Nuk gjen dot paqen duke evituar jeten!

alinos

Forumium maestatis
Nuk gjen dot paqen duke evituar jeten!

- tha Virginia Wolf.

E megjithate, paqe nuk gjejme deri ne fund.
Keni menduar ndonjehere vdekjen tuaj?!
Une per vete kam tre variante, ne dy ka shume gjak, ne te treten shume uje. Jam e rrethuar nga ai dhe ndersa trupi im ndjen perkedheljet e lehta te valeve ai shkrihet e behet njesh me te, duke e kthyer qenien time ne kaltersi te lengshme.
Se fundmi: paqe!

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Nuk gjen dot paqen duke evituar jeten!

Hanin ke pa "Oret" mbreme lal /pf/images/graemlins/wink.gif

Edhe liber eshte fantastik ai, normalisht pak e nderlikuar ajo femer.

alinos

Forumium maestatis

S'me duket e nderlikuar aspak!

Gjerat kane rendesi, vetem kur mendojme se jane te verteta! /pf/images/graemlins/wink.gif

eM

Paper Moon

hanini nje pyetje cfare i ben gjerat e verteta?

Cfare eshte iluzion, enderr ose gjenjeshter dhe cfare eshte e vertete?

alinos

Forumium maestatis

Gjithcka e shohim duke u nisur nga vetja.
Iluzionet jane ato qe na mbajne gjalle.
E verteta eshte ajo qe perputhet me te dhenat qe na jepen.
Genjeshtra eshte lustra ose harresa e paraqitjes se te gjitha te dhenave qe perceptimi njerezor te jete i cunguar. Kjo behet me qellim ose pa, s'ka rendesi. E rendesishme eshte si na ben te ndjehemi dhe si duam te ndjehemi.

Danae

Primus registratum

njehere kam menduar vdekjen ndersa beja not shpine ne det,vetem aty isha gati per te.
kishte shume paqe.

Ema

Goddes

Sot per cudi kam qene duke lexuar(rilexuar) "Nje dhome me vete" dhe hapa kete e me doli prape Wirginia Woolf.
Jam shume kurioze te shoh The Hours /pf/images/graemlins/smile.gif !

Pastaj edhe pse jashte teme po citoj nja dy gjera qe me mbeten ne mendje.
"Gruaja eshte pasqyra e burrit qe e nxjerr te shembellyer dy here me te madh.per kete arsye nje burre nuk mund te pranoje kur nje grua thote :"kjo pikture eshte e shemtuar",apo"ky liber eshte i merzitshem",ashtu si do mund ta pranonte nga nje burre.Nese nje grua do i lejonte vetes qe te kriikonte nje burre atehere ai s'do mund te shihte shembellimin e tij dy here me te madh ne mengjes e ne darke.Pa grate nuk do kishin kuptim lavdia prej luftrave e as fitoret e tyre....
Per kete dikush shprehej se burrat me te mencur heshtin perballe gjykimit mbi nje femer.
Dhe Boswell:Normalisht qe gruaja eshte me e larte se burri,per kete arsye zgjidhen per gra femra injorante.
Ose...nese profesori im mban nje ligjerate te pafund mbi inferioritetin e grave,kete nuk e ben aq sa per te treguar vertet inferioritetin e grave,sesa per te treguar superioritetin e tij.

Vazhdon....

P.s:ne lidhje me temen:Vdekja mendohetkur shuhen deshirate atehere mbase gjindet paqja)...

alinos

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Danae:
[qb] njehere kam menduar vdekjen ndersa beja not shpine ne det,vetem aty isha gati per te.
kishte shume paqe. [/qb]
Idem!

Ema paqja nuk ka te beje me zhdukjen e deshirave. S'mund te kem gjithcka ne jete, jam e kenaqur me sa kam pasur, qofte dhe nje buzeqeshje, qofte dhe nje shikim i vjedhur, qofte dhe nje falenderim i nje personi qe me beri mua nder duke me treguar se ka ende pasterti ne bote...

Bora

Primus registratum

Paqja eshte si lumturia-momentale!
Nese nuk arrin te thithet kjo,orteku qenka goxha depresues.

alinos

Forumium maestatis

Sipas M. Ahmeti ehde Jusuf Vrioni donte te vdiste buze detit.
U beme shume, do ndoten ujrat...

alinos

Forumium maestatis

Ka plot gjera qe ti nuk i kupton, dhe prandaj ja le te tjereve t'i kuptojne per ty, ose kerkon ndihme me lart...

durrsakja

Primus registratum

Paqja me duket shpesh si iluzioni me i madh...e nuk eshte i majftueshem!

Danae

Primus registratum

Fillimisht postuar nga hanini:
[qb] Sipas M. Ahmeti ehde Jusuf Vrioni donte te vdiste buze detit.
U beme shume, do ndoten ujrat... [/qb]
n/p ka detra dhe oqeane,edhe detet jane te mjaftueshem.
Ate moment ndihesha e plote,dmth kaq e kenaqur per gjithcka kisha jetuar dhe patur,ndihesha e realizuar dhe nuk ndjeja fatkeqesi ne vdekje,per nje moment mendova se dikush mbase do qante per mua,vetem ti largoja vetes ato mendime irracionale,te gjithe e duan jeten,e pakuptimte te mos e duash,por ne te vertete une do vdisja e lumtur,pak njerez besoj se vdesin te lumtur.
Uroj te jete keshtu.
Me duket(jo trajtuar si mendim,por vertet nuk kam perceptuar nje gje te tille ne asnje lexim) qe njeriu qe eshte i lumtur te vdese nuk eshte trajtuar nga askush,dmth vdekja si realizim i dickaje,i jetes mbase,gjithmone skur eshte pare ndarja.
E cuditshme qe flas keshtu sidomos tani qe nga cdo qelize imja buron nje etje e tmerrshme per jete,nuk e di sa do e kem presionin e gjakut,por siguroj se eshte i larte,(kam marre nje kafe sot ne mengjes),por eshte nje moment paqeje totale ai qe perjetoj sa here e mendoj,dhe mbase eshte kujtimi me shplodhes qe kam.
Fundja nuk e di pse keto gjera po i them per ti treguar haninit dicka qe perjetova,dhe mbase qe vetem ajo mund ta kuptoje,por diapazoni pavaresisht se cfare mund te thuhet per mua eshte ky,clirim total ndaj gjitheckaje qe nganjehere nuk them per shume arsye.

alinos

Forumium maestatis

Vizita ne Sussex, atje ku Wolf ndejti kur ishte semure, te ben te mendosh.
Ajo vdiq ne uje, dhe ngjalli emocione, qe mesa pash ne kete teme i provojne njerez qe ne anglisht quhen 'disturbed'. Enderronte Londren si burim energjie, frymezimi e jete, edhe pse Londra ishte ajo qe e kishte shkaterruar. Por sic tha dhe vete, preferonte pak dite ne Londer sesa nje jete ne Richmond.

Mendoj se kontrastet jane te te gjithe.
Thash se doja te tretesah ujerave te thella e te pafundme, dhe ende dua, por kur mendoj per veten dhe per ate qe eshte me mire, duke treguar se si vertetohet qe nje njeri ka jetuar dhe jo vegjetuar, arrij ne konkluzionin se vdekja me e mire do ishte ne shtrat rrethuar nga bijte e bijve te mi. Dashuria ne syte e tyre do e bente vdekjen me te embel se kurre, per vete faktin se ata do ishin prova e gjalle se jeta nuk jetohet vetem, dhe se arritjet personale mendore nuk mbushin dot boshllekun qe krijohet kur vet-izolohesh nen pretekstin se te tjeret nuk jane te nje niveli me ty (jo detyrimisht i larte niveli, ne fakt shume njerez vet-izolohen se mendojne se jane te papershtatshem per kotesine e mediokritetin qe mbulon thjeshtesine e te jetuarit te mases) dhe ne kerkim te se perkryeres dhe arritjes se saj, shpesh kthejne koken prapa duke deshiruar ne caste deliri thjeshtesine qe mendojne se nuk mund ta kene me. Edhe nje shprehje popullore thote: Budallai eshte me i lumtur.
Une per vete e ve ne dyshim kete. Mendoj se njerezit e ditur edhe pse dine shume dhe e perdorin ate per qellimi fitimi a suksesi, ose dhe thjesht per veten e tyre, apo per ambjente me te 'denja', jane me budallenjte e rradhes dhe per kete me te palumturit ne bote. Pse? Sepse dijen e akumuluar dhe inteligjencen e falur nga natyra, nuk dine ta perdorin per te qene te lumtur. Ne kete menyre ata deshperohen per mungesat e padrejtesite e kesaj bote, duke harruar te mirat dhe gezimet, te quajtura vogelsirat ne nje teme te forumit, qe fare mire mund te mbushnin me lumturi, ose me mire me thene caste lumturie kete kokrrize kohe qe ju eshte dhuruar me aq bujari: jeten.

nike palkola

Primus registratum

Hanini! E vërteta është edhe mister. Ti shkruan se...* e vërteta është ajo që përputhet me të dhënat që na jepen*. Si i bëhet nëse na jepen të dhëna fallse apo të gënjeshtërta?
Ajo në fund si moto është e bukur. Jetës, jo vetem erzin, por çdogjë që ofron duhet me ia marrë, natyrisht në principet e Dashurisë! Për atë edhe e kemi, e jetojmë, për të lumturuar veten, duke lumturuar edhe të tjerët...

Danae

Primus registratum

Fillimisht postuar nga hanini:
[qb] Vizita ne Sussex, atje ku Wolf ndejti kur ishte semure, te ben te mendosh.
Ajo vdiq ne uje, dhe ngjalli emocione, qe mesa pash ne kete teme i provojne njerez qe ne anglisht quhen 'disturbed'. Enderronte Londren si burim energjie, frymezimi e jete, edhe pse Londra ishte ajo qe e kishte shkaterruar. Por sic tha dhe vete, preferonte pak dite ne Londer sesa nje jete ne Richmond.

Mendoj se kontrastet jane te te gjithe.
Thash se doja te tretesah ujerave te thella e te pafundme, dhe ende dua, por kur mendoj per veten dhe per ate qe eshte me mire, duke treguar se si vertetohet qe nje njeri ka jetuar dhe jo vegjetuar, arrij ne konkluzionin se vdekja me e mire do ishte ne shtrat rrethuar nga bijte e bijve te mi. Dashuria ne syte e tyre do e bente vdekjen me te embel se kurre, per vete faktin se ata do ishin prova e gjalle se jeta nuk jetohet vetem, dhe se arritjet personale mendore nuk mbushin dot boshllekun qe krijohet kur vet-izolohesh nen pretekstin se te tjeret nuk jane te nje niveli me ty (jo detyrimisht i larte niveli, ne fakt shume njerez vet-izolohen se mendojne se jane te papershtatshem per kotesine e mediokritetin qe mbulon thjeshtesine e te jetuarit te mases) dhe ne kerkim te se perkryeres dhe arritjes se saj, shpesh kthejne koken prapa duke deshiruar ne caste deliri thjeshtesine qe mendojne se nuk mund ta kene me. Edhe nje shprehje popullore thote: Budallai eshte me i lumtur.
Une per vete e ve ne dyshim kete. Mendoj se njerezit e ditur edhe pse dine shume dhe e perdorin ate per qellimi fitimi a suksesi, ose dhe thjesht per veten e tyre, apo per ambjente me te 'denja', jane me budallenjte e rradhes dhe per kete me te palumturit ne bote. Pse? Sepse dijen e akumuluar dhe inteligjencen e falur nga natyra, nuk dine ta perdorin per te qene te lumtur. Ne kete menyre ata deshperohen per mungesat e padrejtesite e kesaj bote, duke harruar te mirat dhe gezimet, te quajtura vogelsirat ne nje teme te forumit, qe fare mire mund te mbushnin me lumturi, ose me mire me thene caste lumturie kete kokrrize kohe qe ju eshte dhuruar me aq bujari: jeten. [/qb]
koha,eshte nje nga fjalet kyce,dhe besoj nje nder me te rendesishmet e cdo gjuhe.
koha ndryshon gjithcka edhe ate te paimagjinueshmen,kjo sjell te kete gjithmone shprese,nuk eshte shpresa qe vdes e fundit,por eshte meshira e kohes qe te jep nje shans te ri,jo domosdoshmerisht te fundit.