Perkrahja/mbeshtetja.

b.k.

Primus registratum
Perkrahja/mbeshtetja.

Sapo lexoja nje arkikull mbi perkrahjen qe njerezit marrin nga te dashurit e tyre ne momente te veshtira.

Eshte nje aspekt teorik i pranuar tashme qe jo cdo mbeshtetje, perkrahje morale dhe emocionale ndihmon, biles ka disa qe e bejne personin te cilit po i ofrohet perkrahja (nese ka term me te mire ne shqip per "support" ju lutem sygjeroni) te ndihet me keq.

Nje nga shembujt e marre ne artikull eshte "provimi".

Nese nje person i aferm ka provim dhe i themi "DO te dalesh shume mire ne provim, sic ke dale gjithnje", personi mund te ndihet me keq, sepse:

1. krijon nje mosperputhje ne mendjen e personit (psh une e di qe kam ankth para provimit, nese dikush me thote "do dalesh mire si gjithnje" une i them vete, "kur ky thote keshtu, dmth qe une skam arsye te ndihem ne ankth)

2. Pritshmerite. Kur dikusht thote "do te dalesh mire", ti je nen presionin qe te marresh rezultate te mira perndryshe do te zhgenjesh te tjeret dhe veten.

NE kete rast eshte me e mira te thuhet "sido qe te dalesh ne provim, une do te jem prane teje, dhe ne do te arrijme te kalojme veshtiresite e krijuara se bashku".

Doli shume e gjate si hyrje, ndoshta dhe jo e qarte, por pyetja ime eshte:

Kur jeni ne veshtiresi (merrni vete shembuj - i imi eshte shume specifik) cfare mbeshtetje preferoni nga te tjeret?

KA situata qe nuk deshironi mbeshtetje?

A varen dy te mesiperment nga tipi i personit ne veshtiresi, nga menyra si eshte ofruar ndihma, nga personi qe ofron ndihmen (mardheniet midis te dyve), etj?

epremte

Primus registratum
Re: Perkrahja/mbeshtetja.

Mbeshtetje dua ne disa raste po nuk e kuptoj dot se c lloj mbeshtetje me ben pune. Nese me krijohet bindja qe personi po me "heq qafe" ose po me "merr me te mire" kur me ofron mbeshtetje, ose qe po nenvlereson sikletin tim... aha, sono guai... Ka shume mundesi qe te dua qe te tjeret te zhduken. Njeriu ne hall behet shume agresiv ndonjehere.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Kur jeni ne veshtiresi (merrni vete shembuj - i imi eshte shume specifik) cfare mbeshtetje preferoni nga te tjeret?

Eh ky o problemi me i madh!!!
Nga nje here thone mjafton fjala e mire, por shume here s'del.
Njerezit qe te rrine pran mundohen te te bejne te qeshesh,kjo vlen shume ama prap ne se s'ja del dot te perballosh problemet njerezit perreth lodhen.

Personalisht preferoj vetmine. Nje fraze italisht thote:

Ndihmoje veten ne fillim, pastaj te tjeret te ndihmojne! Pak a shume o si ai llafi:
Nuk te fal kush gje!

Ka ndryshu njerezimi!

After_dark

Primus registratum

Sigurisht ka shume situata ne te cilat njeriu ka nevoje per perkrahje. Ne shume raste mjafton nje fjale, ne raste te tjera po i njejti veprim te nervozon dhe te ben te mendosh "Pse qenka valle ky kaq i/e sigurt?"
Kur ndodhemi ne nje gjendje te mire, fjala e mire eshte e mjaftueshme dhe e ben tjetrin te ndihet akoma me mire.
Ne rastin e dyte kur ne ndihemi keq fjala e mire vetem na nervozon. Nqs ske mundesi te japesh mbeshtetje me mire lije tjetrin te qete. Ose gjeja me e keqe do ishte nqs do filloje ti beje kritika pse ndodhet ne ate gjendje.

zecovina

Primus registratum

besoj qe perkraja eshte dicka qe gjithkush e ka ndjere....dhe e ka dhene...tani sipas karakterit qe kemi eshte dhe ajo e mundur ....dikush behet lecke ta shkelesh(si puna time)dhe dikush tjeter ok...eshte dicka qe kalon...
:rockban PROBLEMET EKSISTOJNE ..CDO NJERI NGA ANA E TIJ PERSONALE MUNDOHET TE TE NDIHMOJE..
UNE PERSONALISHT E KAM NDJERE SHUME HERE DOEMOS KETE 2 MUAJSH...KESHTU QE DI DHE DISTANCA QE NA NDAN E KAM PRAN MEJE...ME KESHILLTARJA TIME TOLA ESHTE AKOMA PRANE MEJE....HO OH :rockband:

zecovina

Primus registratum

mesa duket pervec meje ...askush nuk mund te flase per perkrahjen...apo e kam gabim..nejse..vazhdoj une... :angel:
PERKRAHJA ESHTE MIRKUPTIM ...ESHTE CESHTJE ABSOLUTE E ZEMRES...DHE ATY FLUTUTRON.....ESHTE E NEVOJSHME TE DEGJOSH DHE TE SHIKOSH NE TE NJEJTEN KOHE....ME ZEMER..IMAGJINO CFARE QETESIE ESHTE E NEVOJSHME TE EKZISTOJE NE VETVETE ...QE TE HARRISH NE PERKRAHJE TE THELLE SHPIRTERORE......

Anana

Primus registratum

Varet nga njeriu. Ca jane te varur dhe kane nevoje per perkrahje, ca jane koke me vete dhe e dine vete sec bejne. Une zbatoj fjalen e urte, pyet 100 vete e bej si di vete.

Guest

Varet nga Situata..
Nese eshte nje Problem, ne te cilin perfshihen disa vete (pra nje grup) dhe jo vetem une,atehere kam vertete nevoje per perkrahje..
Dhe nese jam e sigurte,qe kam te drejte athere perkrahja dhe ngrohtesia qe do te ndieja, do te ishte me vlere, nese do te me jepej aty ku ndodh dhe problemi..
Nje Hipokrizi apo perkrahje mbrapa skene, nuk e dua..Me mire fare pa ate lloj perkrahejeje..
Me pelqen, nese Shoqeria eshte e paster dhe e drejtperdrejte..
Por..
nese problemi, ka te lidhje ndermjet dy personave,pra meje dhe dikujt tjeter,atehere do te isha e kenaqur me vetmine time,me kalimin dhe rrotullimin e gjerave disa here neper koke,derisa te arrija ne Konkluzion..
Ne raste Intime,nuk preferoj te hapem me te tjere dhe nuk nuk kerkoj perkrahje..
Dua te arsytoj vete..
Perkrahjen e pres, vetem nga personi i dyte..

Ne raste te tjera..(Ankthe,Provime,Fluturime me Aeroplan.. /pf/images/graemlins/laugh.gif etj)...ndikon cdo lloj perkrahjeje apo shembull personal, qe me tregojne te tjeret..
I degjoj aq me kureshtje,sikur do te perseritet e njejta gje dhe tek une..

zecovina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Isabelle:
[qb] mir mi mir po ul germat ! [/qb][/QUOT]

mendova qe keshtu mund te lexonit me mire qe te krijohet nje muabet... /pf/images/graemlins/smile.gif

Dua

Primus registratum

Du qe perkrahja te jete e sinqerte, llafet "perkrahje" nga njerezit qe s'i kam qejf ose nuk jane te sinqerte me mua vetem sa me bejne nervoz.

Preferoj mbeshtetjen nga prinderit edhe kam nevoje per te ne cdo lloj situate, ne cfaredo lloj menyre qe ofrohet. Mam, bab luv U :kiss:

D.

Guest

Eshte vetem nje perkrahje ne jete tek e cila mund te mbeshtetesh, nga e cila ke favore dhe te ben te jeshe vertet i perkrahur.
Perkrahja atesore.