Perse shipetaret preferojne te flasin me shume italisht apo greqisht se sa shqip.

Ela_001

Primus registratum
Re: Perse shipetaret preferojne te flasin me shume italisht apo greqisht se sa shqip.

Eshte e vertete, eshte nje fenomen serioz dhe konkret. Edhe une psh ne shpi me motren flas gjysma gjysma, ca anglisht e ca shqip.

Arsyeja kryesore eshte se jemi larguar kaq me shifra te konsiderueshme nga Shqiperia dhe u bene vite qe po rrime larg. Faktori tjeter eshte edhe fakti qe shqipja eshte gjuhe me fjalor shume te varfer. PAsi kam studiuar disa gjuhe te tjera e kam vene re sa e varfer eshte shqipja ne terma shprehie. Anglishtja psh eshte gjuha me fjalorin me te pasur, po ashtu dhe spanjishtja, ke kaq terma per te thene te njeten gje.

Eshte gabim e di, por kur je ne nje vend te huaj fillon truri edhe kur mendon te mendoje ne po ate gjuhe te huaj.

Erison700

Forumium maestatis
Re: Perse shipetaret preferojne te flasin me shume italisht apo greqisht se sa shqip.

Sigurisht qe eshte e veshtire te flitet shqipja e paster kur ne TV-te shqiptare shikon vetem kanale te huaj.Por per sa i perket fjalorit tone eshte shume i pasur, por ti mbase nuk e ke studiuar. Kur e kam pare, kam mesuar fjale qe nuk i dija per 24-et e jetes time.

Ela_001

Primus registratum

ok meqe ti e paske studiuar,

sa fjale ne perdorim te perditshem ka shqipja? Se anglishtja ka 3 milione. Bej krahasimin pastaj dhe me thuaj a nuk eshte gjuhe e varfer shqipja.

E varfer e them ne termin qe nuk ka shume shprehi krahasuar me gjuhe te tjera te civilizimit, se gjuhe e lashte eshte. Edhe nese eshte pasuruar eshte mbushur me terma grek e italiane per te mos per mendur ato anglez dhe sadopak francez.

PAstaj une shqip kam studiuar deri ne moshen 17 vjeç i/e dashur.

Dajaku

Primus registratum

Na habiti shkencetarja e madhe e gjuhes, qe per habi jovetem qe njekerka shqipen me taban por njekerka dhe anglishten me mire se shqipen dhe me mrekullia botrore qenkerka se njihkeka mjafte gjuhe botrore dhe na bekerka pastaj krahasimin e shqipes me te tjerat.
Hyrysh, hyrys moj dallkauke qe as dy fjale anglisht nuk i ven dot bashke ne rregull pa hap fjalorin.
Qe s'e njeh anglishten na e pohon vete, se studiusi me i rendomte i nje gjuhe e din se per komunikim te rendomte duhen rreth 2 000 fjale, dhe nje gjuhe normale perdoret me rreth 5 000 fjale. Por me i madhi i letrave angleze, Shekspiri, qe 1 000% ti s'e ke lexuar ndonjehere, arriti te perdore 60 000 fjale dhe u quajt gjenial per kete. Ti tani na e paske pasuruar anlishten me me shume se tridhjete fishin e Shekspirit vete.
Huau!?
Me c'fare mrekullie te re makole-shqiptare ka me u perplas bota tani.
Se na paske studjuar dhe shqipen deri ne moshen 17 vjec pale.
Cabej harxhoj gjithe jeten dhe su kenaq idjoti, c'ti besh dhe vdiq idjot.
Qe anlishtja dhe cilado gjuhe tjeter s'i vjene ke gishti i kames shqipes kjo dihet per nga zhdervjelltesia e shqipes ne perkthimin e tyre, por plebenjte s'e kane rracen te tille te arrijne t'a kuptojne kete mrekulli te saj.
smash.gif
smash.gif
smash.gif

<span style="font-weight: bold">Zakonishte injorantet per te mbuluar injoranxen e tyre qe nxjerr xixa, mundohen te ndezin flake perreth.</span> :tipsy:

Ela_001

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dajaku:
[qb] Na habiti shkencetarja e madhe e gjuhes, qe per habi jovetem qe njekerka shqipen me taban por njekerka dhe anglishten me mire se shqipen dhe me mrekullia botrore qenkerka se njihkeka mjafte gjuhe botrore dhe na bekerka pastaj krahasimin e shqipes me te tjerat.
Hyrysh, hyrys moj dallkauke qe as dy fjale anglisht nuk i ven dot bashke ne rregull pa hap fjalorin.
Qe s'e njeh anglishten na e pohon vete, se studiusi me i rendomte i nje gjuhe e din se per komunikim te rendomte duhen rreth 2 000 fjale, dhe nje gjuhe normale perdoret me rreth 5 000 fjale. Por me i madhi i letrave angleze, Shekspiri, qe 1 000% ti s'e ke lexuar ndonjehere, arriti te perdore 60 000 fjale dhe u quajt gjenial per kete. Ti tani na e paske pasuruar anlishten me me shume se tridhjete fishin e Shekspirit vete.
Huau!?
Cabej harxhoj gjithe jeten dhe su kenaq idjoti, c'ti besh dhe vdiq idjot.
Qe anlishtja dhe cilado gjuhe tjeter s'i vjene ke gishti i kames shqipes kjo dihet per nga zhdervjelltesia e shqipes ne perkthimin e tyre, por plebenjte s'e kane rracen te tille te arrijne t'a kuptojne kete mrekulli te saj.
smash.gif
smash.gif
smash.gif

<span style="font-weight: bold">Zakonishte injorantet per te mbuluar injoranxen e tyre qe nxjerr xixa, mundohen te ndezin flake perreth.</span> :tipsy: [/qb]
I already have a degree from Oxford Univeristy (that is in english hun), and shortly a masters too. So shut up when you know nothing.

Dajaku

Primus registratum

Dihet se thojne hajt se ne Shqipri do shkoj, po provo e gjej pune!
Ose me e bukura shko mbroje ne Shqipri!

See you lady!

marko

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dajaku:
Na habiti shkencetarja e madhe e gjuhes, qe per habi jovetem qe njekerka shqipen me <span style="font-weight: bold">taban</span> por njekerka dhe anglishten me mire se shqipen dhe me mrekullia botrore qenkerka se njihkeka mjafte gjuhe botrore dhe na bekerka pastaj krahasimin e shqipes me te tjerat.
<span style="font-weight: bold">Hyrysh, hyrys moj dallkauke</span> qe as dy fjale anglisht nuk i ven dot bashke ne rregull pa hap fjalorin.
Qe s'e njeh anglishten na e pohon vete, se <span style="font-weight: bold">studiusi</span> me i rendomte i nje gjuhe e din se per <span style="font-weight: bold">komunikim</span> te rendomte duhen rreth 2 000 fjale, dhe nje gjuhe normale perdoret me rreth 5 000 fjale. Por me i madhi i letrave angleze, Shekspiri, qe 1 000% ti s'e ke lexuar ndonjehere, arriti te perdore 60 000 fjale dhe u quajt <span style="font-weight: bold">gjenial</span> per kete. Ti tani na e paske pasuruar anlishten me me shume se tridhjete fishin e Shekspirit vete.
Huau!?
Cabej harxhoj gjithe jeten dhe su kenaq <span style="font-weight: bold">idjoti</span>, c'ti besh dhe vdiq idjot.
Qe anlishtja dhe cilado gjuhe tjeter s'i vjene ke gishti i kames shqipes kjo dihet per nga zhdervjelltesia e shqipes ne perkthimin e tyre, por <span style="font-weight: bold">plebenjte</span> s'e kane rracen te tille te arrijne t'a kuptojne kete mrekulli te saj.

Keto fjalet me te zeze, jane fjale te huaja qe ti i perdore sepse per shumcien e tyre shqipja nuk ka fjale te barzvlereshme.
Pa ma perkthe pak ne shqip me ate zhdervjelltesine e saj, televizor, credit card, graphic, spreadsheet, application?

Guest

sipas vendit dhe kuvendi atje ku jane ashtu do flasin packa se ca e bejne gjoja per mode :tipsy: :tipsy:

Dajaku

Primus registratum

Opinga na zuri mat tani.
O galloshe a ke degjuar per fjale greke ose latine ne anglisht?
Kush pra sipas kanaces tate eshte pre tyre me e zhvilluara?
Kur u shpik telivizori shqipja kishte mbulu dhe himalajet me mut per gjate gjithe jetes se saje.
Tani mos don dhe Himalajet shqiprume o dallkauk? :tipsy:

marko

Primus registratum

Po ca na can karin athere qe qahesh per fjale te huaja more kokeloqe, kur e shef qe ke njel 500 vjet mas botes dhe nuk ke fjale te tuat per gjerat qe ka shpik bota.
Edhe mos shaj, ose dhe po shave shaj shqip mos na fol turqisht se nuk morim vesh.
P.s. O Dajako me hongsh karin si lopa barin.
ose
O Dajako, a ma ha rroten si lepri karroten.
Ose
O dajako a ma shtrengo tocin si elektricisti pocin
ose
O Dajako a ma ha bollen si iriqi mollen.
Dallakauk thot rrota karit, as nuk e di ca do me thon jo, po e perdor si te shame.

Ela_001

Primus registratum

Kjo ka qene gjeja me qesharake e dites.

Edhe ne forum zihemi e shahemi mbar e prape.

nike palkola

Primus registratum

Ajo çka thoni (duke sharë) tregon se kush e çfarë jeni. Keni kompjuter, çka të thojm për analfabetët, për banorët ruralë etj.
Flasim gjuhën e huaj ata që nuk e çmojn veten as pasurit e Kombit, dhe që nuk kanë identitet kombëtar. Mendojn se janë më të ngritur!

Dajaku

Primus registratum

T'u ofendu dashnorja me plak.
Pastaj ti e din se dajaku nuk ha por jep.
Po deshe me e provu afroje pak at veren tate! :tipsy:
Ela hajt t'a provosh sa t' <span style="font-weight: bold">fort</span> e kam dajakun njiher jo me shume!

Guest

ehe dukesh ti :tipsy:

Ela_001

Primus registratum

Ehhhhhhhhhhhhh, prit se aty e ke.

Driti

Primus registratum

Për mendimin tim ...
Vërtet më vjen shumë inat përdorimi i fjalëve të huaja, e cila te ne shqiptarët jashtë Shqipërisë londineze ka qenë edhe një imponim nga sllavët. Shohim asimilim gradual në shumë qytete, një politikë shumë vjeçare e cila duhet ndaluar sepse na ka dëmtuar pa masë. Por më tepër më nervozon përdorimi i turqishtes në disa qytete (Prizren, Tetovë, ...) nga familje të cilat e ndjejnë veten si më të kulturuar. Gjithashtu duhet cekur se edhe ne shqiptarët nuk punojmë shumë për futjen e gjuhës p.sh. në telefoninë celulare, ndoshta sepse në Shqipëria shumica e njerëzve dinë nga dy, tre gjuhë. Por kur shohim se sllavo-maqedonasit përdorin gjuhën e tyre në telefona cel. ne të mos e përdorim, më nervozon shumë ky fakt .....

Ela_001

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Loki:
[qb] Për mendimin tim ...
Vërtet më vjen shumë inat përdorimi i fjalëve të huaja, e cila te ne shqiptarët jashtë Shqipërisë londineze ka qenë edhe një imponim nga sllavët. Shohim asimilim gradual në shumë qytete, një politikë shumë vjeçare e cila duhet ndaluar sepse na ka dëmtuar pa masë. Por më tepër më nervozon përdorimi i turqishtes në disa qytete (Prizren, Tetovë, ...) nga familje të cilat e ndjejnë veten si më të kulturuar. Gjithashtu duhet cekur se edhe ne shqiptarët nuk punojmë shumë për futjen e gjuhës p.sh. në telefoninë celulare, ndoshta sepse në Shqipëria shumica e njerëzve dinë nga dy, tre gjuhë. Por kur shohim se sllavo-maqedonasit përdorin gjuhën e tyre në telefona cel. ne të mos e përdorim, më nervozon shumë ky fakt ..... [/qb]
E vertete, apo si thone ata &quot;Mi Hip Zhivcat&quot;.
Apo per te cituar kosovaret, &quot; Ma jep pak shtrafcigerin&quot; Gjuha shqipe tek tetovaret eshte teper e bastarduar ne kulm.

Hermesss

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Ela_001:
[qb] Apo per te cituar kosovaret, &quot; Ma jep pak shtrafcigerin&quot; [/qb]
A shqyp asht ky &quot;shtrafcigeri&quot; a???? &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/wink.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;

P.S. Vertet, c'do te thote?

Ela_001

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Hermes:
[qb]
Fillimisht postuar nga Ela_001:
[qb] Apo per te cituar kosovaret, &quot; Ma jep pak shtrafcigerin&quot; [/qb]
A shqyp asht ky &quot;shtrafcigeri&quot; a???? &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/wink.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;

P.S. Vertet, c'do te thote? [/qb]
Me shkrive, tamam si ata e bere, eshte kaçavida (keshtu me than). Nga gjermanishtja vjen.

Hermesss

Primus registratum

Uh..kacavide...thnx, s'do te me kishte shkuar kurre mendja vallaj &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/smile.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;
Njehere me ka qelluar te jem ne nje autobuz ne Tetove ne mos gaboj, rruges per ne Shqiperi, dhe ngjitur me mua ishte nje grua nga Mitrovica. Duke dashur te tregohesha kavaljer, fillova i pari muhabetin me te. Per tmerrin tim, qe ne fjaline e dyte apo te trete te saj nuk arrija gjalle ne bote t'a kuptoja c'po me thoshte, vetem kur qeshte ajo qeshja edhe une, me mendjen time thoja: &quot;ah, c'me hengri mua goja .. dhe te fola i pari... Ishalla s'po me shan nga nena, dhe une qe s'te marr vesh se c'thu dhe qesh si budallai&quot; &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/smile.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; Fliste jo vetem me nje dialekt te rende, por dhe te perzier me shume fjale qe, me tepere kuptova me intuite, vinin nga gjermanishtja (me sa mora vesh kishte vite qe jetonte atje). Ishte per te qeshur e per te qare njekohesisht, kur mendon se ishim te dy shqipetare, flisnim te njejten gjuhe e s'merreshim vesh...
S'kam per t'i harruar kurre qyfyret dhe peripecite e asaj rruge.