Orhan Pamuk

kind_of_magic

Primus registratum
Orhan Pamuk

Kam lexuar para disa kohesh nje roman te shkrimtarit turk fitues te cmimit Nobel Orhan Pamuk te quajtur "Une jam e kuqja", "my name is red" ne anglisht dhe mund te them se kam mbetur i surprizuar. nje roman i jashtezakonshem qe nese do ta krahasonim me shkrimtarin shqiptar Ismail Kadare qe kerkon te fitoje Nobelin mund te them se ishte shume larg. Nuk e di nese e keni lexuar kete liber apo ndonje tjeter nga ky autor por per te gjithe ata qe pelqejne letersine e madhe dhe te mire ja keshilloj patjeter kete liber.

karamel

Primus registratum
Re: Orhan Pamuk

Ngjarja e librit zhvillohet ne Istambul ne shekulli e XVI, dhe faqa e pare nis me monologun e nje miniaturisti qe punon ne atelien e Sulltanit (te cilin sapo e kane vrare pabesisht para se ta hidhnin ne nje pus) ku ai mallkon vraresin e tij dhe takohet per here te pare me vdekjen. Sulltani i Emperit Otoman ka kerkuar prej miniaturisteve me te mire te Turqise ti illustrojne nje liber qe i perkushtohet lavdise se tij, liber i cili ka per tu vizatuar per here te pare ne historine e Islamit sipas stilit oksidental dhe jo atij oriental.
Fillimi librit eshte atraktiv, gjithashtu edhe thrilleri nga fundi, por ato 500 faqet e mesit mezi i shtyva. Shpesh here humb me pershkrime detaje te panevojshme, nuk te meson asgje mbi kulturen dhe historine islame, shkrimtari parafrazon 100 here po te njejten legjende (ate te Shirinit me dashnorin e saj), dhe flet per nje mentalitet akoma arkaik dhe barbar..
PS: cmimin nobel do tia jepja Kongolit per " Jeta ne nje kuti shkrepesesh" ai e meriton. Pamuk eshte nje shkrimar inovator dhe me humor, por sme ka impresionuar asnjeher me teper se kaq.

romeo

Forumium maestatis
Re: Orhan Pamuk

po e lexoj ne italisht dhe perkthimi po me duket mjaft i mire..per momentin kam mabruar vetem "Neve", besoj Snow ne anglisht..