Pse fete bien ne kontradite me njera-tjetren? Pyetje e nje ateisti.

Valmir D

Primus registratum
Ne Shqiperi,feja islame flet ashper per fene bektashiane dhe anasjelltas. Prifterinjte ortodoks grek flasin me racizem per prifterinjte ortodoks shqiptar. Kleiket katolike zihen me kleriket muslimane ne Gjermani. Ne debatet televizive ne Israel,SHBA dhe Gjermani behet nje lemsh i madh per sa i perket feve. Pse ne Shqiperi nje fe te thote ndryshe nga feja tjeter? Pse ka kaq shume pyetje? Pse teologet nuk gjejne nje zgjidhje? PSe ka kaq kontradita? e shum te tjera.

Al-Punk

Still here
Sepse nese eshte e veshtire te diskutohet qe 1+1=2, eshte shume e lehte te diskutohet per Fene :)

Fete kryesore te pjeses tjeter te botes duke lene vecmas Azine jane "Fe Abrahami", qe do te thote qe derivojne nga i njejti trung profetesh (ketu futen, Islami, Judaizmi dhe Kristianizmi). Cfare thuhet per keta profet, cfare keta profete kane deklaruar, e si praktikohet cdo fe ndryshon. Kontradikta eshte tek aplikimi, pavaresisht se ne nje abstragim, te gjithe derivojne tek i njejti "Zot" (JAHVE, ALLAH, Elohim)

hareid

Papirus rex
Ne Shqiperi,feja islame flet ashper per fene bektashiane dhe anasjelltas. Prifterinjte ortodoks grek flasin me racizem per prifterinjte ortodoks shqiptar. Kleiket katolike zihen me kleriket muslimane ne Gjermani. Ne debatet televizive ne Israel,SHBA dhe Gjermani behet nje lemsh i madh per sa i perket feve. Pse ne Shqiperi nje fe te thote ndryshe nga feja tjeter? Pse ka kaq shume pyetje? Pse teologet nuk gjejne nje zgjidhje? PSe ka kaq kontradita? e shum te tjera.

Jo qe feja islame flet ashper per bektashianet (si drejtim edhe bektashianet i takojne besimit islam) por njerezit nga menyra e interpretimit grinden me njeri tjetrin duke i dhene epitete nga me te ndryshmet:
"E imja eshte me e mire se e jotja, Kush nuk beson si une eshte pabesimtare" etj.etj.

Sa i perket debateve nderfetare, ashti sic tha edhe Al-Punk, kontradiktat jane te akplikimi, praktikimi i fese por jo edhe te besimi ne nje Zot. Edhe ne kete pike, sipas mendimit tim, problemi nuk eshte edhe aq shume te fete, sa qe eshte te njerezit te cilet fete i perdorin si instrumente per te i dirigjua masat e gjera ne drejtime ku shpeshhere edhe konfliktet behen te pashmangshme.
Nese cdonjeri e percjelle mesazhin e vertete te paqes, tregon tolerance per cdo lloj besimi, u largohet paragjykimeve ne baza fetare, ne baza racore.....atehere do te kishim nje bote shume me te mire dhe me te sigurte.

COB

Primus registratum
Tek ne feja po emërtohet bashkë me etnicitetin si shenjë armiqësie.

Psh, Muslimanët sipas Krishterëve konsiderohen mbetje turko-arabe dhe si e tillë janë armik të etnosit Shqiptar.
Sipas Muslimanëve Ortodoksët janë mbetje të Grekëve, pasi që edhe liderin e kanë Anastasin Grek.

Katolikët dhe Muslimanët jo shumë shumë thonë vetës ti ashtu e ti kshtu. Me sa kam vërejtur të dy këto mbesin më kombëtare, ndërsa Ortodoksizmi shihet qartë nga të dyja komunitetet si një forcim Grek në trojet Shqiptare.

Cdo fe abrahamike promovon paqen pa diskutim. Edhe Krishterimi e edhe Islami, por kur politizohen fetë, atëherë hyn në lojë nacionalizmi dhe fashizmi fetar. Kur kemi fashist fetar atëherë ndëgjojmë etiketime si turk-arab, grek-sllav etj etj.

Dreamer

Under the Dome
Ne fakt nese studiohen mire e mire ato nuk jane fare kontradiktore, perkundrazi..!!
Ato jane aq te ngjashme sa nuk shkon me.
Baza eshte e njejta dhe qellimi po ashtu, Skllavizim mental, nje "zombie" qe mundet lehtesisht te komandohet ne distance.
Mjafto te shikosh pak historine edhe kupton, nqs akoma je ne kohe ...

joetisti_

Locus omnem
sepse hedhin gure ne lume.
Fete jane "tip" qe e kane me ateistet. Prandaj pyesin ateistet.
Pastaj... se mos biend dakord ateistet ! Ja, une qe jam ateist, sot bera nje lutje. Pyeta Zotin: Pse nuk besojne 'fete' qe s'ka Zot? :)

Eléonoré

Valoris scriptorum

Nje kompozitor zgjohet nga gjumi me nje melodi ne koke. Ngrihet menjehere ne kembe dhe mbi pentagramin e muzikes fillon dhe shkruan notat. Notat ne linja, notat ne fusha. Mi sol si re FA la do mi. Notat ne fusha kane dysheme dhe cati, notat ne linja depertojne poshte e larte. (edhe germat e alfabetit). Keto ia di per nder Llazarit, mesuesit tim te pare te muzikes ne shkollen fillore. I binte fizarmonikes. (Vajzen e kam athiniane dhe djalin e kam llazariot - LaSarre qyteti i fundit ne te ashtuquajturin fund te botes. Vajza mbrojti tezen mbi mitologjine greke dhe dashuron lashtesine e antikitetin ndersa djali me lindi muzikant). Frymezimi vjen e shkon. How to keep the creative juices flowing??? A little help maybe? Te gjithe kompozitoret pijanece apo te droguar jane me te shpejte per arsye se kthehen ne tubo pa fund e pa kapak, nepermjet te cilit kalon autentiku kompozitor i padukshem.
Nje kompozitor i cili nuk perdor as njeren as tjetren eshte me i ngadalshem dhe shume perfeksionist. Ne cdo moment ai do te mundet te rikrijoje kete melodi nese i kerkohet. Ai eshte origjinali. Te tjeret pa perjashtim nuk do te munden dot.

Kompozitori hedh notat me shpejtesi ne pentagram. E luan melodine. Shume e bukur por jo dinamike dhe peshengritese. Dicka i mungon. Orkestrimi. Pese instrumente muzikore. Cdo muzikant i cdo instrumenti muzikor stervitet me pjesen e tij ne privat pa u konsultuar me te tjeret. Asnje nuk e di lidhjen qe ekziston midis te pese orkestrimeve instrumentale (let me be an instrument of peace) pervec kompozitorit qe eshte edhe orkestrues. Kur te gjithe mblidhen dhe luajne se bashku cdo gje bie ne vendin e vet.

Po keshtu edhe me fete. Vetem NJE e di lidhjen mes tyre. Nga pellemba e dores dalin 5 gishta.

Eleonore

Eléonoré

Valoris scriptorum
sepse hedhin gure ne lume.
Fete jane "tip" qe e kane me ateistet. Prandaj pyesin ateistet.
Pastaj... se mos biend dakord ateistet ! Ja, une qe jam ateist, sot bera nje lutje. Pyeta Zotin: Pse nuk besojne 'fete' qe s'ka Zot? :)

Plluskova mbi te gjitha. Deziluzion pa fund. Si eshte e mundur qe keto fe me perceptojne ne kete menyre? Anger. Inat autentik. Nese ne nje dhome te mbushur me njerez te gjithe zgerdhihen dhe thone se jane TI, kjo eshte shenja me e madhe qe jane fallco. I verteti, identiteti i te cilit eshte vjedhur do te ulerase me te madhe, do te protestoje, do te ndihet i fyer dhe koka do t'i marre zjarr. Nese JO atehere nuk keni te beni me te vertetin. Por si cdo gje tjeter edhe nje kokekuq mund te thote se eshte TI. Mos ngaterroni kokekuqte pijanece e kurvere me kokekuqte per te cilet HONOUR eshte mbi te gjitha. Kokekuqte e pare i kane mbajtur pordhet brenda. Pirdh se lirohesh themi ne shqiptaret. Ata e dine arsyen. Keto pordhe nese nuk i leshon kane tendence te udhetojne nepermjet shtylles kurrizore ne koke. BUM. Prej andej vijne edhe idete qe vine era mut.

Me thuaj ti cfare kupton me ZOT dhe une do te te them nese JAM. Me thuaj ti se cfare kupton me DJALL dhe une do te te them nese JAM.

Eleonore