Procesoret e PC

aspahiual

Primus registratum
Re: Procesoret e PC

Guru,kjo eshte bukuroshja ime qe kam ne plan te marr tani
Sony Vaio VGN-T140P/L
1.3 kg pupel fare /pf/images/graemlins/laugh.gif
bateria mos e pyet 5 ore pa problem

cmimi rreth 1400$

Ktij muhabeti i thone pyet 100 vete e bej si di vete....

just guru

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Glamdring:
[qb]
Fillimisht postuar nga GURU:
[qb] Se paari nuk dua qe te shkoje me shume se 1200 $. Do ta perdor nga apak per te gjitha por per video dhe audio editing me shume.[/qb]
Video dhe audio editing?!? Jo mor lal, nuk i ke punet mire me $1200. Ngrije pak çmimin! [/qb]
Ok e kuptoj por une nuk do te bej ndonje shpikje ne grafike apo audio.
Laptopin mbase do ta blej pas nje ose dy vjetesh. Tani per tani me duhet nje desktop se kam mbetur pa gje fare.

fkvllaznia

Primus registratum

Pershendetje !!!

Per processoret per pc ddesktop qe jane aktualisht ne treg mund te them se nje nder me te miret jane :
AMD Athlon 64 X2 Dual-Core
Intel Pentium Extreme Edition
AMD Athlon 64 FX-55

QE te tre keto precossore jane 64-bitesh .
Ndryshimi mes Amd dhe Intel (pervec arkitektures) ne kete rast eshte edhe perdorja e tyre ne menyre sa me konkurrente ne te ardhmen pasi processori Intel P. Extreme nuk mund te modifikohet dhe nuk ke shum dore te lire mbi të , kurse tek AMD mundesh te besh ca modifikime .

Sa i perket blerjes se nje kompjuteri sipas asaj qe te nevojitet eshte shum here me mire ta asemblosh ate , duke i zgjedhur komponentet sipas nevojes tende !!!

Shendet e pare !!!

antares

Primus registratum

=========================
Nuk e kam vene ROM, sepse ne desktop mund te besh çfare te duash, dhe mund te nderrosh hard-disc sipas qejfit, kurse per laptop madhesia e ROM ka rendesi.
=========================================
Personi ne fjale ngaterron Hard-diskun (ku shkruhet dhe rishkruhet ne menyre virtualisht te pafundme) me ROM! ROM do te thote Read Only Memory dhe jane qarqe pergjithesisht te preprogramuara qe ne fabrike ku perdoruesi gati nuk ka asnje lloj kontrolli.
RAM (Main memory) Random Acces Memory eshte ajo qe zakonisht quhet memorje fizike dhe shkruhet dhe rishkruhet po ne ndryshim nga disku me fikjen e kompiuterit e humbet informacionin e magazinuar.
Pra ju lutem mos shkaktoni konfuzion tek persona qe nuk e njohin arkitekturen e kompiuterit dhe gelltisin gjerat qe lexojne ketu nga persona qe e kane edhe me pak haberin se ata per ceshtjet qe flasim!

+++++++++++++++++++

Keshilla ime per nje sistem te pershtatshem me fuqi te mjaftueshme dhe i orjentuar pjeserisht drejt grafikes:

1-Madherboard-(Epox-EP-9NPA+Ultra)-Socket 939, PCI-Express, SATA II, Gigabit ethernet, Firewire, 8 channel audio. -110$
2-Procesor-AMD -Atlon64-3500 -268$
3-Memorie 2x512 PC3200 DDR SDRAM -80$
4-Video - EvGA Geforce 6800GT -Shader Model 3.0, PCI-Express, 256MB of GDDR3, and 16 pipelines-350$
5-Disk -Seagate-Barracuda- 7200 xhiro, 8MB Kashe, 250GB kapacitet -125$
6-DVD-rewritable/CDWR NEC-ND-3520A - 45$
7-Kasa -Antec-SLK3800B -400W ATX12v 2.0 - 88$

Cmimi 1066 -Per Bullgari shkon 1200-1300$

Ketu nuk kam futur mouse, tastiere, spikera se jane gjera te vogla.
Ka PCI-Express qe per perforamncen e larte (dhe fakti qe eshte i inkluduar ne cmimin e motherboardit) e ben kete motherboard mjaft te pershtatshem.
Mund te behet ndonje kompromis me karten grafike, po per nje "gamer" nuk do ta keshilloja.
Kuptohhet vetvetiu qe duhet perdorur OS-64 bit!

Suksese!

fkvllaznia

Primus registratum

Pershendetje !!!

Per mendimin tim dhe me aq sa kam degjuar dhe pare sa i perket nje pc me performance te mire Grafike do te kisha sygjeruar nje pc Macintosh (Apple), normale qe kushtojne, por jane per perdorim profesional !!!

Shendet e pare !!

antares

Primus registratum

Askush nuk mohon qe nga pikpamja e grafikes bile dhe cilesise se hardware nje "MAC" eshte gjithmone superior ndaj nje "WINTELI"!
Po une me sa e kuptova (ndoshta jam gabuar) te interesuarin ai nuk eshte se do ta eprdore ekskluzivisht komp. per manipulime grafike. Nga ana tjeter platforma tjeter eshte me e hapur per modifikime dhe ka nje baze softesh me te gjere e me lehte te gjetshme!
Une personalisht nuk jam partizan "maku" por doemos e pranoj qe eshte platforme superiore!

fkvllaznia

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antares:
[qb] Askush nuk mohon qe nga pikpamja e grafikes bile dhe cilesise se hardware nje "MAC" eshte gjithmone superior ndaj nje "WINTELI"!
Po une me sa e kuptova (ndoshta jam gabuar) te interesuarin ai nuk eshte se do ta eprdore ekskluzivisht komp. per manipulime grafike. Nga ana tjeter platforma tjeter eshte me e hapur per modifikime dhe ka nje baze softesh me te gjere e me lehte te gjetshme!
Une personalisht nuk jam partizan "maku" por doemos e pranoj qe eshte platforme superiore! [/qb]
Pershendetje !!!

Un thjeshte vendosa ne dukje (pah) perparsine e MAC sa i perket performances grafije dhe sic e kam shkruar eshte per perdorim PROFESIONAL .
Sidoqofte te me falni nqs kam dal nga tema !!!

just guru

Primus registratum

Djema kjo teme nuk eshte hapur per zenka publike. Jo lutem te mos krijoni konflikte te kota.Ketu mendoj se ndihmohen njerezit dhe jo shahen.
Ju falenderoj edhe nje here per pergjigjet tuaja. Kam degjuar qe ne usa keto kohe kane rene shume cmimet e kompjuterave edhe ne vecanti te laptops. Mund te me ndihmoni disi. Kam mundesi tani qe te blej disa pjese ne usa keshtu qe do te ishte nje mundesi e mire te shikoja cmimet reale dhe aktuale.

antares

Primus registratum

Glamdring! Nuk ishte qellimi im te "grricesha" me ju, megjithese e pranoj qe per ceshtje takti mund t'u kem prekur pa dashje, gje per te cilen u kerkoj ndjese! Shqetesimi im eshte qe ne kohen (sot) kur 90% e perdoruesave as nuk e dine se c'eshte DOS apo ca me pak te njohin komandat e tij dhe ti perdorin (ka akoma raste dhe do tu dukej e cuditshme kur une kam situata kur therres "cmd" brenda Windows Advanced Server 2003)!
Prandaj ato qe citoje me siper jane sigurisht te verteta po i perkasin nje kohe (vitet 80) kur teknologjia nuk ishte aq e perparuar dhe nje "HD" 5 MB quhej "gjigand"! Ketu ka rrezik (megjithese je historikisht korrekt) qe te shkaktohet konfuzion tek njerez qe sapo jane futur ne boten e kompiuterit, dhe ne fund te fundit komp. e shohin thjesht si mjet pune e jo si objekt studimi. Eshte si ai personi qe ka blere makine po nuk ka ndonje interes te njohe (ne nivel xheneriku apo motorristi) dhe kjo eshte e kuptueshme.
Une sigurisht qe u kuptova menjehere se cfare donit te thoshit po e pata thjesht qe perdoruesit e zakonshem mund te ndeshen per here te pare e te fiksojne "gjera gabim"!
Per punen e terminologjise ke te drejte po kjo eshte ceshtje e hapur dhe ne nuk jemi si vende te tjera qe i kane perkthyer te gjitha, dhe egzistojne disa zhargone!
Ti do te qeshesh po mua me ka bere vaki (ne nje nga dealershipet me te medha te Tiranes) qe me ka erdhur nje klient e me kerkonte me ngulm "Koken", me vone u sqarua se "koka" per te cilen fliste ishte.......monitori i kompiuterit!
Pershendetje!

109UV

Primus registratum

[qb] kur 90% e perdoruesave as nuk e dine se c'eshte DOS apo ca me pak te njohin komandat e tij dhe ti perdorin (ka akoma raste dhe do tu dukej e cuditshme kur une kam situata kur therres "cmd" brenda Windows Advanced Server 2003)![/qb]
kaush, DOS eshte sistem operativ ndersa command line eshte interface, nje nga te shumtat..

cmd.exe nuk eshte DOS dhe DOS nuk eshte cmd.exe apo command.com.

cmd.exe qe permend ti ne windows 2003, apo edhe ne XP, 2000, NT etj, eshte thjesht nje interface per ti dhene komanda sistemit dhe ne fakt emrin e ka "command line interface".

dmth, ka ndryshim midis nje sistemi operativ dhe interface per te komunikuar me nje sistem operativ.

antares

Primus registratum

Kur une mesoja arkitekturen e komp. dhe sistemet operative ti i kishe akoma buzet me qumesht (si dhe tani)! Ajo cmd e famshme qe po na e "meson" thjesht eshte nje menyre per te aksesuar pergjithesisht bagazhin e vjeter te DOS, dhe kjo ka qene e vertete qe ne kohen e windows 95 dhe vazhdon per inerci edhe sot!
Megjithese qe nga win200 e ketej sistemet jane gati teresisht 32 bit (DOS ishte 16) perseri ka funksionalitete ne sistemet e sotme qe i jane lene komandave te vjetra te DOS!
Mos u hidh perpjete te "habisesh" njeri me 2-3 gjera qe ke lexuar dje se nuk ke te besh me njerez qe i cudit aq kollaj! Shko e gjej pune ne ndonje banket-hall njehere e pastaj na jep leksione te pakerkuara sistemesh operative!
Adoleshent!

Kondrapedali

Kondrapedali

Aboleshent thuaj.

Megjithse me sa duket, ai nuk e ka parasysh platformën e vjetër si dhe elementet e ruajtur prej saj (të boj ene un sikur mor vesh içik megjithse gjymsën e gjojnave që lexova nuki mush hiç) /pf/images/graemlins/laugh.gif .

antares

Primus registratum

Ai luan me fjale se ben sikur nuk kupton (ose vertet nuk kupton) qe te thuash njeh DOS (si sistem operativ) implikon detyrimisht njohjen e nje sere komandash si dhe patjeter koncepte mbi hardware (disku, memorja, portat). Dihet qe qe me daljen e Windows-Millenium Mikrosofti e suprimoi (nuk po futem tek NT-i orjentuar drejt serverave) daljen alternative ne DOS (te paster), po nuk mund te linte jashte disa funksione dhe komanda qe tradicionalisht i takonin DOS.
Prandaj me ane te cmd aksesoheshi (edhe sot e e kesaj dite) keto komanda (del, cd, etj).
Ka situata ne WinXp apo win2003 qe nje film (format avi, mkv apo ogm) nuk e prish dot nga "exploreri", dhe vetmja menyre eshte ta prishesh ne nivel te ulet me komanden "del *.avi"!
Kam frike qe buzequmeshti ne fjale (ka nevoje per nje formatim fizik te nivelit te ulet) kerkon te deabtoje thjesht per te thene te kunderten time apo per te "cuditur" publikun me njohurite "e thella" qe kujton se ka (proces iniciimi apo afirmimi)!
Pergjithesisht jane shenja te njerezve me komplekse inferioriteti!
Sikur une te them qe nje Floppy mund te mbaje me pak informacion se nje DVD, ai do hidhet te argumentoje te kunderten!

:goofy: :goofy: :goofy: :goofy:

109UV

Primus registratum

[qb] Megjithese qe nga win200 e ketej sistemet jane gati teresisht 32 bit (DOS ishte 16) [/qb]
ca flet o rrochke... Windows NT , qa nga NT 3.1 qe u leshua ne treg ne 1993, ka qene komplet 32-bit. Edhe Windows 95 ishte 32 bit, pune tjeter qe kishin perdorur shume kod nga windows 3.1 qe ishte 16 bit dhe ishte mishmash.

p.s. AMD Athlon 64 supports 32bit OS-s you suck-azz dingo.. kush te rren ty per kto gjona mer ahahaha
p.p.s. kondrapedal, te shava te dashurin? ahahahaha

antares

Primus registratum

Ka nje goxha ndryshim midis nje sistemi 32 bit "nativ"(linux, os2 etj) dhe sisetmeve 16 bitshe te "portuar" me sukses te diskutueshem ne 32. Ky ishte rasti i NT deri tek win2000 (prandaj nuk u quajt nt-5).
Nuk eshte njelloj te shkruash nga fillimi nje sistem 32, me ate qe nje sistem 16 ta "adaptosh" apo ta "transformosh" ne 32!
Per sa i perketa asaj qe atlon 64 suportoka sisteme 32 bitshe kjo eshte si ajo qe te blesh makine me 2 diferenciale dhe ta perdoresh gjithmone me 2 rrotat e para (apo te prapme motorre). Kjo nuk me cudit se me kujton ate psikologjine tende prej derri amerikan te shperdorimit, qe shkojne per pazare me minivane 400 k/f dhe do sorollateshin gjithe diten me "autobuza" personale po te mos ishin te shtenjte!
Te lutem ti vazhdosh komentet e tua idiote se keshtu kemi me cfare te argetohemi!

:lol: :lol: :lol: :lol:

109UV

Primus registratum

rrochka, NT ka qene gjithmone sistem "native" 32-bit. dhe Windows 2000 eshte NT 5, ndersa 2003 eshte NT 5.2...

ore kaush, kush te ka thene ty qe Windows 2000 nuk eshte vazhdim i NT4? ahahahaha je komplet rrochke ... me shkon e ben nje google atje e me ben mua si ekspert rrochke..se ke pare ti kur ndizet Windows 2000....ta thote qarte fare Built on NT Technology.. apo s'ke ndezur ndonjehere nje kompjuter me Win2000.

P.S. rrochke, as 0.1% e programeve nuk suportojne 64bit, prandaj te gjithcka qe mund te kesh ti do punoje ne 32bit mode.. plus qe suporti per me shume memorje qe te sjell 64bit nuk ka asnje avantazh per persona qe nuk kane 1000 apo me shume dollare te shpenzojne vetem per memorjen..

ik bej pipin tashti