Pershtatja dhe bindja

Odea

Primus registratum
Pershtatja dhe bindja

Sot po lexoja disa shembuj eksperimentesh qe kishin si subjekt pershtatjen dhe bindjen e njeriut. Eksperimenti i pare fliste per bindjen ose nenshtrimin e njeriut nga dikush tjeter.
Psikologu amerikan Stanley Milgram tha ne nje interviste te tijen qe nqs ai do kishte mundesi te ngrinte ne kembe nje kamp perqendrimi nazist, atehere do gjente me shume sec duhen njerez te afte per te qene roje ne cdo qytet te Amerikes.
Eksperimenti bazohej ne drejtimin e nje personi qe quhej nxenesi nga mesuesi, nje tjeter individ i cili i ulur mbas xhamit vezhgonte se si mbas cdo gabimi ne fjali qe bente nxenesi, torturohej nga shkarkesa elektrike te cilat rriteshin me numrin e gabimeve. Ky eksperiment solli rezultatet qe 75% e njerezve, vazhduan te jepnin shkarkesa deri ne 300 volt dhe 63% te njerezve dhane shokime elektrike deri ne fund, 450 volt.
Kjo solli konkluzionin qe njerezit binden lehte nga nje njeri me autoritet me te larte se te tyrin.

Eksperimenti i dyte ishte rreth pershtatjes, pajtimit ose konformizmit (fjala ne anglisht eshte conformity kshu qe shpresoj ta kem perkthyer mire). Tani, eksperimenti drejtohej nga Solomon Asch i cili zgjodhi nente studente nga universiteti i tij ku tete prej tyre ishin ne dijeni te projektit. Asch tregovi dy letra ku ne njeren prej tyre jepej nje vize dhe ne tjetren tre viza te quajtura A, B dhe C. Studentet duhet te zgjidhnin se cila prej tyre ishte me e afert ne gjatesi me ate ne letren e pare. Dy heret e para te gjithe zgjodhen pergjigjen e sakte kurse heren e trete, te tete studentet qe ishin ne dijeni te temes se eksperimentit zgjodhen ate te gabuar pervec studentit te nente. Kjo ndodhi edhe me letrat e tjera derisa studenti i nente u bashkua me vendimin e tyre dhe zgjodhi pergjigjen e gabuar edhe pse ne disa raste ishte e qarte qe ishte e gabuar. Kjo tregon qe njeriu ndjek turmen perseri duke i injoruar besimet e tij.

Pas ketyre dy shembujve besoj se u kuptua se per cfare flasim: per rolin e shoqerise mbi vendimet qe marrim si individe ne momente te caktuara te jetes sone.

Ju si mendoni, do kishit arritur deri atje sa te shtypnit butonin 450 volt edhe pse njeriu po bertiste si i marre nga dhimbja? Apo do kishit zgjedhur nje pergjigje te gabuar vetem pse te tjeret bene te njejten gje?

Odea

ana karenina

Primus registratum
Re: Pershtatja dhe bindja

Heheheheh Odea qeka duke marre leksione nga Psikologjia Sociale :book: Me krahe te lehta Odea :wave:

Njerezit jane shume komformiste kur duke kembengulur ne ate qe besojne ata se eshte 'e vertete' rrezikojne te ndeshkohen. Me nje fjale komfortizmi eshte nje lloj 'avoidance of the punishment'.
Here te tjera njerezit jane komformiste sepse jane injorante dhe nuk kane fare nje 'te vertete' te tyren per te cilen te kembengulin dhe te luftojne, dhe keta jane grupi me i rrezikshem /pf/images/graemlins/frown.gif
Ka edhe raste te tjera, po mua kaq me erdhi ne mendje tani per tani.

:wave:

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Yvonne:
[qb] hipnotizim dhe bindje nuk jane e njejta gje ? :rolleyes: [/qb]
Sigurisht qe jo. Hipnotizimi eshte ta besh dike te pandergjegjshem, te pavetedijshem, kurse bindja eshte ti ndryshosh dikujt mendimin me ane te argumentave bindese.
Ne hipnotizim personi eshte jashte cdo auto-kontrolli, eshte totalisht nen ndikimin e forcave te jashtme si edhe nen-ndergjegjes qe eshte po ashtu jashte kontrollit te tij/saj. Ndersa gjate procesit te bindjes personi eshte plotesisht i ndergjegjshem, aktiv ne procesin e analizimit, krahasimit dhe zgjedhjes se nje 'te vertete' me te vertete sa ajo qe besonte me pare.

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ana karenina:
[qb] Heheheheh Odea qeka duke marre leksione nga Psikologjia Sociale :book: Me krahe te lehta Odea :wave:

Njerezit jane shume komformiste kur duke kembengulur ne ate qe besojne ata se eshte 'e vertete' rrezikojne te ndeshkohen. Me nje fjale komfortizmi eshte nje lloj 'avoidance of the punishment'.
Here te tjera njerezit jane komformiste sepse jane injorante dhe nuk kane fare nje 'te vertete' te tyren per te cilen te kembengulin dhe te luftojne, dhe keta jane grupi me i rrezikshem /pf/images/graemlins/frown.gif
Ka edhe raste te tjera, po mua kaq me erdhi ne mendje tani per tani.

:wave: [/qb]
Hahaha...no no, shkollen e kam mbaruar por dje thjesht po lexoja pak dhe mu duken interesante enough qe te hapja nje teme mbi to pasi vura re qe nuk ishin diskutuar me perpara.

Tani, persa i perket temes Ana e ke interpretuar shume bukur fenomenin e konformizmit. Konformizmi eshte me verte dicka shume e rrezikshme pasi na ben te braktisim moralet apo besimet tona dhe te ndjekim ato te turmes. Injoranca eshte ajo qe e ben njeriun te ndikohet dhe te jete i varur nga te tjeret dhe pikerisht kjo eshte me e frikshmja pasi ai qe nuk di, do beje gjithcka qe ti thone te tjeret ose ngaqe nuk di si ti interpretoje gjerat, do jape nje perkthim te rrezikshem qe sjell konsekuenca jo te mira.

Kurse bindja ose nenshtrimi ndaj dickaje ka te beje me shume me te ndjehurin impotent.
Nqs ti mendon qe dikush tjeter eshte me i mire apo me i larte se ti atehere ti do i nenshtrohesh kerkesave te tij ne nje menyre a tjeter.
Kjo per mua eshte dicka qe sjell edhe me shume deme se injoranca (edhe pse nenshtrimi eshte pak a shume e lidhur me mosnjohjen e vendimeve te duhura). Njerezit shpesh here bejne gjera qe nuk duan ti bejne vetem pasi jane te detyruar nga dikush me me shume fuqi financiare, politikane apo edhe fizikale. Kjo do te thote qe edhe pse jemi shoqeri e civilizuar tek ne prape se prape ekziston ligji i xhungles: me i forti mbijeton.

Nejse, ti pergjigjem pyetjeve te mia tani.

Une per vete nuk do kisha shkuar kurre tek 450 volt por do kisha ndaluar menjehere te kem pare qe personi po lendohej. Nuk e them qe kshu eshte ideali im por kshu do kisha vepruar dhe kam vepruar ne te ketille menyre ne dy raste qe me kane ndodhur.

Kurse per pyetjen e dyte do thoja qe une nqs besoj se kjo eshte e drejta, ska burre none qe te ma nderroje menjen. Kur pergjigja korrekte duket qarte atehere pse do shkosh me ate te gabuaren? Une po te isha ne vendin e atij studentit do kisha ndejtur gjate gjithe kohes duke iu treguar dhe provuar qe pergjigja ime eshte e sakta dhe e tyre e gabuara. Jam icik kokeforte kur vjen puna per kshu gjonash... /pf/images/graemlins/laugh.gif

Odea :wave:

ana karenina

Primus registratum

Te lutem. Une isha shume bindese dhe ti gjithashtu shume komfortiste :thumbsup: Bej shaka /pf/images/graemlins/laugh.gif