sigurisht Gysi, edhe ligjërimi (apo mos e ke për ligjëratën e ndryshme nga ligjërimi) pro zezakëve kishte për qëllim ardhjen e këtyre të fundit në pushtet. Po ashtu edhe ligjërimi kundër skllavërisë kishte për qëllim ardhjen e skllevërve në pushtet. Të mos flasim për ligjërimin mbi të drejtat e grave të cilat kanë ardhur tashmë në pushtet.

Amon a Gys, dhe ti thua që nuk ke gjë kundër homoseksualëve? Sa të pastër e heq veten e krimbur.

P.S. Ka qenë feja që ta ka heq trunin apo ishte mungesa e trunit që të boni me zgjedh fenë
tonguee.gif
?