Pastat!

olti

Neo
Pastat!

Makaronat si i themi ne dmth /pf/images/graemlins/laugh.gif

Do doja te shkruanit per sugot e ndryshem te pastave; recetat e tyre dhe si behen. Per zjerjen e pastave me mire mos thoni gje se dime vete se si vihen ne zjarr /pf/images/graemlins/tongue.gif
 

edda

Primus registratum
Re: Pastat!

Nje lloj salce me zarzavate

çar t'kesh ne frigo: patate, karrota, kunguj, kerpudha, patellxhana, bizele etj.
majdanoz
piper
pak spec t'kuq
salce domatesh ose domate
vaj ulliri
1 qepe
2 thelba hudher
pak leng zarzavatesh

skuqim ne fillim hudhren ne vaj ulliri, pastaj e heqim nga tigani pasi te jete skuqur dhe i shtojme qepen. Pasi qepa te ndryshoje ngjyre i hedhim zarzavatet e grira. I kaurdisim disa here derisa te zbuten dhe i shtojme salcen e domates, kripe, piper, majdanoz, spec te kuq. I hedhim pak leng zarzavatesh ose thjesht uje te ngrohte tiganit ne zjarr dhe e mbulojme me kapak. Pasi lengu te jete shteruar ia hedhim makaronave. Kjo lloj salce shkon shume me tortelloni te mbushur me mish
 

edda

Primus registratum
Re: Pastat!

Penne all'arrabbiata

4 persona:
400 gr pene
250 gr kerpudha
120 gr proshute
400 gr domate
spec djeges
1 thelb hudher
5 gjethe borzilok
80 gr gjalp
40 gr djath grana i grire
40 gr djath parmigiano i grire.

Skuqim ne gjysmen e gjalpit proshuten e prere ne copa te vogla dhe e leme menjane. Ziejme per 10 min. kerpudhat e pastruara dhe te prera ne feta. I kullojme dhe i leme menjane me proshuten. Skuqim specin djeges dhe hudhren e shtypur dhe pasi te marrin ngjyre i heqim dhe ne tigan. Shtojme domatet, borzilokun, kripen, piperin dhe i leme te skuqen per 20 minuta. Ne fund i shtojme salces kerpudhat dhe proshuten dhe i perziejme. Ziejme dhe kullojme penet, i vendosim ne nje tenxhere dhe i shtojmë salcen, djathin dhe gjalpin e mbetur. I kaurdisim disa here para se ti servirim
 

edda

Primus registratum
Re: Pastat!

Spaghetti alla tarantina (Pjata ime e preferuar)


spaghetti%20alla%20tarantina.jpg


Ingredientët për katër persona: 300 gr spaghetti, 800 gr midhje, 250 gr domate, borzilok, 1 thelb hudhër, kripë, piper.

Lajmë me kujdes midhjet ne ujë me presion, duke eliminuar me ndihmën e një furçe mbeturinat e mbetura mbi guackë. I kullojmë, i thajmë dhe i vendosim në një tigan pa ujë, të mbuluar me kapak, në temperaturë të ulët, dhe i lemë të hapen vetë. E lemë mënjanë lëngun që lëshojnë midhjet. Skuqim hudhrën ne vaj dhe pasi të ketë marrë ngjyrë e heqim nga tigani dhe shtojmë domatet, kripën dhe piperin. I lemë në zjarr për 10 minuta. I shtojmë midhjet, të cilat i kemi kulluar, dhe pak nga lëngu i tyre, te cilin e kemi filtruar. E lemë akoma në zjarr për 5 minuta dhe në fund i shtojmë borzilokun e grirë. Ziejmë spaghettit në ujë të bollshëm e të kripur, i kullojmë dhe i hedhim përsipër salcën tarantine. Kjo recetë mund të realizohet edhe pa domate.
 

edda

Primus registratum
Re: Pastat!

Nese do mund ti hedhesh vere te bardhe, por ka njerez qe nuk duan vere tek pjatat e para. Sidoqofte spaghetti alla tarantina behen shume te mira me vere te bardhe kur i behen pa domate
 

Belinea

Primus registratum
Re: Pastat!

Neo c´ne me pastat ti ? Nuk te dalin kartoffel-at /pf/images/graemlins/smile.gif
 
Re: Pastat!

Fillimisht postuar nga Belinea:
[qb] Neo c´ne me pastat ti ? Nuk te dalin kartoffel-at /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Pse edhe ju ne Austri paske ndonje pjate(ketu per ne pasta) qe ju eshte bere zeherr.
Mua KJO PASTA MA KA SHPIFUR FARE po dreqi e mori nuk hahet pasta dy here ne dite,na vdiqen keta te menses,ba ba.
 

mostro

Putraku
Re: Pastat!

ziej spaghetti per 5/6min...nderkohe ne tigan ke hedhur vaj dhe hudhra ne te deri sa hudhra te marri ngjyre te kuqe ne kafe...peperoncini dhe ne fund kur te jete gati pjata shtoni dhe pak parmigiano....aglio oglio peperoncino IN DA HAUZE /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

b.k.

Primus registratum
Re: Pastat!

kesaj qe thote putraku mund ti shtosh dhe nje gjysem domate, ose ndonje perim tjeter te cilin me vone e heq, sepse vlen vetem per shije :wave:
 

olti

Neo
Re: Pastat!

Fillimisht postuar nga Belinea:
[qb] Neo c´ne me pastat ti ? Nuk te dalin kartoffel-at /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Un' s'do ia haja kurre dhe nuk i ha gjellrat e kota te ketyre; le qe cfare gjellesh kane keta. Nese italianet quhen "mangia spaghetti" keta quhen "mangia kartoffel (patate)"
 

TEA

Forumium maestatis
Re: Pastat!

Po jap receten e pastes qe bona sot per drek /pf/images/graemlins/smile.gif

Tagliatelle con funghi porcini e pieslli .

Hudhim vaj ekstra verxhine d'olive dhe 2 thelbi hurdh n'ftere piper djeks sa te duam . dhe vazhdoim ti kaverdismi....pas 2 min shtojm kerpudhat dhe vazhdoim te kaverdisim akoma ...pas 5 min shtojm bizelet (une ne kete rast ato te frigoriferit se te fresketa niksss)i hedhim nje filxhan kafeje uj dhe krip quando basta...e lejm ne zjarr deri sa te shteroi uji.

sa per talgiatellet dini me i zi , pune 5 min dhe jan gati ....una volta scollat bashkohen bashk me harxhin qe pergatitem me siper .

kur sherbehet ne pjat mund (sepse nuk eshte i domosdoshem) ti shtohet parmigiano

p5-k.jpg


Kjo pjate shoqerohet me mire me nje vere Vernaccia di San Giminiano Terre dei Tufi pasi eshte nje past e bardh dhe delikate .

Terretufi_teruzzi_big.jpg
Altre_Regioni.jpg



PS: o e thjesht shume ...provoheni e me thoni /pf/images/graemlins/smile.gif
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Pastat!

Nje e thjeshte fare. Zini makaronat ato ne forme fluture. Uje e kryp. Nderkohe ne nje feltere hudhni shume - shume pak gjalp sa mos me u djeg felterja.. Iicik djathe (Gorgonzola) dhe sallate ..nga ajo sallata e kuqe (radicchio). E prere sipas deshires.

Kulloni makaronat dhe perzijini bashke.

Jane shume shume te mira.
 

Erind

Forumium maestatis
Re: Pastat!

[qb]
Mua KJO PASTA MA KA SHPIFUR FARE po dreqi e mori nuk hahet pasta dy here ne dite,na vdiqen keta te menses,ba ba. [/qb]
Une u bera 7 vjet ne itali, po te jete rasti e ha me gjithe qef nje pjate paste per vakt.
 

Erind

Forumium maestatis
Re: Pastat!

Fillimisht postuar nga TEA:
[qb]

p5-k.jpg


[/qb]
Tek fotoja siper, nuk paraqiten "tagliatelle ai funghi" por "tagliatelle al tartufo nero", qe eshte nje nga piatat e mia te preferuara.
 
Top